Презентація освітньої ініціативи ЄвроКрок в Мукачеві відразу ж переросла в дискусію

26
53

Якраз діалог між освітянами, владою і громадськістю, та напрацювання за його результатами спільних рішень – це те, на що дуже сподіваються ініціатори створення ініціативної групи.

Презентація  відбулася у четвер, 12 березня в міській Ратуші за участі журналістів. Вступне слово взяли учасники ініціативної групи, а опісля відбулося палке та щире обговорення за участі присутніх на презентації освітян, вчителів та директорів шкіл Мукачева.

Інгрід Туріс, представник ініціативної групи «ЄвроКрок», кандидат філологічних наук, доцент:

– Реформи в освіті – це ключ до змін в нашій країні. Міністерство освіти оголосило про розробку концепції розвитку освіти на 2015-2025 роки та закликало усіх бажаючих надсилати свої пропозиції. Ми готові долучитися до цього процесу, тому на базі громадської організації «Центр європейської культури та мови» створили ініціативну групу «ЄвроКрок». Частка «Євро»  означає нашу спрямованість на євроінтеграцію, на інтеграцію в європейський освітній простір. «КРОК» – це абревіатура від: Культура-Розвиток-Освіченість-Креативність. Ми плануємо зосередитися на 3 напрямках: по-перше, реорганізація структури управління в школі, зокрема розробка статутів, їх вдосконалення та демократизація, по-друге, прозорість фінансування шкіл, по-третє, умови навчання та виховання у школах.

Це складна робота, тому ми дуже розраховуємо на співпрацю з вчителями, директорами, батьками та експертами. Ми повністю відкриті до співпраці. Незабаром має стартувати анонімне анкетування серед учнів, батьків та вчителів Мукачева, аби детальніше вивчити найболючіші питання, які є в середній освіті міста. Паралельно ми займатимемось вивченням європейського досвіду в освітній галузі, аби найкраще втілити у нас.

Ми усвідомлюємо, що починати реформи важко, але не починати – неможливо.

Марина Паук, член ініціативної групи «ЄвроКрок», викладач  Мукачівського гуманітарно-педагогічного коледжу:

– Наше завдання – знайти спільні точки дотику з громадськістю, викладачами, політиками. Нам не байдужа доля наших дітей. Над чим ми плануємо працювати? По-перше, над питанням змісту освіти. Ми всі розуміємо, що освітня програма необґрунтовано перенавантажена. Ми хочемо залучити мукачівців до обговорення нових навчальних програм. Друге важливе завдання – робота над підручниками. Ми розуміємо, що зараз складна ситуація з цим, можливо, їх треба буде закупляти батькам самостійно. Нам важливо знати, якою буде їхня якість, ціна, хто її визначатиме, і на чиї плечі ляже закупівля підручників. Ще одне важливе питання – структура освіти, тобто 12-річне навчання у школі. Так, це європейська норма. Невирішеною залишається питання профільного навчання та профільних класів. Ще ми плануємо працювати над відбором та підготовкою освітніх кадрів, адже ми кажемо, що сучасний вчитель має бути педагогом європейського зразка. А що це на практиці? Ще одна проблема – оптимізація кадрів, а фактично скорочення вчителів. Ми би хотіли застерегти владу від необґрунтованих кроків. Тобто, працювати є над чим.

Катерина Кришінець-Андялошій, член ініціативної групи «ЄвроКрок», педагог, вчитель ЗОШ №3:

– Працюючи за кордоном, я мала можливість ознайомитись із європейською системою освіти. У різних країнах вона різна, але якісна, і цього у Європі досягли не завдяки одному або кільком крокам чи реформам, а постійним змінам та вдосконаленню. Нам не варто копіювати якусь конкретну систему освіти певної країни, а вибрати найкращий досвід.

Олена Ціва, представниця батьківського комітету однієї з шкіл Мукачева, член ініціативної групи «ЄвроКрок», звернула увагу на необхідність вдосконалення побутових умов навчання дітей у школах. А саме – питання якісного харчування дітей, роботи медичних працівників у школах, санітарію та факультативне навчання.

Долучилися до дискусії також директори шкіл – Віталій Якимчук (ЗОШ №4) та Микола Морека (ЗОШ №1), а також директор Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу Богдан Кабацій. Освітяни зауважили, що проблеми, які піднімають представники ініціативної групи не нові, але у їх вирішенні важливу роль відіграє якраз центр – уряд та міністерство освіти. Особливо в цьому році, коли освітня галузь повністю фінансується за рахунок державних субвенцій, а не місцевого бюджету.

Разом з тим, за підсумками дискусії, її учасники домовилися не припиняти діалог і спільно шукати можливості вирішення нагальних проблем в освіті Мукачева на місцевому рівні, та звертатися з клопотаннями до центральної влади.

 

 

Контакти ініціативної групи:

evrokrok@gmail.com

https://www.facebook.com/evrokrok

https://vk.com/evrokrok

https://www.facebook.com/groups/evrokrok/

 

Роман Ленд’єл, Мукачево.Net

Коментарі

ДУ
ДО УВАГИ ВСІХ БАТЬКІВ

Всі обурені матері першокласників які почули відмову в виборі школи через місце проживання!!! Збираються в вівторок о 14.00 в кабінеті мера!

М
Мама

Це Ви про Віталій Якимчук так це правда він і вимагає!

М
Мукачівець

Реформами так захопились,що тепер щоб дитину зачислити із села у місто до конверту треба поставити 500 зелених.От такий тепер Євро-крок! Хоч і постанову відмінили яка перешкоджала зачисляти дітей у місто але директори шкіл цим нехтують і прямо батькам нагадують на конверт !

С
Святослав

Требало не скакати на майдауні, а читати вимоги МВФ до України. Невже не зрозуміло, що господарі цієї організації руйнують не лише економіку, але і освіту та багато чого іншого. Якщо відкинути мішуру ЗМІ та політиків, це сформулювати одним словом - антислов"янський геноцид!

У
ура

Скоро всі підручники батьки будуть купувати за свої гроші.Ура скоро газ,світло,вода подорожчають.Ура!Хто не скаче,той москаль.Настають дні СКАКУНІВ!!!СЛАВА У......!!!!

М
макс

12 річна освіта нам не потрібна, в єропі 12 річний цикл повязаний з тим що у освіти зовсім інша структура, останні 3-4 роки діти вчаться фактично "за фахом", тбто це ліцеї з поглибленим вивченням гуманітарних наук, або з поглибленим вивченням фізико-математичних дисциплін ітд.А не 12 років протирати штани на предметах які з таким поглибленим 12 річним вивченням дитині не потрібні.Як завжди у нас починається не з головного а з найпростішого,давайте 12 років а для чого ті 12 років потім подивимось

ПС
Правий сектор

Альтернатива одна - затверджена схема викладання для зміцнення у всіх районах тільки української мови, інші мови потім, коли розберемося з москалями

БА
Бажаєте альтернативної освіти?

и є альтернатива звичайній школі? Які переваги та недоліки домашнього навчання? Чому діти, які не ходять в школу, вчаться швидше, із задоволенням, і досягають кращих успіхів? Як організувати навчання так, щоб це не займало весь вільний час батьків? Готових рецептів ні в кого поки що немає, оскільки тема порівняно нова. Але є люди, готові поділитися власним досвідом та порадами. Бажаєте альтернативної освіти? Питання, які обговорюватимуться: • Навчання поза школою. Сімейна і домашня освіта. Екстернат. • БеркоШко. Історія виникнення і розвитку. • Традиційні шкільні дисципліни і неформатні заняття. • Навчання без оцінок. • Розстановка пріоритетів: інтерес дитини, прагнення дорослих, навчальні програми. Для батьків, які хочуть прийти на семінар із дітьми: саме в цей час в «ЛІКу» відбуватиметься відновлений English Kids’ Club для дітей від 4-х до 9 років – веселий розмовний клуб англійською мовою. http://transkarpatia.net/transcarpathia/social/45766-bazhayete-alternativnoyi-osvti.html

БА
Бажаєте альтернативної освіти?

21 березня, в суботу об 11-й годині в ужгородському лінгвістичному центрі «ЛІК» відбудеться важлива подія: перший семінар з альтернативної освіти. Своїм досвідом поділяться засновниці та викладачки «БеркоШко», котра діє в Києві з 2011 року: Валентина Мержиєвська, Катерина Окремова та Олеся Мамнич. Ні для кого з батьків не секрет, що шкільна освіта зайшла в глухий кут: діти перевтомлюються, вони не хочуть вчитися і взагалі ходити до школи, їм викладають набір фактів, більшість із яких не допоможуть досягти успіху в сучасному світі, а для отримання реальних знань та вступу в хороший ВУЗ все одно потрібно наймати репетиторів. Дехто вважає, що це саме українська проблема, але насправді пошуки нових, альтернативних шляхів освіти тривають зараз у всьому світі. Так званий рух «хоумскулерів» («тих, що навчаються вдома») популярний у багатьох країнах Європи та США.

М
Мукачево

Запрошуємо до громадського обговорення проектів програм з навчальних предметів для проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2016 році 6 березня Міністерство освіти і науки повідомляє про оприлюднення на офіційному веб-сайті (рубрика «Громадське обговорення») програм з навчальних предметів для проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2016 році. Зауваження та пропозиції просимо надсилати на електронні адреси: українська мова та література kotysenko_e@ukr.net англійська, іспанська, німецька, французька мови o_kovalenko@mon.gov.ua

LA
law and order * *

До Марина, Єврокрок : цілком логічне питання : що далі ? Ви надіслали висновки у міністерство освіти. Дайте посилання, де можна знайти документ, що Ви надіслали у міністерство освіти. Дуже хочу, як філолог ( до речі, педагог, хоча й не працював у системі освіти ) переглянути Ваші пропозиції. Радий, що Ви надаєте пропозиції, та як пересічний громадяним, батько школірів, хочу ознайомитися з текстом документи, який Ваша організація надіслала у МО.

МЄ
Марина, ЄвроКрок до law and order**

Міністерство освіти пропонує громадськості обговорити навчальні програми, проекти яких виставлені на відповідних сайтах. Наприклад, ви історик, але в школі не працюєте; ви інженер, і не вбачаєте зв"язку теоретичного матеріалу з практикою...Щодо фахових коментарів: ініціативною групою ЄвроКрок створено робочу групу з вчителів-практиків, методистів, науковців, проаналізовано навчальні програми, зауваження, пропозиції, висновки надіслані в письмовій формі у МО.

LA
law and order * *

До Правому сектору : таке враження, що ми скачемо й зараз. Країна в повному лайні, а ми скачемо... Люструвати вчителів хочемо...Хоча я й не прихильник нашої освіти ( ви ще не бачили, що в селах твориться - багато знайомих намагається перевети своїх чад з сільських шкіл у місто ), та люстрація починається не з простого вчителя...

ПС
Правому сектору

Ви уже доскакалися що Крим став не український, донбас не укрїнський, хліб 10-15 гр,бензин 20 гр, купа калік і сиріт.Продовжувати про успіих не буду.....

LA
law and order * *

Чесно кажучи, незрозуміло, які реформи пропонують представники ініціативної програми "Єврокрок". Що критикують і що хвалять дописувачі ? Представники "Єврокроку" зібралися в ратуші і щось між собою обговорили. Можливо, вони звернуться в письмовій формі до міністра освіти з своїми пропозиціями ? Якщо цього не відбулося - то це дивний піар, незрозумілий здоровомислячому населенню. "Ми хочемо залучити мукачівців до обговорення нових навчальних програм". ??? Що це таке ??? Ви собі уявляєте, що в Михаловцях чи в Загоні ( я не хочу далеко йти ) прості громадяни долучаються до обговорення навчальних програм ? В них є віповідна освіта ? Мабуть дамо цим займатися міністерству освіти, це їхня робота. Я розумію, що міністерство освіти ніяке ( як і всі державні структури ), так пропонуйте реформи у міністерстві освіти, а не долучайте громадян міста до освітніх реформ. Кожен повинен займатися своєю справою. Маєте пропозиції - пишіть міністру освіти.

ПС
Правий сектор

Пропоную всіх вчителів люструвати, а на їх місце поставити представників ініціативної групи «ЄвроКрок», хто буде гавкати - в сміттєвий ящик. Частина буде мовчати, а інші будуть робити то що ми скажемо - ось і вся педагогіка.

М
мама

Правду говорять У ПІСТ НЕ ЇЖТЕ ОДИН ОДНОГО та ненависть: батьків до вчителів, вчителя до дітей, і навіть дирекції до простого вчителя говорить про те, що люди стали злі що кожен хоче тільки панувати та принизити один одного.Ніколи не буде з того нічого доброго. Люди схаменіться ви ж сієте добро,а з ваших очей аж б'є іскрами чорта! Батьки не виховують своїх дітей, а вчителі ДЕЯКІ вже зовсім здуріли. То питання як далі бути??? Пишу деякі бо є дійсно педагоги від Бога людяні та просто хороші, добрі та чуйні

Д"
до "школі"

Шановний (шановна) хто вас заставляє водити дитину до репетитора? Закінчить ваша дитина школу то най після 9 класу у бурсу іде або віником махати. Хто казав шо всі мають мати вищу освіту??? лопату у руки і на працю. І ни дояких репетиторів не водіть тоді............

Ш
школі

батьки все купують-фінансують, на репетиторстві башляєте і не мало, подарунки і від класу, і індивідуальні, медалістам руки викручуєте, зарплата у других не більша, що ще хочете?

Ш
школа

Доки не буде достойна зарплата педагогам ніякої ефективної реформи не буде. Це все піар!!!!! хто прийде робити у школу за зарплату 1300-1500? реформуйте зарплати, а потім свою пургу несіть

О
Оросвейгу

Типирь послухаєме розумного Оросвейга, один другого пошлеме, порозганяєме і буде вшитко нараз добре.Ош їсти нішто подзвони Яценюку

О
Оросвейг

Женіть тих неробів. Людям їсти нічого, а они засідають - переливають з пустого упорожньоє.

ДБ
до батька

таку освиту( платну) потягнуть лем воры.... честна людина буде думати чим тих дитваких нагодувати.

Б
батько

Безперечно міняти треба, бо ще мало та наші діти з такою програмою зовсім отупіють, таке навантаження зводить все до нуля!Але на мою думку міняти треба стереотипи керівництва яким лиш бумажки треба, скоротити завучів бо то пережиток минулого та нарешті оголосити що освіта ПЛАТНА а то батьки думають шо вчитель собі збирає кошти.ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ! Поки люди будуть згадувати "шо було колись" діла не буде А половина вчителів мають іти на відпочинок бо їх нерви не для новизни...

У3
Учень 3 Б класу

Реформа необхідна АЛЕ: 1. Де представники міського управління освіти 2. виглядає як "простий" піар члена обласного виконкому ЄЦ Інрід перед депутатами міськради від ЄЦ директорами шкіл – Віталій Якимчук (ЗОШ №4) та Микола Морека (ЗОШ №1), 3. ну і три директори цце не освітяни а адміністратори 4.ВИСНОВОК : ХОТІЛИ ЯК КРАЩЕ - ВИЙШЛО ЯК ЗАВЖДИ

М
Монтян

www.youtube.com/watch?v=nPxSAZE812M&t=378 Украины больше НЕТ!

Г
громада

Держава багато проблем і їх вирішення перекладає на плечі громадян, органи місцевого самоврядування. Якщо ці люди намагаються знайти шляхи вирішення проблем самостійно, без ЦУ - це вже добре. Як завжди, допоможи собі сам, а від критики-болтовні нічого не зміниться. Молодці!

ДМ
До Мукачівця

Ви напевно десь не реалізувались в житті, що турбуєтесь більше особистостями більше, аніж змістом реформ. Займіться хоча б своім піаром, бо і це буде не марно втрачений час. Успіхів, з любов'ю!!!

М
мінфін

Міністерство фінансів внесло кілька пропозицій, щодо обмеження фінансування освіти: збільшення навантаження з 18 до 20 год., мінімальна кількість учнів у класах 30 учнів, скорочення кількості шкіл.

М
Мукачівець

Реформа дуже правильна та потрібна у всіх іі проявах...А от якщо іі очолить Інгрід то наврядче справа здобуде успіху,бо наразі справа не в реформі,а в політичному піарі який може дуже швидко закінчитися навіть не почавшись і ця "зірка" реформатор так само швидко зникне як і з'явилась...Тому давайте не спішити,а дамо людям час на добру справу,а час все розставить і реформи і організаторські здібності деяких Зіркових Реформаторів!!!!

Г
Гість

Поки не буде фінансуватись школа у повному обє`мі,і не перестануть чиновникики економити кошти на опалені, матеріальній базі тощо...., поки вчителям не почнуть платити достойні зарплати люба реформа в освіті приведе до негативного наслідку.Називайте жебрака як хочете і робіть( реформуйте) з ним шо хочете ,від того багатим і успішним він нестане поки голодний і босий.

М
маша

Займіться конкретними проблемами, а не пустословієм, но наприклад: більшість вчителів викладають по мінімуму, бо інакше діти не будуть ходити до них на частні уроки. Як мінімум 10-20 відсотків вчителям треба обходити школи десятою дорогою, бо у них знання мізерні і родилися для інших цілей (як їх позбавитися?). Мукачеві щороку вчаться на педагогів сотні студентів - випускників, але реальними педагогами від бога є одиниці. Так вот, ці одиниці ідуть торгувати, займатись чим заманеться, бо їхні місця (вакантні) давно уже забиті бездарю (їх батьками і іншими связями). Невже останню проблему не мож хоч частково рішити на рівні мера, відділу освіти, адміністрації ?! Цим треба займатися щодня на рівні місцевої влади ( питання: з кого тоді брати хабарі?). Тобто, займіться хоч дрібними конкретними питаннями, а не пустою говорільнею, бо це під силу місцевим чиновникам. Може я фантазую, але це реалії нашого блятського, корумпованого життя, коли скоро без додаткових грошей нікому буде вчити в шко

АШ
А шо?

Пора перевести освіту і медицину на платну основу. Тоту частину бюджету, що звільниться розподілити між працюючими, тобто збільшити платню. Тепер ко веде дітвака в школу, вибирає де май ліпші умови, ко іде до доктора - також вибирать, кому платити. А ко не хворіє - не платить ващє, відповідно люде менше курять і бухають - сокотять здоровя.

Д
дерзайте!

новаторы, настоящие инициаторы реформ в современных условиях, это большой риск! коль эти мужественные женщины сознательно пошли на противостояние старых бюрократов, приспособленцев, наперед зная какой поток негодования и грязи они получат в свой адрес, на изменения в сфере образования, даже если это совместно с многими ненавистникам представителями ЕЦ! это как резать по-живому, а иначе нельзя. если мы хотим менять моральные и человеческие ценности, менять устаревшую систему образования не на бумаге, а на деле, как бы кому то не нравилось, перемены крайне необходимы, будущее Украины наши дети. извините многих уже тошнит от "заслуженых" и "незаменимых" руководителей школ, училищ, вузов,котрых иначе как зарвавшихся корупционеров, разваливающих образование вообще, не воспринимают-под стать Балажкам, Кушнирам, Щербанкам, Цифрам и их придворным шутам

8
888

Ангелы чарли вперед вы сможете

Б
Батько

До 13.03.2015-14.57 Думаю, ніколи платити нікому не потрібно, якщо батьки і вчителі будуть співпрацювати та разом займатися проблемами у вихованні дітей. А сприймати цю ініціативу потрібно, бо це в інтересах нашого майбутнього. Ваші вислови на "клі..с і т.д. і т.п." вульгарної і не вихованої людини. Щоб щось зробити потрібно почати з себе - виховати та вивчити свою рідну КРОВИНКУ!!!

+
+++

Девчонки, вы молодцы, даже если с этого мало получится, ведь люди не готовы и не хотят готовиться к новому, вам учтется в другом месте. Кто-то не может себе представить, как это что то делать без выгоды, но это ж благородно. Добро побеждает зло! Вперед, пробуйте, дети ни вчем не виноваты, ведь речь идет именно о их перспективах!!!

Д1
до 14:06

Реформи придумали не інгрід і не Паук, освітня реформа - це державно-політичне рішення. Хто з вас бодай прочитав, які на нас чекають зміни, з чим ви погоджуєтесь, а з чим ні? Як такі реформи впливатимуть на якість освітніх послуг, яке фінансування передбачено, що є неприйнятним для нашого суспільства? Ці люди намагагуються якимось чином вплинути на процес реформування, нагаючись захистити і ваші інтереси. Радянського Союзу нема, то й системи освіти такої нема, хоча хто заважає дітей вчити якісно? Зарплати у всіх освітян не мільйонні

Р
родителям

будущее закарпатья ??????? ты выйди на улицу, на рынок загляни, в аптеку зайди, в поликлинику, в сберкассе покрутись меж пенсионерами, постой в кассе где люди за комуналку платят....ТАМ ТЕБЕ РАССКАЖУТ О БУДУЩЕМ ЗАКАРПАТЬЯ, УРОД!!!! ЗАКРОЙ ТЫ СВОЕ ЕБЛО ЖИДОВСКО-ЗВЕЗДНО-ПОЛОСАТОЕ!!! А Я УКРАИНЕЦ, И СКОРО ВАМ ЖОПА!!!!

Р
родители

В смысле нацыки это кто такой пердун моцкаль ненравится здесь вали к себе и свой паскудный рот закрой что в мукачево перевалочная база за бугор валиш со своим еврейским паспортом реч не о пердунах а о будующем закарпатья

ДП
до предпоследнего

да плати , хоть через день!!!! нацистка!!!за ремонт, училке на день рождения, училке на день учителя, училке когда месячные, училке когда климакс пришел, за экзамены, за то что твой школяр тупой, а надо в институт, за то что твой школяр супер -тупой , а надо атестат, опять за ремонт, на подарок еба-рю училки...и т д и т п..!!!!! ПЛАТИ!! МНЕ ЛИЧНО ПХ!!!! Я И МОИ ДЕТИ ПОЛУЧИЛИ ОБРАЗОВАНИЕ , В ТОМ ЧИСЛЕ И ВЫСШЕЕ ДО 1992 ГОДА!!!! ЗАДАРЬ!!!!!!!!!!!!

ДМ
до мами школяра

А чого це совок -паразит? Якраз це і була найкраща система освіти! І хто пристосувався біля корита? Вчителі на мізерних зарплатах, але виконують свої функції, незважаючи на зневагу розбещених дітей. Зібралися декілька персон і розводять пустоту зі своїми змінами, піаритися надумали, хай переходить Паук з Інгрід в школу працювати, на місці й почнуть з себе, показуючи приклад, проводити реформи. А то десь би проводили, а в себе ні.

Д1
До 13.03.2015 13.02

До попереднього, ти мабуть дітей не маєш і ти ЗАЄ...ИЙ по життю дуже-сопи собі у дві дірки. А це вирішується проблема не наша, а наших дітей і внуків. НАШЕ майбутнє!!!

ДМ
до мамы школяра

херню какую-то написала..тебе сколько лет ? 23 мабуть? приСоюзе образование было наилучшее в мире и БЕССПЛАТНОЕ(Т.Е ЗАДАРЬ!!!!!) ЗАЕ..ЛИ ВЫ УЖЕ НАЦИКИ СВОЕЙ ПИСАНИНОЙ.

М
Марина

Нагальною проблемою українського суспільства є відсутність реального механізму впровадження державно-політичних рішень.

Г
громадянин

Це пустий піар з розрахунком на політичне майбутнє нових обличч в Мукачівській ратуші. Так всі починають. Класика.

М
мукачево

У наших школах вже давно приватне навчання - репетиторство - масове, контрольоване Шкільні і класні грошові фонди. Купуватимемо підручники. За харчування доплата...Тільки яка якість освітніх послуг за ці батьківські гроші?

М
мук

хай викладачі належним чином виконують свої обов"язки по навчанню дітей в школах, а не пропонують приватне платне навчання, на зразок шановної Інгрід яка за гроші в своїй приватній школі навчає іноземної мови. А безкоштовно в державних закладах - слабо. В Конституції України нам гарантовано безкоштовну освіту

З
Закарпатец

Лише загальні слова, нічого конкретного,де сама програма для обговорення? От нехай розроблять програму і представлять громаді для широкого обговорення. А так це просто побажання і піар

А
Арина

Пиар самих себя...

Р
родитель

Молодцы это дело хорошее и очень неприятно читать глупости людей которые сидя дома и боясь своей тени начинают обливать грязью все и вся что лучше и успешнее их вперед идите учиться развивайтесь а потом в споре по теме поднятой в этой статье можете высказывать свои предложения и бороться за светлое начинания девченки умнички мы всячески поддержим вас и будем вместе с родителями всех школ бороться с проблемами в образовании

МШ
мама школяра

Молодці ініціатори ідеї! Легко нічого не дається, тим більше у нас, після стількох років совка-паразита! Колись треба з чогось починати.Вперед з Богом, важко буде, заздрісників дуже багато і тих, хто пристосувався біля корита і їм зміни не потрібні!

П
правда

пустословие

Читайте також