На Закарпатті назріває справжній ківі-скандал (Документи)

48
16

Виявляється, унікальний сорт «Ківі Карпат Стратона вар. Валентайн», що був виведений спеціально для вирощування в українських кліматичних умовах, відтепер можна придбати не тільки у відомого біолога та селекціонера Генріха Стратона.

Ще одна компанія під назвою «Ківі-Ленд» вирощує такі ж саджанці. Наразі справа дійшла аж до суду. Мукачево.Net вирішив розібратись, кому все-таки належать право на реалізацію «закарпатських» ківі.

За словами пана Генріха, з теперішнім гендиректором компанії «Ківі-Ленд» вони колись працювали разом: «Декілька років тому я запропонував своєму другу, колишньому однокласнику Володимиру Чепканичу створити спільну фірму та поділити обов’язки – я мав займатись вирощуванням саджанців, а Чепканич їх реалізацією. Проте з моменту початку співпраці жодного платежу, жодної копійки до мене не дійшло – після цього ми попрощались».

Однак, після виходу Генріха Стратона з вищезгаданої компанії, колишній компаньйон таки не припинив свою діяльність з продажу рослини і, більше того, стверджує, що всі права на сорт належать виключно йому.

«Саджанці «Ківі Карпат Стратона» виведені суто нами, наполягає Володимир Чепканич. – Більше того, ми є юридичною фірмою та маємо всі відповідні документи на право торгівлі сортом. Справді, свого часу у нас була спільна фірма з Генріхом, він був співзасновником та директором виробничого відділу, однак через виготовлення неякісної продукції ми його звільнили».

Обидві сторони абсолютно впевнені, що права на унікальний сорт екзотичної рослини належить виключно їм. Окрім слів, Генріх Стратон підтверджує свою правоту відповідними документами та, навіть, судовим позовом, пояснюючи, що колишні колеги «не мають жодного права продавати сорт, торгова марка якого зареєстрована мною і на мене».

«От подумайте самі, – доводить селекціонер,– компанія «Ківі-Ленд» була створена в 2011-2012 роках, а ми з батьком почали вирощувати на Закарпатті ківі ще з початку 1990х, що підтверджується фотографіями і відео-сюжетами різних телеканалів».

Натомість голова правління компанії «Ківі-Ленд» Любов Харченко наполягає, що ківі, за який зараз йде боротьба, в 1991 році не тільки був привезений до Закарпаття, а вже й плодоносив. А Стратон це давньогрецький філософ та фізик і саме його іменем названий виведений ними сорт. І додає: «Жодного судового процесу між нами зараз немає, вперше про це чую».

Окремої уваги заслуговує процес патентування сорту: «Саме в період перипетій зі створенням «Ківі-Ленду», я заповнив анкети в Інститут експертизи сортів рослин, – пригадує пан Генріх. – А мої колишні колеги передрукували анкети, поставили  свою печатку і подали їх від свого імені. Знаю, що пізніше вони отримали відмову. На цьому їхня діяльність з реєстрації патенту закінчилась».

Наразі Генріх Стратон дав можливість нам ознайомитись зі всіма відповідними документами на торгівельну марку та про проходження першого і другого етапів експертизи з патентування, а також із позовною заявою.

Найближчим часом обидві сторони скоро чекає судова тяганина. Однак пан Генріх впевнений, що судовий процес багато часу не займе, бо закон на його боці.

Одразу після публікування статті на нашу адресу надійшов документ з заявою Генріха Стратона.

 

 

Цю заяву прокоментував сам Генріх Стратон так:

"Справді, на момент виходу з ТОВ «Ківі-Ленд» я, як і зазначено в заяві, жодних претензій до них не мав. Однак, тоді я не знав багато нюансів. Минулого року я зареєстрував мною виведений сорт і за законом я володію виключним правом на використання цієї назви, вона є моєю інтелектуальною власністю. Виходячи з цих обставин, я маю претензії до «Ківі-Ленду», що вони, продаючи незрозумілу продукцію під назвою «Ківі Карпат Стратона вар. Валентайн» можуть дискредитувати саму рослину. Тим більше, я до них не виставляю жодних матеріальних претензій – я тільки хочу, аби вони перестали використовувати назву мого сорту у своїй діяльності".

Юлія Барабан, спеціально для Мукачево.net

Коментарі

ГС
Генріх Стратон

Повідомляю, що після довгого затягування Чепканичем В.І. та ТОВ "Ківі Ленд" судового розгляду через їх неявки як відповідачів 13.05.2015р Ужгородським міськрайонним судом було прийняте рішення,що повністю задовольняє мої позивні вимоги.Тобто ТОВ "Ківі Ленд" і його засновникам як фізичним особам заборонено використовувати мій знак на товари та послуги "Ківі Карпат Стратона".?Дякую Mukachevo.net за проведення журналістського розслідування цієї проблеми.Скан-копії рішення суду будуть відправлені на Mukachevo.net для публічного оприлюднення.З повагою Генріх Стратон.

А
аноним

і що далі ?

СЧ
сокласник чепканича- кивиленда

смешно когда об образовании генриха стратона говорит мой бывший сокласник вова чепканич (кивиленд) которого не взяли в 12-й школе даже в 9- класс .

К
киви-лкнд

так я ещё клоунов забыл спросить чего мне делать! так скажи кто ты , а то писать всякую ерунду из подтишка много ума не надо! а в школе этот клоун работал психологом , сергей правильно написал! а ты из вароша если не знаешь всей сути кто есть кто на самом деле не распыляйся тут , а если есть что сказать или доказать зайди в гости и скажи мне в глаза!!!

ІВ
із вароша

Володимире, Вам потрібно, перш за все, найняти грамотну людину, щоб писала замість Вас листи, а якщо немаєте грошей для цього, тоді можете допомагати своєму партнеру по бізнесу крутити баранку. В Ужгороді ця вся тяганина не має сенсу, всі розуміють хто є хто, це робиться виключно заради ринку за межами Закарпаття. "Сергію" - якщо Ви стверджуєте, що Стратон працював у школі, це означає, що він все-таки має освіту біолога. А чи виганяли його, чи це наклеп, в даний момент не має значення, бо вже доказана Ваша брехливість.

К
киви-ленд

я даже и не знал что наша фирма так стоит , и наркота тебе и милиции указания даём! неплохо ! может ещё есть что чего я не знаю что творится на фирме!

С
Сергій

це ви про людину яка була звільнена в свій час зі школи за домагання до учнів! де був стратон до створення компанії торгував на базарі! який він ботанік за фахом! він знае тільки те що навчили в школі, батько його садив ківі з плодів із магазіну і дотепер садить , а стратона роазсажені ківі які він взяв у другої людини яка дуже обурена на стратона за його брехню і казав що мовчати не буде! я думаю що стратон вже догрався зі своЇм нахабством і брехнею! я бажаю хлопцям з ціеї фирми відсудити у стратона щей і за моральний збиток може так його навчать відповідаті за свої дії!!!

ІВ
із вароша

Хто знає дует Чепканич-Логін, тим не треба розказувати про цих аферистів. А хто не знає, то нехай просто передзвонить і спробує отримати консультацію у них про ківі. А потім у біолога і селекціонера Генріха Стратона. Сумнівів не буде, хто з них має відношення до рослинництва. А про стиль, методи і коло спілкування Володьки і Василька говорять їх нещрдавні спроби підкинути наркоту та натравити міліцію на конкурента. Хоча які вони конкуренти Стратону, він ботанік за фахом, а не просто "ботанік".

ВС
Віталій С.

Дуже буде цікаво який судя стане на бік цого шахрая стратона!!! мабудь буде конверти заносити)))

В
вуйко

сам подписывает документы а потом орёт это моё, не всё с головой в порядке у стратона!!! Это не излечимо!!!

СГ
Стратон Генріх

В данному конкретному випадку хочу наголосити , що я проти використання тов. ківі-ленд назви рослини - Ківі Карпат Стратона вар. Валентайн - права на цю назву е моею інтелектуальною власністью Що е підтвердженим Державною службою інтелектуальної власності України!!! З повагою Стратон .

Б
Бачі

Для продвижения продукта все методы маркетинга важны!!! Даже иски в суд на кума!!! Не ведитесь!!! Выживаемость саженцев до периода плодоншения - менее 20%. Цены выше чем на импортные морозостойкие саженцы!!! Если бы всё было так прекрасно с выращиванием киви, как они расписывают, то уже давно на Закарпатье были бы насажены целые плантации!!! Закарпатские люди зарабатывают на выращивании капусты и хрена! А тут - киви!!!

К
киви-ленд

не разошлись, а был по статье уволен с должности директора производственного отдела за нанесение компании финансового убытка и подрыва имиджа отправляя продукт без корневой системы и был выведен из состава учредителей!

D
darusynka

Ясно одне - партнери по бізнесу розійшлися, і теперка не можуть поділитися. А шкода....Бо про ківі цікаво...

К
киви-ленд

а у компании киви-ленд вы документы не хотели посмотреть прежде чем писать ??? или ваша газета заказными статьями занимает и так проводит расследование фактов с переговоров по тел?

В
вася

зверніться із скаргою до Антимонопольного комітету України

Читайте також