У Мукачеві відкрили перший на Закарпатті кінний пам'ятник Святому Мартину (ФОТО, ВІДЕО)

46
37

Сьогодні, 3 березня, у центрі Мукачева на площі Кирила та Мефодія відбулось урочисте відкриття скульптури покровителя міста Святого Мартина на коні.

На відкриття прийшов мер міста Мукачева Андрій Балога, головний меценат проекту та його автор Михайло Кіш, духовенство міста та мукачівці.

Як зазначає Мукачівська міська рада, пам'ятник закладений до 1700-річчя від дня народження покровителя міста.

Скульпторами є Степан Федорин, Микола Гурмак, а матеріал постаменту- травертин, скульптурна композиція бронза. Виготовлення пам’ятника і виливка бронзи проходила в Мукачеві.

— Цікаво, що на Закарпатті досі не було жодної кінної скульптури і постать Мартина-вершника стане першою за всю історію краю, - каже професор, професор УжНУ, президент Регіональної туристичної організації Закарпаття Федір Шандор.

Він зазначає, що скульптурна композиція вагою більше 33 тон, висотою понад 4 метри і вона стане тим об’єктом, яким притягуватиме в місто туристів.

Згодом, як стало відомо Mukachevo.net, у пам'ятнику прихований сюрприз для мукачівців. Який саме ми дізнаємось лише 11 листопада під час відзначення у місті Днів Святого Мартина.

Як розповів редакції професор УжНУ, голова Регіональної туристичної асоціації Федір Шандор, це буде пов'язано з виноробством.

— Я думаю, що багато людей буде приємно здивовані і задоволені турботою того механізму, який чітко пов'язаний з виноробством, - додав професор.


Коментарі

АК
а кіть таги в Будапешті

коло парламента....то не смішно...доста з коминаря нашого вся Європа ся сміє...они добре знавуть де щи є комен...фіглярі!

КС
кіть се Мартин Лютер

то дулю калап...най буде... https://youtu.be/AFFWHqVyZ8Y ЛЮТЕР. (Фільм 2003 року, дубльовано українською)

С
Славік

таким було б краще, як у польші https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_of_Tours#/media/File:Odolanow4a.jpg

М
Маня

у коня -телячий шовдарь то точно. Але, по-легенді має бути дарований плащ, де він?

О
Олексій

Емм... памятник гарний, але якось сам Ммартин відтворений дивно.... римський дітвак-офіцер, який відрізає клаптик якоїсь ганчірки. Невже плащ не міг бути більшим, як і меч Мартина. Про неточності передачі римської сбруї опустимо.

П
ПКО

Щось задня частина коня не відповідає передній .Або бронзи нехватило або кінь ззаді худий.А що він відрізає,то взагалі не видно.

ФД
Фонтан де

Украли фонтан вори

М
Маня

ріже шось у себе на стегнові а плаща ниє. Без паніки, поясніть його дії

М
Маня

кось видить дарований плащь, бо я нє.

Г
Голесо

09:21-8:30Но позирай на них,уже кістя миють,сплетніци лавочні,шкода на Вас чорнило тратити))хоть посміявся од душі,особенно про"потні руки"іщи давай...про гусей і курей,гіпотези...придумать і судачить"росвигівські галі";) А памятник бомбезний!Кіть його подсвітять правильно"на ніч",буде "ураган"спектаколярноє зрєліще))

B
betonus

Мені мати в дитинстві розказувала, коли до нас після війни прийшла ряндяньська влада, то мацкалі, дивлячись на ратушу, звідали: "Што это за челавек там изображён?" Наші люди відповідали, що то просто якийсь всадник, якби сказали правду, то не було би у нас тепер св. Мартина ні на ратуші, ні на тому будинку поруч.

B
betonus

Там же стояла скульптурна композиція Кирила і Мефодія. Їх куди поділися?

ДЮ
До ю

Мозги собі на тимитові збери.Бронзу навірно взяли з тої стелли,што дурна галіція розрушила. Комуністи вам строїли,а ви лем руйнуєте. Наш мер будує,ремонтує,робить красу,а ваш львівшький смітить на всю Україну.Разницю чуствуєш?

Ц
Центровський

до клоуна "ккк", ко ся радує? Но поклали статую, файно упозірує, і шо? Не мош усказати своє мнєніє? Кось шось каже про улиці і будари? Шо нас то устраює? При чому туй майдан вобще? Дебіле, іди башков ся ударь у стіну хліва, може ти мозги ся прибавлять...

Ю
ю

а бронза відки? бо Бо на линіна збирали по теметовах комунішти (як і у Ужгороді площу перед магазином "Україна" облицювали мраморними плитами з надгробків - а ми по ним і до типирь ходиме).

К
ккк

радуйтеся долбики.скачить!уже сьтеся на майдани радовали и скакали...будары у школах на двори,улици таки паранни,што колеса ся одривавуть,а вы коньови радуетеся и... вершникови,якый до нашого вариша ни мав нич,в принципи!...докить вас буде держати ваша тупость???

*
***

А муніціпального міліцішту пересадити з машини , що чатує біля пам"ятника, зліва від коня, буде ковдош №2

Т
Троцкій

Годі скігліть, ідіть работать. Пам'ятник їм не любиться.

-
-------------

Ма?ртин Ту?рський (лат. Martinus Turonensis; 317 — 8 листопада 397) — римський офіцер, християнський священик, святий. Єпископ Турський (371—397). Засновник капеланства. Народився у Саварії, Панонія. Дитинство провів у Павії, Італія. Більшу частину свого життя провів у Галлії. Заснував Мармутьєрьске абатство (372). Помер у Канді, Галлія. Життєпис записаний його сучасником Сульпіцієм Севером. Вшановується у більшості християнських церков. День вшанування — 11 листопада в католицькій, лютеранській та англіканській церквах; 12 (25 жовтня) — в православних церквах. В іконографії та живописі зображується у вигляді воїна-вершника, що дає частину свого плаща жебраку; чоловіка, що розрізає свій плащ, тощо. Вважається захисником від бідності й пияцтва; патрон жебраків, злиденних, шинкарів, виноробів, вершників, вояків тощо.

.
...

Цікаво св. Мартин був римський офіцер , невже він пияк вигиганяв з нашого міста

Р
Р55

дороги вжe супeр лиш залишилося ставити памятники

ДГ
До Голеса

Ти вошколований майже там де палубій.Ленін не Ілько,а Володимир,то його отиць Ілько.

ДГ
До Голеса

Якщо тебе водили у ДАРМ-театр - краще б ти до школи ходив, невігласе, облюбований качками,курками та козами ! Та й професору Федору Шандору личило би замість "сятий" казати "святий" , і не зводити подібні урочистості до весільного старостування. А Михайло Кіш - безумовно молодець і справжній меценат! Честь йому і велика подяка !

ДГ
До Голеса

Коли в Мукачеві стояв Ленін, ти, гукане, якщо і ходив по варушу то лише "мелкими перебежками" с ЖД до Автовокзалу, зажимаючі в своїх потних ладонях 20 копійок...

Г
Голесо

Браво!!!Обажаю людей які шось строять!Памятник красивий!А самоє інтересноє шо у Мукачеві одлитий...можуть хлопці,калап долів...ДЯКУЮ! Дуже інтересна історія про св.Мартина і Христа...незнав...(( Помню малим,коли водили нас з школ в дарм-театр,я учительку звідав,указуучи на герб Мартина"шо то за солдат,на коньови,чому убиває чоловика?!",на шо та казала-мачка би тя копнула,виштко упозираш,я уткі знаю,я го туда не клала)))А рядом стояв Илько Ленін,облюбований голубами,про якого могла казковати,годинами.

Т
Троцкій

Це круто. Треба ся подивити.

ДБ
До Берегова

Там в Берегові відкриють памятник Ференцу Ракоці ІІ - то є син Ілони Зріні, король Трансільванії тот шо ся родив і жив в Мукачеві, і тут вів бородьбу з австріяками, читайте історію.

ДВ
До влади

Вовк линяэ а вдачи неминяэ

Н
Нема

Фонтан забрали куда старий та старший

C
citizen

Кате, Кате, Катерино Ти пухова, як перина. Чи ти знаєш, як мені кортить?.... (censored version)

В
Вдалулл

Хто цей святий мартiн? Що такого видатного зробила для мукачева?

К
Катерина

Бидлу це не поняти !!!! Дуже гарний пам`ятник !!

М
Мукачівка

Який позор , запрошувати кудись Мукачівців і не знати шо в тебе в місті відбулося і кому кладуть пам`ятник . Мадяре ти олух!! Супер !! Чудовий пам`ятник . Шкода шо в нас живе 99% бидла!!! Які не розуміють нащо і хто такий святий Мартин для Мукачева! Мер молодець !!!

П
Правда

президента забули покликати.

ЯЕ
Я есть Берегово

У Берегові скоро відкриуть ще одного коня - памятник якомусь угосрькому дядькові. В смислі цей дядько не кунь, вун король чи шо. Але буде на коньові сидити. І заввишки цей мужик разом із твариною і хфундаментом будуть понад 6 метрів. Такщо Мукачове сховайся із своїма 4 метрами. Приїжджайте краще до нас у гості подивитись на 6 метрового короля мадярського.

1
15,10

Сталину две гвоздички поставил,идиота кусок.

М
Мукачівець

Красиво! Мукачево дає фору області! Фотки з відкриття дуже погані.Таке враження,що фоторедактор трішки під шафе!

Читайте також