Реформу децентралізації на Закарпатті розблоковано: Уряд погодив Мукачівську ОТГ

14
14

Про це повідомив експерт з децентралізації Володимир Феськов.

Так, місто Мукачево, а також села Лавки, Шенборн, Нове Давидково, Нижній Коропець та Павшино від сьогодні, 5 червня визнані єдиною об’єднаною громадою на рівні держави.

Це 7- ма громада в Закарпатській області, яка є найбільшою за площею (96 кв. км) та кількістю населення (93,5 тис. осіб).

"Процес об’єднання тривав з травня до жовтня 2018 року. Він був важким, і кажучи правду, ми часто в ньому виглядали як група романтиків, які відкинули загальну думку про те що «москаль все контролює», «у вас нічого не вийде», «всі не змогли і ви не зможете»; і робили своє, на результат. І в цьому процесі було все: #зради і #перемоги, прихильники і противники. Більше 11 велелюдних обговорень, численні зустрічі з депутатами місцевих рад, широка інформаційна кампанія серед місцевих жителів, меморандуми та інші документи про спільні наміри, спільні наради та обговорення. Зрештою, кожного дня були «сюрпризи» від наших опонентів. Проти нас відверто працював голова Закарпатської ОДА Москаль, РДА Гайдай (потім Токар), їх заступники, ручні активісти з незрозумілими списками, окремі медіа з системною дезою, були залякування та погрози. Словом, було все як буває в житті, коли ти хочеш зробити щось важливе та необхідне, але це не збігається з інтересами місцевих бізнесово-політичних груп. Після жовтня, розпочалась інша фаза роботи. Довести державі, що Мукачівська ОТГ це питання інтересу територіальних. Численні листи на КБУ, Мінфін, Міносвіти, Мінрегіон, підготовка до голосування за Бюджет на 2019 рік. Зрештою, ОТГ включили в бюджет о 04:47 ранку, та забов’язали КМУ визнати її спроможною. І от, це сталось сьогодні", - зауважив Володимир Феськов.

Феськов додає, що це ще лиш початок великої роботи. Попереду реорганізація, визначення старостинських округів, оптимізація ресурсів, налагодження роботи, вироблення спільних розвиткових та фінансових документів.

— Це перша громада в області створена за процедурою приєднання до міста обласного значення. Мукачево, Шенборн, Лавки, Нижній Коропець, Павшино та Нове Давидково нині разом творитимуть майбутнє. Вітаю громаду об’єднаної громади з історичним новим етапом розвитку. Впевнений, що процес приєднання на цьому не зупиниться), - прокоментував міський голова Мукачева Андрій Балога.


Коментарі

ЖG
ЖЕНЯ G.

1. як щодо Кольчина і Ключарок, чого з ними не змогли домовитись, і чи йдуть перемовини далі з цими громадами, чи планує місто розширятися? 2. наступним кроком повинно бути - перенесення столиці краю в його історичний центр - Мукачево, надто довго наше місто (як і взагалом край) було без уваги що за австрійської окупації, що за угорської, що за чеської, що за російсьої, - це відзначилося на зупинці розвитку, а подекуди і його деградації (як от в гірських віддалених районах) в порівнянні з нашими сусідами, хоча саме на Мукачевсько-Пряшевському плацдармі і починалась розвиватись перша словянська цивілізація в центрі Європи, з якої пішли такі великі народи як моравці (чехи), поляки, русичі (українці з білорусами), словаки і білі хорвати (русини: лемки, бойки, гуцули) 3. і пора вже перестати святкувати рік мадярської окупації Мукачева за рік заснування міста!! бо історія міста набагато давніша і цікавіша, як от те що Мукачево було столицею чотирьох держав..

1
1234

Молодуі??

С
Саша

Приэднайте до ОТГ і Ужгород !!!

Д1
до 1234

У Мукачево немає своєї землі за межами міста, тепер, після створення ОТГ буде. Мова не про можливість купити землю у приватну власність, а саме для комунальних потреб. А для жителів сіл це можливість повноправно долучитися до інфраструктури Мукачево як жителям громади.

Ж
жужи

треба приєднайте кольчино тоді аве на тупчи зробить переробку відходів жборівський карьєр запрацює на латориці побудують електростанцію і поповнять бюджет міста!!!

1
1234

Що означає-місто буде розвиватись?запас землі....хто хоче,і так може купити землю в цих селах По приводу-аве,...не знаю...щоб збагатити компанію,треба приєднувати? Гучні слова пишуть...думаю,міськрада мала б обяснити мешканцям- плюси і мінуси.а не лише-- децентралізація

Л
Лавки

Ура! Роботи багато попереду,процес децентралізації перебуває в дуже сирому вигляді,як воно буде покаже час. Але я впевнений,що Лавки,наприклад,лише виграють.Село знаходиться в депресивному стані! Для Мукачева це серйозний тягар,але вдячний Андрію Вікторовичу і місту загалом,що протягнули руку допомоги! P.S.Лавки не мають не заправок,не автосервісів,не торгових точок.Всі,доходні точки знаходяться лише по вул.Лавківській.

В
Вася

Но брехуни!!!

ДВ
До Васі

Токарь з пітьовком запроданці порошенка,а зараз перевзувавуться в повітрі і лижуть вже Зеленському,плювали вони на добробут громади,вони типові рагулі рішали

В
Вася

Це неправда. Мені Пітьовка казав ош сього не буде. Они з токарьом порішали.

Д1
до 1234

То означає що місто буде мати куди розвиватись та поповниться запасами землі і може накінець почне будувати смфіттєпереробний завод, а то АВЕ скоро все засре...

1
1234

Якщо,хтось може,будь ласка поясніть- яка Мукачеву,з цьго користь?

М
Мукачево

Тепер пропоную всі села від Завидова до В.Коропця приєднати в обєднану Мукачівську ОТГ, а то щось мені з Залужа не дуже хочеться бути в Чинадіївській насильно....

Р
Ракошинський

Респект малому Балозі, ми також хочемо до Мукачево . А то що порохоботи токар і пітьовка ставили палки в колеса разом з москалем,хай буде на совісті цих закарпатських рагулів.

Читайте також