Закарпатському травнику-цілителю пишуть з усієї України

362 10

«Дід над Тисою» — Йосип Панця — людина із дуже непересічною біографією.

У 60 він покидає педагогічну роботу і наступного дня після виходу на пенсію поселяється у невеликому будиночку поблизу річки й починає лікувати травами. Оздоровитися до «діда над Тисою» приїжджають з усієї України, а нещодавно Йосип Панця став лауреатом Міжнародної премії «Віжи-3000». «Пам’ятаю, секретар парткому розірвав мою заяву на звільнення, не захотів мене відпускати, — розповідає Йосип Іванович. – Ну і, звичайно, дружина теж не схвалювала мого раптового рішення поселитися у занедбаному будинку біля річки... Але я давно зарікся собі, що як тільки випаде нагода і можливість – буду займатися травами, жити на природі...»

Кажуть, пацієнтів у вас вистачає. І серед них — безліч високопосадовців…

— Так, особливо влітку, коли вони приїжджають відпочивати на Закарпаття. Приходять, беруть трави, лікуються, залишають візитки (Йосип Іванович виймає пачку візиток, серед власників яких є і банкіри, і працівники міністерств, і керівники великих українських підприємств. — Авт.).

— Тільки прізвища не записуйте, — просить травник. – Думаю, це може не сподобатися комусь із моїх колишніх пацієнтів...

Ще я отримую багато листів. Адресу пишуть таку – «Дідові над Тисою, Йосипу Панці». Один лист (із Криму) ішов до мене майже місяць. Спочатку потрапив до Івано-Франківська. Але там поштарі кажуть: «У нас Тиси нема, у нас Черемош, Прут». Тоді перенаправили на Закарпаття, в Ужгород. В Ужгороді теж Тиси нема. Лист доставили у Виноградів. А у Виноградові уже нема Йосипа Панці. І якось вже звідти лист дійшов усе-таки до Хуста. Я лише дивуюся, що совісні поштарі були, бо вирішили все ж відшукати «діда над Тисою», а не відправити листа назад.

Ви давно знахарюєте?

— Коли я ще працював у школі учителем, то спеціально організував туристичний гурток, щоб їздити в гори, збирати трави. І моя бабуся зналася на травах. Також читаю книги по фітотерапії. Маю видання із середини ХІХ ст. Книги надруковані чеською, угорською, болгарською... Одну з них колега з Угорщини хотів собі відкупити, великі гроші давав. Я запропонував зробити копію видання на ксероксі, що обійшлося б значно дешевше. Але той лише говорив: «Хочу, щоб лише в мене така книга була». Звичайно, я книгу не віддав,  взагалі не розумію людей з такими переконаннями.

А самі ви хворіли коли-небудь?

— За своє життя я з’їв 10 таблеток. У лікарні був усього двічі. Востаннє зовсім недавно, коли поранив собі руку склом. А вперше, коли мені вирізали апендикс. Тоді я уже через 4 дні утік із лікарні. І сам собі зі швів нитки витягував... На мені все заживає, як на собаці...

Яких правил здорового життя ви б порадили дотримуватися?

— Нема конкретних правил. Потрібно просто прислухатися до свого організму, дивитися, чого вам не вистачає. Кілька років тому лікарі кричали: «Холестерин, холестерин...». А нині вже радять сало їсти. Уже запевняють, що корисно. Тому раджу просто вживати усього в міру. Я собі не відмовляю ні в чому.

Навіть маю погану звичку. Кілька років тому допоміг одній сім’ї — дружина не мала дітей. Я зумів вилікувати жінку травами, вона народила первістка... Тож щасливий батько зібрав друзів, накупив горілки, делікатесів і приїхав до мене на Тису — віддячитися. Гості випили і дали мені закурити. Я 16 років не палив, кинув, а тут закурив. І відтоді палю... Бачите, так мені відплатили за добро  (сміється).

З якими хворобами до вас звертаються найчастіше?

— Багато людей приходять з хворобами шлунка, кишечнику, печінки, захворюваннями сечостатевої системи… Все це наслідок нинішньої неякісної їжі, постійних стресів і невпорядкованого життя... Дуже погано, коли людина усі негативні емоції тримає в собі. Краще покричати, поплакати – і забути. До мене часто приїжджає дочка, привозить правнуків. Малі хлопці приїдуть, граються, замастяться, а вона на них починає кричати. Кричить-кричить... Я її відводжу тоді вбік, кажу: «Слухай, так діла не буде. Що з того, що ти кричиш? Ти сядь, візьми папір, напиши заяву, все опиши докладно і подай у суд. А у суді уже розберуться – хто винен, хто правий. Покарають кого треба, випишуть штраф. І все. Нащо так нервуватися?». Ну, дочка вже тоді засміється, заспокоїться. А я собі думаю: «А хіба не так? Нащо наживати собі хвороби через нерви? Що сталося – те сталося, це вже як постріл. Назад не повернеш».

З колегами-травниками спілкуєтесь?

— Так, одного разу поїхав до Львова на форум... Але відтоді ці заходи не відвідую. Я вступив у дискусію з одним лікарем про його метод лікування, сказав, що його методика не лікує, а навпаки — призводить до загострення хвороби... У нас виникла запекла суперечка. Уже наприкінці форуму лікарі все-таки погодилися зі мною. Але все одно відтоді я такі зібрання  не шаную...

Наприкінці зустрічі пан Йосип розповів незабутній епізод зі свого життя:

— Пам’ятаю, коли я вчився у Хусті, до нашої школи приїхав Томаш Масарик. Нас, малих дітей, вишикували, а я не втримався, вийшов наперед і зачитав вірша — «Náš milovaný nativní otce» — «Наш любий дорогий тату». І як тільки закінчив, Масарик вийняв 25 корун і дав мені. То були неймовірні гроші, за 70 корун можна було купити найкращу корову на ринку. Боже, я вже не бачив ні дітей, ні вчителя, ні директора!.. Я як зірвався, як побіг до шинка! Прибігаю, кажу: «Дайте мені цукерок на коруну». А шинкар дивиться і каже: «Звідки в тебе такі гроші? Украв, ачей?». І привів мене до мами. Мама взяла широкий ремінь і давай мене «розпитувати». А я лише кричу: «Пан мені дав, пан дав!» — «Який пан, що за пан?» — питає. А я хіба знав сказати який? Ну мама тоді вхопила мене за руку і повела до школи. А назустріч нам якраз директор і вчителька ідуть. І починають мене розхвалювати... Лише тоді мама мою руку відпустила...

Коментарі

Н
Наталка

Сильно потрібна ваша допомога

Н
Наталка

0673948168

М
Марія

Допоможіть номер телефона взнати дуже потрібно

О
Оксана

Допоможіть взнати телефон контакти

Т
Тетяна

треба телефон, або адресу

І
Ілона

Подайте будь ласка контакні дані цього дідуся цілителя, номер тел, адрес.

А
алла

підкажіть адрес цього травница,дуже потрібно,хвора дитина....

T
tanar

Может, целитель неплохой...Но по-чешски пусть не говорит. Что тут цитируют- это вымысел. Нет такого стиха. И корова не стоила 70 Кч, но гораздо больше. Ну что уж, забыл дедушка...

S
slavko

Матеріал написала Христина Горват з газети "Новини Закарпаття". Якщо з нею зв"яжитесь через газету, то думаю вам вона дасть контакти.

ЖМ
житель Мукачева

Чи можна точну адресу дізнатися чи контакти, як можна попасти на прийом до цього знахаря? Наперед дякую!

Читайте також