Втрати 2012: Світ назавжди попрощався зі Стругацьким, Бредбері та Вітні Х'юстон

13
2

Сьогодні ми згадаємо знаменитостей, які покинули цей світ 2012 року.

Вітні Х'юстон

Напередодні 54-ої церемонії "Греммі" 11 лютого в готельному номері готелю в Беверлі-Хіллз померла Вітні Х'юстон. Співачку в несвідомому стані у ванній готельного номера виявила її тітка Мері Джонс.

Протягом багатьох останніх років Х'юстон страждала на наркотичну та алкогольну залежність.

Співачка ставала лауреатом двох премій "Еммі" і шести премій "Греммі". Її найвідомішою роботою на кіноекрані стала роль у фільмі "Охоронець", а саундтрек до цьому фільму з треком I Will Always Love You став найбільш продаваним саундтреком в історії кіно.

23 березня 2012 було оприлюднено результати поліцейського розслідування, які показали, що причинами смерті співачки стали утоплення, атеросклеротична хвороба серця і вживання кокаїну. Справу про смерть Х'юстон було закрито.

Галина Вишневська

Легендарної оперної співачки Галини Вишневської не стало 11 грудня. Галина Павлівна померла у Москві на 87-му році життя.

Ім'я Галини Вишневської нерозривно пов'язане з ім'ям її чоловіка, видатного віолончеліста, диригента і правозахисника Мстислава Ростроповича, із яким вони прожили 52 роки.

Вишневська стала однією з перших радянських оперних співачок, які домоглися визнання на світовій оперній сцені.

У середині сімдесятих через підтримку дисидента Олександра Солженіцина подружжю довелося покинути Радянський Союз. Згодом їх позбавили громадянства та усіх звань і нагород.

Вишневська виступала в найбільших театрах світу до 1982 року. Була партнеркою видатних співаків: Пласідо Домінго, Франко Кореллі, ставила в якості режисера оперні спектаклі.

Після повернення в Росію Галина Вишневська створила власний фонд і центр оперного співу, який очолювала до останнього.

Борис Стругацький

 

Одного з радянських і російських письменників-фантастів XX сторіччя Бориса Стругацького не стало 19 листопада. Письменнику було 79 років.

Борис Стругацький у співавторстві з братом Аркадієм написав близько 30 романів і повістей, у тому числі стали культовими "Понеділок починається в суботу", "Важко бути богом" та "Пікнік на узбіччі".

Поширена думка, що більшість їхніх спільних творів написано в жанрі наукової фантастики. Однак сам Борис Натанович волів називати свою і братову творчість "реалістичної фантастикою", підкреслюючи, що в центрі його знаходиться людина і її доля, а інші планети або техніка майбутнього - не більш ніж "декорації".

Після смерті брата в 1991 році Борис Стругацький випустив кілька творів, написаних ним самостійно, наприклад, роман "Безсилі світу цього" (вийшов під псевдонімом С. Витицький, як і деякі інші твори). Крім того, з 2002 року Стругацький був головним редактором літературного журналу "Полдень. XXI століття".

Ілля Олейников

11 листопада у Санкт-Петербурзі на 66-му році життя помер Ілля Олейников. Актор страждав на захворювань серцево-судинної системи. У 2011 р. артист багато часу провів у лікарні, а роком раніше через проблеми зі здоров'ям змушений був пропустити весілля свого сина - музиканта групи "Чай вдвоем" Дениса Клявера.

Ілля Олейников (справжнє ім'я - Ілля Львович Клявер) народився 10 липня 1947 р. в Кишиневі. У 1969 р. закінчив Московське державне училище циркового та естрадного мистецтва. Працював в Москонцерті. В Ленконцерті в якості артиста розмовного жанру. Взяв сценічний псевдонім Олейников, коли почав працювати в дуеті "Казаков і Олейников" з артистом Романом Козаковим. З 1968р. знімався в кіно, всього в його фільмографії 25 стрічок. У 1977 р. став лауреатом Всесоюзного конкурсу артистів естради.

У 1993р. разом із Юрієм Стояновим Олейніков створив програму "Городок". У 1996 р. він став лауреатом премії ТЕФІ в номінації "Кращий ведучий розважальної програми".

Еліот Кук Картер

 

Дворазовий лауреат Пулітцерівської премії, лауреат "Греммі" Елліот Картер помер у Нью-Йорку в понеділок, 5 листопада.

Не зважаючи на поважний вік, навіть у 103 роки композитор писав музику, а своє 100-річчя він відзначав гала-концертом у нью-йоркському Карнегі холі.

Картер говорив, що стати композитором він вирішив під впливом "Весни священної" Ігоря Стравінського.

Картер входив до двадцятки кращих композиторів XX століття і був відомий як один з улюблених композиторів принцеси Діани. Серед кращих творів Картера - музика до голлівудських і французьких фільмів.

Перший раз Картер був удостоєний Пулітцерівської премії в 1960 році за твір Second String Quartet, другу премію він отримав за Third String Quartet.

Сильвія Крістель

Голландська актриса Сільвія Крістель, яка прославилася виконанням головної ролі у французькому еротичному фільмі "Еммануель", померла 17 жовтня на 61-ому році життя.

У липні актрису у важкому стані госпіталізували у зв'язку з інсультом. У 60-річної Крістель була виявлена ракова пухлина, але через інсульт і ослаблений стан здоров'я лікування прогресуючої хвороби було призупинено.

Будучи молодою фотомоделлю, Сільвія Крістель в 1973 році завоювала титул "Міс телебачення Європи". В тому ж році вона дебютувала в голландському кінофільмі "Оголена за парканом". Потім вона знялася в еротичному фільмі французького режисера Жюста Жакена "Еммануель".

Фільм, який вийшов у 1974 році, був успішним у багатьох країнах. На тему Еммануель були зняті шість офіційних фільмів за участю Крістель і ще кілька вільних кіноінтерпретацій без посилань на сюжети попередніх фільмів.

За свою акторську кар'єру Крістель знялася приблизно в 60 кінострічках. Зокрема у таких картинах, як "Коханець леді Чаттерлей", "Червона спека", "Містерії" та ін.

Сильвія була коханкою президента Франції Валері Жискар д'Естена, чого обоє і не приховували.

У 2006 році актриса написала автобіографічну книгу під назвою "Оголена".

Марина Голуб

Народна улюблениця Марина Голуб загинула в Москві в ніч з 9 на 10 жовтня 2012 року в результаті масової аварії. Актрисі йшов 55-й рік.

Майбутня акторка народилася 8 грудня 1957 року в Москві. Матір Людмила Голуб, грала в театрі ім. М. В. Гоголя, потім працювала актрисою в Москонцерті. Дід - Юхим Самійлович Голуб, один час був наркомом фінансів Української РСР (репресований у 1937 році).

У 1979 році закінчила Школу-студію МХАТ (курс Віктора Монюкова). Після закінчення школи-студії працювала в Москонцерті, потім в Театрі мініатюр Аркадія Райкіна.

Марина Голуб знялася більш ніж в 50-ти художніх фільмах і телесеріалах, серед яких "На початку славних справ" (1980), "Про бідного гусара замовте слово" (1980), "Юність Петра" (1980), "Биндюжник і король" (1989), "Ширлі-Мирлі" (1995), "Весілля" (1999), "Дронго" (2002), "Російські амазонки" (2002), "Замислив я втечу" (2003), "Пан або пропав" (2003), "Водій для Віри" (2004), "Бідні родичі" (2005), "Зображаючи жертву" (2006), "Капітанські діти" (2006), "Кука" (2007) та ін. Останніми роботами в кіно для актриси стали ролі у фільмах "П'ять наречених" (2011), "Мами" (2012).

Марина Голуб була відома і як телеведуча. У різні роки вела програми "Ех, Семенівна!", "Ранкова пошта", "Добрий ранок". З 2010 року була ведучою програми "Дівчата" на каналі "Росія 1".

Олександр Белявський

 

У віці 80 років трагічно і загадково загинув російський кіноактор Олександр Белявський. Слідчі попередньо встановили, що 8 вересня він випав з вікна на сходовому майданчику між п'ятим і шостим поверхами під'їзду свого будинку, від отриманих травм актор помер на місці.

Спочатку джерело в правоохоронних органах Москви повідомило, що Белявський загинув, випавши з вікна багатоповерхівки випадково, оскільки йому стало погано з серцем. Проте пізніше Слідчий комітет РФ відзначив, що фахівці схиляються до версії про самогубство актора.

Білявський здобув широку популярність завдяки своїм кінороботам, зокрема, він виконав роль кримінального авторитета Фокса у відомому радянському серіалі "Місце зустрічі змінити не можна", грав у картині "Іронія долі, або з легким паром".

Всього у доробку актора більш ніж 100 фільмів, ще кілька сотень він озвучив, в тому числі був російським голосом британського коміка Бенні Хілла. Одні з найвідоміших його ролей - у фільмах "Чотири танкісти та собака", "Сірі Вовки", "Антикілер", серіалі "Бригада" та ін.

Був першим ведучим знаменитого в 1960-1970-і роки телевізійного "Кабачка 13 стільців".

Майкл Кларк Дункан

 

Американський актор Майкл Кларк Дункан, найбільш відомий роллю Джона Коффі у фільмі "Зелена миля", помер на п'ятдесят п'ятому році життя 3 вересня в лікарні Лос-Анджелеса.

54-річний актор був госпіталізований 13 липня після інфаркту і раптової зупинки серця. Його подруга терміново викликала "911" і провела реанімаційні заходи до приїзду лікарів, чим продовжила його життя ще на півтори місяці. Однак від наслідків серцевого удару актор так і не зміг оговтатися.

Дункан народився в 1957 році в Чикаго. Сім'я жила бідно, і він змушений був залишити навчання в університеті, щоб заробляти. Завдяки зовнішнім даним (його зріст становив 196 см, а вага перевищувала 130 кг) він почав працювати викидайлом в клубах Чикаго. Дункан також служив охоронцем у таких зірок, як Уілл Сміт, Мартін Лоуренс і Джеймі Фокс.

Перша значна роль Майкла Дункана була в фантастичному бойовику 1998 року "Армагеддон". Під час зйомок він познайомився з Брюсом Віллісом, який згодом допоміг йому отримати роль Джона Коффі в "Зеленій милі" з Томом Хенксом, за яку Дункан був номінований як кращий актор другого плану на "Оскар" та "Золотий глобус".

Дункан також знімався у картинах "Дев'ять ярдів", "Планета мавп", "Цар скорпіонів", озвучував мультфільми "Братик ведмедик", "Кунг-Фу Панда" та кілька комп'ютерних ігор.

Ігор Кваша

 

30 серпня на 80-му році життя в реанімації московської лікарні помер народний артист Росії Ігор Кваша.

Народився артист 4 лютого 1933 року в Москві. Закінчив Школу-студію МХАТ. У 1957 році разом з Галиною Волчек створив новий театр "Современник". Його стіни на все життя стануть для Кваші рідними.

Звання народного артиста РРФСР Ігор Володимирович був удостоєний в 1978 році.

Артист зіграв у півсотні фільмів і вистав, серед яких "Таємний радник", "Надбання республіки", "Той самий Мюнхгаузен", "Людина з бульвару Капуцинів", "Майстер і Маргарита", "Московська сага".

Кваша запам'ятався глядачам і як незмінний ведучий програми "Жди меня". Програма з його участю йшла на ТБ з 1998 року. Кваша часто хворів, і тоді його на час заміняли інші ведучі.

У грудні 2011 року артист виступив з критикою Медведєва, Путіна та "Єдиної Росії", закликавши росіян вийти на мітинг протесту проти фальсифікацій на виборах 4 грудня.

Ніл Армстронг

Перша людина, що ступила на Місяць - Ніл Армстронг - помер 25 серпня на 83 році життя. Серце найвідомішого американського астронавта не витримало ускладнень після операції на коронарних артеріях.

Армстронг народився 5 серпня в 1930 році. Брав участь в Корейській війні, в якій здійснив 78 бойових вильотів на винищувачі-бомбардувальнику Grumman F9F Panther і був один раз збитий.

У липні 1969 року командував екіпажем космічного корабля "Аполлон-11", головним завданням якого була перша в історії посадка на Місяць. 20 липня став першою людиною, яка ступила на поверхню супутника Землі. Ступаючи на поверхню Місяця, Армстронг вимовив історичну фразу "Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства". Армстронг і його напарник Базз Олдрін провели на поверхні Місяця дві з половиною години.

У 1971 році Армстронг покинув NASA і згодом зайнявся викладацькою діяльністю та бізнесом.

Рей Бредбері

Класик світової літератури Рей Бредбері помер в ніч з 5 на 6 червня в Лос-Анджелесі.

Рей Бредбері народився 22 серпня 1920 року в місті Уокіган (штат Іллінойс). В Лос-Анджелес сім'я переїхала в 1934 році, де Рей Бредбері вчився в школі, проте вищої освіти він так і не отримав.

Про професію письменника він почав мріяти ще в дитинстві, першими його творами стали невеликі оповідання, на які його надихнули комікси. Він почав друкуватися в 1938 році.

Перший успіх йому принесли "Марсіанські хроніки", видані в 1950 році. Всесвітню славу Бредбері, один з найбільших письменників у жанрі фантастики, здобув після виходу роману "451 градус за Фаренгейтом", який був виданий в 1953 році.

Бредбері виявився не тільки письменником, а й пророком. У своїх творах автор передбачив появу багатьох сучасних технічних пристроїв. Зокрема телевізори з плоским екраном та автівки зі штучним інтелектом, навушники та банкомати.

Едуард Хіль

4 червня в Санкт-Петербурзі на 78-му році життя помер народний артист Росії Едуард Хіль.

Музичну кар'єру Едуард Анатолійович розпочав в 1960 році після закінчення Ленінградської консерваторії. З кінця 1970-х викладав у Ленінградській державної академії театрального мистецтва, вів програму на телебаченні

З голосом Едуарда Хиля асоціюються такі відомі пісні, як "С чего начинается Родина?", "У леса на опушке...", "На безымянной высоте", "А люди уходят в море", "Как провожают пароходы", "Ах, море, море", "Лесорубы", "Человек из дома вышел", "Ходит песенка по кругу", "Это было недавно, это было давно", "Голубые города", "Как хорошо быть генералом", "Зима", "Березовый сок", "Солнечная баллада", "Два брата", "Лунный камень", "Пора любви", "Не плачь, девчонка" та ін.

У 2010р. Хіль пережив другий сплеск популярності - тоді в Інтернет був викладений відеокліп з виступом співака, записаний ще в роки його молодості. Ролик, в якому Хіль виконує вокаліз "Как я рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой!", став дуже популярним - він набрав понад 5 млн переглядів і понад 13 тис. коментарів за кілька місяців.

Неповторне звучання і стиль Хіля зробили пісню трендовою. Співак став відомий багатьом зарубіжним слухачам, які назвали його пісню "Трололо", а самого виконавця - "містер Трололо".

Олександр Пороховщиков

У ніч на 15 квітня на 74-му році життя помер народний артист Росії Олександр Пороховщиков. Причиною смерті актора лікарі назвали раптову зупинку серця. Медики констатували, що летальний результат став наслідком серйозної серцевої патології.

Артист був госпіталізований в клініку 6 березня, а через чотири дні повісилася його дружина Ірина. Лікарі заборонили розповідати акторові про самогубство дружини.

Олександр Пороховщиков народився 31 січня 1939 р. в Москві. По закінченні Театрального училища ім. Бориса Щукіна працював у Московському академічному театрі сатири, театрі на Таганці, в Московському театрі імені Пушкіна. У кіно почав зніматися в 1966 р.

За свою кар'єру знявся у декількох десятках кінокартин, включаючи фільми "Гори, гори, моя зірка", "Свій серед чужих, чужий серед своїх", "Капітан Немо", "Заповіт професора Доуеля", "Ворошиловський стрілок" , "Тридцятого знищити", серіалах "Кадетство" та "Ісаєв".

Коментарі

Я
Я

А Ступка!?

Ч
Читач

А як же могли за Богдана Ступку????

Читайте також