Розвели як кошенят: Як і чому Москаль з Рівісом змінили текст звернення до Порошенка в останній момент

5
19

Більше того, голова Закарпатської ОДА назвав проект звернення, який розробили, обговорювали та власне погодили депутати напередодні сесії, фейком.

Саме цей, за словами Москаля фейк, депутатам розсилали працівники апарату облради з скриньки office@zak-rada.gov.ua напередодні сесії, а також представники КМКС, які судячи з усього й були ініціаторами та розробниками цього звернення. Ніякого іншого офіційного тексту проекту звернення не було, в усякому разі депутатів про це ніхто не інформував.

Однак у залі засідання 21 вересня депутатам було роздано інший проект звернення.

Окрім деяких стилістичних правок у новому проекті, який наголошуємо ніхто не обговорював і не погоджував публічно, є кілька важливих новел, зокрема:

Якщо у первинному проекті звернення до Петра Порошенка не було слова «вето» і заклику до президента ветувати закон про освіту, то в новому тексті звернення це є.

Інша новела:

Заклик до Порошенка відправити законопроект на експертизу до Ради Європи та Венеціанської комісії. У первинній версії звернення цього нема. Хоча правка більш ніж суттєва.

Очевидно, Геннадій Москаль та Михайло Рівіс намагаються «викрутитися» з ситуації куди себе самі загнали у зобов'язаннях перед угорськими політсилами з одного боку, і урядово-президентською командою з іншого, адже:

– звернення без заклику ветувати законопроект виглядає не тільки «порожнім» за юридичною силою, а й за змістом, і судячи з усього на цій правці наполягала фракція КМКС за аналогією до тих звернень і заяв, які ухвалили в Будапешті та Берегові. Тобто у цій частині керівництво Закарпатської області, яке представляє президентські фракцію БПП, пішла на поступки угорській стороні;

– водночас, додавши заклик направити закон на експертизу в Раду Європи та Венеціанську комісію виглядає безглуздим, оскільки Київ уже погодився це зробити ще за тиждень до того, як закарпатські депутати ухвалили це звернення. Тобто для чого закликати Порошенка зробити те, що вже і так зроблено? Правильно, аби його не розгнівати остаточно. Саме тому зараз Геннадій Москаль запевняє, що ухвалене його коаліцією звернення насправді є проукраїнським.

Важливо розуміти, що всі ці правки було зроблено кулуарно, очевидно в тісному колі, можливо навіть без участі всіх депутатів Відродження, БПП, Опозиційного блоку та КМКС, які гуртом зрештою і ухвалила дане звернення. Водночас, хто автор цих змін, а відтак нового тексту звернення – не відомо, хоча Опозиційний блок у своїй заяві приписав собі ці "лаври".

З огляду на виключно політичну силу цього звернення та такого ж змісту закликів у ньому, які не мають ніякої юридичної сили, такі дії Михайла Рівіса та Геннадія Москаля виглядають радше як дрібне шулерство рівня сільради, а не керівництва обласної ради, яке береться за оцінку закону та його наслідків для нацменшин та відносин між двома країнами.

До слова, рік тому в облраді вже був подібний епізод, коли депутати ухвалили насправді сепаратистський проект звернення до керівництва держави, це рішення спершу опублікували на сайті облради, а тоді похапцем його звідти вилучили та замінили на інший. Саме з цього приводу до облради згодом приходила СБУ.


 

Додаємо фрагменти 2-х звернень для порівняння:

Фрагмент з первинного тексту звернення, який погодили депутати і який мав бути винесений на сесію:

Даним зверненням висловлюємо своє занепокоєння і просимо Вас застосувати надані Вам законодавством України повноваження, а також свій авторитет і політичний вплив, не допустити в дію Закон України «Про освіту», який, поряд з тим, що спричинить порушення конституційних прав і свобод громадянам України, несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені; ставить під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень, реалізація яких неможлива у разі порушення прав і свобод людини та особливо вразливих верств населення, до яких належать представники національних меншин; може призвести до міжнаціональних конфліктів, зростання еміграційних процесів і не веде до консолідації суспільства.

Фрагмент тексту звернення, який було роздано депутатам у четвер, 21 вересня на сесії:

Висловлюємо своє занепокоєння і просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, застосувати надані Вам законодавством України повноваження – внести правки або накласти вето на проект Закону України «Про освіту», який, поряд з тим, що спричинить порушення конституційних прав і свобод громадян України, несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені; ставить під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень, реалізація яких неможлива у разі порушення прав і свобод людини, зокрема і представників національних меншин; може призвести до міжнаціональних конфліктів, зростання еміграційних процесів і не веде до консолідації суспільства.

Також просимо направити проект Закону України «Про освіту» для експертизи Генеральному секретарю Ради Європи та до Венеціанської комісії на відповідність його положень європейським стандартам та цінностям і, тільки у разі їх позитивних висновків, ініціювати повторний розгляд законопроекту Верховною Радою України.
 

Коментарі

КФ
комуніст фаріон

бачі як хочу так говорю а кидьня нерохзумівуть ото моя біда ти всьо поняв и низабудь из закарпатців уккраінців зробив сталін у 1946р дякувуму што я хохлом став

ВА
в а

крістіна айбо не дурний мент а аналітик мент я його колись назвав гена крокодил типир вибачавуся ищи раз

АС
анти сталін та фаріон

прошу изправити историчну наглисть сталіна 1946р коли привіз до нас р п ц а католикі на калиму ивсіх зробив украми слава руснакам

Т
тактак

при чому тут Янукович!!!само липше на когось гребсти и не хрена не робити...Путин,Янукович и т.д. винувати...а ти ко исе затияв и продовжае робити не при чому...ходить дале на майдани ,берить свои чомадани и...за границю,бо дома ви никому не нужни!далисьте мордам захватити власть,та терпить!

К
Крістіна

Люди, що ви хочете від Москаля? Це ж головний мєнт Закарпаття часів Януковича і Ко.

Б
Бачі

Жеби сь те ся много не вадили: "У 2016 році більше 36% випускників Закарпаття склали ЗНО з української мови з результатом від 1 до 3 балів, тобто в них зовсім не було шансів вступати до вищих навчальних закладів. А в Береговському районі, де компактно проживає угорська громада, 75% випускників цього району отримали від 1 до 3 балів". "Україна направила до Ради Європи на експертизу мовну статтю Закону про освіту, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань"

КФ
комуніст фаріон

так робіть и дале беріть кредити від м в ф посважайтеся кругом из усіми ироздробіть краіну а ще під соусом патріотизму бажано у вишиванках

Т
тактак

ЧИТАЧ МАЕ ПРАВДУ....ВСЬО РИШАЕСЯ ЧЕЕРЕЗ ЗАПАД,А ЖИТТЯ,ЯК У ГОНДУРАСИ...А ЧОМУ?БО ПРАВИТЕЛИ НА РИВНИ ГОНДУРАСИВ.А КО ВОЖАК СИХ ПРАВИТЕЛИВ?ВИДПОВИДЬ ЯСНА!

ДЧ
До читача

ясен пень що ви гукани заперевальні бігаєте безграмотні з папірцями

Ч
Читач

А чому Європа має рішати наші мовні питання, якщо є у нас Конституція??? Ми дохрена рішаємо як німцям жити, чи у Брюсселі цікава наша думка?? Ко нас поважатиме, як племя безграмотне бігаєм з папірцями??

В
Варош

Рівіс - хустський циганин. А стаття ваша - великий ПШИК..

А
Айно

Рівіс - йсе хустськьій русин.

Ю
Юрист

Цилю з Берегсаса почитай уважно що у кінцевому зверненні обласної ради. Депутати просять Порошенка якщо закон пройде провірку в Європі тоді хай його повторно приймає Верховна Рада. Це розводняк для угорців. Якщо у Європі скажуть що все окей тоді закон і так приймуть і саме про це просить Москаль з командою

ВЗ
Вася з Берегово

Навіщо ця стаття???? "Не пустити в дію закон" і "внести правки або накласти вето на закон" то же саме.... Погоду саме Mukachevo.net пішла в тонку гру проти облради!!!! Це не преше такоє стаття.... Хто підписав підписав би обидві до доля тоже сама: не пустит в силу закон!!! І Молодці хлопці що попробують все можлив в рамках закона що не вступив силу ця освітв і надіємосья що так і не вступить!!!!

П
Писака

Органи державної влади та місцевого самоврядування в першу чергу існують для людей, захисту їх інтересів, а не самі по собі. Для мешканців Закарпаття п.7 ЗУ "Про освіту" чутливий. Із самого початку треба було проект закону подати на публічне обговорення. В першу чергу там, де живуть нацменшини.

С
Сергій

Господи науки... Просимо вето або просимо не вводити в дію закон то по суті одно ...

В
Вчитель

У правках до закону "Про освіту" є чітко зазначено, що норми мають виключення для мов Європейського союзу. Москаль напевно не читав законопроекту. А якщо читав, то спеціально збурює суспільство, заради власних мотивів. У будь-якому випадку, позиція голови ОДА і голови облради не є державницькою. Це банальна гра у наперстки.

Л
Лоци

Винести це сміття з обласної ради. Лише вносять роздор на Закарпаття. Якісь нелюди і шльопери.

Г
Грицик

А шо ви чекали від мента і таможенника? Їм у президії ще і даішник подсказує

Читайте також