Віктор Балога назвав достойних очолити об’єднаний виш Закарпаття

8
13

Міністр з надзвичайних ситуацій та депутат Закарпатської облради Віктор Балога на сьогоднішній сесії в Ужгороді заявив, що об’єднаний вищий навчальний заклад Закарпаття має очолити людина з Ужгородського національного університету.

«Тому що УжНУ – це база закарпатської освіти», – процитував міністра власкор Мукачево.net. – Обрана людина має задовольнити потреби всіх гілок влади, інтелігенції, науковців студентів».

Зокрема, серед найбільш достойних Балога назвав діючого ректора УжНУ Миколу Вегеша, його попередника Василя Русина, декана стоматологічного факультету Юрія Пересту та керівника обласного Центру нейрохірургії та неврології, професора УжНУ Володимира Смоланку.

Зауважимо, що за інформацією джерел у середу, 10 серпня на засіданні уряду було ухвалено постанову про створення об’єднаного закарпатського вишу на основі чотирьох існуючих – Ужгородського національного, Закарпатського та Мукачівського  державних університетів та Закарпатського художнього інституту.

Попередньо заклади ліквідують, а тоді об’єднають. Новий називатиметься – Закарпатський університет. Планується, що відразу ж він указом Президента отримає статус національного.

 За попередньою інформацію, процес об’єднання має завершитися до початку нового навчального року. На цей час керуватиме новоствореним вишем тимчасово виконуючий обов’язків, або голова ліквідаційної комісії.

 Серед кандидатів різні джерела називають окрім озвучених Віктором Балогою осіб також ректора Закарпатського державного університету Федора Ващука та екс-ректора Академії державуправління при Президентові України Володимира Приходька.

Коментарі

ЗЛ
З ЛОНДОНА

ТРЕБА ЙТИ В ЕВРОСОЮЗ

B
bratrura

To: Евеліна Мова йде про загальні європейські та світові принципи організації та функціонування вузів, відповідно до Великої Хартії Університетів (Magna Charta Universitata). Головний принцип - автономність університету. У США поліція штату не має право заїзду на територію університетського кампусу без дозволу адміністрації. Щодо коментарів наших можновладців (маю на увазі Міністра МЧС). Уявіть собі, щоби в Оксфорді, Кембриджі або Гарварді який-небудь міністр взявся коментувати щось подібне чи розставляти кадри? А могилянка - це ще не все. З точки зору історичної - фундатор вищої освіти на Україні. З точки зору кадрового забезпечення та виконання наукових досліджень - посередній український виш...Основна боротьба Могилянки - за певні преференції, пільги і т.д. Я вважаю, що всі виші перед Законом (Про вищу освіту) повинні мати однакові умови. Скажіть, Гарвард має особливі преференції у порівнянні з Массачусетсом??? Та ще й за рахунок влади? Тільки завдяки автономній політиці!

Е
Евеліна

до bratura Про яку автономність може йтися. В Україні автономна лише Могилянка

КК
Комісар Катанія

може Ващук хоть свинча фірами возити у кийов буде так як повідять і він ректором николи не буде

С
студент

да Мукачівський Коперативний ,беса гонит

M
Mellonius

Дядя Вітя всяде би рулив, де 'го лем ниє))

М
Михайло

Ващук вже два чемодана зелених в київ завіз

І
Ігорка

Погоджуся з Балогою, що новий заклад може базуватися в УжНУ як найстарішій "базі закарпатської освіти". Це принаймні логічно. Але ніколи не погоджуся, що і його ректором також автоматично має стати чиновник саме УжНУ. З якого дива?! На такий мегазаклад треба шукати кадр за іншим принципом. Передусім, це має бути суперменеджер, який зможе "потягнути" цей проект. І не важливо, буде він з УжНУ, МТІ або "художки". Особисто ж Балозі, як всі розуміють, не потрібні ні науковці, ні інтелігенція, ні їхні інтереси. Йому, як і завжди, потрібна лише влада та інструменти її досягнення. А "ручний" ректор з ЄЦівського пула саме то і є.

І
Іван

Як балога уповість так і буде

B
bratrura

Щодо відношення міністра-мчсника до освіти. Шановні друзі! Нікого із політиків не цікавить ситуація у сфері закарпатської вищої освіти. Відповідь дуже прозора: наступного року - вибори до Верховної Ради України. Єдиному Центру (ЄЦ)знову потрібно показати, "хто газда в хижі". Потрібно поставити свого ЄЦівського ректора (Вегеш, Переста, Смоланка) на чолі обєднаного вишу. А це понад 15 тисяч студентів, науковців та викладачів. Додайте ще членів їх родин - вимальовується скромна цифра під 50 тися. Оце вже електорат! Крім того, по всій області. Регіонали (за підтримки губернатора) стараються "пропихнути" Ващука, Русина (запасний гравець - Приходько). Ось і всі розклади...

Ч
читач

Яке відношення має міністр-емчеесник до освіти? яке право він має контролювати цей процес? Це чистої води політика, а не освіта і наука.

М
Маша

Братура скажіть то табачнику і компанії які тероризують могилянку і ще ряд вузів

B
bratrura

Основним принципом функціонування європейського університету є принцип автономності. Тому ректор майбутнього обєднаного університету повинен забезпечувати нормальне протікання навчально-виховного процесу та виконання наукових досліджень. А не "задовільняти всі гілки влади". Є простий і чіткий принцип: якщо влада реально не може допомогти - то нехай не мішає... І взагалі, пора політикам перестати вмішуватися в справи вишів

Читайте також