Що змушує українських лікарів тікати за кордон? Сповідь закарпатця, що працює в Угорщині

25
20

Тільки ледачі ЗМІ ще не розповіли про тривожну ситуацію на Закарпатті – з місцевих лікарень масово звільняються лікарі та виїжджають за кордон. Що так приваблює їх у Європі та чи справді закарпатські лікарні скоро можуть спустіти?

За нашими даними, цього року з Берегівської лікарні звільнилося 103 співробітника. Однак, у департаменті охорони здоров’я Закарпатської ОДА Mukachevo.net запевнили: гострої нестачі медиків наразі в області не має. Укомплектованість лікарями складає 93,78%, а середніми молодшими працівниками – 95,98%. Винятком є якраз Берегівський район – тут вакансії лікарів заповнені тільки на 77%.

Саме Берегівщина і є тим тривожним дзвінком, на який варто звернути увагу нашій владі. Але не тільки в цьому районі є проблеми. Тільки за цей рік із Мукачівської ЦРЛ звільнились щонайменше 4 хірурги, що виїхали працювати в Словаччину. Серед медсестер набирає обертів інша тенденція - вони звільняються, їдуть за кордон на сезонні роботи, а потім намагаються знову влаштуватись. А молодший медперсонал, який немає медичної освіти, через малу зарплату йде працювати на «Флекстронікс».

Чи насправді нашому медику так просто влаштуватись на роботу в Європі? Кореспондент Mukachevo.net поспілкувався з закарпатським лікарем, що вже півтори роки працює в Угорщині.  Далі – пряма мова.

—Головна причина, чому закарпатські медики їдуть за кордон – це, звісно, зарплата. У Словаччині вона стартує від 700 євро, в Угорщині лікарі отримують від 600 євро, а молодші медпрацівники близько 300 євро. За кожне чергування лікарю доплачують мінімум 100 доларів. Для порівняння, в Ужгороді хірург за всі чергування в кінці місяця має прибавку до зарплати 300 гривень, а зарплату близько 1400 гривень.

Наші медики повинні в Європі нострифікувати диплом. Донедавна цей процес був найпростішим у Словаччині – подавався диплом з додатком і без проблем нострифікувався. Тепер треба ще й здавати досить важкий екзамен.

Українська інтернатура за кордоном не признається. Так, після складання екзамену в Угорщині, лікарі повинні пройти 2 роки резидентури і 2-3 роки спеціалізації. За увесь цей час підвищується і зарплата. До кінця вона може сягати 1200 євро.

Такої зарплати цілком вистачає, щоб прожити, і ще й відкласти певну суму. Лікарні часто надають житло, можна жити в безкоштовному гуртожитку. Можна й орендувати квартиру. У маленьких містах Угорщини це обійдеться десь у 150 євро. У столиці і великих містах ціни більші, але й зарплати вищі.

Єдиний негатив у всій цій історії – це сім’я. Найчастіше за кордон виїжджають саме молоді медики, щойно після завершення ВНЗ, які не мають сімей. Ті ж, що вже мають дружин та дітей, змушені часто їздити додому. Є й такі, які повертаються працювати до України саме через розлуку з сім’єю. Правда, їх одиниці.

Найлегше знайти в Угорщині та Словаччині роботу хірургам, анестезіологам, травматологам. Вільні вакансії там утворюються в результаті того, що їх лікарі виїжджають у країни з більшою зарплатою, мова йде про Великобританію, Данію, Швейцарію, Німеччину, де платня стартує від 5 тисяч у о.

Відношення хворих до лікаря в тій же Угорщині кардинально інше. Пацієнт має до медика велику повагу. З колегами легше працювати, хоча вони все-рівно вважають тебе чужим. Водночас, і відповідальність набагато вища, за лікарську помилку ти запросто можеш понести кримінальну відповідальність.

______

Лікарі – це тільки перший дзвінок проблеми, що з кожним роком все більше назріває. Тим часом експерти констатують – в Україні набирає обертів п’ята хвиля еміграції. Відтак, приклад медиків поступово перебирають і закарпатські вчителі із прикордонних районів. Особливо це перегукується із таємним планом Орбана, за яким сто тисяч українців на пільгових умовах зможуть працевлаштуватись в Угорщині. Але хто ж тоді працюватиме в Україні?

Коментарі

З
Закарпатец

https://www.youtube.com/watch?v=RvLrgk3ld1I Луценко и ...

З
Закарпатец

https://www.youtube.com/watch?v=loGr-inSCWw Свобода прессы

З
Закарпатец

Тупой бандеровец ======> 6000000 млн росіян --->это больше чем все население Земли В школе надо было учиться , а не прыгать по майданам Может быть и Украину не просрали

Р
Руля

Руські дохтори жиють і працюють в Росії, на відміну від майданутих лохів.

ДР
До Руля

За 12 років у країни заходу виїхало на постійне місце проживання 6000000 млн росіян.

Р
Руля

Лікарі тікають за кордон від бідності, викликаної майданутою "революцією гідності".

A
Adfyr

А що змушуэ вас писати пусты слова. Звенртаюся до редакцыъ.

З
Закарпатец

Привет Толян! Тебя что опять выпустили из Берегово? Или все врачи разбежались?

З
Закарпатец

И вот результат. Поговорив с Трампом, Порошенко убедился, что в феврале его не ждут в Нью-Йорке. Оставалась только пригласить 45-го президента США в Киев «в любое удобное время» - крайне унизительная формулировка для главы независимого государства. Команда Дональда Трампа даже не стала публиковать отдельный пресс-релиз о его первом телефонном разговоре с президентом Украины, хотя накануне проинформировала об аналогичном контакте Трампа и российского лидера Владимира Путина. Внешнеполитические приоритеты расставлены четко.

З
Закарпатец

Почему разговор с Трампом стал провалом Порошенко Петр ПОРОШЕНКО наконец-то дозвонился до избранного президента США Дональда ТРАМПА, но получил от него отказ. Официально было объявлено, что стороны «договорились о личной встрече». На самом деле, если проанализировать сообщение о разговоре, результат его весьма плачевен для украинской стороны. Дело в том, что представители президента Украины неоднократно сообщали, что Порошенко приедет на рандеву с новоизбранным главой США в феврале. Хотя аналитики сразу выражали сомнение в этом. У Трампа личные счеты с киевской администрацией, которая, поставив на Клинтон, начала «топить» его соратников. В частности, пострадал глава избирательного штаба республиканцев Пол Манафорт, который ранее был советником Януковича.

Т
толя

Прощай немытая Россия, Страна рабов,страна господ И вы,мундиры голубые, И ты,им преданный народ... Михаил Юрьевич Лермонтов (1814-1841).

З
Закарпатец

УКРАИНСКИЙ ПАРАЛИЧ - САМЫЙ ПРОГРЕССИВНЫЙ ПАРАЛИЧ В МИРЕ

З
Закарпатец

Ми беремо інтерв'ю у першого зустрічного мукачiвця для канадського телебачення. Доброго дня. Кілька слів про ситуацію на Україні, вас слухає вся Канада. Допоможіть!!

З
Закарпатец

Яка різниця між песимістом і оптимістом? - Песиміст - це добре інформований оптиміст, а оптиміст - добре інструктуваний співробітником СБУ песиміст.

Д1
До 12:22,10:11

Як вам не соромно збоченці , і це передове інтернет-військо Х***А .

З
Закарпатец

ТРАМП - 45 й ПРЕЗИДЕНТ США. Петя не тому лизал жопу!

2
22:18

Завтра же сдай нормы ГТО . Сколько можно просиживать стул перед компом .

V
vendeg

Milyen Ungvar??Nem Ужгород?

P
Prorock

скучно людям тут от і їдуть за кордон розважитись....

UC
ungvar ce vkraina?

.

Читайте також