Рейтинг міст: Мукачево знову залишило Ужгород позаду

11
29

Найкращим містом для життя в Україні цього року став Харків. Колишня столиця виборола першість серед 55 найкращих для життя українських міст. Окрім традиційних балів за хорошу екологію, розвинену інфраструктуру, зайнятість населення та інші складові, цього року міста-учасники також оцінювались за рівнем ділової активності

 

За життям великих та малих українських міст протягом року слідкувала редакція журналу "Фокус". Рейтинг найкращих міст для життя представляється вже вчетверте. Цього року редакція вирішила зробити акцент на ділових потенціалі та здобутках міст-учасників.

Харків

Першим серед 55 міст України став Харків. За рік він піднявся на 5 позицій, закріпивши свої позиції за такими показниками, як середня зарплата й туристична привабливість. Також Харків назвали містом з найвищими можливостями для здобуття в ньому вищої освіти.

Населення Харкова офіційно становить майже 1,5 мільйони людей - більше в рейтингу тільки у Києва. Найбільшу кількість балів місто отримало за кількість ВУЗів III і IV рівня акредитації, а також співвідношення кількості студентів та чисельності населення. Середня вартість одного квадратного метра житла в Харкові становить 1005 доларів. Середня зарплата жителів міста - 1914 гривень. Рівень безробіття - один з найнижчих в країні - 0,8. А ділова активність вища лише в Києві.

Київ

Уже четвертий рік поспіль друге місце в рейтингу лишається за Києвом. Незважаючи на найвищий рівень ділової активності та найнижчий рівень безробіття (0,3), найвищі рівень культури та привабливість з туристичної точки зору, стати лідером столиці завадив високий рівень злочинності, погана екологія та ціни на нерухомість.

За останнім критерієм Київ поступається лише Ялті, де квадратний метр житла обійдеться мінімум у 2,2 тисячі доларів - на 100 доларів дорожче, ніж в столиці. Населення столиці офіційно становить 2 мільйони 744 тисячі 700 людей, середня зарплата - 3368 гривень.

Івано-Франківськ

Івано-Франківськ, як і столиця, продовжує утримувати своє місце у рейтингу - третя позиція. Населення міста майже в 10 разів менше, ніж у Києві.

Рівень злочинності один з найнижчих у країні, а от культури та туристичної привабливості - одні з найвищих. Квадратний метр житла у місті становить 890 доларів, середня зарплата - 1751 гривня.

Чернівці

Четверту сходинку в рейтингу найкращих міст для життя посідають Чернівці. Населення міста дещо більше, ніж в Івано-Франківську - 252 тисячі 100 осіб. Середня зарплата - одна з найнижчих - 1663 гривні.

Однак рівень безробіття тут доволі низький, а інфраструктура - з найкращих. Один квадратний метр у Чернівцях можна купити за 1150 доларів, але рівень забезпеченості житлово-комунальними послугами вас навряд чи порадує.

Мукачеве

П'ятірку найкращих міст замикає Мукачеве. За останній рік місто піднялося на 15 позицій. Середня зарплата у місті з населенням 83 тисячі 100 осіб становить 1628 гривень.

Рівень злочинності тут один з найнижчих, а житлово-комунальних послуг - у п'ятірці найкращих. Квадратний метр житла у Мукачевому вам обійдеться у 895 доларів. Також вас має порадувати рівень екології в місті.

Севастополь

На шостій сходинці рейтингу опинилося місто-герой Севастополь. Тут живе 380,5 тисяч людей. Рівень екології та злочинності - не з найкращих, але ділова активність - доволі висока.

Середня зарплата в Севастополі становить 1951 гривню, а рівень безробіття - один з найнижчих у країні (0,67). Квадратний метр житла у місті-герої обійдеться в 1120 доларів.

Одеса

Сьому позицію утримує "південна столиця" - Одеса. Інфраструктура у місті з мільйонним населенням на середньому рівні, екологія - гірше. Але рівень ділової активності один із найвищих.

Середня зарплата одеситів - 1943 гривні, а рівень безробіття - найнижчий (такий самий як у Києві). Квадратний метр житла біля у місті біля моря обійдеться в 1600 доларів (дорожче лише в Ялті та Києві). Рівень культури та туристичної привабливості найвищі після Києва.

Ужгород

Восьму сходинку рейтингу посідає Ужгород. У місті з населенням 116 тисяч 400 осіб один з найвищих рівнів екології та розвитку інфраструктури. Рівень житлово-комунальних послуг - середній, але рівень злочинності вас точно не порадує - у п'ятірці найвищих.

Середня зарплата в Ужгороді 1923 гривні, а квадратний метр житла - 855 доларів. Втім туристична привабливість міста, як і багатьох західних міст - висока.

Вінниця

Дев'яте місце з-поміж 55 міст виборола Вінниця. Тут живе 367 тисяч 400 людей. Рівень розвитку інфраструктури міста - середній, як і екологія.

Рівень злочинності доволі низький. Середня зарплата жителів Вінниці становить 1764 гривні, а квадратний метр житла - 965 доларів.

Славутич

Десятку найкращих міст для життя замикає Славутич. Це місто з населенням 24 тисячі 400 осіб редакція "Фокусу" вважає проривом рейтингу, оскільки за останній рік Славутич піднявся на 28 позицій.   

У цьому місті один з найвищих рівнім розвитку інфраструктури, найкращий рівень житлово-комунальних послуг та найнижчий рівень злочинності. Середня зарплата жителів Славутича становить 3923 гривні, а квадратний метр житла коштує 640 доларів.

Найкращі показники

Найвища зарплата серед представлених 55 міст - в Енергодарі, тут у середньому заробляють 4406 гривень. Найкраща інфраструктура у Трускавці, екологія - в Переяслав-Хмельницькому, найнижчий рівень злочинності - у Славутичі, найвища ділова активність - у Києві, також тут найнижчий рівень безробіття, як і в Одесі. Найвищий рівень житлово-комунальних послуг можна знайти у Славутичі, найдешевше житло - в Артемівську, найпривабливіший для туристів та з культурної точки зору - Київ.

У рейтингу-2010 з'явилися три новачки: Кузнецовськ (27 позиція), Південне (13 сходинка) і Комсомольськ (32 місце).

 

Коментарі

Ю
Юрій

не бачу змісту подальшої дискусії. мене більше цікавить підняте питання змін в Мукачеві. і ніким не проаналізовано власне роль команди балог. які глобальні проекти петьовки Ви памятаєте? От і я ніякий. не певен, що в майбутньому довіримо їм владу.

П
патріот

от тепер ми дійсно однодумці , помилок було багато і тоді , війна в Афгані наприклад , то що ми кормили всю грязну Африку ,Кубу , Азію ,деякі краіни Латинськоі Америки , це були помилки , якщо ті продукти ми би оставили собі , то повірте було би інше , от теперішня Білорусь , я у минулому році там був , економіка працюе , магазини повні , причому якісним товаром , пенсіонери в тому числі задоволені пенсіями , горою за бацька , так його називають , недавно дуже розумно Росію на місто свое поклав , а у нас коли виник конфлікт з тіею Білорусіею , то Украіна відразу готова була перекачувати білоруський газ через своі труби , це ти рахуеш нормально , Білорусія коли Украіна конфліктовала з Росіею , не робила подібні заяви , бо розуміла що Украіна перший сусід , по повним магазинам як ти кажеш , яка різниця що вони повні , якщо істи іх у більшості випадків не можна , тото.

Ю
Юрій

я думаю що ми однодумці, просто Вам здалося що я критикую великий і могучий. Я дуже мало жив при Союзі, тому мало памятаю (чесно кажучи лише перемоги спортсменів і пусті полиці магазинів з кілометровими чергами за молоком) Проте на демонстраціях були ДІЙСНО ЩАСЛИВІ І ЗАДОВОЛЕНІ ЛЮДИ! насправді в той час і за тих обставин життя було таким а сьогодні воно отаке. порівнювати те і це - не можна! Я лиш намагаюсь Вам довести свою точку зору що у сьогоднішніх проблемах молоді політики не винуваті. Їх поставили і вони відпрацьовують. А так як не народ обирав і народ зняти не може - відповідно на народ їм насрати.

П
патріот

Юра , і тепер з вами не згідний , комуністу того часу не можна було мати нічого , розокрали все після розпаду Союзу , тоді все таки була безплатна медицина , ціни були як на мене адекватні тим зарплатам , інші державні послуги були , ну почти безплатні , а тепер.

Ю
Юрій

економічний добробут СССР був забезпечений дешевими природніми ресурсами і мільйонами невибагливих невиїзних алкоголіків. Всі, хто пройшов систему КПСС (кравчук, мороз, плющ, литвин і тисячі інших) в тому числі і на Закарпатті (кічковський, федів, лендєл, гісем ...) мислити не навчені. Всі їх диссертації і регалії - куплені. Підібрані ними і приведені до посади "паростки" є вічнозобовязаними виконувати їх вказівки. Нездатні створити системне виробництво - бо їх політбатьки думали і вчили як накрасти а не створити (мясокомбінат, пивзавод, мукачівприлад, карпати, аеропорт...) і балога, суркісом коронований на Мукачево - яскравий приклад "у воді не тонучого" купця, що все собі а людям продуктові набори раз у рік. НЕ ТІ ЛЮДИ ГОВОРЯТЬ ПРО РОЗБУДОВУ ДЕРЖАВИ!!!!!

П
патріот

ну а причом тут КПСС , на 150 рублів ми могли своі сімі кормити при Союзові , да були помилки , бо кормили всю Африку , Кубу і т. д , але працювала вся економіка , іли натур продукт , а тепер колбаси повні магазини , а істи іі не можна , даже пес іі не хоче істи ,смитани 15 видів а корів немае , хліб не черствіе а плісніе після зберігання , дивись хто керуе краіною , неучі , проста справка стоіть місячноі зарплати , у больницю треба іти з грошами , газ обявили що ціна збільшуеться , роботи немае , зарплати Африканські , або копійчані , а ти кажеш КПСС , при Союзові ми жили краще це однозначно , треба було зробити певні кориктіровки і ми горя не знали , ти знаеш Юра , коли я іхав у Угорщину , то іхні поліцаі мені честь на дорогах відавали , мені було приемно , бо за моею спиною була потужна держава , а тепер , нищета та глупота.

Ю
Юрій

визнати, що пасивні, самоорганізуватися. визнати що лоханулися, не вірити купцям. не дати їм красти далі, примусити звітувати. гнати виплодків КПСС втришиї з конфіскацією і розстрілами. воювати за владу і зробити краще ніж вони обіцяли.

П
патріот

Добре Юра , а який вихід ,

Ю
Юрій

поліклініка - то вообще п...дец кожен рік получають десятки мільйонів гривень у році 2010 - дістануть 65,5 мільйонів а засрані стільці ще у 1959 році куплені. в туалет зайти - неможливо рентген - іди купи плівку (у їх же аптеці) дохтори замість робити роботу - бігають по кабінетах (справки рішають, блатних проводять...) прийом - по 2 години 3 рази в тиждень - получається 2-3 повних робочих дня за місяць... а бабло пиз...ть В.В. тай носить В.І.

П.
патріот .

юра , нас переодично блокірують , не знаемо чому , але з вашою думкою ми згідні , сьогодні коли я платив у больниці за довідку на права , кроме основного платежа я мав заплатити 22 гр. на рахунок якогось донецького друга , ніхто не міг мені пояснити що то за платіж , а без ціеі платіжки не видають мені довідку , нонсенс от це юра начинаеся безпредел , коли тебе просто тупо заставляють платити не відомо за що , я думаю у нас буде дуже багато сюрпризів , наприклад ціна на газ , росія ціну зменшила , а своя рідна влада піднімае , податковий кодекс перед виборами говорили за канікули для малого бізнеса , а після виборів за свою обіцянку забули , як можна цим людям вірити , а Балога свій , хоть можна його спитати , тай я думаю він двома ложками не ість .

Ю
Юрій

а могла вийти цікава дискусія. невже нікому нічого додати по темі?

Д
Дмитрий

"кіть з вечора упити пару літрів пива і пуднятися на Бам, ужгород мош перепішати занєфіг" - "Вы крутые, ясно-понятно. Только селом воняете" - "Муділа ти" - "підглядуєш за мною з унітазу?" - No comments ))

7
7

В Ужгороде очень развит комплекс(кризис) маленького городка (комплекс провинции) это то же что и комплекс маленького пениса. Когда пытаешься довести что у тебя нормальный а на Украине такие города это поселки.

Ю
Юрій

патріоте, так я ж тоже патріот - але ж не сліпий! і бачу наше Мукачево. не щодня, як переважна більшість Мукачівців. проте дискусія не про це. вигляд міста - це заслуга сотень ППшників що реконструюють власні магазини. і за свої гроші купують урни. і за свої ж таки - відеокамери. і свої ж - на "благодійність" кому накажуть. робочі місця - це величезний і безумовний плюс!!! проте з податками якось не складається, спитай у своїх знайомих, скільки ПП-єдинщиків на барві? а лєве бабло барвисті давно вивозять і у київ і у донецьк. от і зараз сидять там на ньому - і так сують і інакше... а призначень все нема і нема...

П
патріот

Юра , а Барва то не проект , у кожному районному центрі , плюс куча всяких міні переробних заводів на територіі області , теперішня влада то буде вивозити у Донецк , а цей хлопець будуе дома , скільки робочих міст , помилки в кожного е , кажеш левого бабла , а тепер все як ти кажеш леве бабло буде працювати на інший регіон , я думаю що то не вірно , всі гроші мають робити на наш регіон , які би вони не були , ліві ,чи праві., і кроме того бачиш наше Мукачево , це що не показник .

Ю
Юрій

підглядуєш за мною з унітазу?

А
Андрій

Муділа ти, Юрій. що з тобо дискутувати

Ю
Юрій

патріот: перерахуй нам успішні проекти балоги. НАЗВА+МЕТА+РЕЗУЛЬТАТ я знаю лише проект "Барва" назва - барва мета - заробити любим путьом результат - много торговлі і лєвого бабла долучайтесь до дискусії, панове!

ЖУ
Живу у варошові

кстаті се ужгородови посланіє. не знаву шо кому вонить лем мункач явно чистіший. се факт

ЖУ
Живу у варошові

Кроме балоги ся доклали і петьовка, і лендєл, і другі жителі. не мош лем вшитко про одного. хотя дядя вітя молодєц

П
патріот

Так , ............. Мукачево на сьогодні краще місто області , і заслуга вважаю е В. Балоги , хотілось би щоби такі похожі міста були по всій області , неприемно то що дуже багато критики в адрес В.Балоги , за що питаю.................. за то що він зумів так високо злетіти .Хай покажуть інші його здобутки а потім критикують , .................. критикувати все легше , побільше би таких Балог у області , думаю рівень життя простих людей значно покращився , бо скільком людям він дае роботу , в той час коли роботи нігде немае . Подумайте і над цим шановні критики , якщо е у вас чим думати .

У
Ужгород

Вы крутые, ясно-понятно. Только селом воняете.

О
Ондраш

Іване, то кіть з вечора упити пару літрів пива і пуднятися на Бам, ужгород мош перепішати занєфіг

В
ваня

КІЛЬКО ТОГО МУКАЧЕВА ОДНА ВУЛИЦЯ ТА І ВСЕ.А ТІЛЬКО ХВАЛЬБИ.

О
Ондраш

Хлопе, ті села, што рядом із варошом Мункач се офшори, там ся фірми реєстрірувуть і налоги йдуть у села, і села ся розвивавуть. а у Ужгороді рата такоє нигде не пропустить, уся гроші лем собі у жеб

)
)..

Мені дивно смішно що в Ужгороді частинами міста рахують села - дравці, оноківці, минай, розівка, горяни, доманинці, баранинці і кучу всяких інших. Із-за кордону з Словаччиною, місту нема куди рости і розвиватись, глухий кут.... Якщо в Мукачеві б почали рахувати містом Кольчино, Ключарки, Павшино, Лавки, Куштановицю, та багато інших пригородних сіл, то незнай хто більшим став би містом славнозвісне місто на Ужі чи горе відоме місто над Латорицею.

Ю
Юрій

не переніс, і не перенесе, бо реально, хлопці і дівчата, тої раті стільки, що цілий мікрорайон треба побудувати...

А
Аня

не спорю, Мукачево явно по комфортней город, но Ужгород тоже ничего. там больше развлечений

М
міша

хлопці, Ужгород то отстой. Не знаю чому Балога не переніс столицю області, коли був губернатором.

Читайте також