У водоканалі Мукачева доступно пояснили ціну за куб води та роботу підприємства (ФОТО, ВІДЕО)

63
3

Редакція Mukachevo.net звернулась до директора КП "Міськводоканал" Олега Казибріда, аби отримати доступне пояснення щодо необхідності підняття міських тарифів на постачання води та водовідведення.

Про водоканал

На балансі водоканалу знаходиться 9 водозаборів, у місті Мукачеві вся вода подається з підземних свердловин. На 9 водозаборах розміщено близько 90 свердловин, кожна з них від 40 до 120 метрів глибини.

З свердловин вода подається у резервуар, там вона обеззаражується, а згодом спеціальними насосами подається у мережу.

Каналізаційна мережа у місті складається з 10 КНСок (Каналізаційно-насосна станція). Вони розміщені по різним районам.

Усі витоки стікаються до КНСки свого району, після насосами перекачується на іншу, та, у свою чергу збирає свій район і передає на наступну.

І так до останньої, що знаходиться у мікрорайоні Паланок (окрім Росвигова, яке має власну КНСку).

«Робота такої КНСки дуже важлива, адже якщо зупиняється мотор при подачі води, то вона просто перестає йти з крану, але якщо зупиняється двигун на КНСці, це може бути екологічна катастрофа», - розповідає Олег Казибрід.

Наразі тут було вставлено новий потужний насос, який бере на себе основне навантаження перекачки каналізаційних стоків. Поряд старий, що виконує функцію страховки. Казибрід додає, для стабільної роботи у пікові моменти потрібні ще насоси, але поки «маємо, що маємо».

Далі, стоки йдуть на очисні споруди. Тут вони збираються у великому резервуарі, звідти потрапляють у спеціальні ємкості до яких новим потужним насосом подається кисень.

Кисень запускає процес очистки. Сам процес дуже цікавий, адже очищення води відбувається завдяки спеціальному намулу з бактеріями.Про це ми спробуємо розказати в окремій публікації.

Опісля ця вода потрапляє до відстійника, після чого чистою у річку.

Як бачимо, процес роботи мукачівського водоканалу потребує клопіткої роботи персоналу, таособливо великої електрозатратності.

Доступно про Тарифи

Все обладнання водоканалу працює на електриці, його споживання у Мукачеві одне з найбільших. Саме тому вартість електроенергії суттєво впливає на сам тариф. Окрім того, значна частина витрат йде на заробітну плату працівників водоканалу, хоча в середньому вони отримують всього 8-10 тисяч гривень.

«Тариф – це всі наші витрати поділені на кількість реалізованої води. Умовно так у нас виходить вартість одного кубічного метру. Від нас не залежать ті витрати, які ми несемо. Ми повинні купляти бензин, платити за електроенергію, сплачувати податки та заробітну плату людям», - зазначив Казибрід.

Отже, порівняємо новий тариф з старим у таблиці. (Цифри округлені):

Звісно, можна припустити, що Міська рада могла б компенсувати цей мінус, але тоді вийде той самий нуль.

Наразі є програма підтримки водоканалу, і ці бюджетні кошти можуть піти вже на вдосконалення обладнання та розвиток, а не покривання боргів.

Казибрід пояснює, тариф зріс у два рази, тому, що він не переглядався з 2020 року, але навіть у той час він був прийнятий, як збитковий.

«Зазвичай, по правилам, водоканал мав би в кінці кожного року готувати нові розрахунки, і згідно актуальних цін та реальностей, формувати новий тариф. Але, підняття ціни має й трохи політичний відтінок, до нього часто не хочуть повертатись, тому так сталось, що тариф переглядався досить рідко.

Звісно, за той довгий час сталось багато змін, у цінах і в роботі, саме тому і стався такий великий стрибок», - каже директор водоканалу.

Не дивлячись на збитковість підприємства, загальними зусиллями водоканалу все ж вдається виконувати свою функцію.

«Кожен день виходимо на роботу, працюємо, усуваємо якісь проблеми, аварійні ситуації, намагаємось, виходячи з тих фінансових та людських можливостей які у нас є, щось покращувати», - каже Казибрід.

До прикладу, пан Олег називає нещодавно реконструйовані кілька свердловин. Зараз їх приводять до ладу: будуються надбудови, встановлюється сучасне обладнання, здійснюється перехід на смарт-системи.


Окрім того, по місту активно робиться заміна мереж.

«Ми вже відійшли від тої практики, де просто прийшли, залатали виток і закопали. Зараз стараємось заміняти стару систему на нову, чи цілу мережу, чи відрізками. Нові вводи та випуски до людей. І так поступово будемо рухатись у цьому році. У нас багато грандіозних планів по заміні водопровідних та каналізаційних мереж.», - підсумував Олег Казибрід.

Разом з тим, варто зазначити, що у жовтні 2022 року, в Мукачеві 100% абонементів водоканалу отримали воду цілодобово.

У висновку, з’явилась надія на те, що водоканал таки покаже гарний приклад розвитку сучасного комунального підприємства.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

С
Сергій

Вода сама по собі не надто дорога. Значно дорожче коштує її очищення та забезпечення роботи водопроводів, чого люди таки не помічають. В Іспанії середньостатистичне споживання води становить 142 літри на день на людину. Однак, через поганий стан водопроводів при доставці води користувачам втрачається 17,5% її обсягу. У Німеччині цей показник становить 5%. А ось газ та електроенергія мають коштувати на порядок менше. Учорашні наперсточники сіли на газові, нафтові труби, приватизували за безцінь електричну генерацію та купують яхти, на яких возять своїх коханок, а ми, як раби, це все оплачуємо.

У
Уйко

А зарплати,людські де!!!!??? Уже ниже плінтуса людий опустили,п....ри

Й
Йовшка

Підтримую підняття, але щодо розрахунку, на скілько мене вчили в школі, то ПДВ відшкодовується державою після його сплати, тому ці 20% повернуться підприємству.

Читайте також