KМКС закликає до створення єдиного угорського району на Закарпатті з центром у Берегові (ФОТО)

3
34

Організація KMKС закликає до створення об'єднання населених пунктів на Закарпатті, де компактно проживає угорськомовне населення.

Мова йде про те, аби під час впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні були враховані інтереси національних меншин. Зокрема у KMKС вважають, що на Закарпатті слід створити район, який включив у себе 170.000 осіб населення, з яких 115.000 складали б угорці.

12 грудня у селі Яноші, поблизу Берегова, в комплексі "Гелікон", відбулося засідання оновленої Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття, яке включає в себе населені пункти, де мешкають переважно угорці. Головою організації є міський голова Берегова Золтан Бабяк.

Основне питання, яке обговорювались - пропозиції щодо запровадження адміністративної реформи на Закарпатті, зокрема створення окремого угорського району з центром у Берегові. За словами народного депутата, голови обласної організації КМКС Ласло Брензовича саме зараз, після нещодавніх виборів, є всі підстави для формування такої адміністративної одиниці.

Представники закарпатських угорців кажуть, що отримали більшість у Берегівських районній та міській радах, мають представників у інших районних та міських радах, а в Закарпатській обласній раді - так звану "золоту акцію".

За словами секретаря КМКС Кароліни Дорчі, створення окремого угорського району з центром у Берегові вже готові підтримати керівники 114 населених пунктів Закарпаття. Робиться це, за її словами, для забезпечення стабільного економічного розвитку територіальної громади, а також області в цілому.

Серед учасників зібрання були перший заступник голови обласної ради Йосип Борто, мер Берегова Золтан Бабяк, Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі, експерт обласного “Офісу реформ” Олег Лукша, сільські голови Берегівщини та сусідніх районів.

Наступного дня Ласло Брензович взяв участь у черговому з'їзді правлячої партії "Фідес" в Будапешті (на фото). Там він висловив подяку уряду Угорщини від імені всіх угорців, які проживають за кордоном. Передусім за те, що Угрощина зробила і роблять для угорців Закарпаття та угорської нації.

"Всі проведені заходи у значній мірі сприяли підтримці угорців у Карпатському басейні, підтримці національної ідеї", - зазначив він.

Брензович нагадав про важку ситуацію, в якій опинилися угорці Закарпатті з початком війни на сході України. Він додав, що враховуючи  результати останніх місцевих виборів в Україні, угорці мають нарешті змогу об'єднати свої зусилля і намагатимуться покращити умови життя своєї громади.

Mukachevo.net

Коментарі

Х
Холмс

Коли країна не може захистити свій суверенітет та незалежність, виникає питання чи має взагалі право існувати така держава? Якщо дивитись прагматично, а не романтично, а велика геополітика романтику не сприймає, відповідь зрозуміла. Держава Україна, точніше органи державної влади не виконують і не забезпечують функцій держави. Державна машина зруйнована і відновлювати її найближчим часом ніхто не збирається. В одних відсутнє бажання в інших знання та досвід, а в третіх і перше і друге. Люди залишились один на один зі своїми проблемами.

Г
гість

Комусь дуже вигідно розпалювання ворожнечі. Мало вам крові на донбасі? Схаменітья. Зупиніться. Україна - це унітарна держава. І всі це повинні зрозуміти.

I
Isztvan

Угорці ще раз показують те, що вони не дурні і страхують себе. Москаль думає що вони просто так його послухають? нічого подібного вони закарпаття люблять і багато допомагають!

Ц
Цільо

Та все ок, нічого такого тут не може бути. Угорці рокаии співпрацювали з нами і тут все йде на демократичних засадах!

З
закарпатка

Угорці вже хочуть свій район, за ними підуть румуни, словаки- і що з того може вийти? Нічого хорошого. А може вже зразу окреме Закарпаття?

О
Олег

пішто бачі - ну так і живіть в мирі,навіщо ви роздмухуєте конфлікт всякими автономіями. Ви знаете, що Україна не дасть автономії. Ви спеціально провокуєте кровопролиття.

ДG
до Gost

Не мели *уйню!Дивно українцям бачити шо угорщина піклується про етнічних угоців,бо україна клала на українців закордоном,сама собі на хліб без кредитів міліонних не може заробити бо крадуть всьо шо лем можна.

ПБ
пішто бачі

Закарпаття було більшість часу угорським.. хто би що не говорив. Майже всі споруди які ми знаємо будували при Угорщині, Австро-Угорщини.. Це історичний факт і від цього ми нікуди не дінемося. А зараз ми в Україні і тут залишимося. Просто не розумію навіщьо ви так ведетеся на львівський націоналізм... 1000 років тут жили різні національності в мирі...

1
123

Угорці роблять свою роботу, але це ніякий не сепаратизм думаю а міжнародна співпраця. Вони прагматики. Треба йти до діалогу.

М
Модьор

Туй го маєш - результат домовленостей Москаля і КМКС і дідотне дотримується свого слова і того що їм наобіцяв тому вони страхуються.

Б
Берегівчанка

Я, не угорка, але за автономний статус та окремий угорський округ. Може жити стане краще.

W
wr4

Типирь хоть зажиєме ліпше) Се до того йшло)

M
milosh

До Імре бачі По-перше кримські татари більше ніж 250 років живуть в Криму( то кацапи там тсільки газдують). По-друге ніхто не каже ні про який кримо-татарстан. Не видумуйте..

G
Gost

Заспокойтесь! Ніхто нічого ділити не може! Тому що в законах європейського союзу є чітко вказано, ті країни які входять до ЄС не можуть збільшовати або зменшувати межі своєї країни, а тим більше "анексовати" Закарпаття! Тому я повторюся, якщо хтось не задоволений,тот може зібрати чомодани і в дорогу!!!

Д1
до 13:41

Мадяри є у ЄВРОСОЮЗІ . Можуть допомагати своїм співвітчизникам доста . Но так як зробила ЗДЫХЛА РОСІЯ , із КРИМОМ , МАДЯРИ НИКОЛИ НИЗАХОЧУТЬ . Колись они були із ГІТЛЕРОМ , ЗАПЛАТИЛИ ДУЖЕ ВИЛИКУ ЦІНУ . Теперішня Угорщина є ЄВРОПЕЙСЬКА країна , де закон і повага до сусідів понад усе .

Т
тупий

До Лори.Ви плохо знаєте історію.З 866 року до 1920Підкарпаття-ніяк не Закарпаття бо такої термінології не існувала-була частиною Угорського королівства.Згідно Тріанону з 1920 по 1938 входить до складу Чехословаччини якого взагали ніколи не існувала.З 1938 по 1945 знову входить до складу Угорського кородівства.З 1945 забрали до складу СРСР.

Т
тібі

Лора почитайте вікіпедію , мукачево фактично засноване у 896 році , за своє існування воно було австрійське , угорське , австроугорське , чехословацьке , срср , на даний час воно в складі украіни , до 1940 року воно було практично завжди в складі угорщини

СД
Сепар Донецкий

Лора, але правдя ся у тому що Чехи не захочуть нас браты, в ных ще глузду выстачае, а мадяры визьмуть и туй зажывем ся файно мы

Ю
Юлий

А что делать Тячевцам присоединить к Румынам,а Ужгородцев к Словакам???? Это что поделить тогда область что-ли???? А цыгане к какой национальности относятся к Украинцам или венграм????

Л
Лора

Правда в тому що Закарпаття було частиною і Угорщини й Чехословакії, такщо не потрібно говорити що тут лише мадяри в темі

У
Українець

Та скільки можна, знущатись над Українським народом!!! Скільки буде наша влада вбивати справжніх Українців, як довго будуть йти ці репресії, коли ми Українці почнемо самі міняти владу? Коли ми внесемо свої зміни, а не ті зміни які кращі для певного кола людей, які топчуть нас в багнюку!

Є
єє

Правда в тому що закарпаття анексували у мадярів і не треба говорити шо кіть мадярям ся не любить шось та най зберавуть чемодани

G
Gost

Мадярів тут ніхто не тримає, монатки в руки і з Богом йдідь на свою мадярщину! А Україну не зачіпайте!!!

В
вася

Той Брензович настоящий сепаратист,якого підтримує Москаль.

Т
Тарас

Рано чи пізно але таке буде бо ненька не багато протягне з такою економікою!

R
rem

А чому всі на мадяр ся накинули? Аборигенним населенням Закарпаття є русини, ареал проживання яких неправомірно був анексований СССР, а, відповідно, і УРСР в післявоєнний час. Потрібно Русинському краю повернути якщо не статус автономії у форматі 1945 року, то хоча б реалізувати результати референдуму на Закарпатті від 1991 року, де більшість русинів внесли своїм голосом вклад в створення держави Україна тільки при одній умові: надання статусу автономіїРусинському краю, що було проігноровано центральною владою в Києві.

К
каспер

до потя,брутальне втручання Угорщини ти видиш,а брутальне втручання ссср не видиш,не сталін війною забрав закарпаття від чехословаччини,точно так як тепер росія забрала крим?до 39 року які тут українці жили?ниякі.і ніхто не каже щоб відділяти закарпаття.

П
пасульов

мацкаля піднатаскали в криму як грамотно не мішати ділити тереторію і відправили в кийів а після крим став російським тепер він тут значить скоро і закарпаття комусь подарять думаю не тяжко здогадатися хто стане шасливим обладателем чудового краю . а далі на черзі львівска обл і мацкаль там буде газдувати грамотно..... совпаденіє ?не думаву!

ДП
до потя

Це Вам,та й таким як ВИ,і тим що на сході,Криму,було по "барабану",а істинним українцям не все рівно якою мовою розмовляти,які традиції підтримувати,під яким прапором жити!І те ,що мадяри називають "перемогою"на виборах,проста скупка голосів через отпі банк,і брутальне втручання Угорщини у виборчий процес України! Дуже шкода,що ні СБУ,прокуратуру,ні МЗСне зреагувала належним чином проти цих протизаконних дій,і зараз потурає сепаратиським намірам мадярів!

П
потя

До 196 , згоден з вами нічого страшного в цьому немає , реально людям по барабану підяким прапором жити , головне достойно і цивілізовано , лодку качають політики

1
196

Це нрмальна світова практика,нічого тут страшного нема.

9
96

У Берегові угорців вже менше половини від кількості населення, це дані перепису 2001 року.

R
rem

При такій політиці уряду процес розвалу країни - неминучий.

3
333

Но але як цікаво! А потім закличутьь уряд маленько більше прав для того аби Угорщина могла допомагати тому району, пак другу мову у районі ввести, но а пак, через кулько років мож мало і кордон передвинути, до гір))

Читайте також