Об'єднання автомайданів Закарпаття - як ковток свіжого повітря (ФОТО)

7
0

У суботу, 8 лютого, у Хусті вперше відбувся зліт Автомайданів з усієї області.

Цієї події давно чекали - і нарешті вона таки відбулася. При чому такої кількості учасників на власних автомобілях мабуть не очікували навіть самі організатори. Загалом можна казати про майже сотню "коліс спротиву", які взяли участь в першому з'їзді Закарпатського автомайдану. Долучилися до акції і активісти «Дорожнього  контролю».  Що символічно - саме тут у столиці Карпатської України, у місті Хуст і відбувся цей грандіозний захід протесту проти дій нинішньої влади.

Раніше найактивнішими на Закарпатті вважалися автомайданівці Ужгорода. Саме за їх організації відбувся пікет дачі кума Путіна та ідеолога проросійського вектору Віктора Медведчука "Ведмежа діброва" у Жденієві. Поодинокі акції відбувалися у Берегові, Виноградові, інших містах.

Утім тепер про домінанту обласного центру вже не йдеться - практично в кожному районі області нині сформований свій власний Автомайдан. Сформований стихійно, навіть без координації "з центру". І це показово. Бо більшість з власників авто, які вирушили на акцію - це люди середнього класу, підприємці, яким є що втрачати - і насамперед мова про  власний бізнес. Отже, справді допекло...   

Другий важливий момент - люди самі шукали координаторів, аби заявити про свою участь. Тобто ініціатива йшла знизу, а не за певним наказом чи закликом зверху. Також не йшлося і про оплату витрат - кожен розраховував лише на власні сили та власні кошти. Теж саме стосувалося і символіки - державних прапорів України, Євросоюзу тощо: кожен  турбувався про це самостійно.   

Автомайдан Закарпаття точкою збору обрав меморіал "Красне Поле" - саме тут у березні 1939 року невелике військо Карпатських січовиків дали бій іноземним загарбникам. Саме тут до представників автомайдану Ужгорода приєдналися автомобілісти з різних куточків Закарпаття. Серед них активісти з Виноградова, Берегова, Іршави, Хуста, Тячева, Міжгір'я.

Біля меморіального комплексу і хреста разом вшанували пам'ять героїв, які загинули за свободу та незалежність України, в тому числі у наші дні. Згодом приєдналися автомобілі з Ужгорода і колонна рушила на Хуст.

В Хусті біля пам'ятника Шевченка відбувся мітинг, на якому було проголошено про створення Закарпатського автомайдану з метою координування дій в подальшому.

Також мали змогу виступити представники громад з різних районів. Чудово зустріли гостей місцеві мешканці - а особливо молодь, вони тримали плакати, роздавали стрічки з українською символікою. Привітав громаду і міський голова Хуста Михайло Джанда. За його словами, нині в Україні триває третя хвиля національно-визвольної боротьби за  незалежність, яка почалася у 1991 році, продовжилася у 2004-му, і нині народ знову піднявся з колін, аби заявити про свій вибір - прагнення бачити вільну Україну в Європі.

"Кожна свідома людина має у ці дні побувати на Майдані, саме там кується незалежність нашої держави, - зазначив Михайло Джанда. - Ми є нащадками Карпатської України, які боролися незалежність України. Нині Майдан - це наші Крути, це наше Красне поле. Треба зробити все, докласти всіх сил, аби перезавантажити цю владу".

Координатор ужгородського Майдану Юрій Світлик запропонував формувати загони самооборони в районах області. А також повідомив про створення Закарпатського Автомайдану, який координуватиме дії всіх автомаданів в області.

Після мітингу в Хусті Закарпатський автомайдан провів першу спільну акцію - пікетував санаторій МВС у Шаяні, де відпочивають генерали та офіцери міліції.

Варто зазначити, що наступного дня свою акцію провів автомайдан у Рахові – він зібрав 16 автомобілів і пікетував кілька .

Саме Автомайдан став справжнім ковтком свіжого повітря, рушійною силою опору на Закарпатті на фоні певного розчарування більшості громади у пустопорожніх промовах біля барикад на фоні обласної адміністрації. Тож нині основне завдання – не втратити хоча б те, що маємо. Слід об’єднуватися, гуртуватися – і продовжувати розпочате.     

Мукачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також