Закарпатські ресторатори розпочали збір коштів на пам’ятник епосі рок-музики (ФОТО)

14
0

Вчора, 17 липня після тривалої хвороби помер один із праотців класичного року – Джон Лорд. Його смерть засмутила усіх слухачів і поціновувачів рок-музики у світі. Не лишилися осторонь і закарпатські меломани. Вони вирішили увіковічнити пам’ять видатного музиканта і розпочали збір коштів на встановлення йому пам’ятника.

Музикант легендарного британського гурту DeepPurpleДжон Лорд був не тільки видатним клавішником світового рівня і яскравою зіркою рок-музики. Він був ще й першим з тих, хто поєднав рок-музику із класичною музикою і заснував практику спільних концертів рок-гуртів із симфонічними оркестрами на одній сцені. Цю практику підхопили у світі і зараз виступи рок-груп у супроводі симфонічного оркестру вже є класикою жанру і популярною практикою. Так би мовити, високим рівнем і особливим шиком, який можуть собі дозволити тільки визнані корифеї і групи чи виконавці світового гатунку.

Ідея увіковічнити пам’ять про Джона Лорда належить депутату ужгородської міської ради, громадському діячеві, організатору фестивалів, ресторатору Павлові Чучці. Адже не секрет, що сучасне покоління успішних підприємців – це саме ті, хто будучи підлітками 30 років тому слухав з касетних магнітофонів той самий DeepPurple, LedZeppelin, RollingStones, Aerosmith, Pink Floyd, Rainbowта десятки інших. Музика і цих гуртів у тому числі, зробила нинішніх дорослих і успішних людей такими, які вони є. Тож, на думку Павла Чучки, настав час «сплатити борги», висловити вдячність і засвідчити повагу. Саме тому він закликає саме рестораторів стати у переших рядах збирачів коштів на пам’ятник Джону Лорду.

Цей процес відбуватиметься дещо особливим чином. Усім бажаючим пропонують кидати лише металеві гроші у спеціально підготовані для цього металеві банки з-під пива. Ті ж, хто ймовірно вже має у себе вдома наповнені монетами такі скарбнички (багато людей збирають дріб’язок саме у металеві банки) пропонують приносити їх вже наповненими і жертвувати на пам’ятник Джону Лорду, який і стане пам’яткою про епоху прекрасної музики.

Одним із перших на цю ініціативу відгукнувся власник мукачівського ресторану «Трактир». Тож, мукачівцям слід приносити пожертви саме туди. Ужгородцям же – наразі у «Децу у нотаря».

До роботи зі створення пам’ятника взялася зовсім недавно створена творча група UNGANGS, яка об’єднала у собі митців, громадських діячів, творчих і талановитих людей, меценатів. До неї увійшов і Михайло Колодко – автор численних скульптур, які полюбилися багатьом закарпатцям. Гаслом групи UNGANGSє фраза «Wecanfix it!» і про неї та її плани ми розповімо згодом окремою публікацією. Наразі ж, залишилося уточнити, що пам’ятник епосі рок-музики планують встановити біля Закарпатської обласної філармонії. По-перше – вона є цитаделлю класичної музики у Закарпатті. А по-друге, саме там у 70-90-ті «під коштами» слухали з касетників музику легендарних рок-груп ті, хто намагається зараз зробити світ довкола кращим і таким чином «сплатити борги» свого покоління.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також