Україна святкує День Соборності (ФОТО)

16
1

Сьогодні, 22 січня, Україна святкує День Соборності. Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорія УНР 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Західно-Українська Народна Республіка була проголошена 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових в Галичині, яка перебувала у складі Австро-Угорської імперії. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з січня 1919 року - Станiслав (нині - Івано-Франківськ).

Сьогодні по всій Україні проходять урочистості, присвячені Дню Соборності України.

Зокрема, об 11:00 Президент України Віктор Янукович взяв участь у церемонії покладання квітів до пам'ятників Шевченку та Грушевському з нагоди Дня Соборності України.

О 12:00 - в урочистих зборах з нагоди Дня Соборності України (Національний палац мистецтв України).

О 14:00 на Софійській площі столиці розпочалося віче, присвячене Дню Соборності України. Передбачається, що участь у ньому візьмуть близько 10 тисяч чоловік.

Ініціативу Народного комітету захисту Україну з проведення віче підтримали ВО Свoбода, Батьківщина, Європейська партія України, Конгрес українських націоналістів, партія Реформи і порядок, Українська Народна Партія, партія Народна самооборона, багато громадських організацій, Українська православна церква Київського патріархату та інші.

Акції до Дня Соборності віббуваються також у Львові та інших містах України.

Нагадаємо, в урочистостях з нагоди Дня Соборності України, які пройдуть у всіх регіонах, візьмуть участь керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Коментарі

ZA
Zwitterbake Alf

Що за спамери туйки пхають свою недолугу рекламу? Модератори, де ви? Они скоро кондоми будуть туйки впарювати!!

Читайте також