Українській автокефалії бути: Православну церкву України очолив митрополит Епіфаній (ОНОВЛЕНО)

5
19

Сьогодні на об'єднавчому Соборі в Софії Київській оголосили про створення Православної церкви України.

Придставники 3 українських церков різних патріархатів зібралися сьогодні в Києві для об'єднання в єдину автокефальну Православну Церкву України.

Собор українських єпископів обрав нового предстоятеля, ним став митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), який до цього часу був патріаршим намісником УПЦ КП.

Новий предстоятель отримав титул Митрополит Київський і всієї України. Новому митрополиту Патріарх Константинопольський вручить Томос про автокефалію вже на Святвечір, 6 січня.

Що відомо про нового митрополита Київського

39-річний митрополит Епіфаній був «правою рукою» Філарета. В миру — Сергій Думенко, він народився в селі Волково Іванівського району Одеської області в сім’ї робітників.

Навчався майбутній архіпастир у Київській духовній семінарії і в Київській духовній академії. Епіфаній також навчався в Афінському університеті на спеціальності філософія.

Після навчання в Афінах Епіфаній прийняв чернечий постриг у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастир. а в 2017 році, став митрополитом Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський.

Митрополит Київський Епіфаній є членом Національної Спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів, а також ректором Київської православної богословської академії.

Раніше Mukachevo.net вже повідомляло, що 29 листопада Україна отримала статут єдиної української церкви, а 5 грудня Президент оголосив що об'єднавчий собор відбудеться 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві.

Варто зазначити, що ще весною цього року Президент України звернувся разом із єпископами різних церков до Константинопольського патріарха надати Томос про автокефалію Українській церкві.

Пізніше, у Вселенській патріархії заявили, що звернення Порошенка було прийняте. 11 жовтня, під час засідання у Стамбулі, Синод Константинопольського патріархату підтвердив рішення надати автокефалію Українській Церкві. Також Вселенський патріархат повернув в канонічний стан глав УАПЦ Макарія і УПЦ КП Філарета.

У відповідь на "зазіхання на свою канонічну територію" РПЦ 15 жовтня, на засідання Синоду у Мінську, ухвалила рішення про повне припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом.

Коментарі

З
Загорій

КП і УАПЦ, до сього часу не визнавалися світовим православям. А після їх розпуску і створення ПЦУ, канонічною церквою буде саме вона. А от московська церква як існувала так і існуватиме, проте буде неканонічною і не матиме права називатися українською. Скоріше за все вона називатиметься РПЦ в Україні. Хто щоб не говорив, і я як противник діючого президента визнаю його роль у здобутті автокефалії. Сам атеїст але радий за українських православних вірян, можливо православна віра реформується адже по статистиці - православні країни найбідніші серед християн.

Р
Ромео

Политпроэкт порохни.Бабло пойдёт в Стамбул.Ничего хорошего в этом нет.

В
вата

вангую, скоро спасу от анонимок не будет "довожу до вашого вiдому, що NN вчора молився у храмi УПЦ МП, прошу прийняти мiри"

Р
русин

Я комсомолець,очевидно,як і порошенко,а (вальцман)взагалі вказує на іудаїзм,а тому вбачаю у сій заворусі (томос) не більше,як передвиборний піар,і ,що гірше,кістка розбрату між нами ,щоб не вникати у сутність "РОТТЕРДАМ"+ ! Банду геть!

А
Антон

Чому радіти. Люди які ходили в УПЦ кп чи уапц вважали свої церкви канонічним і автокефальними і мали своїх патріархів. Для чого їм томос? Очевидно глибоко в душі вони визнавали, що вони самосвяти і з тим треба, щось робити. Те що зробив варфоломій разом із гарантом-зрежисована вистава із посольства США. Житель района Стамбула Фанар, який гордо разом із своєю "чисельним" кліром та прихожанами, іменують себе вселенським чи константинопольським патріархатом. Константинополя давно немає, і чути там лише заклики на намаз. Так от предстоятель цієї церкви будучи інтронізованим патріархом в 1991 році, знав і визнавав анафеми Денисенко, визнавав єдиною канонічною Церквою УПЦ МП, чомусь раптом на 27 році свого патріаршества отямився і анулював Київську митрополію, що існувала понад 300 років в складі РПЦ, а милістю Божою , так само 27 років, як самостійна Українська православна церква, та ще й заяву анафеми, що накладені за політичними мотивами. Ніколи і ніхто не мав таких повноважень

П
Православний

Фуло тебе не хрестили!Ти клеветник!

ФП
Фула Повідайчикович Ілліч

Я далекий від релігії у тому ключі, в якому її проповідує церква. Але мене хрестили у церкві МП бо так треба. З тих пір церква МП у моїй свідомісті асоціюється з вусатими тітками, які волають « Адєнь платок, нє пазорь Бога» і високомірними священниками, яким треба цілувати руки і кидати у кошик гроші, щоб милість Божа на тебе «вснєзашла». Робити з людей рабів імперського руського миру - ось головна ціль російської церкви, яка тримала у заручниках українців десятиліттями. Сьогодні історичний день! Вітаю всіх з незалежною церквою??. Чим далі ми від Росії тим ближче до прогресу!!! На добраніч! Круто жити у часи змін. Так би у всьому...??

ГП
Гетьман Порошенко

Подалі від московської церкви - філії ФСБ з полковником Гундяєвим.

Ч
Читач

Церкву утримують люди, а не попи.

Я
я

православний ти наверно не православний як я (грекокатолик)але я радий за всіх православних на україні шо отділилися от сатан. московських які немають нич святого

РЧ
Редакція чого не пускаєте моє повідомленнч

Де моє повідомлення

7
7

Цікаво, до чого тут православні?

1
111

Слава Богу дочекалися і як всі православні молимося з Вселенським Патріархом, РПЦ обрала розкол.

С
Стамбул

Винницкий был бы легитимный, тот что с МП. Этот с не признанной церкви. Порошенко кто-то очень хорошо подставил. С этим у МП они церкви не смогут забрать. Очень хорошо для людей что не прокатило у Порошенка...

Г
Греко-католик

До православного: Коли тото Закарпаття було православним? Греко католицькі священники при СССР мали або зректися своєї віри і прийняти православіє або Сибір...

П
Православний

А нас це не стосується, Закарпаття зберегло канонічну православну віру за тисячу років католицьких репресій, і збереже під репресіями київських автофекалістів

В
Верховинець

Історична подія! Вітаю православних. З нами Бог і Україна!

З
Закарпатець

Обрання предстоятеля нічого не принесе для закарпаття, тут інші бачення ітрадтціі і тренд не вирішить тут нічого.

М
Мішо

а шо нам робити простим смертним

Читайте також