Примари нової коаліції

10
0

Ще півроку тому бютівці та регіонали «захищали» український парламентаризм, по черзі блокуючи трибуну, а відтак і всю роботу Верховної Ради. Нині головні події розгортаються за межами сесійної зали.

Хоч головні гравці – БЮТ і ПР – і далі намагаються не допустити створення коаліції за своїми спинами, парламентський віз і нині там. Бо обидва прем’єри – як офіційний, так і опозиційний – оцінюють вагу крісла на Грушевського вище, ніж долю країни.



Новий спікер – нова коаліція



Відповідальність за нинішню ситуацію в парламенті, передусім, на совісті двох найбільших фракцій – БЮТ та Партії регіонів, заявив один із головних претендентів на крісло голови парламенту Володимир Литвин. Саме ці політичні сили, вважає він, мають потрібну кількість депутатів, а отже повинні активізувати переговорний процес.



У Партії регіонів це начебто розуміють: голова фракції Олександр Єфремов заявив, що обрання спікера, фактично, означатиме створення нової більшості в парламенті. «Якщо ця робота найближчим часом буде проведена серйозно, ми далі зможемо формувати дієздатний парламент, який буде працювати», – заявив він тиждень тому.



Натомість у Єдиному Центрі вважають, що «створена коаліція повинна відправити у відставку популістський уряд Тимошенко і створити уряд, який нестиме відповідальність за ситуацію в країні та виведе її з економічної кризи». Лідер партії Ігор Кріль запевняє, що обрання спікера, який консолідує навколо себе більшість, є реальним шансом для стабілізації політичної ситуації в парламенті.



У БЮТ спершу вдали, що відсторонилися від процесу, обмежившись загальними заявами. Так, голова фракції Іван Кириленко запропонував створити таку собі «цивільну коаліцію» – без печаток та угод. Тобто все залишається, як є: прем’єр той самий, Рада та сама, і знову ніхто ні за що не відповідає. Лише одна умова досі незмінна – про відставку прем’єра не може бути й мови.



Проте вже за кілька днів після заяви «сердешні» активізувалися. Імовірно, Тимошенко відчула, що стілець під нею захитався.



Ультиматум-прикриття



«Я звертаюся до президента з останньою пропозицією відновити демократичну коаліцію, – виголосила прем’єрка після нещодавнього засідання уряду. – Якщо до кінця тижня не буде відновлена демократична коаліція, ми шукатимемо інші варіанти та інші пропозиції». Одночасно Тимошенко звернулася і до Блоку Литвина, мовляв, ми на все згодні, давайте співпрацювати.



Але там не ймуть віри словам прем’єрки. «Очевидно, що Президент не погодиться з ультиматумом Юлії Тимошенко, – припустив соратник Володимира Литвина Олег Зарубінський. – Переговори БЮТ із Партією регіонів проходять досить успішно. Тимошенко зараз убиває двох зайців одночасно. По-перше, вона каже: «Ми пропонували коаліцію, тому вибачайте, коли ми доведемо до фіналу наші перемовини з регіоналами». По-друге, такі заяви спрямовані на виборців Ющенка, які, попри розчарування, ще готові підтримувати тих, хто асоціюється з Майданом».



За інформацією видання «Коммерсантъ-Украина», депутати від БЮТ справді не особливо опираються, коли мова заходить про альянс із ПР. Але виголошувати це офіційно не квапляться, бо ще не отримали чітких розпоряджень від керівництва


Досі не визначилися й самі регіонали. Перший віце-спікер Лавринович відмовчується, посилаючись на зайнятість. А заступник голови фракції Сергій Льовочкін дав зрозуміти, що ніякої коаліції з БЮТ регіонали не утворюватимуть.



Звісно, про зміст переговорів виборці дізнаються останніми, але всі уже розуміють: головна перешкода стабільності в державі – посада прем’єра. На неї претендують і Тимошенко, і Янукович.



Тимчасом у своєму ультиматумі Юлія Володимирівна намагалась виправдати себе: мовляв, створення коаліції не з НУ–НС буде вимушеним кроком, адже не можна залишати країну в такий важкий момент без дієздатного парламенту. Та постає питання: де була Юлія Тимошенко у вересні, коли її фракція порушила усі зобов’язання і фактично створила коаліцію з ПР? Чому вона неодноразово забезпечувала недієздатність парламенту, віддаючи накази про блокування трибуни?



«Тим політичним силам, які необачно погодяться на альянс із БЮТ, треба міцно замислитися, адже, як виявилося, ніщо у світі не завадить Тимошенко легко відмовитися від взятих на себе зобов`язань, – застеріг голова Секретаріату президента Віктор Балога. – Треба пам`ятати, що еволюція БЮТ – це тугий клубок із обману, цинізму і зрад».




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також