Вампіри на Закарпатті: Як мукачівці боролись з упирями та вірили у "чорну магію" (ФОТО)

110
16

Поняття вампіризму існувало у багатьох країнах ще з давніх часів. Виявляється, були такі, коли і закарпатці активно вірили у вампірів та навіть приймали жорстокі міри для їх «знищення».

Саме про вампірів на Закарпатті Mukachevo.net розпитало у краєзнавця та історика, радника Мукачівського міського голови Олександра Шершуна.

Якщо брати світову культуру, міфологічну, демонологічну, етнографічну спадщину, то створіння, які висмоктують життєву силу людей і тварин – досить давній і поширений символ. Перші згадки про вампірів можна зустріти в шумерів (2,5 тисяч років до н.е.), були свої «кровососи» і у давньому Єгипті, Греції та Римі.

— Проте «зірковим часом » для упирів стала перша половина XVIII ст. Найбільше випадків документувалося у Східній Пруссії, Трансильванії та на Балканських володіннях Габсбургів. Найвідоміший «офіційним» вампіром став сербський землероб Петар Благоєвич. Він помер у 1725 році у віці 62 роки. Проте, як свідчили його односельчани, Петар за кілька днів після поховання – заявився до свого сина…і того знайшли мертвим. Офіційна причина – раптова втрата крові. По тому Благоєвич згубив ще 9 односільчан. Коли натовп пішов перевірити могилу Петара – вони побачили, що труп свіжий-свіжесенький. Відповідно – тіло було порубано, пробито кілком і спалено, - розповідає Олександр.

Французька літографія "Вампір» (1864 рік) R. de Moraine Feval, Paul-Henri-Corentin. (1864) "Les Tribunaux Secrets." Paris: Boulanger et LeGrand. Vol. 2, p. 112.

Справа Благоєвича стала відправною точкою «вампірської істерії», яка найбільше зачепила володіння Габсбургів. До дискусії про «демонічних істот, що п’ють кров» долучалися теологи і представники французького «Просвітництва». Суспільна істерика згасла лише після особистого втручання імператриці Марії-Терезії, яка відправила розслідувати кожен випадок «вампіризму» свого особистого лікаря – Герарда фон Світена. Завдяки йому і активному втручанню католицької церкви –повідомлень про упирів поменшало.

Якщо брати тогочасне Мукачево та околиці – то завдяки виданій у 1836 році праці Йосипа Балайті «Мукачево. Топографічний, географічний, історичний та статистичний опис міста Мукачева та Мукачівської фортеці» – маємо інформацію і про локальних упирів.

«Олександр Великий б‘ється з кровожерливими летючими мишами», 1308-1312 роки. Джерело: Thomas de Kent “Roman de toute chevaleri”, Bibliotheque nationale de France.

У розділі, де описуються релігійні громади міста автор жаліється на те, що в цих краях все ще були поширенні вірування у відьом, ворожіння, магію, що це не дуже добре, і що всі конфесії мають ефективніше боротися з цим явищем, (сам Балайті був реформатським проповідником). Власне про вампірів згадується в примітках до тексту.

Зокрема Балайті цитує лист керуючого Мукачево-Чинадіївською домінією графів Шенборнів від 10 квітня 1737 року. У документі описуються вірування місцевих жителів у вампірів.

За життя – це люди, які практикують «чорну магію», по смерті – вони повстають з могили і п’ють кров з людей та тварин. Коли люди розривали захоронення такої істоти, щоб проткнути тіло кілком і спалити, виявляли, що воно було «свіжим» і не розкладалося навіть після 4-х місяців у землі.

Урядник згадує, що греко-католицький єпископ розслідує такі випадки, і жорстко реагує на факти розорення могил і осквернення тіл.

Інший епізод пов’язаний з вампірами – датується 1817 роком.

У одному з навколишніх сіл біля Мукачева, Росвигові, місцеві викопали тіло 70-річного дідуся, пробили серце кілком, а також відрубали голову і ноги, запідозривши чоловіка у вампіризмі. «Страті» передувала масова загибель і безпліддя худоби.

Представники всіх конфесій намагалися вплинути на те, щоб запобігти подібним розправам з мерцями, але згадки про «боротьбу» з вампірами, особливо у Верховинських селах, зустрічаються, ще у 20-х роках ХХ ст.

Варто згадати, що Балайті, як і Брем Сторкер, який видасть свій бестселер «Дракула» через 59 років, після «Опису Мукачева» – використовували термін «Вампір».

Олександр Шершун каже, на території Закарпаття місцеві жителі найчастіше використовували термін «упир». Саме слово «упир», «опир» з давньослов'янського кореня перекладається, як неспалений, неупокоєний дух. Цікаво, що люди вірили, упирем може стати той, хто був зачатий на велике свято, або той під чиєю труною під час поховання, пробігла собака ну і традиційно, той кого укусив упир.

— Якщо задуматися про логічне пояснення тодішньої ситуації, я думаю, що в ті часи частими явищами були епідемії, падіж скота через захворювання. Люди не могли це пояснити раціонально, тому й вигадували різні історії про вампірів, - зазначає історик.

До речі, часто археологи розкопують могили потенційних вапірів у Польщі. Кілька років тому у польському місті Глівіце виявили поховання 5-ти людей, що тоді вважалися вампірами.

Про це свідчить спосіб поховання: тіла були обезголовлені, а їхні черепи лежали між ногами.

Минулого року, також у Польщі, на цвинтарі 17 століття у селі П'єн знайшли поховання жінки, яку вочевидь вважали вампіром. До її ніг був прикутий замок, а на шиї лежав серп, лезом до горла. Це робили для того, щоб вампір при спробі встати з могили, відтяв собі голову.


Факти, що в Мукачеві реально таке відбувалося нам здаються дикими, але давайте згадаємо нещодавню пандемію коронавірусу. Скільки людей почали шукати у цьому якийсь прихований зміст? Таємні клани, штучно запущене захворювання та інше.

Тому, варто розуміти, що десь ми схожі на своїх предків та теж інколи віримо у дивні речі.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Р
Русин

Люди мають право жити а вампіри ні.?

ДО
для ошколованого

а ти назви якогось німця чи американця лауреата з математики

D
Deutschland

Я і не журюся, Слава Богу!!!Буду радий усіх відіти !!!Будь здоровий Дракула!

ДД
до До нижнього

Центр громадянських свобод - лоуреат нобелівської премії миру минулого року.

ДН
До нижнього

Давай називай лауреатiв нобел. Премii укранцiв за 0станнi 32 р ?

С
сересере

У 45 -му люди начали учитися. А дотіть не боло ни Зейкана ( околовав онуків Пийтера 1), ни Гуци-Венеліна ( болгарам одкрив очи, ош они окремий народ, історично), ни Балудянського ( першого ректора Пийтербурзьського універа - смішно, бо мацкальня ся пре ош они май дривні, ги усі) іт. д. Тому про якісь одкриваня мацкальньов нам очи перебільшено

ШБ
Шніцер БМВ

Вони серед нас і нікуди не пропали

PV
Pes Vampiren

Чем би дітя нє тєшилось, лишь би нє плакало.

Д
Дракула

До невєбенно вумної пані марічки: Бажаю тобі...оби до тя,розумної...кажду ніч приходили вампіри..і всяка нечисть....і нігери...і добре ти комин чистили..

Д
Дракула

До Дойчланда: Не журися німцю...у мене з тещею,все було гут?? Уже,точно не прийде... А ти,будь обережний,бо кажуть люди,ош вервольфи появилися..можуть,і до тебе заглянути..на мняско???? Кіть шось,кричи гітлер капут..

З
Зеля

При Порошенко такого не було....

D
Deutschland

Дракула сокотися,вампіри в цей час теж читають Мукачево нет може і тьоща твоя читає))))))Будь обережний не ставай спиною до неї))))Кіть шо пиши поможу чим зможу))побороти ту нечисть……

D
Deutschland

Дякую Мукачево нет,дуже цікаво почитати шматочок історії перед сном!!!!Мені сподобалось!!!!Всіх Благ!Вірте у Бога і більше ні в кого!!!!

ПМ
Пані Марічка

Половина закарпатців такі тупі, що до тепер вірять в існування вампірів.

Д
Дракула

Опять за мою тещу пишуть...

Б
Бееецяй

Гукани боролися з вампiрами та чорною магIею то до того часу , поки тримали чернь за неграмотну худобу королi та ксьонси , а в 1945 р вiдкрили дверi до знань всix I кожного , так i перемогли мракобесie !

Читайте також