Закарпатці стають на захист родини Ворошилових, яка потрапила "під прес" з боку влади (ВІДЕО)

36
31

Відеорепортаж з школи №5 у Берегові викликав нечуваний резонанс на Закарпатті. Незабаром справа має набути і розголосу всеукраїнського масштабу.

Допомогти журналістсько-освітянській родині Олександра та Таміли Ворошилових вже зголосилися як журналісти всеукраїнських та регіональних видань, депутати різних рівнів, відомі адвокатські контори... А головне – більшість краян, судячи з реакції у соціальних мережах, на їхньому боці.

Нагадаємо, що 18 серпня у берегівській школі, де викладає Таміла Ворошилова відбулася чи то нарада, чи то збори колективу, що швидко перетворилися на справжній «суд Лінча» над неугодним педагогом. А все через те, що вчитель англійської мови наважилася викласти деякі факти корупції у освітньому закладі, що відчула на власному досвіді. Мова насамперед йде про регулярні побори з вчителів та батьків, які тут практично стали нормою. Лист-звернення з цього приводу було направлено до заступника міського голови Л.Я.Токар, з проханням усунути таке ганебне явище у школі. Тобто документ не набував публічності, бо, як кажуть, не прийнято "виносити сміття з хати".

Звернення було оформлено у вигляді проекту рішення (висновку) люстраційного комітету Берегівщини та направлено також на ім’я міського голови Берегова Бабяка З.А. Відповідно зазначалося, що його буде винесено на розгляд громади, якщо наведені факти не будуть припинено. Натомість документ якимось чином потрапив до рук керівника школи Л.А. Пилип, хоча вже це є грубим порушенням одразу кількох статей Закону України «Про звернення громадян». Там чітко зазначається, що:

"Не допускається розголошення одержаних із звернень відомостей про особисте  життя  громадян  без  їх  згоди..." (с.10)
 

"Забороняється переслідування  громадян  і  членів їх сімей за подання  звернення   до   органів   державної   влади,   місцевого самоврядування, підприємств, установ,  організацій  незалежно  від форм власності, об'єднань громадян, посадових осіб  за  критику  у зверненні їх діяльності та рішень". (ст.9)

"Забороняється направляти скарги  громадян  для  розгляду  тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються". (ст.7)

Відповідно, «Особи, винні  у  порушенні  цього  Закону,  несуть  цивільну, адміністративну   або  кримінальну  відповідальність,  передбачену законодавством України» (ст.24).

Лист потрапивши до рук керівника берегівської ЗОШ №5 Пилип Л.А. став приводом для цькування вчителя та публічного приниження. Директор закладу, замість того, аби якось спробувати розібратися та вирішити цю ситуацію пішла на свідому конфронтацію з підлеглою - і влаштувала справжнє "судилище", на якому мав виступити практично кожен педагог, аби "кинути камінням" у персону, яка "паплюжить найкращу школу району".

Цікаво, що сама директор закладу після зачитування листа пішла геть. Тобто давши команду "фас", сама «вмила руки».

Що відбувалося далі наші читачі змогли побачити на відео. Показово, що навіть присутність журналіста Олександра Ворошилова, чоловіка Таміли, який фіксував всі події на камеру, нікого не зупинило. Звинувачення, бруд, їдкі коментарі та прямі погрози про те, що "тут вам не місце", «ви ганьба школи» - все це протягом майже трьох (!) годин довелося вислухати вчителю, яка абсолютно не мала претензій до колективу та своїх колег. Всі недоліки у освітянській роботі пропонувалося виправити керівникові. Натомість реакція на звичайний лист з критикою виявилася вкрай неадекватною.

"Для мене цей день - як страшний сон, - розповідає Олександр Ворошилов, журналіст. - Подібне міг уявити хіба десь у фільмі. А таке враження, що сам потрапив у цей фільм з розряду "horror". На освітян, які вчать наших дітей було просто гидко дивитися - вони немов ті скажені пси накинулися на свою ж колегу, аби звинуватити її у всіх можливих гріхах. А найбільше - "у зраді". Огидне видовище...

Однак, як швидко з'ясувалося, звинуватити мою дружину їм так і не вдалося. Єдине, що пригадали, те, що вона іноді "приходить у школу із дзвінком", а не за 15 хвилин до початку занять. Так, є такий гріх, мусимо його позбутися. І те, що потрібно збирати до школи трьох дітей, звісно, не виправдання. Все інше стосувалося лише справедливої критики. Адже факти наведені моєю дружиною стосувалися лише її особисто та наших дітей.  Я це також підтверджую. 

Вважаю, що основні винуватці того, що сталося - це відповідальні особи системи освіти, які організували та спровокували подібний публічний суд, а практично "шабаш". Саме вони замість того, аби розібратися у ситуації, вирішити її, владнати, піти на компроміс - влаштували мало не показову бійню.

Впевнений, що десь у Швеції або Англії на другий день після оприлюднення подібних відео зі своїх теплих посад полетіли б усі - від директора школи до начальника управління освіти області. Як буде у нас ще не знаю. Звісно, готуємося до подальшої боротьби і можливих репресій. Але тепер цей «містечковий» конфлікт явно виходить на рівень всієї країни, бо зачепив купу проблемних питань, що існують у нашій системі освіти.

"Перший удар" витримали, а своєю дружиною щиро пишаюся - це боєць! Хоча цю "війну" розпочали не ми - її розпочав "монстр" на ім'я Корупція. Але вірю, що поборемо і цього "монстра". Адже на нашому боці – всебічна підтримка громади.

Лише за кілька годин, що пройшли від часу публікації репортажу вже отримали з десяток приватних листів та сотню коментарів від друзів, знайомих та незнайомих з усієї України та навіть із-за кордону. Всі пропонують свою підтримку та захист, в тому числі юридичний. Безмежно вдячні всім, навіть не сподівалися на таку підтримку, чесно кажучи. Отже, здаватися не збираємося. Плануємо звертатися до відповідних структур, аби винних було притягнуто до відповідальності. А це, в першу чергу чиновники Берегівської міської ради, які оприлюднили особисте звернення. По-друге, керівництво Берегівської ЗОШ №5, яке влаштувало привселюдне «лінчування» моєї дружини. А цим намагалися спаплюжити не лише її ім’я, а й честь всієї нашої родини. Але не вдалося. І не вдасться цього зробити нікому.   

Не знаю лише як тепер житимуть з таким тягарем ті вчителі, що ще вчора з таким запалом "розпинали" мою дружину. Як будуть дивитися в очі людям? Прикро, гірко. Утім, час все має розставити на свої місця.

Також у нас виникла ідея створення обласної громадської професійної організації по захисту прав як простих вчителів, так і батьків учнів. Думаю, що з часом вдасться створити таку незалежну "профспілку". Бо лише у об'єднанні - сила.

Ми ж боремося лише за справедливість, а значить Правда на нашому боці. І все, сподіваюся, буде добре. А головне, що зміни в Україні грядуть. І початися вони, на мою думку, мають саме з освіти».

Від редакції. Сашко та Таміла Ворошилови давно співпрацюють з нашим виданням. Їх родину добре знають на Закарпатті, та й по всій Україні. У деякій мірі цьому сприяла їхня участь у першому сезоні шоу "Міняю жінку". Тамілі тоді довелося нелегко - вона потрапила до квартири у Харкові, яку знімало подружжя з африканської Уганди. Її "битву" з тарганами досі пам'ятають всі закарпатці. Тепер вона мусить воювати з "тарганами" у іншій сфері. І ми у свою чергу бажаємо родині Ворошилових витримки та сил у цій боротьбі із системою. І, звісно, будемо надавати всебічну допомогу, аби правда перемогла і зміни в країні відбулися. Адже це і є нашим основним завданням, як журналістів. Тримайтеся, друзі! Ми також з Вами!

Аби трохи розрядити напруження пропонуємо вам знову переглянути ту передачу "Міняю жінку" за участі Сашка, Таміли та їхніх трьох діточок - Аліни, Яни та Нікіти.    

Коментарі

Д
держслужбовець

Что ни говори, а Тамила молодец! Лед тронулся. Для Людмилы Амброзиевны - это возможность создать свою частную школу...думаю - это неплохой вариант для того , чтобы воплотить мечту о качественном образовании для детей...хотя и такое как есть меня устраивает вполне! Но для учителей, желающих учить качественно и за еще большую зарплату - частная школа - вариант. А на счет сдачи по 100 грн, в год - для кого -то это вообще,наверное, не деньги, но мне лично директор сказала, что "це невеликі гроші"...поэтому - для денежных - частная школа... и все будет без коррупции.

ЗН
Закарпатці НЕ стають на захист родини Ворошилових,

ОСЬ ТАКИЙ ВИСНОВОК Я ЗРОБИЛА

ТБ
теж батько

вихід простий- НЕ ДАВАТИ

1
123

Взагалі про, що мова. Про шкільну форму- так в шкільній формі ходить більшість шкіл всієї України. Підручники- хіба вчитель не знає, що підручники низької якості( ще раз повторюю), якщо вона цього не знає, то можна поставити під сумнів її професійність. По всій краіні батьки докуповують книги своїм дітям, бо саме через книги ми вдосконалюємось та розвиваємось, по всій краіні батьки допомагають в ремонтах класів, і не тільки, якщо потрібно ще і парти купляють за своі гроші. Шкода жінку, що вона так і не зрозуміла, як опинилася іграшокою в брудних іграх. І замість того, щоб зупинитися, як танк йде далі, який ви приклад для учнів, діти зараз не такі маленькі і вони добре розуміють who is who!

В
Ватсон

те, що деякі люди пишуть у Берегові на захист дирекції та вчителів ЗОШ №5 лише підтверджує, що у Берегові є відома лікарня. Директору та деяким вчителям туди давно пряма дорога.

ПГ
Проблема ГЛОБАЛЬНА!

Я вважаю, що Таміла підняла питання, яке є актуальним не тільки для окремої школи Закарпаття. На жаль, і в Мукачево, в школі, де навчаються мої діти і в інших школах Мукачева(спілкуємося з батьками)постійно на щось збирають (і нікого не цікавить чи ти можеш а тим більше чи бажаєш це здавати). Якщо хтось є не згідний з тим, що я кажу - підкажіть школу, в якій нема поборів і я із задоволенням переведу туди діточок. Дякую)

ДО
до Олени

Шановна пані Олено! Ви зовсім не права,що захищаєте директора школи і піддаєте гострій критиці рядового вчителя,який хоче подолати корупцію в даній школі. Хіба це керівник,який не володіє ситуацією і не знає, що в школі серед підлеглих процвітає хабарництво,вимагання грошей від батьків та дітей на книжки,ексукурсії,ремонти класів тощо? Грош ціна такому керівнику. Повністю згідна з висловленням "На підтримку Ворошилових",що якщо директор не володіла фактами хабарництва серед вчителів,то це не що інше як бездіяльність. Але я не вірю,що без згоди директриси таке здійснювалося. Впевнена,що і вона приймала дорогі подарунки, придбані батьками учнів. На мою думку такому керівнику не місце й надалі обіймати посаду директора ЗОШ. Вона повинна перш за все відповісти по Закону за факти хабарництва та незаконний збір коштів(якщо вони підтвердяться). Правоохоронним органам з цього приводу слід провести ретельну перевірку.

ВД
відповідь до Мами майбутньої учениці

І правильно зробите! Недопустіть таку ж помилку, яку допустили мої батьки давши мене у ту школу, де я згодом зрозумів(ла) що мої знання там нічого не варті,бо я не являвся(лася)з багатої сімї чи якоюсь шишкою у Берегові ,а до таких там окреме відношення,я не кажу шо всі погані! є там і нормальні совістні люди - але їх дуже мало!! Ви бачили коментарі до цьої же подібної статті,там пишуть реальні учні які там вчилися, звійсно що хто писав там що" 5 школа найкраща і.т.д "це вчительські діти які кладуть із себе самих розумних,бо вони купили собі оцінки,а ті хто підлизувалися до Пилип щей медалі мають ,а самі тупі як валянки " це не до всіх але до більшості відноситься!Мені просто Ганьба що я вчився(лася)у такій школі де звертають увагу НЕ на знання а на те Хто ти і твої батьки і це просто обідно! ,обідно що все продається і купуєтться як ті знання і люди ГАНЬБА!!!

ВО
відповідь Оксані

Ви, бачу, намагаєтесь показатись компетентною у методиці викладання іноземноі' мови. Навіть молодий спеціаліст знає, що якість навчального підручника залежить від його відповідності програмовому матеріалу, від лексичноі' та граматичноі' наповненості та від відповідності віковим потребам учнів, і аж ніяк не від наявності в ньому украі'нського перекладу. Я сама вчитель англійськоі' і свою дитину свідомо ввідала саме до цієі' школи. Не шкодую ані грамма - дитину навчили дуже добре. До речі, вдома я з дитиною не займаюсь! Спасибі, шановні вчителі!

ОВ
Ольга Василівна

і взагалі, я не розумію проблеми! погана школа? низький рівень навчання? некваліфіковані вчителі? корупція, побори, взятки? так чому Ви віддаєте своїх дітей в таку ПОГАНУ школу? я просто не в курсі, у Берегові лише одна школа? чи справа в нашому менталітеті? самостійно створити собі проблему, а потім плакатися, як нам важко, знайти крайнього і чекати щоб нас пожаліли?

ОВ
Ольга Василівна

шановні "захисники", якщо люди свідомо розбурхують осинне гніздо - це їхнє право. якої реакції від колективу школи чекала ця вчителька? не маючи ніякого відношення ні до учасників цього скандалу, ні до школи, ні навіть до міста Берегово, можу сказати з вневненістю на 80%, що вчителька просто хоче кар"єрного росту, або переслідує інші корисні цілі. і як я розумію, чоловік цієї Таміли - журналіст, який дуже "вдало" і "об"єктивно" висвітлює ситуацію. знаєте,корумпованість породжується не лише через вимагання хабара, але і його дачею. якщо, сучасні батьки настільки марнославні, і їм так важливо, щою у дитини була золота медаль - нехай носять гроші і вчителям, і директрисі, а потів і викладачам, деканам, ректорам.

5
543

Корупція стала нормою всього життя за 23 роки,а вони накинулись на вчителів. Беруть лікарі,чиновники, міліція та всі підряд.Хіба можна прожити за 1000-1500грн.при таких психічних цінах на ринку.Ці ціни відображають корупційні гроші.

1
123

До пані Оксани. На превеликий жаль, Ви так і не зрозуміли, про що йде мова. А на рахунок вчителів 20-30 річним стажем я дуже поважаю, тільки дна проблема- багато з них не хочуть перебудовуватись і викладають все так як було за Радянський час. Більше сперечатись не буду, бо не бачу сенсу.

1
123

Цілком згідна з коментом Неравнодушного, на носі 1 вересня і замість того, щоб підготуватися, розкидуються звинуваченнями. Набиріться мужності, потисніть руки одна одній і пішли далі працювати

ММ
мама майбутньої учениці

Чула неодноразово про побори у цій школі. Правду сказати не вірила і в цьому навчальному році хотіла віддати дитину до першого класу. Після прочитаного не те, що до цієї школи поступить на навчання моя "першокласка",а ми обоє з нею будемо обходити її десятою дорогою. Краще хай вчиться у так би мовити ромській школі. Можливо у ній вчителі хабарів не беруть і корупція в ній відсутня. Шкільна програма для діток всіх ЗОШ однакова. Відносно керівництва ЗОШ №5,то всі,без винятку,повинні піти з керівних посад добровільно. Їм ганьба називатися директорами та заступниками.Куди ж на це дивиться прокуратура?

О
Олена

Шановні дописувачі-схаменіться.Кожна людина любить,коли її вітають із днем народження-не є вийнятком ні тиректор,ні лікар,ні будь-хто.Ворошилова просто не любить мабуть своїх дітей,яким потрібно купити форму,підручники,заплатити за випускний вечір.До чого тут директор школи-адже це обов:язок всіх батьків,але мама двох дітей не має пільги-а де двоє-там і третій поїсть-20% із зарплати,які з неї не знімають+50% за комуналку-могла скласти і нормально все оплатити своїм дітям.Зараз із-за неї будуть страждати тільки вони-їм вже соромно.А якщо вона знала про факти хабарництва,то треба було іти в прокуратуру,а не роздувати.......Я сама мама двох дітей,які вчаться в цій школі.

В
Ворошиловій

Декілька разів передруковувала текст,більшої дурні,маячні ще не бачила.Таміла, все місто говорить про те,кому це потрібно було,а Ви як ПЕШКА виступили для того,щоб Ваша подруга стала на місце директора(вона ж також ніде не реалізувалась так як і ви).Як ви будете самі дивитись в очі людей?Ви говорите,що як вам проплачувати додаткові уроки для своїх дітей,я дозвольте підскажу: займіться своїми дітьми,може громадській діяльності треба менше приділяти часу,щоб хватило і для дітей?Який же ви вчитель,якщо вашим дітям потрібні додаткові уроки?Навіщо купувати підручники з анг.мові,коли мати вчитель анг.мови?Займіться краще дітьми,а тоді може і в інше шоу можна подати заявку:"мій малюк зможе","Україна має талант"і багато ще є шоу.....

О
Оксана

До 123. Але найбільше мені "подобається" логіка в молодших класах! Адже самі викладачі НЕ МОЖУТЬ ВИРІШИТИ завдання! По що говорити надалі?! Цікаво який би ай-к"ю наших викладачів логіки показали б тести Айзенка?

О
Оксана

До 123. Підручники оксфордського чи кембріджського видавництва орієнтовані на дітей англомовних чи спеціалізованих шкіл. І якщо для Вас педагоги з 20-30-річним стажем не є "професійними вчителями з англійської мови", то можливо розкажете хто є для Вас "авторитетом"? Як можна вчити мову без базису? В Ужгороді батьки у декількох школах намагались повстати проти цієї оксфордсько-кембріджськької "елітної" освіти, але міськуправління освіти та молоді вчителя "придушили" цю революцію... В ідеалі щоб таке викладання було тільки додатком до основного вивчення мови, а не механічним заповненням друкованих зошитів. Звісно, що молодим вчителям простіше взяти готові розроблені схеми, натягнути маску розумниці і розповідати про супер-освіту. Але в цих підручниках немає жодного слова українською,жодного пояснення та узагальнення тем. Навіть така елементарна річ як транскрипція та переклади там відсутні. Таке "англійське викладання" вигідно викладачам,які наввипередки рекомендують репетиторство

:
:-)

Таміла Василівна , ви Молодець!!! Правда переможе!.. і багато люей підтимуюють Вас! а тим хабарникам це просто так з рук не зійде, в першу чергу директорці!

Н
Неравнодушный

Люди с ума посходили. Сделали из директриссы одной из лучших школ области символ взяточничества и коррупции... На себя в зеркало сначала посмотрите. Эта "достойная и смелая" Тамила ничем не отличается от коллег, кроме повышенного желания стать директором. Или она не берёт подарков от родителей, а? Раздули бурю в ложке воды и готовы утопить друг друга в этой ложке. Скоро 1 сентября. Займитесь лучше делом. Есть информация, что Тамила забрала своих детей из этой школы. Как она может при этом оставаться там работать? Дурдом Веселка.

1
123

Пані Оксано! Я ще не чула від жодного професійного вчителя з англійської мови, щоб лаяли підручники оксфордськоі чи кембріджського видавництва. Ви напевно просто не бачили жахливих книг Карп'юк. Ви тоді напевно скажете , що і підручник Рівкінда з математики самий кращий і самий професійний, хоча його навіть на парламентських слуханнях розкритикували. Все ж таки до підручників треба відноситься трохи по- іншому, хоча б аналізувати іх.

ДП
до правоохоронців

Чому правоохоронні органи жодного разу не здійснили перевірку цього навчального закладу? Якби такі були проведені у даній ЗОШ та інших школах Берегова, напевно б корупція серед викладачів не процвітала. А так у всіх школах міста, без винятку,а тим паче у ЗОШ №5,корупція аж кишить і з кожним днем процвітає. Вчителі та керівники шкіл нікого і нічого не бояться та збирають від учнів і їх батьків кошти на всякі потрібні і непотрібні заходи,у тому числі дні народжень педагогів і особливо директорів та їх заступників. Це повторюється дуже часто.

ДЦ
де ця правдолюбка була раніше?

1

Б
Берегівчанка

Все прекрасно знає Пилипка. Мені прямо в очі сказала, шо я не подякувала їй за те шо вона взяла мою дитину у школу. А вчителі в школі №5 вибачте "дуполизи". Коли у однієї з вчителів було день народження і вона запросила весь колектив у ресторан, жодна із викладачів не прийшов привітати її, бо Пилип їм поставила ультиматум, так як вона була їй неугодна. Всі давно знають шо ШКОЛА № 5 САМА КОРУМПОВАНА.

Т
так

Осв1та повинна бути безкоштовна без всяких "Добров1льних" внеск1в. Бо б1льшу частину цих внеск1в розкрадаэ керывництво на чол1 з головним бухгалтером за допомогою липових рахунк1в. Так в быльшост1 бюджетних орган1зацыях робиться. Де справедлив1 не проплачен1 в1дпов1дн1 перев1рки дивляться КРУ, прокуратура...

М
Марина

Зазвичай ідея здавати великі гроші виникає у декількох батьків, а решта чомусь мовчить і здає ту суму...звичайно, вчителі та директор також не мають дозволити, аби їм дарували дорогезні подарунки і т.п. але в першу чергу винні батьки. мені здається, що ця стаття занядто роздута...

О
Оксана

Таміла надзвичайно смілива жінка. Хоча деякі моменти з її емоційного виступу, дійсно, суперечливі. Так, щодо одягу та спорядження дітей до школи - це обов"язок батьків. Я сама виховую двох дітей... Щодо випускного та відео-фотозйомки, то в нашій школі це вирішував батьківський комітет. Хто, скільки і кому взагалі потрібні ці фото-відео. Хто хотів, то й платив і замовляв. Окреме питання - новомодні книжки з англійської. Це вже більше проблема освіти загалом. Самі вчителі тихенько по кутах лають підручники "а-ля кембрідж" (чи щось подібне), але відкрито виступити ніхто не наважується. Тут їй, як вчителю англійського - низький уклін. Можливо саме зараз це питання буде, нарешті, обговорюватися. А от "ремонтні" внески у нас виключно прерогатива батьківського комітету. Всі знають як фінансується освіта і якщо батьки хочуть щоб діти займались у свіжепобіленому приміщенні чи не ходили по драній підлозі - то теж скидуються. До слова, ті хто немає можливості просто так і говорять...

КВ
Климент Ворошилов

Лёд тронулся! Всех нечистых на руку и бессовестных "учителей" должна насторожить эта ситуация, характерная не только для Берегова. Ворошилова - молодец!

ВП
в підтримку Ворошилових

Не є секретом,що батьки цієї школи систематично здавали гроші ( й не малу суму - в навчальному році більше 1000 грн. від одного учня) на так званий ремонт навчального закладу. Очільник шкільної установи мав би про це знати,бо без його згоди класні керівники цього б собі не позволили. Якщо такою інформацією директор не володіла,то це не що інше,як бездіяльність. Все ж таки цікаво,а на які саме цілі витрачалися зібрані батьками кошти,бо держава та міська рада із бюджету фінансівали ці потреби?

ДР
дуже рада

Молодці всі хто буде боротися з корупцією і допомагати цій сімї, треба починати з себе , жити справедливо і благочестиво і ми будемо не як тварини, а дійсно носити імя людини достойно!

Читайте також