"Вишеградська четвірка" на межі розпаду – через військовий конфлікт в Україні

76
31

Вишеградська група (Вишеградська четвірка) — це об’єднання, що включає до свого складу чотири центральноєвропейські країни: Польщу, Чехію, Угорщину і Словаччину.

З'явилась унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем'єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення Вишеградської декларації. Головною метою була названа інтеграція до євроатлантичних структур.

Наприкінці 2004 року президент Польщі Александр Квасневський зазначив, що Вишеградська група може виступати зі спільними ініціативами, які стосуватимуться політики ЄС щодо її східних сусідів, у тому числі України.

У листопаді 2014 року на зустрічі в Братиславі Президент України Петро Порошенко та президенти країн Вишеградської четвірки домовились про започаткування нового формату співробітництва, зокрема постійної взаємодії на рівні міністрів закордонних справ та оборони країн Вишеградської четвірки та України

Однак на сьогоднішній день прогнози, на жаль, невтішні – «Вишеградська четвірка» (V4) скоріш існує більше на папері, аніж має реальний вплив на зовнішню політику, у тому числі щодо України.

«Завжди, коли в Європі якимось чином вирішувалася доля України, Київ міг розраховувати на підтримку Вишеградської четвірки. Ми так звикли до цього, що й не помітили: Вишеградської групи як об'єднання держав зі схожими інтересами та цінностями більше не існує. Насправді процес повільного розпаду четвірки триває з 2004 р., однак досі робилися спроби підтримувати ілюзію її існування. Майдан і війна в Україні остаточно показали: В4 більше немає, оскільки геополітичні інтереси Польщі, Чехії, Словаччини і Угорщини давно розійшлися — можливо, безповоротно», - зазначає Якуб Логінов, польський аналітик видання «Деркало тижня».

Причина, за словами аналітика, проста: на сьогодні не залишилося жодного з фундаментів, на котрих це об'єднання побудоване. А останнім часом на розбіжності у думках «четвірки» суттєво вплинули і події в Україні та вплив Росії.

«До речі, фактичний розпад Вишеградської четвірки як неформального геополітичного об'єднання був неминучим і природним процесом, якщо взяти до уваги той факт, що всередині В4 не відбулася інтеграція на рівні суспільств», - зазначає автор.

Про це йдеться й у нещодавній статті польського аналітика Войцеха Пшибульского. Він зазначає, що «польський захват від співробітництва з державами Центральної Європи - Чехією, Словаччиною та Угорщиною - змінився розчаруванням». А одна з причин «протверезіння» в рамках роботи Вишеградської четвірки - українська криза, вірніше ставлення цих країн до Росії…

Ще в 2013 році поляки були впевнені, що Вишеградська четвірка, тобто альянс Польщі, Чеської Республіки, Словаччини та Угорщини, - це союз країн, у яких спільні інтереси та ідентичність. На початку 2015 картина змінилася. Тепер у Польщі, схоже, переважає переконаність у тому, що вишеградські країни вже не мають спільного фундаменту.

Ще на початку 2014 року польська віра в потенціал Вишеградської четвірки почала слабшати, і це багато в чому було пов'язано з позицією, яку зайняли щодо режиму Путіна інші країни-учасниці V4.

Скажімо, Угорщина. У січні 2014 угорський уряд підписав з Росією договір про розширення АЕС «Пакш». Тоді Москва надала Угорщині кредит у 12 мільярдів євро під підозріло низький відсоток.

«Враховуючи атмосферу таємності, що оточувала цю справу, а також момент, коли про договір дізналася громадськість, Польща почала оцінювати всю цю історію як угорську підтримку російської зовнішньої політики…»

Також коли «незабаром після цієї події на київському Майдані взяли драматичний оборот, Угорщина дозволила собі чергову нетактовність, яка поляків, політично й емоційно дуже залучених в українські події, страшенно розлютила: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову зажадав автономії для угорської меншини на Україні…».

«Момент був обраний дійсно невдало: все виглядало так, як ніби Будапешт висловлює солідарність з Путіним, точніше, підтримує його вимога про федералізацію України, що в очах поляків фактично означало підпорядкування Києва політиці російського президента».
Ця історія в підсумку стала причиною публічної сварки між Орбаном та Дональдом Туском, який займав на той момент пост прем'єр-міністра Польщі, під час конференції з безпеки Globsec в Братиславі в березні 2014 року.

Угорщина також підтримувала просувний Росією проект газопроводу «Південний потік» і почала виступати проти санкцій, запланованих Євросоюзом щодо Росії. І незважаючи на те, що в підсумку санкції були введені, традиційне польсько-угорське братство по суті розпалася.

До Угорщини долучилася і Словаччина. Коли російський газовий гігант «Газпром» почав обмежувати реверсні поставки газу Україні. Саме тоді три сусідні з Україною країни - Угорщина, Польща та Словаччина - домовилися про реверсні поставки з власних газопроводів, тобто про те, що газ, який надійшов до них з Росії, вони будуть відправляти назад на Україну.

Спочатку найбільшу частину газу планувалося поставляти через Словаччину, але уряд Роберта Фіцо, теж критикує санкції проти Росії, все відкладав, аргументуючи це санкціями, передбаченими за договором з «Газпромом».

Почала розпадатися і співпраця Польщі та Чеської Республіки. Сталася зміна принципів чеської зовнішньої політики - заступник міністра закордонних справ ЧР Петр Друлак першим поставив під сумнів Вишеградської четвірки як формат співпраці.

Ще одним чинником стала «торгівельна війна» між Польщею та Чеською Республікою. Все почалося з повідомлень про неякісні продукти, що поставляються на чеський ринок польськими виробниками. Зокрема, з'явилися повідомлення про «смертоносні польські вікна» і інші загрози з боку північного сусіда. Потім шок викликала реклама оператора T-Mobile, де підозріло виглядав поляк, що продає неякісні телефони. Ролик викликав великий резонанс в найбільших польських ЗМІ, а польський посол у Празі навіть відправила офіційну ноту протесту і зажадала, аби рекламу прибрали з ефіру громадського телебачення.

Всі ці дії свідчать про польське розчарування «улюбленим сусідом».

«Вишеградська четвірка не має ні сьогодення, ні минулого. Чи є у неї майбутнє? Зверніть увагу, будь ласка, що група V4 не визнана жодним документом Європейського союзу», - написав восени 2014 року в своєму блозі Марцин Кедзерській з Ягеллонського клубу.
Найцікавіше, що «Вишеградську четвірку» не врятував навіть вступ цих сусідніх країн до ЄС. Про це пише Якуб Логінов:

«Вступ четвірки до ЄС і скасування внутрішніх кордонів, хоч як це парадоксально, радикально послабили внутрішнє зацікавлення центральноєвропейськими сусідами. Трохи інакше це між чехами та словаками, в яких є тісні зв'язки ще з часів спільної держави, та між словаками й угорцями, яких також об'єднує (і розділяє водночас) спільне угорське минуле та етнічно змішані території. Але на кордоні між Польщею і південними сусідами — наче невидимий бар'єр. Суцільна велика байдужість. Доброю ілюстрацією цього процесу є давній польсько-словацький пункт пропуску Лиса Поляна в Татрах. У 90-тих тудою їздили натовпи туристів (справді туристів, а не контрабандистів), а тепер, коли для перетину кордону не треба навіть паспорта, — порожнеча. Чи спробуйте поїхати з Польщі (з того ж Кракова або Жешува) в недалеку Словаччину автобусом або поїздом, — таких сполучень немає, бо немає звичайних міжлюдських контактів між поляками та словаками і між поляками та чехами.

Полякам тепер набагато ближче до українців, ніж до чехів і словаків, що показав, зрештою, Євромайдан. З іншого боку, звичайні чехи більш, ніж на поляків, орієнтуються на німців, а словаки — на австрійців, хорватів, сербів та, попри всі конфлікти, — на угорців. Тож про яку Вишеградську четвірку може бути мова, коли немає відчуття спільноти між звичайними людьми (її замінила байдужість), а політичні цілі Варшави, Праги, Братислави та Будапешта — розбіжні?»

Єдиним позитивом є те, що лідери Вишеградської четвірки нарешті після довгих дебатів змогли зійтися в думках з ключових питань, включаючи Україну і газову безпеку.

Наприклад, Вишеградська четвірка зміцнилася у своїй підтримці розширення ЄС і НАТО. Успіхом стала та підтримка плану зі створення так званої Visegrad Battlegroup, тобто «Вишеградської бойової групи»: міністри оборони країн-учасниць V4 домовилися про формування спільного армійського об'єднання ще в травні 2012 року в Літомержіце.

А у червні минулого року у Чехії відбулася зустріч представників Вишеградської четвірки, в якій взяв участь і голова генерального штабу української армії. Вишеградський військовий підрозділ, до якого увійдуть військовослужбовці з усіх чотирьох країн, планують створити до 2016 року. Керівники генштабів домовилися, що закличуть глав своїх країн запропонувати офіційну участь в цьому підрозділі й Україні.
Польський аналітик резюмує: «Аби вижити в майбутньому, V4 потрібно буде, серед іншого, впоратися з інформаційною війною, яка заважає взаєморозумінню і призводить до поспішних, заснованим на одних емоціях, узагальнень».

Польський журналіст «Дзеркала тижня» вважає, що «Вишеградська четвірка» - це просто фікція:

«Вишеградська фікція стала для всіх очевидною під час Майдану. Тоді як у Польщі і Чехії проходили акції підтримки України, словаки й угорці, радше, говорили про "бандерівців-фашистів на Майдані" і "легальну владу Януковича". Потім, після анексії Криму, Словаччина і Угорщина виступали проти санкцій щодо Росії. А тепер звичайні чехи також більше схильні підтримувати в цьому конфлікті росіян, які залишають у Карлових Варах великі гроші, ніж українців, які асоціюються з непривабливими заробітчанами.

Як було сказано вище, попри вже очевидну смерть Вишеградської ідеї, вона ще довго житиме як такий собі геополітичний зомбі…».

Підготував Іван Романчук, Мукачево.net

Коментарі

Т
толя

Почему дримбанийе бандерлоги не могут жить без убийств-потому что они БРАТЬЯ И СЕСТРЫ НАВЕКИ!

К
КИБЕРБЕРКУТ

https://www.youtube.com/watch?v=J5mLKdaOGg4 Срочное Обращение КИБЕРБЕРКУТА к Яценюку!

ДР
до редакції

Шановне MUKACHEVO.NET - видаляйте не вміру не цензурні висловлювання , їх можуть читати і неповнолітні .

Т
толя

Почему русские не могут жить без мата . ПОТОМУ ЧТО ОНИ " БРАТЬЯ И СЕСТРЫ " НАВЕКИ .

НТ
недойобок толя.

педерасте бандеровський.Чехи прямо уквзали ош яйценюх хуйлососатиль премервойни,из сим бидлом не е про што говорити.Читай литературу у бандеровськой срални,хуйло парашинковськое.

ТТ
толя-педерастична троля

недойобка упустили из бункера народ смишити.толя-педерастична бандеровська троля.За пятак-любому у писок и задницю дасть.

О
Олег

Толя Іштван помилився але не на багато бо у 1335 році Київська Русь вже розпалася!

Т
толя

СОБОР СВЯТОЙ СОФИИ КИЕВСКОЙ БЫЛ ОСВЯЩЕН 1037 ГОДУ . МОСКВУ ОСНОВАЛИ В 1147 ГОДУ . тьматараканья - ИСТОРИЮ УЧИТЕ .

I
Istvan

Мдааа... В 1335 году на встечу вышеградской тройки что-то точно не пришел князь киевский... Даже Киевской Руси тогда не было. А Украина - то вообще не существовало. Пятый член - хе-хе... У каждого из лидеров четверки есть свой...

Д4
до 499

... проблема не вхороших специалистах и нормальных людях ... Далече недавно в СЕВАСТОПОЛЕ происходило невероятное . В городе были серьезные перебои с водой . Какой то ЖУРНАЛИСТ из МОСКВЫ стал свидетелем пренеприятного случая . Он проходил мимо многоетажки в Севастополе и на него чуть не упали полиэтиленовые пакетики . Когда они разбились , запахло канализацией . Он обругал бросающего . Тот ему ответил - твой "РУССКИИ МИР " задолбал . В туалет хочется , а воды нет . Я же не в деревне живу .

Д
Дримба

Депутат Верховной рады Украины, командир карательного батальона «Азов» Андрей Билецкий признал, что генералы и политики «уже проиграли» войну, и даже «Запад не помог».

4
499

Проблема не в хороших специалистах и нормальных людях. Проблема в том, что многие пришли в Чехию "рубить капусту" несмотря ни на что. Недавно поймали украинца, который в пражской Крчи насиловал женщин. Ну и что тут сказать?

О
останньому

Гостьовали у мене родичі , які мног0 років живуть і роблять у Чихії . Знаєш чому ся почудовали , у чиських вокзалах пропав руський язик . А хорошие работники имеют уважение у всех странах , и не важно горшок это или іт специалист . По заграницам лентяи не шастают .

Z
Zoltan

Происжодение названия вишеградская четверка (историческая справка): В 1335 году в венгерском городе Вишеград встретились три короля: венгерский Карой Роберт, польский Казимир третий и чехский Иван Люксембургский. Цель встречи была выяснить существующие разногласия и подписание соглашение об экономическом и торговом сотрудничестве. Соглашение была направлено против политики Австрии. (Австро-Венрии тогда еще не было!). В 1991 году снова встретились руководители трех стран: премьер министр Венгрии Йожеф Антал, президент Польши Лех Валенса и президент Чехословакии Вацлав Гавел и возобновили сотрудничество. После роспада Чехословакии в 1993 году трейка стала четверкой. (Между прочем Климкин в Ужгороде заявил, что Украина хочет стать пятым членом четверки. Вопрос: на каких исторических основаниях? Только одно объяснение может быть: нынешное Пидкарпаттье в 14. столетии было составной частю Венгрии! :).

П
Петро

Одна из последних фраз статьи: "ніж українців, які асоціюються з непривабливими заробітчанаминіж українців" не в бровь, а в глаз! Уважать в Европе могут только сильную нацию и страну. А наша страна, увы, известна только своими гастарбайтерами и проститутками в Европе. Поэтому такое отношение!

О
Олег

До 2312 Дохід бюджету Угорщіни 75 мілярдів доларів дохід бюджету України 23 мілярд доларів......подумай головою майданівською

Т
толя

Загадочная незнакомка - вас никто не заставляет читать и отвечать .

Т
Толе

Толя, вы с вашим солдафонским юмором производите впечатление больного человека. Даже если у кого-то рост 168 см, как утверждаете, вспомните рост Наполеона. Или тормоза в мозгу мешают? Я понимаю, что качественное образование на Украине не существует в принципе, но не нужно все так давать наяво.

Т
толя

Мы поставим перед своими войсками женщин и детей . И пусть кто то попробует выстрелить - СКАЗАЛ БОЛЬШОЙ ЧЕЛОВЕК РОСТОМ 168 СМ НА БОЛЬШИХ КАБЛУКАХ .

Т
толя

Разговаривают два американца . У этих русских не только душа другая . Они и устроены по другому . Я сам слышал как один сказал другому . Одень ты на х# шапку ,а то уши замерзнут .

I
Istvan

До 2312 - Держборг України: 73% ВВП, держборг Угорщини: 76% ВВП, але в угорців нема боргу зовсім до МВФ. Якщо Україна така багата - чому не вона дає газ, та фіндопомогу в мильйоні Євро Угорщині, а не навпаки???

О
Олекса

Толя передай там свуїм Єврогеймадаунам та усіляким БАндерувцю абись приготовили собі вазелін на всяк випадока...Намічаєтся груповуха Руські с переду Мадяри з заду...А ми Русини будемо на відео знімати абись показати нащадкам:)

Т
Толе

Толя, Вы попытались элегантно уйти от ответа. Но как-то не получилось. Аргументы похрамывают? :-) Кроме того, не забывайте, что не каждый, кто владеет русским языком является россиянином, и не каждый живет в России. Еще раз вижу, что Вам нужно еще долго учиться, а не ехать на примитивных эмоциях.

Т
толя

Слова президента России : Россия бы выиграла Великую Отечественную и без Украины . Ну кто свами будет спорить - ведь вы теперь пуп земли . КАКОВ ПОП - ТАКОВ И ПРИХОД .

T
Toле

Поподробнее можно о чешском восстании против немцев? Если имеете виду Пражское восстание, то это более, чем смешно. Всю войну весело работали на Гитлера. А польская армия Андерса почему-то не захотела освобождать Польшу на Восточном фронте, а умотала на Ближний Восток. Читайте книжки, юноша.

2
2312

І до вашого відома держ борг Угрщини в 2 рази вищий ніж України, так що не треба розказувати хто на які кредити живе

2
2312

Говориш, що скоро скінчиться час великого ОБМАНА, так ти дуже глибоко помиляєшся. За останніми прогнозами настипним президентом США буде республіканець. І повір вони більш радикально налаштовані в питанні України ніж демократи. Так що, можеш не тішити марними надіями великого похмілля, бо повір вони налоштовані повністю ізолювати Россію. І ще одним із головних питань яке вони лобіюють, так це надання Українні летальної зброї, яке блоку адміністрація теперішнього президента. То я можна сказати шо похмілля не буде, п*янка тільки починається

Т
толя

За німицького ФЮРЕРА , словаки із мадярами були його васалами . Кіби й хотіли стати васалами московського ФЮРЕРА , народ їх того ни захоче і Євросоюз ни допустить . Чехи із поляками повстали проти німицької окупації , і добре розуміють до чого веде МОСКОВСЬКА ОКУПАЦІЯ - УКРАЇНИ .

М
Міклош

Правильно робить Орбан!Нахрен кому портібен цей головний біль під назвою Україна,я нерозумію якого права Україна ще щось хниче по поводу того ским Мадяри чи Чехи ведуть діла?Україна навіть не держава без кредитів не може вижити а ще щось чекають від когось.Коли Мадяри просять автономію чи легалізацію подвійного громадянства тоді Україна показує жирну фіглю а клянчити від Мадяр мож а якщо не дають то скиглення на всю неньку...А Поляки що Америка наказали скачити разом з Україною на вдають що скачать а коли Америка скаже доисть оттоді і побачемо які дружні Поляки.

У
Ужгород

А чому використовуються відверто проукраїнські думки поляків? Чому нема Угорщини, Словакії та Чехії? Ні, вони не помиляються, шановні.

1
119

"У 90-тих тудою їздили натовпи туристів (справді туристів, а не контрабандистів), а тепер, коли для перетину кордону не треба навіть паспорта, — порожнеча". Тогда особенно ездить некуда было, сейчас же у народа побольше денег, охотнее поедут к морю или в более цивилизованные, чем убогая Польша, страны. И Чехия, и Словакия, и Венгрия- более-менее реально размышляющие страны, поэтому не особенно ошибаются, говоря о бандеровцах. Уровень же польского образования был преподнесен польским МИДом, утверждавшим, что Освенцим освободили украинцы... Комментарии совсем излишни...

Читайте також