Ужгородське сміття коштує мільйони (ВІДЕО)

11
0

Із кожним роком загострюється проблема твердих побутових відходів, яку складають полімерні вироби, матеріали, що закінчили свій вік за призначенням, використовувалися у вигляді тари та упаковки для харчових і промислових товарів.

Про шкоду пластику можна говорити чимало. Він надзвичайно небезпечний при спалюванні, не розкладається в ґрунті. Єдиний вихід — збирати і переробляти, а на Закарпатті поки що зробити це не можливо. З полімерних, синтетичних матеріалів, пластмас тощо можуть «мігрувати» до навколишнього середовища формальдегід, різні розчинники, важкі метали, метиловий і бутиловий спирт та інші хімічні речовини. Найнебезпечнішими стають пластмаси на стадії розкладання, коли починається їхня взаємодія з хімікатами, які надходять у навколишнє середовище не без допомоги людини.

Особливою проблемою краю є те, що наявні полігони та сміттєзвалища в Закарпатській області переповнені, а виділення під них нових земельних ділянок, особливо у гірській місцевості, є майже неможливим. Тому впровадження роздільного збирання сміття та встановлення на полігонах сміттєсортувальних ліній є актуальним.

Голова громадської ради Ужгородської міської ради Олександр Пересоляк та голова комітету житлово-комунального господарства громадської ради Микола Пастухов вирішили розібратися, як ведеться робота на території полігону ТПВ в с. Барвінок.

Належне утримання полігону,  знешкодження та захоронення відходів повинно було б здійснювати комунальне підприємство «КАТП-072801».

Однак члени ГР УМР виявили, що на території полігону працює 70-80 осіб ромської національності, які відбирають із сміття вторинну сировину та здають її незрозумілій фірмі на території того ж полігону. 

Відео розмови із особами ромської національності тут:

Як повідомили роми за 1 кг паперу отримують по 35 копійок, склобій - 25 копійок, пластик - 1 грн. За день вони здають сміття на 2-2,5 тис. грн., інколи на 3-4 тис. грн.

Відео розмови іх охоронцем  тут:

Враховуючи, що ціни для ромів занижаються приблизно у три рази, реальні обороти таємничої фірми за день складають близько 10 тис. грн. , а за рік - 3 млн.  грн.

Втрати для бюджету складають не менше 600 тис. грн. податків за рік, а якби даним видом діяльності займалося комунальне підприємство, то усі 3 млн. потрапили б до місцевого бюджету!

Правова кваліфікація

Якщо на територію полігону ТПВ протягом року потрапляє майно вартістю близько 3 млн. гривень, а якась фірма за допомогою праці ромів це майно відкрито та безоплатно вилучає - то такі дії дуже схожі на грабіж, який кваліфікується за ст. 186 Кримінального кодексу України (грабіж).

Згідно із ч.5 ст. 186 Кримінального кодексу України відкрите викрадення чужого майна (грабіж)  в особливо великих розмірах або організованою групою карається позбавленням волі на строк від восьми до тринадцяти років із конфіскацією майна.

Окрім того, якщо за нашими оцінками до бюджету не потрапляє близько 600 тис. грн., то може мати місце злочин, який кваліфікується  ст. 212 Кримінального кодексу України як ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Згідно із ч.5 ст. 212 Кримінального кодексу України умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у в особливо великих розмірах караються штрафом від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Висновки

Зрозуміло, що питання нелегального відбору вторинної сировини на полігоні ТПВ у с. Барвінок є тільки верхівкою айсберга проблем із захороненням сміття м. Ужгорода, які потребують негайного вирішення. Однак, у громадської ради закономірно виникає запитання: чому на сьогоднішній день об’єкт, який повинен приносити кошти в місцевий бюджет є збитковий та приносить дохід невідомій фірмі? Можливо,  окремим чиновникам із міської ради не вигідно, щоб хтось інвестував кошти у питання захоронення сміття та офіційно сплачував податки до місцевого бюджету і  набагато вигідніше покласти собі в кишеню 3 млн. грн. 

Громадська рада при Ужгородській міській раді

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також