Шоумен Притула розповів чому любить приїздити на Закарпаття та про нові "Вар’яти" в Ужгороді (ФОТО)

7
11

23-го квітня в ужгородському драмтеатрі вже вчетверте відбудеться концерт «Вар’ятів».

Керівник гумор-шоу Сергій Притула ексклюзивно для Mukachevo.net розповів про улюблені місця на Закарпатті та поділився історіями виступів в Ужгороді.

- Як часто буваєте на Закарпатті? Ці візити більше пов’язані з роботою чи відпочинком?

- Раз на раз не припадає, але в середньому 2-3 рази на рік. Раніше було частіше по роботі, зараз відпочинку.

- Заради чого варто проїхати майже тисячу кілометрів зі столиці до Закарпаття?

- Хоча б заради того, щоб познайомитись із місцевими даїшниками, які штрафують тебе за поворот не з тої смуги, а коли ти, немісцевий, дивишся на них, як баран на нові ворота і кажеш: «Мужики, так знак, на який ви мені вказуєте – загнутий. А розмітка стерлась»! Тобі відповідають: «Унас тут всі знають, що поворот тільки з крайньої смуги». Я за таке навіть вдячний, є про що на концертах розказувати!

А якщо серйозно, то я їду сюди за відчуттям безтурботності. У мене таких 2 місця залишилось: Закарпаття і село Волосянка на Львівщині. Бо вже сам Львів – це давно штаб-квартира «Вар’яти-шоу» і там багато своїх клопотів, приїжджаю в Тернопіль – так, рідне місто, але то треба мамі щось допомогти, то питаннями реабілітаційного центру зайнятись, то ще щось пов’язане з нашими концертами… А в Ужгород приїжджаю – і релакс!

- Ви бували тут в рамках різних проектів – Підйом, Кабріоліто, Вар'яти… Чи є речі, які після стількох візитів пов’язують Вас з Закарпаттям – люди, місця, історії?

- Люди – це, насамперед, журналіст Нового каналу Віталій Глагола, який допомагав нам і зі зйомками Підйому, і з Кабріоліто, а тепер і «Вар’ятам» допомагає. Ми вже достатньо давно знайомі, ще пам’ятаю його худеньким і скромним молодим чоловіком, якого моя майбутня дружина водила по київських клубах. А зараз це вже такий мачо-мен, що страшно дружину з ним кудись відпустити.
Місця – це, звісно ж, набережна. А якщо поза Ужгородом, то Лумшори. Вже 5-ий рік туди катаюсь і не набридає. Тепер «У Цімбора» відпочивають і мій брат, і всі мої друзі.

А цікаві історії залишаться при мені (посміхається – ред.).

- Де смачніша на Ваш погляд кава – у Львові чи на Закарпатті?

- Смачно не там, де якесь місто, а там, де варять з любов’ю. Тож можу сміливо сказати, що і у Львові, і в Ужгороді є багато місцин, де тобі зварять доброї кави. Як і генделиків, де подадуть помиї, які кавою може називати тільки людина, яка окрім розчинної в своєму житті нічого не сьорбала.

- Скільки разів в Ужгороді бували «Вар'яти»? Чи є якась особливість у місцевої публіки і наскільки на Закарпатті «заходить» український гумор?

Були вже три рази. Зараз приїдемо четвертий. Щоб якісь особливості - та радше ні, ніж так. Навпаки, нам потрібно трішки міняти лексику і так далі, позаяк, навіть дрібнички впливають на те, як «зайде» матеріал. Наприклад в Ужгороді більше прийнято казати «фата», в Тернополі – «вельон». Не виправиш це слово в мініатюрі і замість вибуху оплесків можеш побачити багато знаків запитань у очах в залі. А загалом, все заходить дуже добре.

- Ви якось розповідали, що під час першого концерту «Вар'ятів» в Ужгороді було куплено «аж» 12 квитків. Коли Ви востаннє бували тут (восени) зал був наполовину пустий. Останнім часом в соцмережах між місцевими вирує полеміка, мовляв, на «фанерних» Потапа і Настю чи Олю Полякову навіть організовують додаткові концерти, а на якісні українські продукти ходять лічені десятки людей. Чому так?

- Поняття не маю. Нам в Ужгороді як пороблено. Коли ми робили перший концерт ще в 2010-му році, то не було нічого дивного, що купили 12-ть квитків. Виступали ми в клубі «Бабалу», куди я звернувся, пам’ятаючи, які ми там аншлаги збирали за часів «Камеді Клаб», а виявилось, що вже на той час заклад не був такий популярний. Це був липень місяць, коли пів-міста виїхало у відпустки, а вузи – на канікули…  Зате як ми виступили! Нас на сцені було трішки більше, ніж людей і це було дуже смішно.

Потім був «Фантом». Ніби і «точка» правильна і ніби рекламу дали непогану, але проблема підкралась звідки не чекали: за день до концерту у нас було продано близько 50-ти квитків. Власники клубу подумали, що на таку кількість людей їм немає чого викликати кухню на роботу. В день концерту було придбано ще понад 100 квитків! І от уявіть десь 170 чоловік, після роботи чи просто чоловіки, які хотіли провести гарний вечір в клубі зі своїми жінками, приходять в клуб, хочуть зробити замовлення, а їм кажуть: «Кухня не працює. Є бухло і фісташки». Атмосфера була спаскуджена ще до початку концерту.

Ну і минулорічний «фінт ушами», коли наші івано-франківські партнери зайнялись організацією концерту в Ужгороді і не дуже нею переймались. Ми дали людям макет афіші, записали ролик на радіо, відео в соцмережі. Але ті щось не дуже переймались, в результаті за тиждень до концерту організатори приймають рішення, що концерт вони відміняють. Одне маленьке «але» - забули нам про це сказати. Тобто вони собі вирішили, підрядникам по світлу і звуку дали відбій, облмуздрамтеатр «кинули», за оренду не заплативши, продаж квитків зупинили, тільки нас забули про все це повідомити. Уявіть мій жах, коли за 3 дні до концерту мені почали телефонувати люди і жалітись, що вони так хотіли на концерт, а тепер здають квитки…

За дві доби ми зробили максимальне оповіщення ужгородців про те, що ніхто нічого не відміняє. Квитки в силі. Що ми приїдемо. За 2 дні ми змогли продати в 2 рази більше квитків, аніж горе-організатори за місяць до того. Людей хоч і було небагато, але концерт був мегапозитивний.

Зараз буде 4-та спроба. Я не знаю, скільки людей прийде. Прийде 10 – добре, 700 – ще краще. Ми просто ніколи не відміняємо концерти. Якщо навіть прийде 2 людини, ми виступимо. Бо людина заплатила гроші і її право отримати задоволення від концерту не повинно залежати від того, чи багато таких людей прийде на виступ.

Просто є певна логіка економічної доцільності виступів у тому чи іншому місті. Перших два концерти в Ужгороді я «влітав» у 1000$ за виступ. Ніби й не багато, але зі своєї кишені. Останній виступ – в нуль. Якщо зараз ми не зберемо повний зал, то при всій любові до місцевого глядача, на цьому гастролі на Закарпатті припиняться. Бо навіщо приїжджати у місто, де проданих квитків вистачає на те, щоб оплатити оренду залу/світла/звуку/готель/трансфер/рекламу/харчування і все! Тобто зароблять усі підрядники, тільки не колектив. У мене не благодійний фонд, а комерційна структура у якій є 10 працівників (актори, адмінкорпус, техгрупа), у яких є сім’ї і які треба годувати, є хлопці в АТО, яким ми регулярно допомагаємо коштами з виступів, є реабілітаційний центр, який стоїть на нашому повному утриманні. Тому коли буде стояти питання куди їхати: в Ужгород в напівпорожній зал чи у Рівне, де буде 2 концерти в один день (як це було останніх 2 рази), то у мене відповідь лежить на поверхні. 

А успіхи колег по цеху – не предмет для обговорення. Це мені потрібно задуматись, чому у них аншлаги, а в мене ні.

- У чому особливість «Вар'ятів» на ринку гумору? Сильна конкуренція?

- На ринку конкуренція сильна. На ринку україномовного гумору вона відсутня! Ми маємо власні фішки – не жартуємо про політику, не матюкаємось зі сцени, жартуємо українською, завжди приїжджаємо з новою програмою!

- 23 квітня черговий концерт «Вар'ятів» в Ужгороді. Скажіть, що варто очікувати глядачеві?

Дві години хорошого настрою – це як мінімум! Маємо сильну і смішну програму. Приходьте, переконаєтесь!

Мukachevo.net

Коментарі

В
Велес

Дід Михайло багато в чому правий. Окрім русофобії. Не пройде і двох років, як він стане Панславістом. І разом ми переможемо!

З
Закарпатець

Коли люди постять і утримуються від розваг, хочуть назбирати повну залу. Мало ще знає про закарпаття.

П
Петро

Таких глупих шуток, як у Притули я бульш не стрічав,най виступать у себе дома , там йому раді, на відміну від нас.

Я
Я

Скільки коштує квиток?

Р
Руснак

На цього юродивого Притулу, прийдуть лем побзерати заперевальні земляки. І туй лем они у коментам ся розщебавуть. Може до Вас дуйде, ош не треба нам вашых тернопольських "фіглю".Де в тернополі культура чи смекалка? Не смішіть мої тапочки. Мы закарпатці спокон віку -ЄВРОПЕЙЦІ!!!

В
Вітя

дід Михайло, що покурив?)

ДМ
дід Михайло

Такі як притули, вітальки, дізеля та ін., в залежності від їх можливостей, виконують постанови євреїв, що до знищення моральних устоїв нації. (-Мьі-ето заниженная самооценка ваших женщин-Комитет 300) До речі, в наших містах майже не можливо побачити сімейну пару, в якій би подружжя не зраджувало один одному, ця зараза перекинулась і на села. 40.000 років тому були написані Закони-Славяно-Арійські Веди: -“Кто уподобляется человеку, коий живет лишь своими желаниями и всякими деяниями порочными, тот губит чистую Душу свою и не исполняет долга перед Родом. И после сего не удивительно, что прибежищем таких людей в конце Жизненного Пути становиться Пекло безмерное”.(Волхв Велимудр) І ще, дівчині чи жінці, яка втратила цноту, краще не одягати Фату та Каблучку. Це культові речі, виготовлені Богами для цнотливих, Ймовірність отримати зворотній удар магії величезний, це відображається на ваших дітях та внуках

О
Оксана

оо) Я піду, була минулого разу.. дуже прикольно.. тим більше, що нова програма...не буде повторюватись гумор

СК
Степан Крук

На концерт піду однозначно! Витончений гумор, позитивна енергетика виконавців - це те, чого мені не вистачає в похмурі часи інформаційної дипресії. Гарний гурт, котрий вартий того,щоб на нього потратитися...

З
Захар

Чим варте? Гумором нижче плінтусу? Жартами типу "дала-не дала"? Та й Притулі давно вже пора зняти корону..

1
135

На жаль, у Закарпатті мало реклами Вар'ятів, але це того варте, щоб сходити

Читайте також