Закарпатські виші офіційно об'єднали в один (Документ)

24
24

На офіційному сайті Кабінету Міністрів України оприлюднено офіційне розпорядження про об'єднання чотирьох закарпатських вишів - Ужгородського національного, Мукачівського та Закарпатського державного університетів та Закарпатського художнього інституту - в Закарпатський університет.

Дане розпорядження, зазначається у документі, вступає у силу з моменту видання указу Президента щодо збереження за новоствореним вишем статусу національного.

У розпорядженні також йдеться, що рішення про об'єднання - це пропозиція Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, яку підтримала Закарпатська ОДА.

Нагадаємо, що у середу джерела Мукачево.net повідомляли про відповідне рішення Кабінету Міністрів, утім жодного офіційного підтвердження у тому числі в прес-службі уряду так і не вдалося отримати. 
 
За попередньою інформацію, процес об’єднання має завершитися до початку нового навчального року. На цей час керуватиме новоствореним вишем тимчасово виконуючий обов’язків, або голова ліквідаційної комісії.
 
Серед головних претендентів на посаду ректора новоствореного вишу називають діючих ректорів ЗакДУ Федора Ващука та УжНУ Миколу Вегеша, керівника обласного Центру нейрохірургії та неврології, професора УжНУ Володимира Смоланку, декана стоматологічного факультету Юрія Пересту. Також згадуються прізвища екс-ректора Академії держуправління при Президентові Володимира Приходька та попередника Миколи Вегеша на посаді ректора УжНУ Василя Русина.
 
У той же час, після останньої сесії Закарпатської облради, яка відбулася у п'ятницю, 12 серпня, міністр МНС та депутат облради Віктор Балога наголосив, що ректором нового вишу має бути хтось з УжНУ, оскільки саме цей виш є базою закарпатської освіти.
 

Коментарі

С
Студент

Якщо злиття вишів відбудеться на основі УжНУ, то всі інші ВУЗи будуть від нього залежними і більшість кафедр будуть знаходитися в УжНУ. Тоді скажіть будь-ласка, як бути студентам інших ВУЗів наприклад м.Мукачево,коли потрібно буде який-небудь папірець на кафедру віднести або взяти? Їхати в Ужгород? Над цим питання протрібно попрацювати!

U
uomufn

IrzNnj ssmqvmeoddcz

M
Matilda

Way to use the internet to help people solve prolebms!

Л
ЛЮДМИЛА

Люди, від того який статус буде у ВУЗа рівень корупції в ньому не зміниться.. Ось про це варто задуматись...

РМ
Редакція Мукачево.net

Коментарі видалено через порушення правил коментування.

П
Петро

Андрей, ой а ты все коментарии написал без ошибок.

АА
Александр аркадьевич

Петро, ты подловил наглого вруна "bratrura" за одно место, он еще описывал что защитил докторскую дисертация в МГУ, а потом гнал на русских что меня ярко удивило, учитывая тот факт, что он жыл в Москве. Видно что все описаное им просто полоумная ахинея.Дальнейшие его действия класические, как любой малолетний он уйдет от ответственности и просто сменит никнейм.

E
erik

Особисто мені подобається ідея злиття вузів. Хоч я і навчаюся в УжНУ, проте я не бачу жодної загрози для свого навчання. Я буду ходити в одні і ті ж аудиторії, мати ту саму навчальну програму, що ж тоді зміниться? А зміниться тільки керівництво нового закладу, не думаю, що до тепер студенти дуже переймалися тим хто був ректором чи проректором, вони до них не мали прямого відношення. І що з того, що буде новий ректор, ви хочете сказати, що Вегеш був кращим? Головне щоб студенти спокійно навчалися, а там керівництво розбереться між собою.

С
Студентка

Воно то можливо так і є,але ректор УжНУ також має свою зацікавленість у тому, щоб не об'єднуватись. Зрозуміло,що в кожного з них свої мотиви. Але ми нічого не можемо зараз зробити,бо ми лиш студенти,і як нагорі вирішать-так і буде. Тому для чого тепер влаштовувати тут такі бурхливі дискусії???Ви нічого не вирішуєте в даному питанні, а тільки обливаєте брудом інші університети та інших студентів...Вас просто бісить,що всі поступали у різні ВУЗи, платили різну вартість за навчання і т.д., а диплом у всіх буде однаковий:)

П
Петро

bratrura, просто якщо я не помиляюсь, то ви вже вихвалялись захистом своєї докторської в МГУ. В мене є кілька знайомих професорів які викладають саме у МГУ, хотілося б перевірити правдивість Ваших слів.

B
bratrura

У підтвердження своїх попередніх коментарів. На сайті МОНУ з'явилася інформація про те, що троє ректорів закарпатських вишів сплять і бачать себе у складі обєднаного ЗакНУ. З Мигалиною зрозуміло - дідусю за сімдесять, ще плекає надію залишитися директором інституту (завдяки підтримці мукачівських братів-акробатів). Але забули про пана Росула, якого "кинули" під час "великого" мукачівського обєднання. А він - проректор Ващука, і також спить і бачить! Іван Небесник, ректор ЗакХІ, давно негласно підтримує балогівський ЄЦ. За це Балога виділив йому гарні приміщення для інституту в центрі Ужгорода, а для філії в Мукачеві - палац Ракоці. Активний член нелегітимної ващуківської Ради ректорів. Пуцер. Ну а пан Ващук - замовник і виконавець "Карпатської сюїти" про реорганізацію вишів у нашому краї. За дорученням Ващука прес-служба ЗакДУ підготувала матеріали й подала їх до Міністерства. Табачник у захваті: бачите - я все роблю правильно!!! Це класична політика ордену братів ієзуїтів..

А
Андрей

2 bratura: все верно говорите. А претензии вороватых завхозов от в/о типа ващуков/поплавских..ну пусть на их совести останется.

С
Студентка

bratrura,для чого так випендрюватися і попускати МДУ і ЗакДУ?Чи Ви думаєте,шо якшо ви вчитеся в УжНУ,то це багато чого змінює?Якщо людина хоче стати професіоналом,вчитися,здобувати освіту,то вона це робитиме,де б вона не вчилася.І рівень університету тут ні до чого.Тим паче,УжНУ вже давно не той виш,що був раніше.А МДУ і ЗакДУ хоч і відносно нові університети,вони з кожним роком стають кращі і туди ідуть багато студентів.А про хабарі в УжНУ я нічого і не казатиму...

Я
Я

В результатi цього злиття буде повний хаос та бардак!!!!!!!!!!

М
мудрець

Автори і виконавці проекту - новий обєднаний вуз будуть прокляті закарпатським народом.

П
порадник

Присухайтеся до bratury. Хороші і правельні речі говорить.

АА
Александр аркадьевич

С точки зрения банальной эрудиции, это антитезисные свойства умственно неполноценных субъектов в контексте выполнения государственных нормативных актов.

B
bratrura

Петру А хто Ви таке, ваша величносте,щоб я розповідав (чи доповідав) Вам про свої наукові здобутки? Подивіться SCOPUS, і подивіться рейтинги ЗакДУ, МукДУ чи ЗакХІ. Порівняйте з УжНУ! Але за умови, що у вас наявні елементи логічного мислення...

E
erik

я, звичайно, розумію, що УжНУ є найпотужнішим вузом Закарпаття, однак існують на Закарпатті також ЗакДУ, МДУ та ЗХІ, у яких вчаться і працюють теж багато студентів та викладачів.Питання про те, що така кількість вузів у Закарпатті є занадто великою, обговорювалося давно. І тепер є можливість вирішити цю проблему, звичайно об'єднання буде для всіх важке, але це необхідний крок для того, щоб рівень освіти піднявся на новий рівень якості.

П
Петро

bratrura, Розкажіть тоді нам, що ви там за останні роки дослідили, самому аж цікаво стало. Як розширили горизонти, який вклад зробили в науку?

B
bratrura

Шановний Еріку! Для проведення якісних наукових досліджень потрібна доботна науково-технічна база європейського рівня. Для цього потрібні кошти. Для "розширення" горизонтів наукових досліджень потрібні дуже великі гроші. Держава їх не дає і не дасть. Для неї зараз основне - Євро-2012 та вибори 2012. В Ужну є хороші науковці-фізики світового рівня. Вкажи мені хоча б одного науковця рівня Височанського, Сливки, Лазура в ЗакДУ чи МукДУ? Чи є там взагалі наука??? Про художників навіть не говорю...

E
erik

не думаю, що об'єднання піде на шкоду вищій школі Закарпаття, а навпаки, це дасть змогу розширити горизонт наукових досліджень у багатох напрямах.

B
bratrura

Основи світової ідеї автономії університетів закладено у Великій Хартії Університетів (так звана Magna Charta). До речі, її підписали декілька провідних вузів України. Однак в умовах тотальної корупції у всіх гілках влади та галузях суспільного виробництва (в т.ч. навчально-науковій сфері)про будь-яку автономію (чи автономність) говорити не приходиться! У 1945 році збулася віковічна мрія закарпатців. "Прокляті маскалі" відкрили Ужгородський університет. Зараз, коли маємо суверенну державу, з подачі обасних "князьків" (Ледида, брати Балоги, "бізнесмен" від освіти Ващук) заплановано перманентне знищення майже 70-річних науково-педагогічних здобутків (в першу чергу УжНУ -де вони наявні). У тому числі буде знищена вища художня освіта в краю (Закарпатський худінститут перетвориться в примітивну гончарно-виробничу майстерню, котра буде забезпечувати потреби дач київських чиновників та картини для їхніх ювілеїв. Накрилася палітрою Закарпатська школа Ерделі, Коцки, Манайла.

ІБ
Ігор Баран

Класичний університет має бути автономний субєктом, наразі бачимо, що цим і не пахне

Читайте також