Закарпатці взялись пояснити Україні слова власного діалекту. Почали з шовдаря, потя і гузиці (ВІДЕО)

172
54

Новий телепроект із назвою «Говірник» віднедавна стартував на телеканалі ZIK.

Ведучим програми став ужгородець Олександр Мерявчик.

Допомогли йому пояснити значення слів хлопці із організації свят «Наша Файта» Михайло Карпенко та Павло Мандзич.

У перших випусках закарпатці пояснили значення таких діалектизмів, як шовдарь, паленка, вадаска, папучі, вадитися, біцігля, рокаш, пацали.

Також радимо перегляунти резонансне дослідження про те, що таке закарпатський діалект. У ньому Петро Мідянка та Павло Чучка відповідають на, як то кажуть, найбільш типові запитання про закарпатський діалект.

Мukachevo.net

Коментарі

С
Сміялася

Чекаю нових тлумачень. Молодці!

О
орест

Судячи по логіці дибіла ой русина, тоды в кожному окремому районі Закарпаття свій язик, так виходить чи нє?

M
milosh

Діалектів не існує в принципі. Існують лише мови. Діалекти - штучно вигадане владою (або шовіністами) поняття щоб прив"язати окремий субетнос (етнос) до метрополії..

Т
тато

Хлопці роблять добру справу, їх треба підтримати і не критикувати.

O
Olena1

По-перше: нема закарпатського дiалекту, а е русинськый язык. По-друге: сi хлопцi не по-закарпатськи говорять, а по-украiнськи iз вставленими окремими закарпатськими словами. Се ни по-закарпацькы, у нас так ни говорять. Ни треба из нас дурных робити.

В
Васьо

Правду маєш Цилю.Первоє то не ганьбитися свої бисіды.Отстоювати її.Особенно перед галіцаями.Бо тоті паскуды най булше нас топчуть.

Ц
Цильо

Словникы ко бы хотів знати уже сут. Май ліпшый тай май повный (ги ми ся видит) словник І.Керчі. Рядный словник мараморошського діалекта Сабадоша. Сут ище дакулько, айбо май слабинькі. У них тисячі слов. А сисі сирохманы знавут лем шовдарь тай гузицю тай ище хотят дакого вучити)). Лем Словникы дают читаво мало, треба говорити тай писати по русинськы. Шкода, айбо наша бисіда пропадат кажджый динь на нашых очох. А пропадат бисіда-пропадат наруд. Слова многых діалекту котрым было не єдно сторучя, котрых ни є у другых бисідох, пропали навхтема і так ніґда не были записані на папірьови. Сесе зоправді май велика суєта має быти днись у русина, а не Путін із Порошенком. БИСІДУЙМЕ ПО-НАШОМУ!!!

Д1
До 13:02

Пiдоре свiдомий "миздобулий", закрий вафельник, бо вонить iз тя.

Д0
до 02,16

Ты псе московськый . Сифілісный быв твій идол ЛЄНИН . Треба бытя замочити уэнно ыз тыв мумийов у росил , обы ти ни воняло ыз пыска .

Ц
цімбор

Може започаткувати збір цікавих слів які увійдуть у книжку?

П
поет

Маю ініціативу! Скласти словник і ми не забудемо свою історію, не забудемо як спілкувались нвші предки.

М
мукачівець

дуже гарна ініціатива хлопців, кожен район Закарпаття має свій говір. а основне, що всі один одного розуміють.

П
професор

Дуже файно пудходить слово гузиця до сраки К.Л.І із МДУ, Котра думать аж она Клеопатра а она Босорканя котра думать аж она не зробила карєру бо всі виноваті аж она самутня і не ректур, адь шипе гі змія на усіх ко розвивать школу биз неї, котра за 20 годув нич не зробила, а ми заочнуки здавали бабло сьому декану бо були дураки, а нись за сі гроші она кататься на моторі за 20 ейзеру долару, купила докторську.і хвалиться аж уничтожить вишу школу. Нигда аж бися вср...!

Д
дідо

ко є сись смаркач, котрого якыйсь бімбов усцяв у шароварах. най собі маттір дрымбать, а наш язык най не усмівує, бо го за яйця у динь "ненькиной" незалежности у паметника сіфілісному шевченкови на народнуй площи у унґвару повісиме.

Ш
Шарньовка

Бисіда наших людей-сама фоса!

К
КомпоТ

https://www.youtube.com/watch?v=QwAMA9GY-fw Это точно как наши "Хлопы,с Лучок и Хуста))))ахахаха

СК
Сергій К

Дуже симпатично, з гуморм у хлопців виходить. Молодці!

Д2
до 21,12

ко казав ож Львив мени ся не любить? Мне ваши подпрыгивающие ебальники, которые Украину уничтожают вместе с жидами и пиндосами не любять.

o5ть дурдом

Зараз ти дам такий великий пофон шо улізеш на плафон та будеш плакать оби тя зняв! Но типер ти знаш ко му няньо...

Р
Ріпа

Од сякых сюжету у майданутых націоналішту началася истерика. Вни вірувут, ож йсе "політичне русинства" и заказ от Путіна.

К
кум

сіло потя на воротя волупило вочи, іхав донгов фиркнув камінь, вибуло му око...

Д2
до 23,05

Тебе нибораку уєнно із Питром тай крумпльом нимішало файно укопкати по гузичниках . Які мі го ся нйшили вілікі закарпатці МОСКОВСЬКОГО РОЗЛИВУ . Істе паскуди український хліб , тай ганете українців .

Ц
Цильо

Петре май гуршого чилядника ги кой такі ги ти ниє! На Балканох кажут же потурченый гурше турка! Сяк оно і є! як мож уповісти за свою чилядь зо котров ись єдної кырви аж май гуршоі ниє? Ни впувім за вшиткі народы айбо уд твойых цурошу украйинцю ліпші сьме у 100 раз. Туй не треба далеко іти позирай лем яку державу трібен бов учинити 50 млн.наруд! Посміховище ушиткого світа! Позирай як жиют русины по селах тай як жиют украйинці, я не лем за хыжі тай гроші пишу, ай і затото кулько там пяничнику тай наркоману, копылят, голодных пінзіяшу при живых дітьох, а кулько у нас. Айбо за ото як они трібні майдановати! А робота? Свистати у роботу! Сякі гі ты сут кажджого народа - кличут ся манкурты! Не мерзят ся цюльовати тай лизали чужі гузиці лем бы указати же они май кось ги дако. У твому припаді ты єсь великый укр-бандеровиць, а ушиткі русины што жиют вокул, кидь ід тобі руняти - сут нико! Тфі... Чорте ты нагуляный! Вуліла тя мати усцяти на жаливу!

Д2
до 21:12

Ти в неадекватI? Телепню, прочитай ще раз комент на 17:26. Може дашо поймеш :))

Д1
до 17,26

не тебе кацапская морда указывать что и как . сколько иероглифов изучил китайских , тяжело да . Маєш дяку посважати закарпатців . Навиди хуть йеден ригіон із твої кацапії , оби ся мирно уживало тілько націй як у закарпатьови . Львів вам ся ни любить , старий красний город ганете . Племя ви бизродноє .

Р
Ріпа

Команішты посадили мого вуйка за націоналізм. Завто, ож писав "москва" и "кийов" з малої буквы, а "Шовдарь" - з великої.

В
Вайсман

мы украЙИнцi вэликы та й могутнi!

Ф
Фосикля

Сто проценту Штримфльо.Правду говориш.Майся фест. Всім нашым льодям ЧЕСТЬ ДОВКОЛА!!!

Ш
Штрімфиль

Нам у области добре усім.Нормольно живеме кось ліпше кось гірше,но нетреба нам указувати як жити,як говорити.Століттями жилисьме без вражди,а типирь ся умники находять чужі ,які поняття не мавуть та учать кому ,як жити.

Б
Бисіда

КРУМПЛЮ, дякуву ти ош ты настоящий наш руснак. Ты дъяволе Петре, недуйдавый нетрібный мершаку, обыти поганоє было кіть ты пусміло на нашых люди і на нашу бисіду своє воняло открыти. Ты чорте кіття п..у та полетиш аш за перевал, уткісся вкотив. Мы руснаки были є і бодеме! Наша бисіда майліпша!!!

ДК
до КомпоТ

Твiй нiк вiдображае те, що в тебе находиться в твоiй дурнiй башцi.

ВФ
Вернер Файман

Проблема в том, что Галиция - это опорная база (если можно так выразиться) бандеровцев. Если они сдадут Галицию - им просто не на кого потом будет опираться. Хотя - кто его знает, что у них там в головах...

ДК
для КомпоТ

Ты знаеш, мил-человек, почему на Закарпатье никогда не было конфликтов из-за языка? Потому что закарпатцы намного умнее быдла заперевального и более того, даже такие как ты,мудаки,сеющие языковую смуту,здесь в подавляющем меньшинстве.

К
компоту

да пусть тебя не ебет , где , кто и как в Закарпатье говорит. ты главное учи галицайсую, жидовскую и пиндосскую...а ми туй знаеме сами як говорити и с ким ся цимборувати та паленку с ким пити.

В
Василь

А хіба у нашій закарпатській мові є такі слова як дупа, філіжанка?

К
КомпоТ

Это только у нас в стране нету чистого государственного языка,каждый "балакает"как хочет,просто иногда встаешь в ступор когда какой то гукан что-то пытается тебе объяснить.В горах с козами на одном языке говорят,в Хусте на другом,в Лучках уже на третьем,а в Берегове уже вообще "модёр бэсэлнэм".Ужасно и это одна область...Такие приколы только у нас походу)))Стыдно)))

Т
тарасу

добавлю..эти подмывальщики польской жопы только недавно ссать научились стоя.

ДП
до петра повторно

пнх бандерлог!!!!!!всместе с редактором сайта!!!

ДН
до нечитавого Петра

Не йшовбись чорте нагуляний нах за перевал до таких, якись i сам. Iз-за таких придуркiв, як ти, i началася бiда на Донбасi. Носитеся з тов телячов мовов, ги йобнут.i i покоя вам ние.

ТЧ
Тарас Чубай

Рагулизм — это проявление самоуверенной малокультурности. Фактически Львов сегодня населяют бывшие крестьяне, которые, к сожалению, утратили сельское лицо и не приобрели городского. Люди же, родившиеся в музее под открытым небом, от самого созерцания всего этого становятся немного более культурными существами.

КД
Крумпиль до Петра

Побзерай нимці зняли фильм, называться "наши матери, наши отцы", там ти , баранови, німці, объяснять ко такі бандеровці. У ютубі є якраз отрывок, бо цілый фільм годен ти зорвати твій мозок воспаленый

К
Крумпиль

Русинский язык имеет языковой код en:ISO 639-3 rue и относится, наряду с русским, украинским и белорусским, к восточнославянским языкам. В паннонско-русинском языке, распространённом в Сербии, восточнославянские черты переплетены с западнославянскими в силу его гетерогенности[6].!!! А, ты, Петре, перестань свое принижовати і чужому ся прислужовати( провда кіть ты є корінный закарпатець), а кіть ты "звідтіля", то наш спор законченный . Я з хворыми нациками бисіду не веду

ПД
Петро до Крумпля

Само паскудні люди то є закарпатці або як туй дако каже русини. Один другого би за копійку продали. А бандеровці крупле за свою свободу билися з советами.

П
Петро

Знаєте як я дивлюся на коментарі? :) Один хоче пояснити барану що це закарпатський діалект. А баран каже що то є язык:)) Короче кусок дебіла)))) Крумпиль піди у бібліотеку посиди там тиждень та вивчи звідки русинська хна вийшла)) "Під бібліотекою маю на увазі у Чехії - там сотні матеріалів" Русинська мова — група діалектів, якими розмовляють етнографічні групи Сербії, Словаччини, Польщі, Хорватії та України! Таким чином без цих країн не було би такого діалекту як русинська! А скільки є русинських "діалектів" ну мікро мов? Юй та пак Крумпиля не вчили такому? Хоча, у хліву багато не навчишся! Ну так пак поїхали: 1. "сербська" (бачвансько-сремська або паннонська / бачвансько-русинська) 2. "словацька" (лемківсько-пряшівська або русинська на Пряшівщині / шарисько-пряшівська) 3. «польська» (лемківська у Польщі або лемківсько-горлицька) — є кодифікованими у 1990-х роках, а «підкарпаторусинська» або русинська на Закарпатті не є кодифікованою і є масивом українських говорів Зак. Обл.

Р
русский

обажаю закарпатский язык!!!!!одни фигли чего стоят!!! по украински так не звучит..

ПД
Петро до Крумпля

Пой сюда гукане.

КД
Крумпиль до Петра

Лай , ниборе , субі , тай дурнів копони. Щись не ублювов бандерівську предательську пропаганду? Товды с тобов нішто спорити, розум пока щи с тобов не дружить. Маскалі ти ся привижавуть, верховинцю дурный

П
Петро

До Крумпля. Най тобі не лаву сука ти, у пятницю, із-за таких як ти долбойобів там на Донбасі война. А кіть тобі шось не любиться, матери в п...у віцьови на х..й пи...й у Росію. Чи може вже заболи коли мацкалі прийшли після войни на Закарпаття, як черешні їли, вино пили у Бобовищі у пивницях.

Л
Лепедув

Исе наш русинськый язык а вы дале ходить тай говорить ож исе диалект.Вы маленько ся заблудили,я вам рекомендую обисьте поникали як гворили на украинськив 100 годув тому та пак поспоремося у кого туй диалект а у кого нет. Уже я даже не говорю чисто на русинськив но не бида,будуть ще часы.

1
123

Чого удалили коммент ????????

КД
Круипиль до " інтелектуала"

Вы, неборе, чим міряєте уровинь інтелекту ? Бо я не изъяснюсь на вашив телячий мові? За перевал мандруй , там міряйся з браттями по розуму :) а у нас язык , а не діалект! То маєш запомнити і приняти, кіть хоч тут жити надале

1
111

молодці хлопці! із задоволенням переглянула

*
*****

Крумпиль, ваш рівень інтелекту "зашкалює" не залежно від мови.....

К
Крумпиль

У нас ни діалект, а русинський язык, який намного старшый як ваша іскуственна мова.

Читайте також