Закарпатці плакали, але летіли на відпочинок у Єгипет

15
0

У Єгипті 14 серпня оголосили надзвичайний стан, пов’язаний із масовими політичними заворушеннями.

Заручниками цих подій стали й українські туристи, які замовили в туроператорів такі бажані подорожі до Червоного моря. Як розповіла директорка однієї з ужгородських туристичних агенцій Меліта Рішко, після оголошення про надзвичайний стан й рекомендації вітчизняного МЗС не їхати до Єгипту, ужгородські туристи почали цікавитися можливістю відмовитися від подорожі.

«На 20 серпня у нас був запланований виліт зі Львова для 8 ужгородців. Вони дуже боялися їхати, але в туроператора є таке правило: якщо відмовляєшся від поїздки за 6–8 днів, тобі повертають лише 50 % від уже заплаченої вартості туру. Звісно, йдеться про немалі гроші, тому люди плакали, бідкалися, але все-таки наважилися на певний ризик і полетіли. Ми теж за них дуже хвилювалися, тому обдзвонили всіх після прильоту. Дякувати Богу, всі доїхали спокійно, розселилися у своїх готелях, купаються,  відпочивають. Кажуть: все навкруги спокійно, навіть у місто можна вийти погуляти», – розповідає пані Меліта.

Також ужгородські туристи телефоном розповідали, що певна напруга все ж відчувається: охорона в готелях посилена, екскурсії до пірамід та в інші історичні місця скасували, за межі відпочинкової зони взагалі виходити не рекомендують. Натомість у готелях ввели додаткові розваги, аби туристи мали чим розважитися.

«Через військові дії туризм Єгипту зазнає великих збитків. Там це чудово розуміють, тому й намагаються заманити до себе відпочивальників, знижуючи ціни. Нині я спостерігаю, що вартість турів різко стрибнула вниз – на цілих 30 %. Натомість ситуацію активно використовує Туреччина, вартість відпочинку у якій так само різко зросла на 20–30 %. Бачу також, що українці масово відмовляються від поїздок до Єгипту. Якщо місяць тому чартери зі Львова були забиті, нині місця знову з’являються: це означає, що люди здають квитки. Гадаю, через кілька тижнів літати зі Львова до Єгипту перевізникам узагалі стане невигідно, тому рейси скасують», – прогнозує власниця туристичної агенції.

Чому ж відпочивальники нині змушені на свій страх і ризик летіти до країни, де стріляють? Меліта Рішко пояснила: український МЗС не заборонив туристам їхати до Єгипту, а лише рекомендував цього не робити. Тому туроператори не розцінюють ситуацію в країні як форс-мажорну і відмовляються повертати гроші за тур. От у Росії туристам заборонили вильоти до Єгипту, тому туроператори придумали інший вихід: вони просто змінюють єгипетські готелі на, скажімо, марокканські чи турецькі. Тобто і гроші зберігають, і людям дають змогу відпочити.

У нас поки що таке не практикують, тому громадяни мають або втрачати кошти, або таки їхати до Єгипту. Серед клієнтів Меліти Рішко летіти відмовилася лише одна ужгородська родина. Туристи пояснили це тим, що категорично не бажають ризикувати життям двох своїх малолітніх дітей. Оскільки вирішили про це за 11 днів до поїздки, мали втратити 10 % від вартості туру. Однак туроператор, розглянувши заявку, повернув родині всю заплачену наперед суму.

«Цього тижня ми відправляємо до Єгипту ще 4 ужгородських туристів. Надалі ж заборонили менеджерам нашої агенції бронювати єгипетські готелі. Принаймні до того часу, поки в цій країні не стане спокійніше».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також