Московський блогер показав життя ромського табору на околиці Берегова – без прикрас (ФОТО)

14
24

«Допоміг пану з Москви потрапити в наш циганський табір (бо людина серйозно цікавиться цією темою).

Невдовзі буде його репортаж про Берегово. Певен – репортаж буде по можливості об'єктивним (інакше я б не став допомагати). А коментарі російської публіки в 101 раз доводять, що відсутність реального кордону з нашим північним сусідом – державний злочин», – написав у соцмережі берегівський журналіст Олег Супруненко.

Отже, погляд російського мандрівника Олександра Бєлєнького на берегівський циганський табір. Подивіться й ви – це насправді поруч із центром міста...

«Чим ближче до табору, тим більше схоже на Зону відчуження. Люди немов тікають звідси. Деякі будинки стоять покинутими. Про асфальтові дороги тут, здається, ще не чули», – розповідає російський блогер.

Завітав він й до циганської школи. Цікаво, що більшість жителів табору – етнічні угорці, деякі з угорськими паспортами, для них біля табору відкрили спеціальну школу. З одного боку це українська загальноосвітня школа, з іншого, тут вивчають угорську та ромську мови.
«Коли я заглянув в школу, уроків не було, через грип оголосили карантин. Але директор, привітна жінка на ім'я Агнес все показала.

Школа, звичайно, специфічна. Навіть вісім класів закінчує в кращому випадку третина з тих, хто колись прийшов у перший. Причини бувають різні, але найчастіше небажання самих учнів або позиція їхніх батьків», – пише Олександр.

Однак одразу за школою починається Сьомий район, так в Берегово називають місце компактного проживання циган. Білий паркан відокремлює табір від іншого міста. Він ніби розділяє два часи, дві цивілізації, два світи.

Пройти далі можна лише у гумових чоботях. Як зауважує блогер, на відміну від веселих циган Болгарії, їхні україно-угорські родичі дружелюбністю не відрізнялися. Лише побачивши чужинців, вони одразу відверталися, не даючи себе знімкувати. Жінки верещали, чоловіки кричали, деякі хапалися за мобільники і починали кудись дзвонити. Мандрівнику та його друям вже через сто метрів дуже наполегливо вказали на вихід...

Довелося йти місцевого барона. Він дав дозвіл і навіть дав свого племінника в помічники, як охоронця.

«Але насправді гуляти по купах сміття не дуже приємно. Але зате цікаво. Так що не скаржуся. Будинки зібрані з того, що знайшлося на смітнику. Цілих стекол немає, утеплили, як змогли. А взимку тут буває сніг і мінус десять. Тоді жижа хоча б замерзає, і по вулицях можна ходити», –  йдеться у розповіді.

Московський блогер зазначає, що «те, що цигани ніде не працюють, це міф». У Берегово вони, як правило, підмітають вулиці або вивозять сміття.

«У таборі є магазин. На перший погляд він видається зовсім порожнім. А потім розумієш: магазин влаштований з іншого, міський боку. Цигани можуть купувати товари з боку свого, особливого прилавка, не підходячи впритул. Так, про всяк випадок...»

«Чи потрібно їх жаліти, що так живуть? – розмірковує мандрівник. – Думаю, вони навіть по-своєму щасливі. Бути циганом – справжня свобода. У тому ж, до речі, сенсі, в якому сприймають її більшість співгромадян... Цигани перестали подорожувати. Кибитки поміняли на будинку, але осілими так і не стали. Індія в Європі».

Mukachevo.net

Коментарі

Б
брат

Дуже добре показано.Це треба продемонструвати по "ліфе нуве -маскалі" з коментарем _ Якби не "ВИЗВОЛЛИТЕЛІ" у нас навіть цигани б краще жили!!! ХА...

ЩР
Щирий русскому

Ну, якщо вже бути докінця чесним то у нас в неньці третина сільського населення живе так само! Вчора показували по телевізору села за 200 км від Києва, які хочуть переіменувати в рамках декомунізації. В селі по кільтка жителів з підпитими обличчами, ні газу, ні світла нема. Але недивлячись на тяжкі обставини люди патріоти! Кажуть, що не потрібні їм ні газ, ні світло! Їм би тільки село перейменувати з тієї клятої комуністичної назви!

Б
Берегово

винуватий уряд!!!Теперь у мерію у нас зайти не можна від "чудових" запахів та собак !!!Рішити нормальному жителю Берегова якісь питання в даний час в мерії не можливо.ЇЇ окупували роми...матері-одиночки оформляють допомогу...гроші будуть отримувати не малі по 5-10 тис. притому ,що всі вони мають чоловіків гражданських,від яких народили по 5-7 дітей.Чому посадовці це не перевіряють....а так просто віддають неробам-паразитам наші гроші,наші податки.А живуть вони так ,бо ліниві і хитрі.Мені їх не жаль.НАБОЛІЛО!!!!

У
Уйко

http://www.yaplakal.com/forum2/topic1324574.html

Х
хххх

Цигани ото нероби они лбюлять у г****и жити

Х
хххх

Цигани уже лайливоє слово

Є
ЄС

Циганів потрібно називати виключно ромами. Інший варіант буде не толерантним і не політкоректним. І взагалі, з точки зору європейських цінностей, ця спільнота є богообраною. Зрозуміло, опісля геїв.

З
Закарпатец

Кстати у нас цыгане живут ну очень хорошо, торгуя героином понастроили себе дворцы.

З
Закарпатец

Русскому - ну у тебя и кореша. Может где то и живут в России так, но это точно наркоманы или опустившиеся бомжи. Да и таких на район пару семей. Сейчас в России потребление алкоголя не в почете, люди занимаются спортом, ходят в бассейны, занимаются своим здоровьем

З
Закарпатец

Африка в центре Европы

Є
ЄС

Циганів потрібно називати виключно ромами. Інший варіант буде не толерантним і не політкоректним. І взагалі, з точки зору європейських цінностей, ця спільнота є богообраною. Зрозуміло, опісля геїв.

ПЧ
поле чудес

Владі треба задуматися тепер, бо через 10...15 років буде пізно....

Р
русский

Справедливости ради надо сказать, что в близком подмосковье, не говоря о далеких окраинах, в таких же или очень похожих условиях живут россияне не циганской национальности. При чем они за недоброе слово о путине голову разнесут.

Щ
Щирий

Це все не правда!!! Це все клятий москаль з собою з москви привіз і нам тут підкинув! Це не цигани, це переодягнуті чеченські ФСБшники!!! Слава нації! Слава нацюкам!

L
lost

Який їм фрас до наших циганів. Мало їм своїх чурок немитих???

Л
ламберто

жидів циганів у ГАЗОВІ КАМЕРИ УРОДІВ!!!

Є
ЄС

Циганів потрібно називати виключно ромами. Інший варіант буде не толерантним і не політкоректним. І взагалі, з точки зору європейських цінностей, ця спільнота є богообраною. Зрозуміло, опісля геїв.

9
9+4

Жиди при владі, циганів дустом і хлоркою... ось де нацисти

М
Місцевий

Обнести стіною і залити бетоном.. Хоча ні. Спочатку дустом і хлоркою, а потім бетоном.

B
betonus

Циган і в Африці циган. Подивіться на цих "ромів" в Словакії, в Угорщині, вони ж живуть у таких самих умовах як і наші цигани, бо вони інакше жити зовсім не хочуть, не хочуть отої звичайної цивілізації, при якій інші люди живуть. Циган у кращому випадку це прибирач з мітлою, а всі інші- то крадачі, шефтарі, контрабасисти, нарко-ділери.

А
Атасс

Блогер можливо фанат фiльму "Табор уходит в небо".Гарнi пiснi тама

Ц
Цікаво

І де ж ті "захисники" ромів, які "обурювалися" не так давно через те, що ромові відкрили пам'ятник в Мукачеві? Пам'ятник ромові їх обуруював аж до істерики, а те, як живуть роми їх, виходить, не обурює ані трішечки? Пам'ятник ромові ніби принижував ромів, а те, як живуть роми, їх не принижує? Де усі ті ромозахисники, які лише потріпатися вміють?

8
888

До 1.Правду Ви написали.То тільки у нас так живуть роми...Хоча,- школу мають,дитсадочок теж.Це ,мабуть,така ромська вдача.

1
1

В болгарській Софії прямо в центрі цілий циганський район, правда, вони там відчутно багатші, мажорні такі ходять. Але до мене таки доїбались, шо я випадково сфотографував одного з них. Наші циганчики з такими темпами розмноження теж колись стануть відчутною меншиною.

Читайте також