Порада від редакції: Як закарпатцям закордоном отримати "ковідну" тисячу

12
10

Заробітчани, яких на Закарпатті добра частина, також можуть отримати тисячу за вакцинацію, де б вони не щепилися.

Підприємливі закарпатці, що тимчасово проживають на території інших країн не втрачають можливості отримати тисячу гривень за вакцинацію від COVID-19 через державну програму «єПідтримка». Наші журналісти поспілкувалися з закарпатцями, що зараз живуть закордоном та дізналися про всі нюанси.

Чи всі можуть отримати тисячу?

Всі громадяни України, де б вони не перебували у цей час, можуть отримати гроші за вакцинацію. Щоб їх використати треба, як і тим хто знаходиться в Україні, завантажити додаток «Дія» та згенерувати сертифікат. Проте витратити гроші можна лише на покупки та послуги в Україні. Та це зручно робити, коли мова йде про онлайн покупки, бо ж їх можна здійснювати з будь-якого куточку світу.

Важливо! Програма «єПідтримка» стосується лише вакцин, що визнані в Україні. На сайті МОЗ є їх чіткий перелік:

  • Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двух доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac. COVID-сертифікати можуть бути як внутрішніми, так і міжнародними.

Тож де ви зараз фактично перебуваєте та де робили вакцину немає значення, головне, щоб ви мали українське громадянство та ваша вакцина була у вище значеному переліку.

Приклад закарпатців закордоном

Наприклад, пані Людмила разом з чоловіком вже кілька років живуть та офіційно працюють у Словаччині. Там зробили 2 дози вакцини Pfizer, тож мають право на отримання «ковідної» тисячі.

  • Через те, що ми вакцинувалися тут, у Братиславі, наші сертифікати потрібно було спочатку перекласти та зареєструвати в Україні, у сімейного лікаря. Зробити це просто, якщо у вас є родичі. Обов’язкова присутність людини не обов’язкова, тож ми надіслали електронні копії своїх європейських сертифікатів сімейному лікарю по вайберу, а далі сестра забрала перекладені документи та зареєструвала їх. У нас з чоловіком 2 дітей, тож гроші на книжки чи щось подібне зайвими точно не будуть. - розповіла пані Людмила.

Куди витратити гроші

Витратити отримані кошти, громадяни України, що зараз перебувають закордоном, можуть онлайн: придбати книжки та попросити родичів переслати їх посилкою, або ж отримати, коли повернуться в країну, оплатити онлайн абонемент до спортзалу для когось з рідних чи друзів і так далі. Витратити гроші закордоном, перечислити їх на іншу картку чи отримати їх готівкою, не вийде.

Є ще одне «але»

Якщо ви щепилися вакциною «Johnson» виробника “Janssen” на виплату тисячі поки що можете не розраховувати.

Нагадаємо, закарпатці активно робили щеплення саме цією вакциною на Українсько-Угорському кордоні.

Європейський сертифікат про вакцинацію «Johnson»-ом, як і всі інші можна перекласти та зареєструвати у сімейного лікаря, але в «Дії» сертифікат не з’явиться. Там нам пояснили:

  • Зараз чинне законодавство не передбачає генерацію сертифікатів на основі однодозної вакцини Jonson. Після того, як Міністерство охорони здоров’я врегулює цю процедуру, ви зможете їх додати в застосунок.

Та коли це буде, точної дати немає.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

ДН
до нижньої марги

засунь собі свою державу у пичу.

1
12.24

Увага 12.24 платний Провокатор. Чим важче стає Державі , тим більше бабла отримує Платний Провокатор. Але з ним веселіше. Хоч і глупоє , але знає як заробити гроші. Молодца. Давай чекай подяку від своїх господарів.

П
Пензіяшці

Мусай боло йти на майдан. Там вони з майдана у дептати і теперька в чоколаді

С
Славік

Дякуємо за роз'яснення, то такоє , як марка в пеклі і то не може виїсти.

ЗН
Завидово нет

Та кіть уже Джонсон нерегіструєте то регіструйте спутнікV дебіли

М
мкчв

Я вам сам дві тисячі дам аби лем дію не устанавлювати

ІВ
Іван Васильович

Зиля молодєц.Жаль ош на палинку не мош ту тисячку потратити. Хотя може у аптиці етилового спирта попробуву накупити на сю тисячку))..

П
Пінзіяшка

Ось і вібувається таке...,коли 73 не читаві обирають артиста і чекають що построїть їм рай,а він своїм діткам і в офшор.

Д
Друг

Люди в Словаччині а якому скинуть сімейному лікарю якщо вони там договору не мають з сімейним складеного тож будь кому не можна скидувати

8
8766

Бла бла бла охорона здоров'я. Що таке тисяча гривень для громадян які живуть і працюють закордоном?!. Приїхати додому і піти в театр. Драми чи комедії родичі перекладуть по приїзду. Країна безкінечного маразму зі своїми подачками

Читайте також