У МЗС України не бачать політичної проблеми у паспортизації закарпатських угорців

3
0

У Міністерстві закордонних справ не вважають видачу Угорщиною національних паспортів проживають в Закарпатті етнічним угорцям політичною проблемою, а відповідальність за отримання другого громадянства лежить на українських громадянах.

Про це пише сьогодні Комерсант-Україна.

Видання зазначає, що масове отримання мешканцями Закарпаття другого, угорського, громадянства стало можливим після набрання чинності з 1 січня прийнятого парламентом Угорщини закону, що дозволяє етнічним угорцям, які проживають в інших державах, отримати громадянство цієї країни за спрощеною процедурою. Разом з тим, видання нагадає, що Конституція України забороняє подвійне громадянство.

У статті зазначається, що проблема загострилася, коли в травні стало відомо, що співробітники управління СБУ в Закарпатській області проводять бесіди з громадянами України, які подали заяви для отримання угорського громадянства. У відповідь на дії спецслужби МЗС Угорщини зажадав «дотримуватися юридичні та громадянські права етнічних угорців, які проживають в Закарпатті», а держсекретар угорського зовнішньополітичного відомства Жолт Немет після закритого засідання комітету з питань закордонних справ парламенту цієї країни підкреслив, що Будапешт чекає пояснень від України. «Це просто дикість, коли половина українського парламенту має потрійне громадянство, половина Криму - подвійне, а вони (СБУ.-ред) виявили найслабша ланка і тягають його на допити», - обурилася в ході зустрічі з українськими журналістами голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні.

Джерело видання в СБУ розповів, що на етнічних угорців не чинився тиск, а з ними лише провели «профілактичні бесіди». «У угорське консульство було запрошено близько 20 осіб, які отримали документ під назвою «Сертифікат про повернення громадянства», що містить присягу на вірність державі Угорщина, де говориться, що підписався зобов'язується в силу своїх можливостей захищати інтереси цієї держави, – переказав суть претензій співрозмовник в СБУ . – Після цього ми звернулися до МЗС з тим, щоб він провів відповідні заходи з угорськими дипломатами».

Втім, вчора в українському Міністерстві закордонних справ заявили, що не вбачають проблеми у відносинах з Угорщиною в зв'язку зі спрощенням процедури видачі громадянства. «Ніякої політичної загрози в політиці Угорщини по відношенню до України ми не бачимо, – заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин . – Угорці нас запевняють, що громадянство отримує незначна частина українців. І найголовніше полягає в тому, що це рішення спрямоване не на закарпатських угорців, а на тих, хто покинув країну після 1956 року і був позбавлений громадянства в соціалістичній Угорщині. Для них це просто момент відновлення історичної справедливості».

У МЗС підкреслюють, що в даному випадку відповідальність за отримання другого громадянства лежить на українських громадянах. «Законодавство порушують громадяни, які отримують угорське громадянство і не виходять з українського, а не угорське консульство, котре видає його, – заявив пан Волошин . – Адже ніде в угорських законах або інструкціях не сказано: «Залишайте собі обидва громадянства», немає плакатів із закликами і агітацією «Будь справжнім угорцем, прийми угорське громадянство».

Незважаючи на спокійне ставлення до цієї проблеми українського МЗС, угорська опозиція вважає безвідповідальним прийняття на законодавчому рівні норми, що дозволяє отримання громадянами інших держав другого, угорського, громадянства.

«Ми тримаємо це питання (видачі громадянства – ред.) на контролі, тому що в подальшому це може вилитися в проблеми територіальної цілісності", - заявило джерело в СБУ. Слід зазначити, що, згідно з даними перепису населення 2001 року, в Україні проживає понад 156 тис. етнічних угорців.

«Безумовно, якщо ми будемо бачити, що угорські влади спробують якимось чином провокувати нестабільність в Закарпатті, наша реакція буде жорсткою. Але поки ми не вважаємо за потрібне перетворювати на політичну проблему сам факт видачі угорських паспортів», – заявив у свою чергу Олег Волошин.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також