«Це не наша війна». Угорська преса про війну, Закарпаття та закарпатців

20
43

Останнім часом з’являється все більше статей, репортажів про те, що нібито закарпатці не бажають йти захищати свою батьківщину від ворога і всіма способами уникають мобілізації. Раніше це була специфіка суто російськомовної преси, на кшталт видання LifeNews, яка вже давно займається контрпропагандою. А тепер до них активно підключилася і угорська преса.

Так, журналісти угорського видання Origo.hu нещодавно відвідали Закарпаття та опублікували серію репортажів про життя у нашому краї.

Назва однієї із цих статей має назву «Це не наша війна». У ній йдеться про те, що у січні розпочалася мобілізація молодих чоловіків 20-27 років, яких нібито одразу відправляють на "східний фронт". Пишуть, що чимало закарпатців нібито скористалося лазівкою отримання подвійного громадянства - виїжджають з країни за українським паспортом, а повертаються вже з угорським. Вказують і про соціальне становище людей - у області середня пенсія дорівнює десяти тисячі форинтів, триває інфляція, а ціни на деякі продукти піднялися за кілька днів вдвічі.

Угорські журналісти твердять, що ситуацію на Закарпатті можна передати трьома ключовими словами – «страх, безвихідь і криза». Нібито на вулиці це не одразу помітно, там кожен зайнятий своєю справою, однак «бідність наближається - ціна на цукор за тиждень виросла вдвічі, бракує солі і борошна, а місцеві жителі вже чекають, коли ціни на пальне на АЗС почнуть вказувати у доларах». І винуватять у всьому нинішню влада та війну на Сході.

Представниця сільради села Велика Добронь прямо каже, що на сході України - "це не наша війна". Каже, що з 124 резервістів у селі ніхто не пішов воювати. По-перше, їх нібито там не забезпечують ні одягом, ні взуттям, ні харчами. По-друге, більшість людей вже мають громадянство Угорщини. Тому їх родичі кажуть, що чоловіки знаходяться за кордоном.

У статті стверджують, що нібито по селам, де мешкають угорці, ходить поліція і розшукує тих, хто уникає мобілізації. Часом днями чергують біля будинків. Але увійти у дім для обшуку не мають права, якщо не мають відповідного судового ордера.

У цих репортажах йдеться про те, що в українській армії (за словами закарпатців) царює повний хаос і бардак. Іноді тижнями нема їжі, спати доводиться часом на землі у наметах, процвітає пияцтво... А тим, хто відкрито агітує проти мобілізації загрожує нібито до 8 років позбавлення волі.

Загалом картинки, які зображують угорські журналісти досить важкі, похмурі і безнадійні. Так само як і фотографії з Ужгорода, Мукачева, Берегова.

Їх співбесідники - мешканці Чопа, Оноківців, Ужгорода. Всі вони жаліються, що їхніх родичів забрали в армію, а там у казармах немає жодних умов, а далі примусово відправляють на фронт. (Їхні прізвища ми навмисно не називаємо, хоча вони звучать у цих репортажах. - Мукачево.net).

Жаліється на життя в Україні й головний редактор угорськомовної газети "Карпаті Ігос Со" Елемір Кевсегі, заступник голови партії UMDSZ.

За його словами, навіть відомі юристи ставлять під сумнів мобілізацію, «адже військового стану в країні не оголошено. Отже, і підстав для мобілізації нема». За словами журналіста, якщо це антитерористична операція - значить там мають бути задіяні спеціальні військові професіонали.

Кевсегі жаліється також на обмаль правдивої інформації, зокрема про останній відхід військ з району Дебальцевого та втрати української армії. Він також каже, що угорські населені пункти на Закарпатті залишаються практично без чоловіків, які змушені переховуватися.

Жаліється редактор газети й на загальну ситуацію в країні. Зокрема, що раніше мав зарплату, яка складала у перерахунку 300-350 доларів, а тепер це не більше 60 доларів. "Що вже говорити про пенсіонерів, які отримують всього 1000-1100 гривень? Гривня лише за день обвалилася на 13 відсотків. Я оптиміст за натурою, але нині бачу майбутнє лише у похмурих тонах", - каже Кевсегі.

Закарпатський редактор твердить, що в Україні неможливо почути правду, оскільки у офіційних повідомленнях - лише пропаганда та «промивання мізків». Нібито нічого не говорять про кричущі випадки, коли солдати у стані алкогольного сп'яніння стрілять один в одного і таке інше. Як приклад розповів про пораненого на сході військового з Ужгорода, угорця за національністю Крістіана Товта, якого Петро Порошенко нагородив медаллю «За військову службу України».

За словами Кевсегі, майже все, що написали про Крістіана у прес-релізі Міноборони не відповідає дійсності. Журналісти «Карпаті Ігос Со» виявили, що хлопець ніякий не доброволець, і не мав престижної роботи, як зазначалося. А насправді був призваний на строкову службу після того як не зміг поступити до вузу. "Ось це ті угорці, які нібито добровільно пішли на поле бою", - наголошує закарпатський журналіст.

Звісно в репортажах угорських журналістів є чимало правди. Хоча й з багатьма твердженнями можна сперечатися. Але основною помилкою (чи навмисно) є те, що вони відокремлюють  закарпатських угорців від іншого населення нашого краю. Так, ніби мешкають вони якось окремо, ніби нічого їх не цікавить, окрім власного будинку та напрямку в бік Будапешту. Це основна неправда і дезінформація, яку вперто намагаються нав'язати самим закарпатцям деякі засоби масової інформації як зі сходу, так тепер і з заходу.
Також слід зазначити, що у всіх цих статтях не згадуються імена та історії тих угорців Закарпаття, які загинули, захищаючи свою рідну землю - Україну. Троє з них із міста Берегово, один - з Виноградова. Жодного з них не було призвано до лав української армії проти волі. Вони виконували свій обов'язок. І залишаться героями України назавжди. Слава Героям!

19-річний Роланд Попович. 14 червня 2014 року Роланда було вбито ворожим снайпером поблизу Луганську. У 2012 році він закінчив українську ЗОШ №1 у м. Берегово. Пішов служити у військо. Хлопця в останню путь провели усім містом 16 червня. На панахиді було понад 2 тисячі людей.

27-річний Михайло Тимощук. Загинув 13 серпня 2014 року, у день свого народження. Він служив за контрактом у 128-ій окремій Закарпатській механізованій бригаді. Загинув під час виконання бойового завдання у зоні АТО, під час обстрілу з боку терористів. Прощалися з героєм у Берегові 17 серпня.

36-річний Бейла (Адальберт) Ковач. Стрілець 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади. Боєць загинув 25 січня 2015 року в районі Дебальцевого, де ворожі танки намагалися прорвати оборонні рубежі українського підрозділу.

44-річний Шандор Товт. Командир БМП 128 бригади. Призваний за мобілізацією 2 серпня 2014 року. Загинув у лютому 2015 року під час відходу українських військ з Дебальцевого.

Міклош Секереш, для Мукачево.net, фото Origo.hu

Коментарі

З
Закарпатец

Прошу вибачення в усіх читачів. Прошу не звертати увагу на мої пости під ніком "Закарпатец" - всі месседжі є надуманними і вигаданими і звичайно проплачені тими силами які хочуть дестабілізувати ситуацію в краї, тобто росії (саме з малої букви). Насправді я є прихильником України. Слава Україні! Прошу уваги - не читайте такі самі антиукраїнські статті, тому як мені самому смішно і йде змагання яка проплачена стаття сепаратистськими грошима посяде першість (від цього залежить сума гонорара). Ще раз Слава Україні! P.S. якщо ви побачите в подальшому коментарі з антиукраїнським змістом, то знайте що це не справжній коментар. Ось це є справжнім коментарем і тільки ТАК!!!

Т
толя

Труженники кооператива " ОЗЕРО " , решили напоследок посмотреть балет " ЛЕБЕДИНОЕ ОЗЕРО " .

ДО
до останнього 21.14

СРСР оказався нежиттєздатним ,як і його правонаступниця Росія, ви це точно підмітили . Якби Росія була життєздатна ,вона ніколи б не допустила військового пожару у свого сусіда . У вас багато виходів до моря , ну й що з того . Ви бідні напроти прибалтійців . А до Сема вам далеко , там керує розум . У Криму ви ЛЁНИНА ПОКРАСИЛИ , а українці гидують ним . Націоналістичної маячні в Україні не має . У вас натомість - СПРАВЖНІЙ ФАШИЗМ .

НВ
народжений в Сересері

"Украина прощается с СССР . Все только начинается ." Погоджуся з вами. За можливим вийнятком того, що створена комуністами УРСР в принципі не життєздатна (так само як і СРСР, як уже довела історія). Так що готуйтеся до створення справжнйої України, але уже у _значно_ менших територіальних масштабах і, напевно, без виходу до моря (що не є погано - подивіться на більшість успішних країн Європи, територія менша - законності і порядку більше).

Д0
до 01.42

Понимаеш БРАТАН , Украина прощается с СССР . Все только начинается .

В
Вова

Це чисто українська війна, нічого призивати угорців, румунів, словаків ітд... Українці(Львів, Франківськ, Тернопіл,) бажае воювати? Флаг їм у руки. А Закарпаттю дайте покій. Нас нецікавить українська проблема, а кому нелюбится? Чемодан у руки і у Київ

Т
толя

... экономики как таковой нет ... Ошибаешся ИВАН . Вы бедой трясли когда "БРЕНТ" был по 140 твоих любимых долларов . Счас наполовину меньше , и газ подешевел . Меркель к вам не приедет на 9 мая . Становитесь нерукоподаваемыми . А план "МАРШАЛЛА" будет повторен в Украине - И НЕ СОМНЕВАЙТЕСЬ .

О
Олег

О це так кинули:))) Обама відмовився від ідеї постачати летальну зброю Україні!

H
Hubert

ua= mestersegesen osszetakolt,mult nelkuli,muallam! Egy olyan "szabad madar",mely repulni 24.eve nem kepes,csak PISZKITANI! S ezert a kievi-huntaert kuldenenek meszarszekre,ruszint-magyart-es karpataljait! valtsman+jacenyuk+turcsinov:IRANY DOMBASSZ!

І
Італія

А ви украєнці думаєте що вас чекають в Европі? Та ви там непотрібні нікому. 35 мілліонів бомжів. Розмечталися:-)

U
ukrantrianon

Krim-kaput! Doneck-kaput! Luganszk-kaput! Heil,Jacenuk! :)

Б
б

Війна не ваша,а коли дітей народжуєте і дістаєте гроші на дитину тоді ви громадяни Цієі краіни.Просто плювали ви на всіх,була би в угорщині війна ви би і там казали що вона не ваша,а ви украінці.

О
Олег

До 45 ...НУ от бачиш Ядерну зброю здали все своє майно знищили та продали ,країну розхерачили от і пишуть усяке звикай, неборе це Єврпоа..........

L
Laci

Le van baszva a haborutok

4
45

не треба було здавати ЯДЕРНУ ЗБРОЮ!! ХОЧ БИ ТОМУ БИ НАМ ЦИГАНИ ТАКОЄ НЕ ПИСАЛИ !!

H
Hubert

Vendeg: Irany Dombassz! Bokafosas! Te bunko billentyuhuszar!

Д1
до 12345

за свої фотки - голову можуть відрізати, як тому львівському грузінові. А тут, ніби, і фотки є і "моя хата скраю". Іштван: дякую за лінки на оріго.ху, читаю з гугл перекладачем, шикарно!

АЧ
А что не так?

Статья как статья,пообщайтесь с людьми -узнаете больше.Правду из газеты не узнаете никогда. А коменты писать бесполезно.

1
12345

До автора Міклош Секереш, ви жиєте у Закарпатті та не можете пару фото фоткати, а скористуєте фотки які фотографував, фотографа Origo.hu, він прийшов с 300км, а ви не можете вийти на вулицю свої зробити? Тут починаєтся журналістика. І ще не говорили про авторські прави, но думаю ви вжет почулисте про такого, як серйозний журналіст!

U
ukrantrianon

A Krim elveszett,Donbasz,Luganszk oda.Koros-korul hulla hegyek,ehseg,inflacio,munkanelkuliseg,korrupcio.Oszre oda minden.Maradnak a hazug szavak.Kar egy senkihazi magyargyulolo cikken ennyit ragodni.Ez szarkeveres,uszitas,az anarhia resze.

П
Павло

Йдіть нахер зі своєю мобілізацією !Це не наша війна! А тим хто постіно гойкає Мадярам 56 рік то нагадаю що там революцію душила та ж сама 128 бригада з Мукачево такщо там Українців було більше ніж Росіян!

V
Vendeg

Te szerencsetlen kocsog kirol beszelsz?

0
098

Пусть все болтуны которые агитируют за мобилизацию (включая автора статьи), покажут пример как нужно быть патриотом Украины путь идут в добровольцы, ато языком все герои

H
Hubert

EZEK AZ ERVEID?! BUZINAK OTT VAN NEKED:-SZEMENCSENKO,LJASKO...

V
vendeg

Hubert! Te buzi vagy??

H
Hubert

NE FELEDJETEK KARPATALJAI RUSZINOK,MAGYAROK..! PUSZTULHATTOK TI MEG,SZAZAVAL-EZREVEL,A DOMBASSZI HABORUBAN! A KIEVI-HUNTA VALODI GAZDAJA:A CIONISTA amerika!

R
Robert

Ай ай ай... Мукачево.НЄТ... як же Ви любите настроювати закарпатців одне проти одного... згадайте, в яких пропорціях люди голосували за Ющенка/Януковича,наприклад. Дуже багато людей підтримали того яника, майже половина (я розумію, що був великий рівень фальсифікації, але все таки...) Так само і в Угорщині... багато людей підтримують тих ненормальних націоналістів, які і розпалюють ворожнечу на Закарпатті, але більшість - це ті, які без питань вистояли б біля українців... тому не треба осуджувати всю націю!

1
1

Ніхто не хоче вмирати, це ясно, але будь-яка держава для свого захисту використовує всі наявні мобілізаційні ресурси, не дуже розпитуючи, твоя це війна чи не твоя. Маєш громадянство - значить твоя. Так було в усі часи.

1
1

Думаю, якби війна була в Угорщині, не було б у Закарпатті більших патріотів України, ніж угорці. Український паспорт був би в моді.

I
Istvan

Uber, ne dumalj sokat, mert hasmenest kapsz...

H
Hubert

Echte, cionista zsidopuccs tortent kievben! NEM MAJDAN! valtsman+turcsinov+jacenyuk=causescu! A MI/ruszinok,magyarok,romanok,szlovakok.../szulofoldje=KARPATALJA! NEM,DOMBASSZ! KI AKAR MEG,MEGHALNI a nepnyomorito,vegtelenul korrupt es arrogans kievi-huntaert?! IGEN! EGYETERTEK! EZ,NEM A MI HABORUNK!!! MI EGY EUROPAI MENTALITASU, FUGGETLEN KARPATALJAI KOZTARSASAGBAN SZERETNENK ELNI! EMLEKEZZETEK A REFERENDUMRA:1991.december.01.

Т
толя

Парламент Угорщини більшістю голосів 3 березня підтримав законопроект , по якому на 30 років будуть засекречені технічні і фінансові умови контракту із російською компанією "РОСАТОМ" , на побудову 2 енергоблоків на угорській АЕС " ПАКШ" . Загальна сума угоди 12 міліардів ЄВРО . ПРИЧОМУ 10 міліардів росія дає на умовах кредиту .

I
Istvan

Автор данного сочинения не дочитал все серии репортажа самого престижного венгерского интернет-портала Ориго. Репортаж был опубликован в 4-х частях. В последней например пишется практически исключительно о печальной судьбе Попович Роланда, могила которого - героя! - находится за купой мусора, непосредственно возле туалета, за офис-зданием береговского кладбища -- венгерские журналисты еле могли ее найти... Вот адреса всех эпизодов: http://www.origo.hu/nagyvilag/20150226-ez-nem-a-mi-haborunk.html http://www.origo.hu/nagyvilag/20150227-az-origo-karpataljan-megyek-vilagga.html http://www.origo.hu/nagyvilag/20150302-az-origo-karpataljan-kegyelemdofes-ez-a-magyarsagnak.html http://www.origo.hu/nagyvilag/20150304-az-origo-karpataljan-nincs-olyan-nap-hogy-ne-sirnek-miatta.html

Б
Бачі

мечтатели с "венгерского мира" надеятся на то, что придут мадяры и нас заберут! Так вот, гражданство они дают не только гражданам Украины (закарпатцам "без определённой национальности"), но и ромунам и хорватам и даже словакам(правда словаки не очень берут). Вас используют как электорат !!! Не больше не меньше!!!

С
солдат

А що тут неправда? Я не зрозумів? Хіба всі, хто іде в зону АТО добровольці? Я переконаний, що солдати,які загинули на війні, жоден не мав великого бажання йти воювати.

П
пенсіонер

ІСТИННА ПРАВДА.ЦЯ ЖИДІВСЬКА ВЛАДА, ЯКА ПРИЙШЛА НА КРОВІ ТИСЯЧІ ЗАГИБЛИХ, ЛИШЕ ВИКОРИСТОВУЄ ЛЮДЕЙ ЯК ПУШЕЧНЕ МЯСО, А САМА БЕРЕ МІЛЬЯРДНІ КРЕДИТИ СПИСУЄ НА ВІЙНУ, А НА ДІЛІ ПЕРЕКИДУЄ ЇХ НА СВОЇ ОФШОРНІ РАХУНКИ!

Д
до_Я

Нікому твоя дружина не потрібна. Наївний дурник... вас через провладні ЗМІ зомбують і з кишені беруть бабло. Он з бюджету 90 мільярдів на "АТО" виділено. І де вони? До речі під Харковом у Порошенка є прихватизований завод тракторний, який виробляє танки. Це бізнес, нічого особистого.

Я
Я

Воювати ніхто не хоче.Всі хотять миру.Але треба розуміти,що завртра руські свині будуть гвалтувати ваших дружин і матерів.Не завжаючи на національність-українці,русини,мадяри,чехи,поляки-всі все розуміють.Але тупі плітики порять все.А Угорська преса просто забула Будапешт 1956 року.Треба їм нагадувати

А
Анатолій

Можливо в тому є якась "серм'яжна правда"... Про-УРСРівськи налаштованих закарпатців-романтиків (або, по простому - ідіотів), забирають до АТО з їх власної волі і успішно перетворюють на гумус у далекому ЛуГанДоні. В той самий час, "мєсні" - ті, хто мають розум, отримують угорські, словацькі і румунські паспорти і косять, косять, косять... Чим пізніше прийде кінець незаконній і безбожній* УРСР, тим більше загине придурків-наївняків, але, можливо, іншого історичного виходу просто немає. * безбожній, у розумінні відсутності поваги до законних землевласників і їхніх нащадків зі Східної Європи.

Г
Гонг

ЦЕ не наша вийна!!!

Ч
Читач

"більше статей, репортажів про те, що нібито закарпатці не бажають йти захищати свою батьківщину від ворога і всіма способами уникають мобілізації" чому НІБИТО? Це констатація факту! А ті хто йдуть - багато напиваються і ходять в нетверезому стані по Мукачеву перед відправкою. Давайте будемо говорити правду?

М
Мир

Я щиро вклоняюся перед воїнами, які загинули, але тільки не розумію за що. Патріотизм... Хіба ви знаєте, що це таке? Хіба ви знаєте, коли він починаєся і де він закінчується? Яка мета вашої війни? Влада використовує патріотизм тільки як інструмент, щоб затягнути побільше хлопців, і тільки у власних цілях, для власної користі. А яка користь з цього Україні, народу, я її не бачу, все протилежно, тільки розруха. Угорці проти війни, я їх підтримую.

У
укпрукпукп

А чого тоді стільки в реєстрі судових рішень вироків щодо засудження за ухилення від мобілізації якщо жодного проти волі не беруть до лав армії?

Читайте також