Скандальна історія з зґвалтуванням на Закарпатті: За дівчину заступились юристи, політики та телеведуча (ФОТО)

24
29

Вже кілька днів на Закарпатті не вщухає історія з вироком у справі зґвалтування молодої дівчини у селі Верхні Ворота.

Раніше Mukachevo.net писало про те, що жахливий злочин підлітки скоїли ще влітку 2021 року. Тоді двоє 15 річних та один 14-річний підлітки затягли 14-річну дівчинку до підвалу та зґвалтували, зняли все на телефон, а потім показували у школі.

Справу розглядали за ст. 152 ККУ (зґвалтування), але 16 березня 2023 року суд визнав підлітків винними за ч. 3 ст. 153 (скоєння дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (сексуальне насильство), скоєне групою осіб стосовно неповнолітньої особи).

"Згодом одержано висновок судово-медичної експертизи, яким факт зґвалтування не підтверджено. Остаточно підтвердила це інформація, отримана від потерпілої вже під час розгляду справи по суті в суді. Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце", — розповіла прес-секретар Закарпатської прокуратури Катерина Хижняк.

Суддя Воловецького райсуду присудила їм по 5 років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом хлопцям іспитовий термін на два роки.

Такий вирок сильно обурив закарпатців, а згодом на ситуацію звернули увагу юристи, чиновники та артисти.

Обговорюючи випадок, розкрився цікавий факт, який оприлюднила блогерка Олена Пшенична. За її словами у школі підліткам педагоги дали позитивні характеристики. Також наголошують, що дівчинка в суді не мала адвоката, а її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, в якій мати двох підлітків працює секретарем.

Згодом на запис відреагувала народний депутат, а також, до прикладу, телеведуча, громадська діячка Маша Єфросініна, вона знайшла для дівчини одного з найкращих психологинь України, яка допоможе дівчині пережити те, що сталось.

А відомий адвокат Масі Наєм зазначив, що готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини і підготовки апеляції.

За словами юристки Христини Кіт, у законі немає різниці чи було це проникнення без пошкодження пліви чи ні.

"Я не бачила відео та не оглядала усіх матеріалів справи, проте з тексту судового рішення все таки видно що мало місце проникнення як пальцями так і геніталіями, проте пошкоджень цілісної дівочої пліви не зафіксовано. Кримінальний кодекс говорить про те, що достатньо проникнення в тіло особи, незалежно якими предметами чи статевими органами, для того щоб кваліфікувати дії як зґвалтування. Чи пошкоджена пліва чи ні, немає жодного значення", - зазначається у дописі юристки.

За інформацією юристки Олена Пшенична та Роксоляна Гера розпочали збір доказів, аби оскаржити вирок, пише uzhhorod.rayon.in.ua.

Юристки також кажуть, що директорка школи по якій розповсюдили відео зі зґвалтуванням дівчини знала всю ситуацію, а зараз виправдовується апелюючи тим, що «та то ж на канікулах було, ми не знали». Крім того, класні керівники хлопців і шкільний психолог написали кривдникам позитивні характеристики. Мовляв, хлопці хороші, завжди були чемні, ростуть у повних родинах. До речі, всі ці позитивні характеристики у тексті вироку згадуються регулярно.

«А ще я сьогодні говорила з людиною, яка бачила це відео і спілкувалась з дівчинкою після цієї жахливої події. Так от на відео моя співрозмовниця бачила саме зґвалтування. «Це було звіряче знущання в неприродний спосіб», - сказала вона мені», – кометує юристка.

Також, на випадок відреагували у Закарпатській ОВА, там доручили більш детально вивчити питання, наразі у Воловецькій громаді працюють соцслужби, відповідні департаменти ОВА й Мукачівської РВА.

Вивчаються усі обставини, дії або можлива бездіяльність відповідальних посадових осіб ТГ, навчального закладу та інших.

У Закарпатській обласній прокуратурі вивчають можливість оскарження вироку, — розповіла Суспільному речниця обласної прокуратури Катерина Хижняк. На оскарження рішення відведено 30 днів з дня його проголошення (16.03.2023р.), пише Суспільне Закарпаття.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ю
Юрій

Каструвати!

Ю
Юрій

Потрібно провести безболісну кастрацію.

І
Ілона

Вихована, невихована, курила, не курила, це не привід гвалтувати і !знімати на камеру, і ! розмістити у інтернеті. Вдумайтеся Ви їй точно не суддя. вдумайтеся, в кого є доньки і сини такого віку. Що ви їм скажете, про що будете мовити, чи просто промовчите7

Я
Я

За цією ситуацію потрібно іще довго контролювати щоб людям очі незамилили!Як у нашій державі напривеликий жаль творять.

A
ARa

Ч не оправдую згвалтування,но то шо уроди знимали на відео і показували:пущі петухи

О
ОККО

Треба для пані суді зробити групавуху… Тоді буде виносити вироки нетак….

ДК
ДО коментатор

Не пробуй виправдовувати малолеток- гвалтівників,яка б характеристика у дівчини не була це не дає право насилувати і виставляти в сеті факт насильства,вони свій шлях вибрали-гвалтівника і мають сидіти в тюрмі бо для суспільства вони небезпечні.

П
Правда

Коментатор- це батько хлопців яким на зоні будуть чистити комен! Люди жиють не по характеристикам. А по поступках які вони вчиняють!

П
Петро

В тюрму виродків, нехай їх там волохаті дядьки гвалтують. Цілодобово.

П
Петро

А решту потерпілих від правоохоронно-судівської системи хто захистить? Можливо варто міняти систему, а не боротися з поодинокими випадками.

П
Просто

З тима маленькими мажорами,треба зробити так як у фільмі «Ворошиловський стрілок»… Дуже мені це все нагадує,фільм

К
коментатор

(до убогого "До 22:34") По моєму я не писав що якщо дівчина курить то її можна гвалтувати, - не треба перекручувати, тому свої убогі думки обдумовуй перед тим як писати.) Тут всі обмусолюють "добру" характеристику хлопців, а я спитав як щодо того щоб дізнатися характеристику цієї дівчини 14ти річної, яка замість того щоб йти додому зі школи - тенялася з групою хлопців-підлітків по підвалах та бознаде, і не зрозуміло з якою ціллю - тому й розпитував щодо характеристики цієї дівчини та вживання нею сигарет, алкоголю, щодо її виховання й т.д. Ви ширму шановні зніміть з очей - бо "цивілізація" та вседозволеність вам затьмарили розум. P/S. Дуже інтересно ся дивити як у многьіх коментатору зрьіват пук@н од мойьіх слоув. Тать йо, я розуміу ош сись світ ся ни скоро помінят, айбо може ся хуть мало задумаєте над животом, тай кудьі мьі йдиме з сякьіми шорами "усьодозволєнності" і розпустьі. Джус.

С
СПРАВЕДЛИВИЙ

Хай , буквально , кожен батько і мати , що мають 14 - ти річну доньку ..... на хвилину уявлять подібну ситуацію !!! Як з цим потім жити !? Чи це життя буде ? Гнила система вже допустила таке! Навіть в їхньому селі , з -поміж 2000 мешканців , не знайшлося когось , хто б заступився за згвалтовану дівчину . Задумайтеся , люди !!! Ви ж підете своїм селом до церков на Пасху . Навіщо ? Ви ж не вірники , а просто ....НОСІЇ ПЕВНИХ РЕЛІГІЙНИХ ІДЕОЛОГІЙ , яких десятки тисяч по світу . А неповнолітню дали на поталу тим вибл@дкам , на зняття відеоролика і завантаження в соцмережі .... Якщо вже ваші боги не зупинили цей злочин , то ВИ мали б закінчити нікчемне існування цих трьох відбросів .... Про їхніх батьків , суддю , прокуратуру , сільраду і її працівників , шкільний педколектив (!!!) .... взагалі немає залишитися КАМНЯ НА КАМНІ !!!

Д2
До 22:34

По твоєму якщо дівчина курить то можна гвалтувати,ти убогий,хоч дітей маєш, чи відробляєш бапки.

І
Іштван

Ту суддю шо дозволила сись безпредел треба зарізати

ДК
до коментатор

може сначала тебе перевірим твою характеристику? бо сироту легко перевіряти, особенно коли є гроші у батьків тих уродів

В
Віра

ДО КОМЕНТАТОРА Ти придурок кончений

ДК
До коментатора

Навіть якщо дівчина курить чи вжила алкоголь (що звичайно я осуджую), це не дає право гвалтувати, знімати на відео і розповсюджувати. Малим виб…..м по заслугам!!!

У
Уйко

До коментатора: і тебе,п.....са,треба уї...ти в гудок...

СЗ
Слуга Закону

Нарешті! Є надія, що буде встановлена справедливість та винні отримають відповідні судові вироки.

К
коментатор

А в дівчини яка характеристика була? Вона курить чи ні? Що вона робила з цими трьома хлопцями біля підвалів? Що може взагалі дівчина 15ти років робити з трьома хлопцями теняючися з ними десь? Може вона з ними в підвал покурити пішла? Чи дівчина пила з ними алко? Чи є доказано слідством що вони її силою в підвал затягли чи вона пішла з ними по власній згоді? Чи знають шановні коментатори в цій вітці в якому віці зараз лишаються підлітки цноти? Для тих хто не знає - це 13-17 років(тобто далеко до повного повноліття) і чим більше на умовний "Захід" - тим ця цифра нижче. А як вам коментарі на кшталт "Ну ми ж не в середньовіччі!", "Це ж 21 століття!", "Ми ж не Шаріат!"? Ну тоді дорогенькі приймайте достойно плоди "цивілізації", "прогресивності", "рівноправ'я" і т.д. Це результат в першу чергу - виховання батьками(будь то хлопців чи дівчат), і також - це результат розпусти цього світу, де кекс пропагується майже не на кожному кроці(як і його купівля/продаж, "побутова проституція" і т.д.).

*
*****

Сподіваємося,що суспільний резонанс не дасть можливості втекти від відповідальності малолітнім злочинцям!

І
Іванна

Злочин також є й на директорці і вчителях, бо батьки відмазували тих покидьків. Але найбільша наша біда в продажних слідчих,суддів,адвокатів та прокурорів.Вони за гроші з вбивці зроблять потерпілого.Але добре,що справа набула неабиякого розголосу,можливо гвалтівники будуть покарані.

Р
РУСИНИ

Що за вибл@дків "виховали" їхні горе-батьки ? Покарання має бути показовим і жорстким ! Згвалтованій дівчині і її батькам потрібно відсудити максимальні суми з тих недо- сімей і ОБОВЯЗКОВО покинути назавжди їхнє місце проживання, змінивши його на інший населений пункт в кардинально дальній локації . Задля чого ? Задля майбутнього дівчини і репутації її батьків . Тяжка ситуація. Хай поможе їм ВСЕСВІТ . Суддя , ти не маєш права бути суддею , що виносить рішення іменем України !!! Ти - паскуда .

М
Мукачево

До Петра, прав на всі 100 % а йще їхні фото на бікборди, щоб люди знали "ГЕРОЇВ"

М
Мукачівець

Судя тепер має прибирати Воловець пожиттєво, вчителі з школли підмітати , вулиці, гребенів каструвати!

7
77

Відрізати пісюни аби такі нерозмножались..

П
Петро

Позитивні характеристики, це дуже добре. Не треба хлопців у тюрму. Оголосіть конкурс серед зеків, хто може зґвалтувати цих позитивних персонажів, з гарантією, що кримінальної відповідальності не буде. Начальник зони дасть хорошу характеристику. Знімати на телефон зобов‘язати директорку школи, класних керівників і показати потім кіно в селі. Безкоштовно. Хлопці ж безкоштовно це робили. Татусів і мамусь до примусової роботи на в Мукачево, в громадські туалети. Ви побачите який буде позитивний результат.

М
Муууу

Була би моя воля яб заживо одрубав до корня...

Читайте також