Протистояння на пл.Народній в Ужгороді переросло в арешти та відновленням робіт (ФОТО ВІДЕО)

9
14

Після затишшя протягом тижня з останніх заворушень, які сталися минулої неділі, 29 вересня, з самого ранку суботи, 5 жовтня події розвивалися дуже стрімко.

Близько 8.00 під наглядом міліції спецтехніка (ескаватор та КАМАЗи) фермерського господарства "Перепілка", яке визначили як виконавця робіт з реконструкції площі Народної, розпочала роботу.

О 9.00 на площі, яку обмежили правоохоронці стрічкою, почали збиратися активісти, які вже більше року протестують проти реконструкції, а за їхніми словами, фактичного знищення площі Народної - пам'ятки архітектури чехословацької доби за проектом архітектора Крупки.

О 9.30 після консультацій з юристами активісти вийшли на газон площі, де працювала спецтехніка, і заблокували її. Міліція спершу супроводжувала протестуючих, але тоді після команди присутніх чиновників Закарпатської ОДА, зокрема заступника губернатора Антона Громового, покинула територію площі та розмістилася осторонь.

Близько 11.00 на площі з'явився судовий виконавець з рішенням про заборону заважати роботам на площі Народній. Після зауваг активістів, виконавцю довелося ще раз сходити до суду за довідкою, що він зобов'язаний працювати у вихідний день. Після того як виконавець приніс і цю довідку, міліція прогнала усіх активістів з площі, на ній відновила роботу спецтехніка.

Деякі активісти відмовилися покидати площу та залишилися сидіти на ній. Реакція правоохоронців була миттєва: 5 активістів фактично занесла до автівок та повезла до відділку. За словами очевидців, до окремих активістів була застосована груба сила.

До слова, не відомо звідки,але заднім числом встановили паспорт об'єкту.

Нагадаємо, що з ініціативою реконструкції площі Народної більше року тому виступив голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, який нещодавно публічно заявив, що попри протести громадськості доведе справу до кінця. Проект реконструкції площі Народної розробив місцевий архітектор Влад Павлей, однак проти нього різко виступила громадськість Ужгорода - громадські діячі, архітектори, скульптори, члени містобудівної ради Ужгорода. Вони у тому числі наголошували на недотриманні усіх необхідних норм та процедур в реалізації задуму про реконструкцію площі.

Іван Романчук, Мукачево.net

Коментарі

С
Слов"янин

Події навколо площі Народної мали продовження. В процесі боротьби, далекої від національних інтересів, мафія, близька до Ледиди, отримала доступ до державних коштів. Їх конкуренти - інша мафія, що ухопила блазня, через посередництво ручних політологічно-соціологічних структур (Пащенко) нині проводить якісь "соціологічні опитування"... А потім "Закарпаття онлайн" ображається на Слов"янина та "забанює" його, який всього-навсього намагається називати речі своїми іменами. Добре, що існує "Мукачево. нет". Хоч якась надія на свободу слова.

ДМ
дід Михайло

Ми живемо в країні офшорного жидомоскальського капіталізму, в якій купка нащадків жидобільшовиків захопила всі багатства України, прихватизувала суди, мінтуру, прокуратуру; правоохороні органи стали бойовими загонами по охороні злодіїв, і як щит для свого ,,алібі" (не ми), виростили Ті-тушок. З помічю жадних,безпринципних, дресированих шакалів Ті-тушок (як показала історія Києва, Ті-тушки бувають і з інтелегенції), дауни захоплюють міські площі, дитячі майданчики, міські пляжі, хати і квартири пенсіонерів, закривають українські школи, лікарні; міністерство освіти під керівництвом Табачника, дід якого в 20-30 роки служив в каральному загоні ЧОН знищуючи українську інтелегенцію і сільське населення, знищує українську освіту та фабрикує історичну справедливість. Сьогодні вони захопили Ужгородську площу-завтра прийдуть по вашу квартиру.

М
миш

Про що пишете Ви що услипли в держави и оласти нема грошей на освиту медицину дороги та инши важливи речи а тут виришили милиони закопати и соби жеби набити региональни виродки думайте люди

С
Слов"янин

Для Філіппова. Поважні ужгородські та мукачівські історики, які бувають, мягко кажучи, різноманітними - це одне. Грантокористувачі - зовсім інше. Тут необ"язково апелювати до творчих людей, яким, не дай Боже, давати владу. Тут важливо знати мотивацію тих, хто намагається учергове розхитати Україну заради інтересів т. зв. глобальних грантодавців (про останніх окрема тема розмови); їм важливий будь-який привід, аби не допустити піднесення будь-якої потенційно могутньої держави (у даному разі України). Подія на площі Народній в Ужгороді - лише черговий, хоч і зовні красивий, привід для дестабілізації. Рекомендую поважному публіцистові Олексію не "вестися" на не наші зовнішні ігри. Нехай талановитий публіцист Олексій Філіппов продовжує свою справу. Як казав поет, "А нам своє робить". Рано чи пізно народи Русі розквітатимуть. Про це попіклуються зовсім інші люди. І на певному етапі знадобляться послуги творчих людей. Сподіваюсь - і Олексія Філіппова.

ОФ
Олексій Філіппов

уже шкодую, що не прочитав жодної думки великих ужгородських істориків. Вони би мали знати історію Ужгорода, у роки незалежності видали аж 3 книжки товсті. Але усі 20 років вивчали саму тільки Карпатську Україну. Вивчати про мадярів і чехів не було рекомендовано зверху. Ось вони й мовчать, замість них своїми думками діляться мистецтвознавці, художники, скульптори, журналісти, усі інші бажаючі. Тільки не історики. А саме вони мали би розповісти, яку ідею закладав чеський архітектор Крупка. Голова ОДА тільки скористався невдалою ситуацією.

F
Fredy

Дімка, а що ти пости про себе видаляєш? А чому ти на площі не був? А як солідарність з дибою? Чи запропонованих грошей мало, щоб поверещати на галявині?

А
Активіст

=))Ви такі смішні=))Ніхто там нікому не платив, це по-перше...А по-друге, Ледида нічого не робить просто так і на благо міста...Йому глибоко нас*ати на думку людей...Ця реконструкція є лише ширмою для прикривання його корупційних схем. Ви кажете пасовисько було ?Нє, краще шоб там все бетоном позаливали і пару лавочок поставили ???Та майте розум....То ще не відомо шо вони там зроблять...Зруйнувати старе легко, а нове зроблять як завжди через *опу....

RV
Rusyn Val

Та п.Незалежний,так не за Х. страдають,"дибанутим" як кажуть - важливий сам процес.Для цього шинкар Диба і організовує цей фарс - відео та фото,ще і сам представляється журналістом.Тихо у нас на Закарпатті,це і є більмом на оці цьому стрийському варягові та йому подібним.Тому і треба провокувати,що він і робить.Прада чужими руками.Сам в сторонці,з відео-камерою.

Н
Незалежний

Ці Балогівські активісти мужиками бути не можуть нащо так кричати нібі йому ноги відривають. Є така інформація, що Балога завтра збірає мітинг і платить по 250 грн. А тепер будемо попорядку: Минулого тижня проблемою було те, що нема документів. Потім було те, що знімають родючий шар грунту. А тепер Саші, (Ви чули на відео "МИ про це не домовлялися" (шкода хлопця за те, що його забрали в ментуру йому не заплатять), Паркан треба звести. То може ДОСИТЬ страдати вибачте за слово Х...

МС
Микола Староста(Жалива)

Вся ця історія з Народною ні що інше,як політичне протистояння.Зрозуміло кому .... чим гірше тим краще.

С
Слов"янин

Площа Народна в Ужгороді як завершений (точніше незавершений) архітектурний проект припинила своє існування на початку 1940-х років у зв"язку із початком війни, тому апеляція розумників до задуму талановитого архітектора Крупки давно втратила сенс. Сучасний вигляд площі, що більше скидається на сільське футбольне поле, не витримує критики. Його потрібно міняти - однозначно. Сучасні реалії свідчать, що представники місцевої мафії не можуть домовитись, хто з них стане реалізатором трьох мільйонів. Звідси всі пристрасті. А апелювання до чехів - це комплекс меншовартості.

RV
Rusyn Val

Дибанутого Дибу в міліцію забрали?Кідь му в-валять пару ругошу на шкоду не буде.

І
Іра

коли це пасовисько було бельмом, плямою н а центрі Ужгоорда, разом із безкінечною ркламою, ті активісти, які сьгодні буцімто Народну прийшли захищати, сиділи на лавках і лузали сємки. Коли у кишені впало по 50 рублів, всі різко зробилися свідомими. Це одне. І друге: писати треба про реальні речі, а не про те, що ви вважаєте правдою, чи яку вам нав'язує вже порядно спите начальство.

О
Оглядач

Якої громадськості? Хіба грубка балогіських людей це громадськість Ужгорода. Я так не думаю і радію через те, що накінець їх затримали. Люди які просто не хочуть, щоб Ужгород був гарним повинні сидіти в СІЗО.

Читайте також