Кредитні позики: «Сім раз відмір – один раз відріж»

16
26

У теперішніх умовах ми не завжди встигаємо пристосуватись та застрахувати усі свої ризики, та часто виникає необхідність у допомозі, коли терміново необхідні гроші, а взяти їх ніде. В такий момент люди починають прораховувати всі варіанти, які б могли змінити ситуацію, і відразу в голові виникає логічний ланцюг, де можна знайти потрібну суму. Залежно від того, наскільки широке коло обізнаності, настільки варіативним стає вирішення проблеми.

 

Дехто покладається лише на друзів та родичів, ну а більшість починає розмірковувати над залученням фінансових установ до вирішення цього питання. Серед останніх перші позиції займають кредитні пропозиції банків, динамічні пропозиції ломбардів. 
Кожен вибирає те, що буде найдоцільніше у його ситуації. Але що робити тим людям, які необізнані в цій сфері, а вихід із ситуації, що склалась, потрібно знайти якнайшвидше? Насамперед, слід бути поінформованим. 
 
Отже, про «плюси» і «мінуси» у швидкому та довгостроковому кредитуванні. 
 
Почнемо з банківських установ. В банку треба пройти складну процедуру, пов’язану з необхідністю збирання великої кількості документів, зокрема необхідна довідка, що підтверджує дохід або поручитель. У банківських договорах про кредити часто можна зауважити такий пункт як комісія за відкриття рахунку, додаткові страхові внески тощо. Простіша процедура оформлення кредиту в банку – отримання кредитної картки. Але швидке оформлення такого виду кредиту не гарантує, що на картці відразу буде потрібна Вам сума.
 
У зв’язку з такою складністю процедури і нагальною потребою в «живих» грошах багато хто йде простішим шляхом: вирішення своїх проблем покладає на такі системи швидких позик як ломбарди. Ломбардний бізнес по праву можна вважати найбільш динамічним сегментом фінансового ринку. Цей ломбардний «бум», що охопив Україну можна пояснити відносно низьким  порогом входу на ринок, досить високою рентабельністю і помірним рівнем ризиків. Сьогодні в нашій країні зареєстровано близько півтисячі таких фінансових установ як ломбардні мережі.
 
Недаремно проведене дослідження навесні цього року Київським міжнародним інститутом соціології показало, що близько 12% респондентів в даний час є клієнтами того чи іншого ломбарду. Ще близько 28% опитаних віднесли себе до категорії «потенційних користувачів послуг ломбардів». Велика частина реципієнтів (40 %) сказали, що не звертались в ломбарди, бо до цього часу не мали такої необхідності. В цілому, респонденти характеризують ломбарди як корисні установи, що допомагають в крайніх випадках або в складних ситуаціях, особливо, коли немає друзів чи родичів, у яких можна позичити кошти. 
 
Ринок ломбардів, незважаючи на все ще нестабільний загальноекономічний клімат, демонструє вражаючі темпи розвитку. В той час як банківські установи несли збитки, а кредитні спілки і зовсім згортали свою діяльність, ломбардний бізнес набирав обертів. 
 
Клієнтами ломбардів стають ті, хто не в змозі пройти крізь сито прискіпливих кредитних відділів, які відчутно підсилили вимоги до позичальників. Та чи є виправданим більш легкий та швидкий шлях до отримання позик?  Найбільший підводний камінь, який ховається за «швидкими грошима» та динамікою послуг, є відсоткова ставка. Вона сягає небачених цифр, якщо брати довгостроковий кредит. Максимальна сума, яку можна отримати в ломбарді під заставу і ринкова вартість ліквідної речі істотно розходяться. За кожний день прострочення викупу Вам доведеться платити подвійну ставку. 
 
Незважаючи на це, основною перевагою ломбардних систем перед банківськими установами є більш гнучка система прийняття рішення з видачі позик. На відміну від банків і кредитних спілок, ломбарди не вимагають підтвердження позичальниками платоспроможності, не вивчають їхні кредитні історії і не вимагають поручительства. Головне – наявність цінностей, які можуть виступати в якості ліквідної застави. В банку при неповерненні кредиту, установа має повне право на опис усього майна, що належить позичальнику, тоді як у ломбарді ви відповідаєте тільки заставленим майном. Наприклад, при неповерненні кредиту, взятого в ломбарді, ви втрачаєте тільки заставлені речі, а банк має право відібрати у Вас все майно в рахунок кредиту, відсотки за ним та штрафні санкції. 
 
Повертаючись до «мінусів» ломбардів, то їм на відміну від банківських установ, важко працювати з довгостроковим кредитуванням. Позики на термін більший, ніж 2-3 роки видавати проблематично. 
 
Якщо раніше в ломбард несли речі представники середнього класу, яким негайно були потрібні гроші на короткий термін, то тепер серед клієнтів цих установ є люди усіх соціальних прошарків. Важливу роль зіграло те, що діяльність ломбардів було узаконено в Україні як і в інших країнах Східної Європи. Таким чином, діяльність щодо надання ломбардами фінансових послуг (кредитів, позик) контролюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг), а діяльність, пов’язана з реалізацією, обігом предметів застави належить до компетенції Міністерства фінансів України. 
 
Отже, кожен з Вас сам обирає ту чи іншу установу для отримання  позики, в залежності від того, на який термін і у якій величині хочете її одержати. Але перед тим як прийняти рішення, згадайте усім відому приказку: «Сім разів відмір, і один раз відріж».

Коментарі

А
Анон

Скільки не міряй, все рівно відріжуть...

В
Василь

ну саке вже треба хіба пити, коли гроші туди повернеш назад ) і гілку Сакури на додачу отримаєш !

Н
Назар

якби ще там дійсно саке було, було б геніально, взяв гроші і відмітив вдалу фінансову операцію..))

А
анонім

про переваги "Сакури" краще дізнатися тут http://lombard-sakura.com/ раджу всім почитати, корисна інформація для будь-кого!

І
Ігор

саке не знаю, от гроші сто процентів!!!

Н
Назар

ага, заходиш у ломбард, там тобі і вишні ростуть і саке подають кліентам..))

Н
Надія

Скоро саме ломбард "Сакура" стане візитівкою Ужгорода, а не японське дерево..))))

Т
Тарас

знаю одне, якщо взяв гроші у ломбарді, то хоч впевнений у тому, що ніхто не прийде і не конфіскує майно за не виплату!

А
анонім

погоджуюсь, головне не забути якесь посвідчення особи. На рахунок "Сакури" можу сказати те, що як мережа ломбардів, а не один чи два відділення, то звичайно довіри набагато більше, знаєш, що наступного дня на місці ломбарду не поставлять кафе-бар до прикладу)

ОС
Олександр Сергійович

хочеш гроші і терміново? звертайся у ломбард, тут все дешево і сердито! без довідок і підписання договорів, посвідчення особи і готово, сам не раз звертався, головне - не брати гроші на довгий термін.

Н
Назар

Ну, сам я у "Сакуру" не звертався, але друг мій одного разу звертався туди по допомогу, йому терміново знадобились гроші, кілька хвилин - вони у кармані...Тобто, тут і перевага ломбардів - швидко і без всяких довідок.

ТК
Той кому треба гроші

Правду кажеш, Назар. Але що робити тоді. Є ломбард "Сакура", навіть тут реклама вже є. Нормальний варіант?

Н
Назар

як на мене, коли терміново необхідні гроші, то краще звертатись у ломбард, ніяких тобі довідок, а то ще із нею паритись на роботі, а що робити тим, хто не працевлаштований??? Звідки їм брати цю довідку?? а гроші ж то потрібні! Тому у такому випадку тільки ломбарди..

Л
Лєна

Та ні, принаймні офіційно вони такого не практикують. Зі мною такого ще не було, хоч я й не є таким вже злісним неплатником )))))

ВП
Валентин Петрович

А мені все-таки здається, що в банках кредити брати надійніше.Принаймні вони мають набагато більше позичальників. На жаль. А потім при неповерненні кредиту ще й колекторів наслати можуть на неспроможних сплатити людей. В ломбарів напевно такого підходу немає ) Чи є?

О
Олег

Я тоже был однажды в ломбарде "Сакура", деньги получил за несколько минут, но рад бы и не ходить больше по таких местах.

О
Оксана

ну мобільний в наш час штука потрібна ) , я б краще якусь іншу річ в заставу дала б ... наприклад побутову техніку.. праску.. чи так не можна? )

О
Оксана

ну мобільний в наш час штука потрібна ) , я б краще якусь іншу річ в заставу дала б ... наприклад побутову техніку.. праску.. чи так не можна? )

Ю
Юра

Каждое утро проходжу мимо "Сакуры". Там с самого рассвета люди иногда ходят. Вот это мир, когда надо в ломбарды идти.

Д
Діма

Взагалі, ломбарди це крута штука. Я туда мобільник разів 10 ставив, коли гроші треба було.

М
Маркіян

То напевно можна зробити висновок: що якшо небагато грошей взяти, і відразу повернути. ну не відразу, а так за тиждень-дриуги, то кращого варіанту ніж ломбард не знайти. я наприклад, студент, але добре, що стипендія є. а то був би взагалі постійним, хоча не гігантським клієнтом.

С
Света

Даже не знаю что сказать... ну раз социологический опрос правдивый, значит все-таки идут люди в ломбарды, было бы плохо, такого спроса не было б. Только есть ли хорошие ломбарды именно на Закарпатье?

Д
Ден

А если попал в трясину и у друзей не займешь, что делать??? Только такой вариант…

ВВ
Валерій Васильович

Ні один банк ні ломбард, чи якась сакура не допоможуть розв’язати фінансові проблеми, потрібно правильно ставитись до планування свого бюджету!!!

С
Святослав

А я наприклад ще жодного разу не брав кредит, ні в банку, ні в ломбардах. Як то каже приказка: "Не имей сто рублей, а имей сто друзей"))) тому так і виходить, що позичаю тільки в друзів або в знайомих і не надто великі суми...От

А
Антоніна

В мене подруга віднесла золото в Сакуру, я їй раджу як можна раніше розрахуватися і забути про позику!!

Читайте також