Закарпатська облрада визнала особливий статус угорської, румунської та русинської мов

42
69

Мова йде про втілення Закону про засади мовної політики, однак, у рішенні Закарпатської облради, ухваленому сьогодні, чіткого формулювання, що угорська, румунська та русинська офіційно стали регіональними – нема.

За це рішення проголосували 78 депутатів, 5 утримались, 14 не голосували.

Як стало відомо Мукачево.net перед засіданням облради було три проекти рішень по мовному питанню, в одному з них окремо йшлося про надання угорській мові повноцінного статусу регіональної на Закарпатті.

За це палко агітували у сесійній залі представники УМДС та КМКС. Однак, ухвалено було інше рішення, згідно з яким обласна рада вирішила:

"1. Взяти до відома, що станом на 21 грудня 2012 року, відповідно до статті 7 Закону України «Про засади державної мовної політики на території окремих адміністративно-територіальних одиниць області (сіл, селищ та міст), поряд з українською мовою, як державною поширеними є, як регіональні, угорська, русинська та румунська мови.

2. Рекомендувати органам місцевого самоврядування Закарпатської області та наявності законних підстав, вживати заходи щодо реалізації на території адміністративно-територіальної одиниці положень Закону України  про засади мовної політики."

Коментарі

Ч
Читач

Шановні, не сваріться! Я дуже бажаю, щоб усі мадяри, румуни, русини почали використовувати свою мову в абсолютно в усьому діловодстві та перш за все у листуванні з органами законодавчої та виконавчої влади! Тоді і побачимо, чи потрібна єдина державна мова!

Б
Богдан

То не срач а відповідь на нападки, наведення прикладів: ПРАВДА У КОЖНОГО СВОЯ БУЛА, Є і БУДЕ. І тут можна навести мільйони фактів не за "прийшлих на Закарпаття Галичан чи УПА" а відношення і дії рідного, автохтонного (зі слів Varosi Ember) народу Подкарпаття МАДЯРІВ відносно других автохтонів Карпат - Русинів.

Б
Богдан

Для Varosi Ember Как только Австро-Венгрия объявила войну России, — сообщали в июле 1917 года североамериканские русинские деятели, авторы «Меморандума Русского Конгресса в Америке», — более 30 000 русских людей в Галичине, Буковине и Угорской Руси были арестованы, избиты австрийскими жандармами, полицией и войском, подвергнуты неописуемым мучениям и заключены в концентрационные лагеря Талергоф, Терезиенштадт, Куфштейн, Шпильберг и др. В одном лишь Талергофе...их умерло 1500 человек от побоев, болезней и голода...Над мирным населением в Прикарпатской Руси мадьяры издевались таким нечеловеческим образом и сделали над ним столько насилий и зверств, что они ни в чем не уступают зверствам турок в Армении... Лишь за первые девять месяцев войны мадьяры расстреляли и повесили в Галичине, Буковине и Угорской Руси 20 000 людей. Сколько русского народа перевешали они во время своего наступления с 1915 до 1917 г.г., не поддается никакому исчислению http://zapadrus.su/rusmir/istf/472-2011-10-11-

A
Anders

Так, не треба робити срач тут з минулим. То були лихі часи. І мадяри були злі, і УПА теж не безгрішна була.

Б
Богдан

Для Varosi Ember Венгерские оккупанты, по утверждению очевидцев, отличались особой жестокостью по отношению к местному населению. Только в Острогожском районе за годы оккупации венгры расстреляли 1009 жителей (из них 287 детей), подвергли пыткам и истязаниям 15 тыс. человек (http://www.geocaching.su/?pn=101&cid=6425)зверства гунов-мадьяр в партизанской зоне (http://maxpark.com/community/2039/content/1458084) «Там ярко горел костер. Два мадьяра держали за плечи и ноги пленного и медленно поджаривали его живот и ноги на огне. Они то поднимали его над огнем, то опускали ниже, а когда он затих, мадьяры бросили его тело лицом вниз на костер. Вдруг пленный опять задергался. Тогда один из мадьяр с размаху всадил ему в спину штык» (http://www.runivers.ru/doc/d2.php?SECTION_ID=6344&PORTAL_ID=6341)

Б
Богдан

Для Varosi Ember 28 июня Хорти рапортовал Гитлеру, что он счастлив, поскольку венгерские войска плечо к плечу «со славной и победоносной немецкой армией» принимают участие в «крестовом походе" ... К своей «миссии» оккупантов как в России, так и в Югославии венгры подошли весьма ответственно. В югославской Воеводине солдаты Сегедского корпуса генерала Фекетхалми (он вскоре возглавит венгерский генштаб) устроили настоящую бойню, причем сербов и евреев даже не расстреливали, а рубили топорами или топили в Дунае... Сами венгры-оккупанты вспоминали, как помогали немцам в «спецакциях» в советских селах, расправлялись с женщинами и детьми и благодарили Бога за то, что смогли поучаствовать в уничтожении «славянской и еврейской заразы»... Венгерскому народу их стремление отличиться пред Гитлером стоило жизней 300 000 солдат и 600 000 мирных граждан. Читать полностью: http://www.km.ru/front-projects/krestovyi-pokhod-zapada-protiv-rossii/vengerskie-voyaki-schastlivy-chto-unichtozhaem-

Б
Богдан

Для Varosi Ember Всю весну 1941 года начальник венгерского генштаба Хенрик Верт требовал и от Хорти, и от главы правительства Бардоши, чтобы они поставили вопрос перед Гитлером о непременном участии венгерских войск в походе на СССР.Венгрия к этому времени уже не раз успела проявить себя как надежный помощник Третьего рейха во всех его агрессивных акциях, начиная с соучастия в разделе Чехословакии в 1938 году. Читать полностью: http://www.km.ru/front-projects/krestovyi-pokhod-zapada-protiv-rossii/vengerskie-voyaki-schastlivy-chto-unichtozhaem-

VE
Varosi Ember

Богдану: А это мнение немецкого специалиста по вопросам истории Восточной Европы: Nikolaus G. Kozauer: Die Karpaten-Ukraine zwischen den beiden Weltkriegen. Unter besonderer Berucksichtigung der deutschen Bevolkerung. Verlag Langer, Esslingen am Neckar 1979. Перевод: Николаус- Георг Коцауер: Карпатская- Украина между Мировыми Войнами. "Прорасистски ориентированная „Карпатская Січ“ с особой жестокостью и по зверски относилась к цыганскому и еврейскому населению Края. Члены „Карпатской Січі“ входили в состав гильфсполицаев, принимавших участие в сгоне этих народов нашего Края на временный сборный пункт в Korosmezo (Ясіня) и в последующей их депортации в лагеря для принудительных работ в Каменец- Подольский в 1941 году, из котoрого потом около 20 000 тысяч домой не вернулись; а в 1944 году эскортировавшие эти народы в лагеря смерти III-го Рейха, из которых от 150 до 180 тысячам не суждено было вернуться домой."

VE
Varosi Ember

Вот это заявление сделал Володимир Стахів, Керівник Ресорту в Політичному Бюрі ОУН, после провозглашения "Неньки незалежной", 30 июня 1941 года во Львове. Меншинева політика. http://en.wikipedia.org/wiki/User:Jo0doe/sandbox References 4. ^ Меншинева політика. 16. Національні меншини поділяються на: а) приязні нам, себто членів досі поневолених народів; б) ворожі нам, москалі, поляки, жиди. а) Мають однакові права з українцями, уможливлюємо їм поворот в їхню батьківщину. б) Винищування в боротьбі, зокрема тих, що боронитимуть режиму: переселювання в їх землі, винищувати головно інтелігенцію, якої не вільно допускати до ніяких урядів, і взагалі унеможливлюємо продуку- вання інтелігенції, себто доступ до шкіл і т.д.

VE
Varosi Ember

Для Богдана 23.12.2012 12:49 ""я зрозумів, що як доб'єтеся приєднання Закарпаття до Угорщини, оголосите всіх закарпатців, що не вміють говорити угорською "недолюдьми"... "" Наприклад, так званих польських селян треба асимілювати, усвідомлюючи з місця їм, тим більше в цей гарячий, повний фанатизму час, що вони українці, тільки латинського обряду, насильно асимільовані. Проводирів нищити. Жидів ізолювати, поусувати з урядів, щоб уникнути саботажу, тим більше москалів і поляків. Коли б була непоборна потреба оставити, приміром, в господарськім апараті жида, поставити йому нашого міліціянта над головою і ліквідувати за найменші провини. Керівники поодиноких галузей життя можуть бути лише українці, а не чужині – вороги. Асиміляція жидів виключається. p.103-104 ОУН в 1941 році: документи: В 2-х ч Ін-т історії України НАН України К. 2006

Б
Богдан

отже, 007 я прошу у Вас вибачення, я теж за всі нації і мир між ними. Так що мир і дружба, гаразд :)?

0
007

Богдане.Якби Ви мене не затронули за правильність угорської,я б і не звернув на Вас увагу,тому що для мене всі нації однакові,і кожний має право на думку,але не навязувати другому.А при чому тут Сидор.А на рахунок обіди,то я не знаю,хто кого більше і перший обідив.

Б
Богдан

007-му, не знаю хто Ви суперсекретний, і де Ваші корені, але я не буду так низько опускатися і ТИкати невідоммій мені людині. Я у себе на Батьківщині, мої пра-пра-пра-діди з Закарпаття, може і мадяри якісь і чехи серед них є, не виключено. А з Ваших слів я зрозумів, що як доб'єтеся приєднання Закарпаття до Угорщини, оголосите всіх закарпатців, що не вміють говорити угорською "недолюдьми"... Було вже таке в історії Європи. Богдан - моє ім'я, дане мені моїми батьками, а 007 ... - є щось хворобливе в цьому, відчувається певна невпевненість, вибачайте за правду. Ще скажу, що такі попи ПІДмосковські як Сідор та Ко спаплюжили поняття Русинства. На Закарпатті завжди була православна віра, але ніколи МП до 1946 р. не було (на комуністичних штиках прийшли)http://zakarpattya.net.ua/News/78279-Sydor-i-Ko-zapevnyly-patriarkha-Kirilla-shcho-ie-nevidiemnoiu-chastynoiu-russkoho-mira

Ф
фрас

про що ви тут несете 55 коментів, исторія закарпаття не остані 60 років! галицьку індентичність (українців) австро-угоршина почала розвивати із за політичних мотивів, бо галичани не мали національну ідентичність. хай дякують мадярам за те, що хоть кимісь можуть себе представляти. галичани усе були безродний викидиш серед націоналностей, а тепер навязують другим те, що їм навязали.

0
007

Богдане,не хотів би ти сісти на богдана та поїхати на свою БАТЬКІВЩИНУ.Візьми угорський словник у руки,знаток великий.BUNKO.

J
JOSKO

LYUDI dobri ,zajmitysya chimosy rozumnim a ne pisity tuj usyaku muty!

Б
Богдан

Файний документ, пане Андерс, лиш зараз знову маніпулюють словом РУСЬКИЙ, деякі москвофіли стверджують шо закарпатський руський то росіянин, шо не є правдов, бо у селах ще і зараз ділять людей на РУСНАКІВ (руських), ЦИГАН, ВОЛОХІВ і т.д. Угорщині завжди вигідно було визнавати нас руськими но не українцями, така собі політика. Такі документи яскраво проливають світло на історію краю.

A
Anders

http://zakarpattya.net.ua/postimages/pub/2012/12/4Dx.jpg почитайте деякі тексти в оригіналі. це по-перше. по-друге, Ви дивились ті карти 19-20 століть? повірте, Закарпаття було більш русько-українське, ніж Галичина. по-третє, села називались Руське Поле (не русинське), Руський Мочар (не русинський). Усі ми себе називали руськими людьми. P.S. Я теж радикалізм Свободи не підтримую, однак маргіналізм інших політсил теж, зокрема Партії Регіонів.

Б
Богдан

Опять Велика Мадярщина, більше нич у нашому краю не было, Волошин сволоч, бо з Гітлером ся звязав... Ей ви Великі Мадяри, та Гітлер ліпший цімбор Хорті, після заперечення Сталіна "недопущу, шоби до Моськи Слона приєднали" (так він Закарпаття і Україну порівняв), Гітлер дозволив мадярському шакалу Хорті весь наш край опять закабалити. За 20 років при Чехах інфраструктура Закарпаття зазнала позитивних змін, яких за всю історію окупації Мадярщинов не было. Возьмыть Мукачево - весь центр чеські постройки, Ужгород не далеко втік. ТУТ КОМЕНТАРІ ЗАЛИШАЮТЬ НЕ РУСИНИ А МАДЯРОНИ, ЯКІ ХОЧУТЬ ВЕРНУТИСЯ В УГОРЩИНУ. (Мадярони - то не образа а істоично склавшийся термін політичного напрямку маядризованих Русинів).

VE
Varosi Ember

К выборам Волошин допустил только "партию украинского единства", которую ему навязали ОУНовцы, нелегально проникшие в наш Край, после распада ЧСР и временного отсутствия своих силовых структур в нашем Крае. Результаты выборов "правительство" тогда уже "Карпатськой Украини" назвали "волеизъявлением" референдума!!!!! Эту клоунаду галицких варяг-нелегалов из рядов ОУН, которые у нас стали называться "Карпатська Сич" и которая потом принудительным образом рекрутировала наших подростков из рядов русин, для того, чтобы показать Адольфу Гитлеру свою боевую готовность, нагнетая конфликты с венгерской властью и используя эту молодежь в борьбе с нею, в качестве пушечного мяса, нынешние отпрыски называют "державно-творчою"!!!! Как писал US дипломат George Kennan об этом "государственном строении": "...a subject for humorous treatment...". Субъект для юмористических развлечений.

N
Nicola

"ВО Свобода" - МУДОЗВОНИ! Їх ще просто не п...дили на совість. А всім галичанам - ідіть за перевал і там усі хором радуйтеся тому,що ви "Титульна наЧія"! Закарпаття ніколи не було частиною України (бо й України ніколи не існувало), ні територіально ні ментально!

А
Аттила

hajra,magyarok!

В
Вася

IP-адрес называют динамическим, если он назначается автоматически при подключении сетевого устройства к сети (например по протоколу DHCP). Динамически полученный адрес может быть как постоянным (в случае, когда например по протоколу DHCP из раза в раз выдается один и тот же IP-адрес и он не изменяется по истечении lease-time), так и непостоянным (в случае, когда например сервер DHCP использует пул IP-адресов без привязки IP-MAC, и каждый раз полученный IP-адрес разный и может измениться по истечении lease-time). Или тебе три икса в конце ничего не говорят? P.S. Все что по венгерски, это я.

VE
Varosi Ember

Для Шура Балаганов 22.12.2012 17:34 ""исе жители Закарпатья, не ведитесь вы на эту нацистскую сволочь тягнибока...гоните их"" Эти простые слова должны стать кредом и для Мукачево.нет и для мэра Лендьела. Никаких призывов галицких националистов, никаких шествий (в стиле Германии 30-х годов) с факелами по городам нашего Края, никаких "слава нации", никаких "слава героям" "никакой соборной (или уборной)". Гнать их в шею самым жестоким методом, чтоб больше не появлялись. А теперь Богдану: Тебе сынок, в жихни не дорости! Вся моя семья трудилась в на ведуших позициях в ведении Шёнборнов. У моей семьи, кроме венгерских, есть ещё и немецкие (швабские), сербские и русинские корни. А разговариваю я свободно на восьми языках. Касательно "руководителей "Карпатской Украины"", то кроме украинофилов в нашем Крае были еще политики из славян, комунисты - Борканюк, Иван Туряниця, Логойда, Сирко, Панця. Однако Волошин был диктатор, запретил политияеские партии.

8
888

Богдан, да ты прям James Bond.

Б
Богдан

аноніму-боягузу 888, 123 (ІР 95.134.93.xxx), який боїться навіть назватися, я хоч (на Вашу думку) і недалека людина, але ця недалека людина все ж таки з мусила Вас згадати трохи державної мови :)

8
888

для Богдана Hajra означає - вперед. Інше ліньки друкувати переклад. А ти Богдане, якщо вважаєш, що переклад Google-перекладача є істиною в останній істанції, то ти не далека людина.

ШБ
Шура Балаганов

Уважаемые РУСИНЫ, МАДЬЯРЫ, РУМЫНЫ, ШВАБЫ, ЧЕХИ,РУССКИЕ...и многие другие жители Закарпатья, не ведитесь вы на эту нацистскую сволочь тягнибока...гоните их на хер из нашего края..Здесь никогда не было националистов и не будет!!!!

Б
Богдан

В Угорщині ще за радянських часів прийнято Закон про захист нацональної мови, в Росії - нещодавно, а в Україні старі угорці ще трохи знають російської, а сьогоднішні "запеклі велико-угорці" не бажають знати ні українську ні русинську ни російську. Вже зараз іде тихе захоплення Закарпаття. За окремими даними 100 000 наших громадян отримали угорські паспорти. Для Імре, 111, 123 ваші заклики, чи вигуки??? "hajra,magyarok!" Перекладач GOOGLE перекладає як "волосся, угорці!" Ви, як ВЕЛИКІ МАДЯРИ, вже хоч навчіться правильно писати по угорьски, а текст 007 ніякий перекладач не перекладає(Nagyon erdekelne.Mit csinal a varoshazaban Olgica neni???Minimum egy magyar feliratu tablat lathatnek a varos bejovetelenel/ezt kerdezi minden MAGYAR/.Vagy a nagy magyar Lendjel nem engedi? перекладає-- Дуже erdekelne.Mit робити varoshazaban Olgica тітка? Найменш одна мітка на угорському bejovetelenel подивитися місто / я прошу ENGLISH /.Vagy Lendjel не дозволяють великого угорського?), так що ВОЛОССЯ УГОРЦІ

1
123

hajra,magyarok!

М
Мішаний

Богда - ти туй один обєктивний чоловік. Браво і файно дякуву. Ти самий настоящий закарпатиць. До тепер нас никому не било треба а туй у моменті ока всі нас до себе начали сватати. Закарпаття било є і буде українов. Усі ко хоче бити мадярами чи руминами най будуть, їм не ко не мішать. Як шось не так то віссо на мадяри.

Б
Богдан

Varosi Ember, із сих коментарів я лиш вижу, шо не было ни Карпатської України, ни Гуцулської Республіки, вообще Закарпаття нигда не было. Была лише Велика Мадярщина, уд якої бідної удорвали мало Карпат та передали Чехам. Учімся мадяську, бо даже двори нам не довірять замітати. А чим же відрізняєся Гітлер уд Хорті чи Сталіна, чи інших правителів того часу, які то дружили, то пудтримували, то воювали з Гітлером, я шось не поняв.

М
Мішаний

Шановні Закарпатці, ви будьте добрі оприділіться хто ви такі. 99% з тих шо бються в груди шо они мадяри або румуни два слова по мадярськи чи румунськи не складуть. Ви вмісто того шо розєднуватися краще б почали думати як обєднатися. Закарпаття має дуже перепутану історію. Там не можна чітко розобратися до кого ми належили. Спочатку оді, потім другі нас завойовували а потім комуніси прийшли і спочатку всіх ограбили а потім заставили по маскальську дудочку плясати. Вас не мадяри не румуни до своїх НІКОЛИ не признають. Хто того не знає то тому треба у світ поїхати і поспілкуватися з тими з кого ви хочете себе видавати. Одним словом, вам на Україні жити і чим скоріше ви почнете держатися сусідніх областів тим скорше зможемо шось поліпшити. Маю мадярсько-словацькі коріння но я є Українець і горжуся тим!!!!!

A
Anders

Бращайки народились не на Міжгірщині, а на Берегівщині. Це по-перше. По-друге, Ви підтвердили що галичани теж себе називали русинами. Це історично доведений факт. По-третє, верховинці - це лемки і бойки - етнічні групи русинів, які мають продовження ще і на території Польщі та Південної Галичини. Тоді у чому проблема із самовизначенням? Ми всі ж русини. І Україні цю назву просто необхідно повертати.

VE
Varosi Ember

Для Anders 22.12.2012 00:47 ""Волошин - не галичанин, Бращайки - не галичани, степан Клочурак - не прийшляк, Степан Росоха - теж не галичанин."" Эта компания - сброд дворняшек с овчарками, или другими словами гуцулы и верховинцы - Раховский и Межгорский районы. Они и на референдуме 1991 года проголосовали за присоединение к "неньке". Остальные проголосовали за автономию Края. ""Ушитки галичани до 1939 року тоже звали ся русинами. Товди у чому проблема?"" Не до 1939 года, а до 1914 года, до начала I- Мировой Войны.

Р
Рене

Се вже ми ся любить. Кибо щи дабавили русинську обовязковов у школах та боло бо парада. Бо ми точно таге сироти без языка.

A
Anders

Я сам русин, як і вшитки 45 мільйонів русину. Што Вам мішать зрозуміти ті факты, які я Вам показав? Не можуть бути дві Русі. Може боти лем єдна Русь!!! Волошин - не галичанин, Бращайки - не галичани, степан Клочурак - не прийшляк, Степан Росоха - теж не галичанин. Ушитки галичани до 1939 року тоже звали ся русинами. Товди у чому проблема?

VE
Varosi Ember

Для Богдана 21.12.2012 22:04 Не читайте то, что пишет Роман Официнский. Это всё туфта, потому, что Роман галичанин. Такой правду никогда не напишет. Читайте здесь: http://www.jstor.org/discover/10.2307/41050674?uid=3737528&uid=2134&uid=2&uid=70&uid=4&sid=21101511544647 Тут вам перевод: http://ua-reporter.com/content/127165

VE
Varosi Ember

Для Богдана 21.12.2012 Пока Бровдий был премьером, Край назывался Подкарпатская Русь, а с ликвидацией Гитлером ЧСР, галицкие кочевники, Край стали называть "Карпатська Украина" Albert S. Kotowski, Freiburg, „Ukrainisches Piemont“? Die Karpatenukraine am Vorabend des Zweiten Weltkrieges. Jahrbucher fur Geschichte Osteurogas 49 (2001) H. 1 c Franz Steiner Verlag. Stuttgart. „Украинский Пьемонт“ - „Карпатская Украина“ в преддверии Второй Мировой Войны. Издательство Франц Штейнер. Штуттгарт. Читай стр. 73. 21 Октября 1938 года Оберкомандо Вермахта получило приказ от Гитлера, в течени двух недель „покончить с остатками Чехословакии“. С этого момента вопрос об автономии Словакии и Капатской Руси(Украины) превратился в инструмент экспансионистской политики III-Рейха. Четыре дня спустя, 26 Октября, Сойм Карпатской Руси (Украины) принял решение провести референдум, на котором должно было быть вынесено волеизъявление народа Края о дальнейшей принадлежности к федерации с ЧСР.

VE
Varosi Ember

Для Богдана 21.12.2012 22:04 26 Октября в Праге был арестован премьер Бродий, которого уличали в шпионаже в пользу Венгрии; Фенчик, которого обвиняли в шпионаже в пользу Польши, сбежал в Венгрию. На следующий день вступило в должность новое, про-украинское правительство во главе с премьером Волошиным, министрами Реваем и Бачинским. 30 Октября в Праге, новый премьер, монсеньйоре Волошин в беседе с послом III-Рейха фон Генке заявил, что намеревается реформировать своё правительство по авторитарному принципу, ибо, на его взгляд, сохранение либеральной формы правления для политически и в культурном плане недоразвитого народа приведет к катастрофе. Поэтому, первым шагом на пути к этому, он отдал приказ запретить все политические партии. Следующим шагом правления Волошина было переименование названия Края с „Podkarpatska Rus“ в „Karpat’ska Ukrajina“. Тут же было оповещено о создании организации „Karpats’ka Sic“

M
mikola

zavto nachi ginku i ditu zmucheno kovdujyt i robljat v evropi ta americi? bo nas ukraina kormit. ukrainci-mirovi banditi.Proklinaju vtoj chas kolim sja tam rodiv.nikoli ne vernusja.Ja teper zjivu v stari svoi godi shaslivo v Holandii.Dumajte za svoix ditok?cho ix chekae bidnenykix.

ИП
Иван ПЕТРОВЦІЙ

Я двадцьить годuв (1976-96) прожив у Берегсасі, робив им у редакційи.., изучав им мадярuв и мадярську бисїду. Лем сам Берегсас уже є интелектуалнов академійов дїла прийшлякuв из Украйины, а каммай из Галициї. Прийшлякы украйинце и галичане ! Сперед того, кой гойкаловати, ош хочете в Європу, пообщайтеся из высокоинтелектуалныма, глубокоерудованыма мадярами, и задумайтеся, ош ци ни варто вам и надале ся упставати у вашuв галицькuв Азійи. Лем говоріть из мадярами не гикой окупанты.., хоть годно быти, ош украйинце а галичане ни годны быти ЛЮДЬМИ. Спокuйно: изучайте МАДЯРСЬКУ, РУСИНСЬКУ и РУСЬКУ. Та годно быти, ош ся хоть штось научите, неукы вы прийшляцькі...

Б
Богдан

Шановний Varosi Ember, історіє треба знати, але не лише підтасовувати: першим премєром Карпатської України (у складі ЧСР) був Бродій Андрій Іванович, уродженець Кивяждя (Іршавщина), він був так званий "мадярон" виступав за повне входження Закарпаття в Угорщину під гаслом руської мови (тоді теж підмінювали поняття руський і росіянин). Угорщина в той час була сателітом того ж Гітлера. Августин Волошин стає премєром Карпатської України вже незалежної від ЧС республіки і він попросив заступництва не в угорського Хорті а у Гітлера, більш високого начальника - І В ЦЬОМУ ВСЯ РІЗНИЦЯ МІЖ НИМИ

0
007

Nagyon erdekelne.Mit csinal a varoshazaban Olgica neni???Minimum egy magyar feliratu tablat lathatnek a varos bejovetelenel/ezt kerdezi minden MAGYAR/.Vagy a nagy magyar Lendjel nem engedi?

VE
Varosi Ember

Богдану: "галичаны Карпатську Україну помагали пуднимати" - міф і блєф у хворых галицькых головах - пуста фантазія. Ниякої Карпатської Україны нигда не было, были лем телеграмы і кореспонденції уд попа Волошина до Адольфа Гітлера; якесь международне вызнання нигде не зафіксовано. Українськым націоналіштам: Дуже смішно, "патріотів" в Галичині - їх 82%, це ті що люблять Бендеру. Протести за "мову" по Україні показали, що 8% проти російської мови, із них 5% в бандерівському бантустані - Галичина. Із не хитрої арифметики робимо висновок: заявляти про патріотизм та реально померти за Україну не найдемо ні одного, сумніваюся, що бичок Ося Тягнибoк або клізма Фрося Фаріон покажуть на цьому приклад, можливо якогось-там наркошу- Михальчишина і підпалять в знак протесту, але не більше. Слава автохтонным Народам Подкарпаття: РУСИНАМ, МАДЯРАМ, РУМУНАМ, СЛОВАКАМ, ПОЛЯКАМ !!!! СЛАВА ПУДКАРПАТСЬКУЙ РУСІ !!!!

0
007

Іван Балога виграв би вибори,якби розумніше віднісся би до наших закарпатських мов,якими розмовляли його предки.І в загалі,якби трішки більше звертали уваги Балоги на своїх/не лише перед виборами/,їх уже б на руках носили.Але на жаль не тих слухають кого треба.

Б
Богдан

Вуйкам, Шандорам, Націоналістам і іншим: дома нигда нико никому не мішав говорити як ко хотів, а зараз єдні тягнуть Закарпаття у Мадярщину, другі до Мацкалів, (і перші і другі колись називалися русофілами, москвофілам і мадяронами, ЇХ ВІДНОСИЛИ ДО ОДНИХ І ТИХ ЖЕ) а історію нико не хоче споминати: та ми з галичанами у єднів державі рокы были (Австро-угорщина), галичаны Карпатську Україну помагали пуднимати. ПРИЗНАЙТЕ ВСІ - МИ НА ГРАНИЦИ, У ЦЕНТРІ ЄВРОПИ. я слабый закарпатець, бо знаву кроме русинської лише українську і російську, а діди моє знали мадярську, чеську, німецьку і ще "море всяких".На заключення всього - я не хочу ни в мадярщину, ни до москалів, ліпше наші "карпатські альпи" в Україні.

I
istvan

Я по национальности венгр и НЕ ПОНИМАЮ зачем этот "мовный" вопрос вообще поднимать! Молодец УА поддерживаю!

У
Українець

Вуйку, Ви вижу дуже "Газда Великий". Лежати на дівані і говорити з телевізором як усьо херово, які усі козли, який Ви патріот-русинський, а шось толковоє зробити не годні. Як кажуть у Закарпатті "піз...ти не міхи тігати"! Патріот великий найшовся, предложать Вам 100 рублів та будете ся в груди бити шо на Закарпатті китайська мова має бути!!!

Z
ZoRRo

На karpatnews є відео де виступає свободівець який почав розмову із того шо у берегові незнають мову, внаслідок цього з ради у бік свободовця почали лунати зауваження. мМені сподобалось, рекомендую подивитись.

В
вуйко

Нико ни закого не рвав,нас,газдив сьої земли нитко не звідав.Но на сьому кониць,булш ни ко не буде нам на голову срати.Боженько нам поможе.

СУ
студент УжНУ

Вуйку-русин а чого це ти так за галичан-помаранчів вибач сра..у рвав якщо ти української мови не знаєш

В
вуйко.

Я по укрынцьки нигда не знав и не хочу.Так я муй дідо и баба.На кониць-то, ми,русинська чилядь, каждий у ся дома спокуйно буде гворити по-свойому а не по чужому.кому ся не любит най приказує і онанджить ся на галичини.Хочеш туй боти,- учи наш язик!Ми на своюв земли.Украинцы туй ни-ко,даже чехи бульш прав мавут на нас як вни.

0
007

Облом свобода

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

молодці... от так треба обєднуватись...)

Г
Горець

В закарпатськый полытицы щахраъ ы провокатори, баламутять людям голову статусами типу самоврядних територый , сецыальних мов типу русинськоъ та ъншого полытичного хламу для торгу з центром

1
111

hajra,magyarok!!!!

A
Anders

Я не проти угорських шкіл. Нехай вони існують. Я просто не хочу, аби нинішні чиновники з цього закону робили балаган.

У
УА

Это ничего не меняет, кто как разговаривал- так и будет разговаривать. Никуда никакие границы не подвинутся, просто воду в ступе толкут и все. Язык на котором мы общаемся всем понятен и доступен,политикам просто делать нечего. Лучше что то реальное сделали для людей кроме говорильни.

ФФ
Федір Федорович

Ну, ось і найшлисьмо собі тему для того щоб когось лаяти. У нас так заведено просто варто задуматися над тим що хіба це головне. У Берегові як були угорські школи так і будуть.Тому нічого тепер скиглити і лаятися.

A
Anders

А давайте ще Закарпаття повернемо мадярам. Як колись. Політ-русини теж будуть за.

Н
неймар

нарешті облрада працює на наш край.

FF
fedoru fedorovichu

Jaki vi siroti,vi zse zavzsdi xotili objednatisya z ridnimi bratami i sestrami z Ukrajinoju , teper uzse ne xo4ete vagy jak?

МВ
Мирослава Вербищук

люди,яка русинська????вже науково пІдтверджено,що так звана "русинська мова" це всього на всього діалект! ніхто на закарпатті не вміє розмовляти чистою русинською мовою!!!це рідна мова етнічного населення сербії,та ще якоїсь балканської країни!!!давайте вже тоді на офіційному рівні говорити на жаргоні.

Ш
Шандор

Hajra,hajra,magyarok!

Н
Націоналіст

Мадяри хай спочатку державну мову вивчать, а потім свою відстоюють!!!

I
imre

hajra,magyarok!

ФФ
Федір Федорович

От русинам і справді треба мати свою мову, а то ми як сироти всі мають свою мову, а ми спілкуємося не зрозуміло чим.

Ч
Чиновник

Хай її самі вчать!!! ВИлупки!!!

Читайте також