Кельти на Закарпатті: зброя та артефакти, які зберігаються в Ужгороді (ФОТО)

67
14

Про кельтів на Закарпатті жодної писемної згадки не залишилось, однак є артефакти, які можуть також багато про що розповісти. Колекцію справжніх кельтський старожитностей можна побачити у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім.Тиводара Легоцького в Ужгороді.

"Левова частина знахідок першовідкривача закарпатських кельтів Тиводара Легоцького знаходиться саме у музеї і скоро буде представлена широкому загалу", - повідомила завідувач сектору археології Ольга Шумовська.

Час розквіту латенської (кельтської) культури на Закарпатті припав на ІІ – 1 пол. І ст. до н.е. – період найінтенсивнішого розвитку матеріальної культури та соціальної організації кельтів у Європі

Тиводару Легоцькому під час археологічної експедиції вдалося між Галішем і Ловачкою виявити кілька господарських споруд і 24 напівземлянкові житла. Численні вироби з заліза і бронзи вказували на те, що тут був металургійний центр, де виготовляли речі побутового вжитку (коси, серпи, сокири, цвяхи та інше), зброю, ювелірні прикраси. Знайдені під час експедиції ножиці для стрижки овець і ножі-скребачки для обробки шкіри свідчать, що кельти, які проживали на Закарпатті, були вівчарями.


Кельти володіли однією з найдосконаліших у тогочасній Європі технологій виготовлення заліза і сталі. Вони вміли видобувати метали з глибоких родовищ, а кельтські ковалі виковували стальні мечі, шоломи, кольчуги.

Поселення на горі Ловачці, яке досягло розквіту у І ст. до н.е., було найвіддаленішим східним форпостом латенської археологічної культури. Окрім нього на Закарпатті відомо майже 40 неукріплених кельтських поселень. Серед них виділяється металургійний центр площею 25 кв.км біля річки Ботар, лівої притоки Тиси. Знайдена тут велика кількість залізоплавильних горнів дозволяє називати Ботарський район одним з найбільших металургійних центрів Європи.

Менші землеробські поселення були знайдені у селах Ратівці, Довге Поле, Середнє, Дийда, Вилок, Олешник, Дерцен, Клячаново та ін. Кельти любили селитися у низовині та передгірних місцевостях, де були добрі умови для ведення сільського господарства. Головним їхнім заняттям було хліборобство.


Щодо вірувань кельтів, то у 1952 році біля села Мала Бийгань Берегівського району археологи знайшли статуетку оголеного чоловіка та вепра, які символізують колосальну силу й родючість. Давні джерела розповідають, що у кельтів були поширені жертвоприношення, вони боялися повернення мертвих, тому трупи спалювали чи рубали на частини.

Тривале перебування кельтів на території Закарпаття відбилося у топоніміці краю, зокрема у наявності низки типово кельтських за походженням – Латориця, Лаборець.

До речі, у Мукачеві колишній закарпатський журналіст обладанав 400-річний підвал під мукачівською горою Ловачкою і зробив з власного обійстя справжінй "Кельтський двір". Наразі це одна з найоригінальніших туристичних атракцій Закарпаття.





Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Д1
до 16:38

Русуне пудгецковий, тебе видає слово "заперевальні". З ймовірністю 99,999% цю "стару книжку в Англії" ти сам вигадав, а за все життя читав тільки горілчані і пивні етикетки у наливайках.

ІП
Іван Пальо

Лоці Це не спасло Європу. Гунни, авари, болгари, мадяри, половці то всьо варвари з Азії. Як ми знаємо мадяри, болгари і частково половці осіли і тепер ся кличуть європейцями.

Л
Лоці

Я колись читав історію про різні племена про перші згадки, розвиток про їхнє ереміщення. Читав у старій книжці в Англії на початку 2000, не знав ще тоді так англійську але більш менш переводив. Мені запамяталася одна фраза: цівілізований світ і остання опора цього світу закінчується перед Карпатами, захист від варварів гірські Карпати. Книжка писала про племена десь 800-1000 років тому. Якщо перевести на сучасну мову то виходить що на Закарпатті (ми були прикарпаттям, то як в союз увійшли стали закарпаттям) були форпости (замки/укріплення) які захищали від вторгнення заперевальних варварів. Ну якось так.

І
Іл

І двадцять сьомого з ним тоже

Г
Го

В дурку майданутого

Ц
цурошу

Што ся чудуєте? Майдаун - повний неадекват, типовий шизофренік. Се не лічиться.

ЦН
Цурош Нарокаш

То бандершня направила на ня машінгевер і каже рубай марго нижня. То бендера воскрес і збізовав ня гадити по богом дарованим лісам. Бугагагага

Д
доктор

Спокійно... під ніком "Майдаун" проходить психотерапію наш давній пацієнт з психдиспансера з діагнозом шизофренія в гострій формі.

ІП
Іван Пальо

21:43 Ахахаха!! 19:58 Інша назва кельтів - гали. Топоніми Галіш, Галич, Галичина, Галісія (Іспанія) мають спільний корінь - гал. Чорт його тепер розбере случайні співпадіння чи нє. Айбо то не одміняє того факта шо по обі сторони Карпат жиють русини.

М
Майдаун

Я ся пишу Йовбак Мішко,люблю квасити бухлішко,дуже читаво бухаву а пак стіни обсикаву.Дале лізу пяний в гори там сміття я мечу море,яфини я там збираву пак ті гроші пропиваву.Но а раз я кравім ліс на смереку я заліз.Я на сyк із фийсоу сів,гілку спиляти зумів - долі литів я ге птаха,йoбнyвсь в зимлю я з розмаха.Уліз я із пуд смереки,погрозивісь кулаком - то тоті заперевальні ня зробили дураком.

М
Майдаун

Марго схроновська,20:35,гута би тя побила,ти коростава худобо польська. Ліс крадете ви бандероукри,лем при вас наші, Богом даровані ліси, почали нищити.Нищите ви бандюки недоправлені оби розплатитися з євроаферістами за майдаун і оби ви бандіти нажилися. Ти сволоче нас палінкашами називаш!?Мустювко смердюча, то ви там бурячанку жрете.Ми русини,ВИНОРОБИ,а то іскуство! Бандерошароварня доки не згине,дотіль туй життя не буде!

Д
Двадцітьсемый

Ньит усьо таки дашто туй ши уфіркаву а пак пойду квасити. Хтівім щи написати ош я не є ани потомком кельтів ани полян з сіверянами бо я суть пудпалинковий всрусун і йсим ся пишаву . Пудпалинкові всрусуни вто боли алкашня і лісокради споконвік - по вшиткуй Європі ся шастали і крали ліс а пак тоті гроші пропивали . Щи моім предкам ся читаво любило метати мусор у річки і звуры ...

Д
Двадцітьсемый

До Іван Пальо : а чого ни твої галичани ? ))))) а чого ни твої поляни , і сіверяни з радимичами ? ))))) Што начало штось доходити ? )))))) нидумаву ))))))) зараз зачнеш гойкати русини то лем українці . ))))))) Рус -- занесли на сьогоднішню Україну північні кельти . Вони ж і в пошуках добичі шастали по всій Європі , обись сякі прості істини знав . Майся любителю брехливого Чучки , тац других . Більш абсурдного ніж писав Чучка старший читати за нашу Сріберну Зимлю не доводилося . Годен туй ищи ускочити єден дурімард , котрий краде ніки . Так што на днись писати бульш ни буду ...

ІП
Іван Пальо

Нічого дивного. Одне з кельтських племен називалось рутени. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8_(%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B8)

Читайте також