При в'їзді в Угорщину, окрім шенгену, вимагають додаткові підтвердження (ДОПОВНЕНО)

25
21

Про непорозуміння, яке сталося сьогодні, у понеділок, 4 листопада на угорському кордоні у пункті пропуску Берегшурань - Лужанка, розповіла ексклюзивно Мукачево.net власкор 1+1 Наталія Зотова.

Разом зі знайомими вона спробувала перетнути кордон з Угорщиною, аби поїхати на день в Ніредьгазу заради екскурсії та прогулянки.

Втім, проблеми виникли саме на угорські стороні через те, що в одного з туристів був польський шенген. Як зауважила Наталя, її гість з Львова вже перетинав польський кордон з цим шенгеном, про що є відповідна позначка у паспорті, тобто особа в'їхала за польським шенгеном спершу саме до Польщі.

Однак угорські прикордонними почали вимагати додаткові документи, мовляв, якщо ви їдете до Угорщини з польським шенгеном, ви маєте засвідчити, на яких підставах отримали польський шенген, скажімо, пред'явити запрошення з боку країни ЄС, яка надала візу, або принаймні засвідчити бронь в угорському готелі.

У відповідь на це, зауважує Наталя Зотова, вони зауважили, що польський шенген був отриманий на підставі колективного запрошення на Львівську міську раду для делегації, тобто відповідного документа нікому з членів делегації цей документ не надавався. Щодо броні номера в готелі, то туристи зауважили, що їдуть на один день і не потребують такого. Діалог тривав близько 30 хв. Після того, як Наталя Зотова попросила навести законодавче обгрунтування озвучених вимог щодо додаткових документів окрім візи, працівники угорського пункту пропуску пішли радитися. Тим часом, зауважує Наталя Зотова, вона подзвонила в угорське консульство, де спростували необхідність додаткових документів у даному випадку і попросили передати слухавку працівника пункту пропуску, аби врегулювати непорозуміння. Але ті швидше "пішли на мирову", і як вони зауважили "у порядку виключення" пропустили туристів на прогулянку в Ніредьгазу.

***

Консул  Андрій Соліпський (Szalipszki Endre) надавати офіційний коментар з приводу зазначеної ситуації відмовився, адже це не в його компетенції. Тим більше справа стосується прикордонників.

Але він постарався розяснити ситуацію і дати певні рекомендації туристам.

Отож, за його словами, слід розуміти, що  прикордонник перевіряє кожну людину особисто. В останньої, перш за все, повинні бути документи, але також  людина повинна могти довести ціль поїздки.

Так, це може бути квиток на концерт, квиток на літак, запрошення, бронь в готелі, тощо. Якщо ж це поїздка на 1 день, то достатньо буде показати гроші, якщо ціль – шопінг, чи купальники, якщо людина іде на відпочинок.

Пан консул також підтвердив, що згідно з Шенгенською угодою Шенгенська віза дає право на перебування у 26 країнах ЄС. Тобто з Угорщини можна поїхати прямо в Лондон, але для цього потрібно показати, наприклад, квитки на літак.
І головне, за словами пана консула – бути впевненим і знати, чого хочеш, щоб в прикордонників не виникало жодних зайвих сумнівів.

Що ж до візи, то вона повинна бути відповідною. Якщо людина з Шенгенською візою вже перетинала кордон у країні, яка її видала, то надалі з цим документом можна перетинати будь-який інший кордон Європейського союзу.

Тому, якщо ви маєте візу та можете довести ціль поїздки, прикордонники повинні вас пропускати.

Мукачево.net Спробує додатково з'ясувати, що стоїть насправді за подібними вимогами з боку угорських митників та прикордонників, і як мають діяти громадяни України в подібних ситуаціях.

Мукачево.net

Коментарі

I
Istvan

Ваш пост: " ден 06.11.2013 02:17 | IP: 92.28.189.xxx До Жені! Дай п,ять!)))Усе -правильно! В Британії своя національна віза.Автор помилився. А може мав наувазі паспорт закарпатського угорця, з яким до Лондону- дорога відкрита)))" - Де тут "Utlevel"?

Д
ден

До Istvan! У замітці йшлося про Utlevel , a не про Magyarigazolvany. Усе написане є правильним! Будьте уважніші!!!

I
Istvan

З паспортом закорнонного угорця нікуди не поїдемо. З ним маємо лише 2 привілеї: 4-кратний майже бескоштовний (10%)проїзд залізницою, та те що при наявності такого паспорта угорські прикордонники не вимагають документального (!) підтвердження (запрошення, ваучер і.т.д.) мети поїздки в Угорщину.

Д
ден

До Жені! Дай п,ять!)))Усе -правильно! В Британії своя національна віза.Автор помилився. А може мав наувазі паспорт закарпатського угорця, з яким до Лондону- дорога відкрита)))

Ж
Женя

Автору большое фи) Из Венгрии прямо в Лондон с шенген визой ) Фигушки ! В Англии своя виза ( Великобритания не входит в Шенген )

BY
Baran Yuriy

На кордоні знають ви**буватись всі. Але теж не потрібно давати цьому підстав. Вести себе спокійно і не качати відразу свої права. Бо якщо почнеш відразу нагліти, то з тобою так і поведуться. Але, якщо першими починають вони, то тоді можна і покачать. Жаль що на кордоні знімати не можна...( І це вже вдруге угорські прикордонники погняли. було пару місяців тому з журнадістом Панорами здається така ситуація. Але ж несправедливо, що вони до нас без віз і пропусків, а ми і з тим, і з цим, і того їм мало. Було б досить прибуткова ввести Україною візи!!! По 35 євро для громадян інших держав. Додатковий дохід в дирявий бюджет був би! Та ще й поводитись з ними так само, як і вони. Польська віза то найдешевша віза яка є лиш в шенгені. Дають багатьом, на довгий термін.І сильно не відмовляють, без відмов майже. А в інших консульствах (в словацькому колиь консул міг тебе і матом послати на співбесіді) все набагато суворіше(

С
саня

Леха - молодец! Коротко, но в самую десятку!!!

Ч
читач

Елечка, вони випендрюються,бо яка б не була, але їх держава їх захищає ,а не кидає, як наша .Звичайно, сердить, бо ти справді везеш туди гроші,але . на жаль, не всі з нас вміють це пояснити на угорській. І по суті... Відкрили ми польську візу через перехід Смільниця.Причому у одного польська "для закупів", у другого - туристська словацька - все ок. Щоб не міряти ями назад до Закарпаття , з Польщі повернулися через Словакію додому -на Ужгород.З цими ж візами ще два рази з"їздили в Словакію - все ок. Пробуєм" Угорщину.Для підтримки взяли ще одного (віза словацька тур, була вже і в Угорщині).Панянка кривить губи на польську візу -запрошення...А яке запрошення на закупи.Пояснюємо "віза економічна "-на неї запрошень не треба. Пройшло...Але певності ,що на другий раз хтось у поганому гуморі чи настрої не скаже "віссо Україна" немає.До слова ,знайомих з шенгенкою прибалтійською таки не пустили.

Л
Леха

А вы не унижайтесь... Сидите дома...Я не видел ни на одной таможне мира такого бардака и откровенно свинского поведения, как на украинской таможне. Это касается в первую очередь ,,туристов,, с бывшего СНГ.Поэтому вас так и встречают в Евросоюзе. Такое же впечатление от готелей, где вы потом ,,отдыхаюте,,. Приходится искать места для отдыха, где вас нет. Европа это не только деньги в кармане, но и соответственное культурное поведение. А вы качаете права даже в общественных туалетах. Все вам должны! Жванецкий дал дельный совет, как бороться с запахом изо рта ... ОТОЙДИ К ЧЕРТОВОЙ МАТЕРИ И ЗАПАХ ВМЕСТЕ С ТОБОЙ УЙДЕТ.

I
Istvan

Знавець прав...

Е
еля

Що правда, то правда. Вони вже так випендрюються, що і не хочеться туда їхати. Їдем туда, везем для їхньої держави гроші, та й ще стоїмо на їхній стороні в черзі 3-4 години. Вже так вимахуюються, як буцімто їхня держава це щось.

ДІ
До Іштвана

Не мерегуйся! То правда!!!

І
іштван

123 слухайте у вас послідна стадія шизофренії ,вам Балога привидиться всюди. При чому тепер тут Балога. Прочитайте спочатку, А потім якщо зрозуміли, про що іде мова, пишіть коментари.

1
123

Це Балога знову вивозив "бабло", а його не пропустили. От і скаженіє слуга українського народу.

О
Олег

якщо Ви нормальна людина з адекватною поведінкою, то до вас і адекватна ставлення! а якщо ви "випендрюютесь", то і з вами будуть випендрюватися!

Т
Толік

Ужгородка, ось тут почитайте: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ungvar/ua/ua_Hirek/schengen.htm

З
знавець

Згідно Шенгенського кодексу ,якщо ви отримали мультивізу,то перший перетин кордону має бути в ту країну ,яка видала цю візу. Однак ,при наступних перетинах кордону ,якщо ви їдете не в ту країну,яка видала вищезгадану візу,то вам необхідно мати любий документ ,який підтверджує мету поїздки. Це може бути і лист факсом від знайомого,ваучер туркомпанії тощо...Умова одна-мають бути вказані координати,щоб цей лист можна було перевірити. Також треба памятати,що більшість із загальої кількісті днів візи ви маєте провести в тій країні,яка видала візу.

0
007

До прикладу я спокійно їжджу в Польщу з національною польскою візою через Словаки і споко нічого не кажуть.

Х
ххх

Ви заципили надзвичайно актуальну тему, яку треба було пыднымати вже давно. Дыйсно, при перетины укр-венг. кордону виникають незрозумылы труднощы. Навыть якщо в тебе шенген виданий угорським консульством ы т по ньому вже ъзив не один раз все одно вимагають документи "чому ти туди їдиш", а яке підтвердження якщо ти їдеш на 1 день в Ніредьгазу в аквапарк чи зоопарк ??? Надзвичайне зухвальство зі сторони "мадяр" і принизлеве ставлення до українців.

ДМ
Др. Мальтус

Це давня практика угорських погранців - не пускати в країну із польським шенгеном. Як і в словацьких погранців - не пускати з мадярським. На жаль, вони мають на це право. Як пояснював словацький консул в коментарі пресі, шенгенска віза - обовов"язкова, але недостатня умова потрапляння в шенгенську зону.

У
ужгородка

традиційна ситуація... я сама найближчим часом планую отримати саме польський шенген (так вже сталося, що його отримати найлегше...) і мене теж турбує питання стосовно подальшого перетину кордонів угорщини та словаччини із цією візою. однак поки що мені розповідають тільки про цілу купу труднощів, пов"язаних саме із польськими візами. не люблять їх у європі страшенно. буде цікаво почитати, що ж зможуть з"ясувати ваші журналісти:)

Читайте також