На Закарпатті розпочалася війна за ціну закордонного паспорту: громадяни проти чиновників

11
30

Аби отримати закордонний паспорт за 170 гривень, як це закріплено в законодавстві, потрібно мати сталеві нерви, і то не факт.

Для більшості закарпатців закордонний паспорт має таке ж значення як і загальнодержавний. Спонукає його робити близькість кордонів – їздять до родичів, по бізнесу, у відпустку. Тому черги у паспортних столах давно нікого не дивують.

Дивує інше – ціна за оформлення проїзних документів. З давніх часів повелося так, що люди сплачують саме таку суму, яку називають чиновники. Раніше у ОВІРах, тепер у міграційній службі (ДМС). І ця сума може коливатися від 380 аж до 800 і більше гривень, в залежності від обставин і навіть регіону, де ви цей паспорт бажаєте отримати.

Цікаво, що у своїх інтерв’ю відповідальні посадовці запевняють вже давно, що для виготовлення закордонного паспорту необхідно сплатити тільки державне мито у розмірі 170 гривень.

Мається на увазі ставка державного мита, що справляється за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що становить 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 170 гривень. Саме стільки має коштувати виготовлення закордонного паспорту у загальному порядку.

Підтвердженням цьому є пункт 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. N 380 – де зазначається, що для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон окрім особистих документів (заяви, паспорту, свідоцтва про народження, ідентифікаційного коду та фотографій) подається тільки квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати. 170 гривень. І все. Ні на копійку більше.

Утім, наше чиновництво завжди знаходило привід, аби встановлювати власну ціну на виготовлення закордонного паспорту. Повторимося, що як не дивно, але закордонний паспорт коштує по-різному, причому не лише в різних областях, навіть в одному і тому ж відділені ДМС. Фахівці вважають, що все залежить від наглості працівника ДМС та поінформованості відвідувача.

Якщо українським законодавством визначено один обов’язковий платіж – держмито, яке становить сьогодні 170 грн., то чому ж працівники ДМС вимагають більше?

Наприклад, на початку 2008 року на Закарпатті вимагали додатково сплатити за: 1) оформлення документів (інформаційні послуги МВС) – 10,28 грн.; 2) послуги ОВІРу (комісія банку) – 5,41 грн.; 3) послуги консультаційного характеру дочірнього підприємства «Ресурси-Документ» – 6,43 грн.; 4) представницькі послуги ДП «Ресурси-Документ» в МВС – 9,50 грн.; 5) перевірка документів ДП «Ресурси-Документ» – 5 грн.; 6) знову послуги ОВІРу (комісія банку) – 0,62 грн.; 7) добровільний внесок у фонд «Правопорядок» – 30 грн. та 8) медичне страхування у страховій компанії «Добробут» – 50 грн. Загалом виходило 287,25 грн.

Свідомі громадяни категорично відмовлялися сплачувати всі ці додаткові послуги. І мали рацію. В деяких виходило. Але таких було одиниці. 

Нині система змінилася. Тепер на сайті Державної міграційної служби йдеться, що для оформлення закордонного паспорту слід сплатити: держмито — 170 гривень (декрет Кабінету Міністрів України від 21.01. 1993 №7-93 «Про державне мито»); вартість послуг — 87,15 гривні (постанова КМУ від 4 червня 2007 р. №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання»); вартість бланка — 120 гривень (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою КМУ від 26 жовтня 2011 року №1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»). Тобто вже 377, 15  грн.

Отже, нині ДМС вимагає ще оплатити 120 грн. за бланк паспорта, хоча ця сума ніде в законодавстві не фігурує. Це така собі внутрішня постанова. Також додатково бажаючих отримати паспорт можуть "заохотити" оплатити послуги ДП “Документ” за “довідку про несудимість”, яка також не передбачена законодавством. Або інші "послуги", всі абсолютно незаконні.

Те, що паспорт для виїзду за кордон можна буде отримати всього за 170 гривень стало неабиякою новиною у грудні минулого року – саме тоді Верховний суд України видав постанову, у якій ідеться про вартість закордонного паспорта. Ця постанова стала підсумком тривалого розгляду в судах справи, яку ініціював Ігор Блюментал. Останній вважав, що додаткові платні послуги та сплата вартості бланка не грунтуються на нормах чинного законодавства.

Виявляється, що був правий. Однак отримати закордонного паспорту за 170 гривень навіть за наявністю постанови Верховного суду України виявилося непростим завданням. Адже працівники Державної міграційної служби почали вимагати у кожному окремому випадку рішення суду. Ось і все...

Однак громадяни на цьому не зупинилися. Зокрема і на Закарпатті. Адже йдеться про боротьбу за власні права! І це після перемоги Майдану, якщо вже казати про політику.

Така кампанія була започаткована в Ужгороді Демократичним альянсом та підтримана ГО «Сила Громадського контролю», в також іншими громадськими активістами.

18 лютого 2014 року активісти намагалися отримати закордонний паспорт за 170,00 грн., як це передбачено постановою Верховного суду України. Але безуспішно. Державна міграційна служба відмовилася приймати документи, тому активісти пішли шукати правди до прокуратури.

19 березня прокуратура Закарпатської області ознайомила громадськість із результатами перевірки Державної міграційної служби щодо видачі громадянам України закордонних паспортів. Було виявлено численні зловживання посадових осіб міграційної служби, а саме:

–  1582 бланки дитячих паспортів надано по завищеній ціні,
–  вимагання від заявників документів, які не передбачені законодавством та видача паспортів без необхідних документів.
–  протиправна відмова у прийнятті документів від заявників.

А головне, що прокуратура Закарпатської області повідомила, що вартість закордонного паспорту справді складає лише 170, 00 грн.
Через наявні грубі порушення в роботі міграційної служби області активісти звернулися до керівництва Міграційної служби України, обласної та міської рад з проханням ініціювати звільнення керівництва ДМС області із займаних посад.

Однак спроба активістів виготовити необхідні документи для виїзду за кордон за 170 грн. так і не вдалася. Натомість Ігор Михайлишин, керівник державної міграційної служби у Закарпатській області, пояснив, що постанова Вищого суду України до його відомства не надходила. І запевнив, що не прийме заяви з пакетом документів і за 170 гривень паспорт нікому не видадуть. Звернення прокуратури пан Михайлишин назвав безпідставними та несерйозними, на його думку «цей орган не знає законів».

У свою чергу, 26 березня прокуратура Закарпатської області поінформувала Генеральну прокуратуру України про встановлені в ході перевірки факти неузгодженості норм чинного законодавства щодо розмірів та порядку оплати коштів за надання адміністративних послуг, а саме про вартість оформлення паспорта громадянина України для виїду за кордон.

Тому поки відбуваються "юридичні війни" варіанти вартості звичайного оформлення закордонного паспорту (за 30 календарних днів) для українців залишаються наступними:

170 грн. – виключно через рішення суду

257 грн. (170+87) – якщо вдасться переконати ДМС, що за бланк платити не потрібно. Зокрема таку суму сплачують «наближені» та деякі «пільгові категорії», серед яких знайомі, родичі, правоохоронці.

377 грн. (170+87+120) – якщо оплатити все, що просить ДМС.

407 грн. (170+87+120+30) – якщо оплатити все, що просить ДМС і подарувати 30 грн. ДП “Документ”.

Більше цієї суми – за умови сплати «благодійних внесків» на потреби міліції та інших структур-вампірів.

Хочеться вірити, що українцям врешті-решт вдасться перемогти цю бюрократичну машину, яка звикла роками справно годувати себе з нашої кишені. Без застосування сили, виключно у правовому полі.

Тим паче, що підсиленням опору громадськості є рух України до безвізового режиму з ЄС, де однією з передумов є введення біометричних паспортів. Рішення про оновлення форми паспортів потягне за собою зміну процедури його отримання, а відтак і впорядкування ціни.

Іван Романчук, для Мукачево.net

Коментарі

Л
Люба

Я готова заплатить больше. Там всегда очередь и никогда нет на месте Иван Ивановича. У нас есть посреднические фирмы по оформлению паспорта без очередей и лишней волокиты? Дайте адресок.

ДВ
до всіх

Якби в міграційній службі не працювали колишні ментяри,тоді там би був порядок. Та гидота навчилася, як обманювати народ.Починаючи від обласних управлінь міграційної служби аж до районних відділів, всюди "трудяться" бувші менти,які отримують і пенсію більшу за 5 тис.грн.і зарплату не меншу.Подивіться, на яких автівках роз"їзжають ці чинуші та які вілли у їхньому володінні і все стане на свої місця. Дами цих підрозділів "обвішані" золотими намистами,а на кожному їхньому тендітному пальчику по кілька каблучок із брильянтами та іншими дорогими коштовноситями. Цим сволотам буде завжди мало, поки не подавляться.Суки ненажерливі.

М
МЫ

СТРАШНО ДЬЯВОЛ ИССУС ИДЁТ !!! ГРОМАДА ЗАКАРПАТТЯ 25 АПРЕЛЯ В 13 Ч 30 МИН ВОЗЛЕ ОДА В УЖГОРОДЕ БУДЕТ ПРОВЕДЕНА АКЦИЯ "УКРАИНА БЕЗ ЯНКОВИЧА , ЗАКАРПАТЬЕ БЕЗ БАЛОГ " МЫ ИДЁМ К ТЕБЕ МРАЗЬ!!!

М
МЫ

СТРАШНО ДЬЯВОЛ ИССУС ИДЁТ !!! ГРОМАДА ЗАКАРПАТТЯ 25 АПРЕЛЯ В 13 Ч 30 МИН ВОЗЛЕ ОДА В УЖГОРОДЕ БУДЕТ ПРОВЕДЕНА АКЦИЯ "УКРАИНА БЕЗ ЯНКОВИЧА , ЗАКАРПАТЬЕ БЕЗ БАЛОГ " МЫ ИДЁМ К ТЕБЕ МРАЗЬ!!!

З
Закарпатец

http://www.youtube.com/watch?v=DxfhxP4LGLo Взгляд на Украину из Литвы

К
коко

а ось взяли би одного із цих зажратих боровів і провели би показний суд як у радянські часи нараз би відпали усякі питання про ціну пашпорту....

R
rundmc

я платив 2000 грн за 7 днiв зробили

А
акція

Подаруй ОВІРу 380 гр за закордонний паспорт. Шановні скидуємось добровільно принудітельно.В Мукачеві це уже тренд на щось скидуватись.

М
Майданутий

А мені за якихось сто американських президентів за три дні намалювали не жалуюсь... якшо ти за 15 євро вдавитись хочеш то куда в європу?

B
budap

Робив минулого року собі закордоний паспорт. Враження - взяти кулемет і... Сидять зажраті, жирні клєрки, які свою сраку лишній раз підняти лінуються, з тобою говорять як з гівном і ведуть себе, м'ягко кажучи, недоброзичливо. Вся система документообігу має бути автоматизована, з мінімальним людським доступом до всіх операцій. Зайшов в кабінку, сфотографувався, заповнив анкету, через автоматичний сканер(як купюроприйомник в банкоматі) її передав, отримав квитанцію і аліведерчі. Після зарахування коштів, система зробила необхідні дії і на вказаний номер вислала повідомлення з результатом. Після чого необхідно прийти і забрати документ, цю операцію також слід автоматизувати. Як варіант висилати по пошті заказним листом. p.s. На парковці стояли дорогі автівки які возять жирні сраки працівників.

Р
Реаліст

Я заплатив 374грн в березі 2014р ( +20 грн шо впишуть дитину) = 394 грн

Т
Тата

Добро перемагає зло! Я люблю свою родину, нашу рідну Україну, її народ і вірю, що всі труднощі треба долати разом лише цивілізованими методами. Для "оревуар, корупціонери":нікого я не лякаю війною, пишу про те, що болить.

Д
ден

Паспорт має коштувати - 170 грн згідно Постанови Верховного суду України.http://www.slideshare.net/ztda/ss-29455977. Якщо органи ДМС вважають інакше, і вимагають окреме рішення суду- гнати в шию таких юристів!!!Бо порушують ст 21 та ст 24 Конституції України- Основного Закону України! Хто має якісь аргументи на рах. цього - діліться думками, але не переплачуйте.

1
111

А на мою думку міняти треба не тільки з Києва але із місць! Чому коли суд вирішує (значит людина права) то дають за 170 грн. бо правда за нами, і стільки і требв платити! Начальник ОВІРу якщо ти людина вийди до громади і поясни, не хочу брати хабарів, примушують! Треба заносити! І система впаде, є всі можливості! Але не виходить тому ми терпіти не будеме безпредєлу доста!!! Значить йому так добре і змінюватися не хоче! буде війна будеме воювати, не ми почали, але маскаль і всі ко його підтримує дорого заплатить! А міняти треба вже інакше можеме проспати! Збираймося НАРОД!!!

С
Саша

На мою думка що питання цін на закордонні паспорти вирішує Київ.А ці на місцях виконують постанови і настанови зверху пока небуде порядку в верхах, громадськості нічого не світить.Подивіться які черги у Києві , Сумах і який там бардак і оплати систра робила у сумах два тижні назад оплатила 640 грн це вже після революції .У Закарпатті ще по божому відносяться до громадян і кошти оплачуються у банках 377 грн.А на мою думку це всен на Закрпатті ЗАКАЗУХА на Михайлишина бо він не підтримує політичні партії області.і їм треба його місце тому шо закордонний паспорт не є обовязковим а тільки при неохідності оформляють. А язати скочом треба дохторів.

ОК
Оревуар, корупціонери

Крістіна, я так розумію ви в долі. Тата. Не треба громаду зупиняти. Корупцію треба валити на всіх рівнях. І не треба нас війною лякати. Буде війна - будемо воювати, а поки нема будемо з корупціонерами воювати. Я розумію що вам би дуже хотілося і далі жити приспівуючи і деручи з людей бабло за повітря, але людям все це вже в печінках. І не для того на майдані гинули аби й далі вас дармоїдів годувати. А пана Михайлишина треба показово звільнити, і не тільки звільнити а ще й розслідувати його корупційну діяльність і показово посадити з конфіскацією. Тоді дуже багатьох "попустить".

Т
Тата

Стоп, стоп, стоп, громадо! Невже на цей момент самою нагальною проблемою є здешевлення вартості зак. паспорта в Україні і її вирішення через ДМС Закарпаття? Це ж абсурд і це всі розуміємо. Зараз нам треба гуртуватися, зміцнювати Україну, аби наші діти не стояли на східних кордонах держави та окопи не рили, а не шарпати держ.органи. До речі, там також люди працюють, і не факт, що як вони підуть, то прийдуть кращі. Не треба вчити на "заохочення чайовими" щоб не стояти в черзі, то й проблеми не буде. Краще дати на потреби армії за тел. 565. Слава Україні! P.S. Отримання візи Шенген вартує значно дорожче, то може пора братися за консульські установи?

С
Сергій

Повиганяти! Люстраційний комітет пишіть висновок і на Київ відправляйте!!!

Д1
до 123

Дійсно,і я так вважаю!!! Бо цьому "говну" не буду ні кінця ні краю. А то що журналістів з 1+1 сюди треда- це точно...а то ті сцуки нічого не бояться(((

1
123

зараз у мукачеві беруть за закорд.паспорт 392 грн.,треба біля нього збиратися та мітингувати,і журналістів з 1+1 привести,може так подіє.

ДК
До Крістини

Дипломатичні установи України за кордоном у вартість паспорта включають консульский збір, а сама вартість визначається окремо в кожній країні та затверджується Послом України в цій країні. Тобто вартість паспортів для виїзду за кордон в дип. установах України за кордоном визначається трохи іншими нормативно- правовими документами ніж в ДМС. Це якщо дуже стисло.

К
Крістіна

Складається враження, що то не громадяни війну розпочали з ОВІРом, а власники цього сайту - за посаду начальника ОВІРу.

J
JOJO

-Под лежачий камень вода не течет ! заявление в прокуратуру надо писать или звонить , сам ОВИР взятки не перестанет брать !!!

А
Алекс

В 2000 году в Ужгороде в областном ОВИРЕ ,ссылаясь на отсутствие бланков,без лишней скромности попросили у меня 300 евро. Плюс естественно все оплаты в гривнеПришлось дать,так как. Ехал на лечение в Дебрецен.Мало того,при выдаче потребовали еще 100 гривен за якобы не сданный 5 лет тому загранпаспорт.Вы предлагаете люстрацию?я предлагаю КАСТРАЦИЮ...

/
///

Пару з тих хапуг прив"язати скотчом до стовпа(як того баригу-митника) - дивишся, і виправиться ситуація.Не допоможе - хворосту під ножки підкласти.

1
111

За такою логікою: нашо жити все одно вмирати. Ясно шо за нас ніхто нич не змінить, треба робити ГО і мітингувати, обставини змінилися і народ якщо не поважають то бояться! Мукачево не падай духом, гуртуймося!

М
Мукачево

Николи ничого не докажуть,така у нас держава,сама корумпована установа -паспортний,а согласиться кому дийсно потрибен паспорт и так заплатить скильки кажуть,а тим хто там сидить,всеривно чи видати вам паспорт.

CD
Cristina DI

Y posolstvi UA v Ispanii,prosiat 100 €. Kydu zvertatus?

М
Маша

Мафия государственного уровня и масштаба. Тендерная палата отдыхает

А
Артур

У нас 2\3 чиновників - це ОЗУ! Вони крадуть і вдень і вночі і плювати вони хотіли на закон. Завтра же напишу листа у прокуратуру за те що з мене здерли 590 гривень за закордонний паспорт який я робив у лютому!

Читайте також