Мукачево відмовилося передати колишній військовий аеродром Міністерству оборони

13
28

Для додаткового вивчення ситуації з відновленням роботи колишнього військового аеродрому депутати створили спеціальну комісію.

Сьогодні, 28 листопада, на сесії Мукачівської міської ради було подано на голосування рішення «Про відмову у наданні згоди на передачу майна комунальної власності територіальної громади м. Мукачево в державну власність (до сфери управління Міністерства оборони України)». Його підтримала більшість депутатів. 

Це питання викликало дуже великий резонанс серед присутніх. Мукачівських депутатів обурив ультимативний лист міністерства оборони.

Водночас, перед присутніми виступив заступник начальника генерального штабу генерал-майор Віктор Безпальчук. За його словами Міністерство оборони лише пропонує допомогу в будівництві аеропорту – з метою нечастого використання його для посадки військових літаків.

До слова, саме таку версію озвучив вчора на засіданні Кабінету Міністрів Борис Колесніков, як план відновлення аеродрому в Мукачеві.

«Позиція Міністерства оборони, заключається в тому, що ми бачимо аеропорт у спільному використанні... Ми ні в якому разі не претендуємо ні на власність цього комунального підприємства, ні на територію, ні на землю, – запевнив депутатів Віктор Безпальчук, який прибув сьогодні до Мукачева. – Ми не передбачаємо тут постійного перебування винищувачів, бомбардувальної авіації та іншого… Міністерство оборони може запропонувати розпочати будівництво злітної смуги з наявними матеріальними ресурсами». За словами військового, у Міністерства начебто вже є в наявності і плити для аеродрому, і люди, які можуть розпочати роботу.

Водночас, мер міста Золтан Ленд’єл процитував згаданий лист, який надіслало міністерство оборони, положення якого суттєво різняться від сказаного Віктором Безпальчуком:

«Шановний Золтан Золтанович, на виконання вимог, розпорядження Кабінету міністрів від 10 травня 1990 року за номером 378, Міністерством оборони України передано майновий комплекс військового містечка №91А по вулиці Берегівська 93, Мукачеву у спільну власність територіальної громади…

На сьогодні у Міністерстві оборони України, виникла нагальна потреба у використанні затрачених фондів для потреб збройних сил України.

З метою ініціювання порушено питання та підготовки відповідного рішення, Кабінету Міністрів України, прошу надати згоду (рішення сесії) на передачу майнового комплексу колишнього військового містечка з комунальної у державну власність».

Відтак, народні депутати відмовили у передачі аеродрому міністерству, водночас створивши спеціальну комісію, яка ще глибше розгляне дане питання. До цього рішення долучився і представник збройних сил України.

Також було пролито світло на блокуванні доступу до території аеродрому з боку військових:

«Мукачівський аеропорт, напевно, не мав усі документи право власності, і міністерство дало доручення його охороняти. Я би не хотів робити з цього політику, там і до сьогодні є військові…. Я вважаю, це рейдерський підхід. Сьогодні матеріали вже у обласного прокурора, який розглядає законність їхнього перебування…ми не будемо у це втручатися», – розповів Золтан Золтанович.

 

Довідково: у міській раді Мукачева вже розроблено кілька інвестиційних проектів розбудови колишнього військового аеродрому. За  словами міського голови, місто перебуває у постійному пошуку інвесторів для реалізації цього проекту саме як цивільного, а не військового об'єкту.

Коментарі

В
вован

Извините , но хочу исправить автора. Розпорядження КМУ № 378 вІд 10 травня 1999 року и передана, согласно акта , не вся территория военного местечка, а лишь около 3/4, оставшаяся часть осталась на балансе Министерсива Обороны.

С
Слов"янин

Більшість коментаторів наводять здраві доводи, проте занадто "вузькі". Тим не менше, не забуваймо, що рано або пізно аеродром знадобиться Батьківщині. Хто ставить палки в колеса рідній армії - той допомагає вірогідному ворогу. Сьогодні останнє для широкого загалу звучить смішно, але завтра побачимо, хто з нас був правий... Острів Зміїнний ми вже румунам просрали...

Х
ххх

Краще нехай бур"яном заросте той аеродром, ніж віддати його МО, а це означає що і росіянам, які так і мріють тут вгніздитися.

Ш
Шандор

При мадярской власти такого не било.

К
Катя

За словами голови міста Мукачево Золтана Ленд’єла "на реконструкцію будинку офіцерів планують витратити з міського бюджету близько 13 мільйонів гривень. Частину цієї суми вдалося отримати від продажу бетонних плит злітної смуги колишнього мукачівського військового аеродрому. Ще частину - від продажу приміщення діючого будинку культури." http://www.mukachevo.net/ua/News/view/65991-Мукачівський-будинок-офіцерів-вже-потроху-розбирають-ФОТО

Q
Quint

До Антона. Які це експерти таке заявляли? Можна прізвища в студію? По-друге, мова не втому що продали, а тому що продали через фірми-прокладки і казна недорахувалась 50-70% їх вартості (на чию користь зрозуміло:))А по-третє, хто вам сказав що ці гроші пішли на Будинок культури...???

Р
русин

як добре так газдувати, все можсписати на ремонт дому офІцерІв, плити туда продають І дІючий дом культури в центрІ тоже кажуть продали І щи много що продадуть І все пІде на ремонт дому офІцерІв, хоть є куди списувати, а паралельно І собІ построять дещо, а так з воєнним начальством треба буде ділитися, а нащо. Скільки воєнні передали територій, майна в Мукачеві і де все це зараз... Правильно, у надійних руках нашої сімї, влади, їх собственность. Молодці депутати, які помагають це робити.

M
Maverik

Кстаті в інтернеті пишуть що міністр саламатін громадянин росії тому з путіним легко може порішати

1
123

Аеродром купила фірма з Росії, яка належить жоні п.Путіна, під термінал для каміонів ,і.т.д.

П
пропр

Землі взагалі ні до міста, ні до Міністерства оборони не мають відношення. Ці землі належать до запасу Павшинської сільської ради!

М
микола

отдадут аэродром прийдется отдавать и територию воинской части на бывшей 40 лет Октября

А
Антон

Эксперты в один голос заявляли что с этих плит толку мало. Они не годяться для посадки самолетов. Очен старые и поверхность уже не та. Поэтому толку с них никакого и правильно что продали. Не знаю кто их купив но даже если кто то из балог то в чем проблема?????? Надо было торговать по одной плите на базаре????? А так хотя бы за эти деньги сделают нормальный дом культуры куда можно будет ребенка отдать и самому на концерт сходить!

Q
Quint

Виясніть, чиї фірми розпродали з аеропорту бетонне покриття (плити), в чию кишеню пішли гроші, а потім зрозумієте, чому його не хочуть нікому передавати. Дві підказки: 1. Передавати насправді уже немає чого ( все цінне розікрали лідери "місцевої громади") 2. Прізвища власників фірм, що розпродали бетонні плити починаються на літери Б і П :)

M
McMurphy

Якби будівництво аеропорту було прибутковою справою, я вважаю, балоги уже давно б цим зайнялися, тим більше якщо він знаходиться у комунальній власності!!! Раз вони його не будують, скоріш за все вони його вважають невигідним, або занадто дорогою інвестицією яку треба буде відбивати потім десятки років. Вояки нас захистять, хіба шо від молдаван, навіть найновіший аеропорт і винищувачі 5 покоління нас не спасуть від НАТО або Росії. Їх вобще треба сократити до пару тисяч і показувати пару раз у році на парадах щоб люди не забували як вони виглядають. Для чого їм потрібно ще й аеропорт я не розумію!!!

У
ужгородець

Дивні мукачівці... Навіщо аеропорт, якщо немає не тільки авіабензину для військових, але й грошей у громадян (що стоять по мукачівським базарам), щоб літати літаким! Та й куди літати? Зате влада знайде що робити із землею - продати... Що з цього буде мукачівцям? Правильно: черговий торговій комплекс "Щодня", або ще один цегельний завод...

ЙЗ
Йоні з Берегівської

Лохарять. Хочуть забрати від міста та самим дерибанити. Писки би їм поубивати

З
Зоро

Який військовий аеродром. Подивіться на Шипку, теперішніх військовий? За які гроші? І для яких літаків? Звідки в міноборони літаки....Соляри нема

В
Віктор

Чому не побудувати аеродром між Мукачевом і Ужгородом в районі с.Середнього? Треба попросити Іваницьцу,щоб вона правильно вирішила питання по мукачівському аеродромі.Вона прийме рішення в інтересах...

Ч
Читач

На мою думку план Міністерства оборони простий - повернути територію під свій контроль, почати "відновлювати" його поклавши в кармани чиновників десятки або навіть сотні мільйонів наших з вами грошей, а через пару років продати його як не перспективний обєкт. Кому? Наприклад росіянам, а саме дружині Путіна, яка є власницею транспортної фірми Магніт, чутки про це вже ходили по Мукачеву. А оскільки громада міста непогодилась на це то наш "шановний" президент і його свита вирішили піти іншим шляхом

М
мкчв

Кіть ся не удасть - треба буде плити назад возити )))

Д
Депутат

Які елітні будинки? Про що ви говорите. У Шенборні вистачає земель. Хочете, звертайтеся до міськвиконкому, може і вам виділять під забудову, при чому безкоштовно. Ми проголосували проти, бо є вже досвід з РЛС станціями. Одна з них під Мукачевом до речі. Що з нею сталося? Міністерство дохазяйнвалося. Хоча це стратегічний об'єкт. Також міністерство вже відзначилося навчаннями на території заповідника. Позиція депутатів послідовна. Є ідея перетворити колишній військовий аеродром в цивільний, щоб не їздити ні у Львів, ні у Ужгород, а мати свій. Ось робочі місця, додаткові торгівельні можливості.

О
Олександр

Це потрібно не депутатам, а Балозі. Це ж його фірми продавали плити з аеродрому. А міністерство оборони робить правильно - хоче відновити аеропорт, з'являться нові робочі місця. Мабуть мукачівські депутати думають не про людей, а про себе та як потім землю аеропорту продати на елітні будинки.

НВ
Народжена в Нижньому Коропці

Дитинство моє пройшло з гуркотом винищувачів над головою,з брязканням шибок.Не хочу,щоб і внучка моя і всі діти затуляли вуха при посадці літаків і дихали грязним повітрям.

М
Мулідран

Читати треба межі рядків: не Мукачево відмовилося, а дядя Вітя. Але то правда, якщо там буде аеропорт, громадянський чи військовий-однаково, то тим, хто живе поруч, не позаздриш із-за гудіння...

НВ
народжена в мукачеві

молодці! так тримати.

=
=)

хаЙ КРАЩЕ ВІН БУДЕ НА МІСЬКОМУ БАЛАНСІ)нІЖ У ВЛАСНОСТІ НАШОГО ПАНА ПРЕЗ......

ТД
Тужанський Дмитро

Особисто я проти військового аеродрому, зокрема хай і змішаного типу - військово-цивільного. Неподалік від нього живуть мої батьки. Винищувачі над їхніми головами я не хочу ні бачити, ні чути. Натомість цивільний аеропорт, це додаткові можливості для міста в бізнесовому плані. Питання в інвесторі. Чому наприклад міністерство інфраструктури не допоможе місту знайти інвестора, або кількох?

С
Світлана

Для чого віддавати стільки землі міністерству оборони? ЇЇ можна розпродати, скільки ж дач і елітних особняків там вміститься.

Читайте також