Коли доречно оформити банківську картку дитині? (Блог Сергія Вожжова)

103

Почнемо з того коли взагалі можливо дитині зробити її особисту банківську картку. За наявними пропозиціями дитячих чи юніорських програм з 6 років. Вже декілька банків в Україні пропонують такі програми: Приватбанк, Монобанк, Ощадбанк, А-банк, цей список постійно зростає.

Дитячі та юніорські картки - це перші банківські картки, з яких доречно починати занурення дітей в світ електронних грошей. Бо такі картки повністю контролюють батьки, фактично це додаткова картка до батьківського банківського рахунку, по якій батьки через свій банківський додаток встановлюють всі ліміти та контролюють всі операції дітей. І саме завдяки використанню такої дитячої картки батьки мають можливість контрольованого впливу - слідкувати за використанням цієї картки та допомогти дитині порадами, щоб більш ефективно нею користуватися.

Коли такі карти лише почали з'являтися, а банківських додатків в телефонах ще не було (бо телефони були кнопкові) я оформив дитячу карту своїй старшій дитині. І це було в ті часи, коли на дитячу карту також можна було встановити невеликий кредитний ліміт, що я і зробив - про всяк випадок. А про особливості використання дитиною кредитного ліміту я узнав через погіршення свого кредитного рейтингу - виявилося, що вона знімала кредитні гроші з банкомату (з комісією 4%), а повертала їх на карту без врахування цієї комісії, що призвело до прострочених платежів. Сума була незначною, але який чудовий привід для спілкування про банківські гроші з дитиною.

Зараз банківські додатки дозволяють контролювати всі операції в режимі реального часу і опція кредитних грошей вже не доступна на дитячих картах (мабуть, банки теж зробили висновки:)) Але деякі батьки не вважають за потрібне зробити дитячу карту, бо самі користуються готівкою та дітям дають готівкові гроші. Ви маєте знати, що з 14 років за наявності ID-карти підлітки можуть отримати свою особисту дебетову банківську картку, контролювати яку батьки вже не можуть. І вони це точно зроблять! Бо їх друзі будуть мати такі карти, а в підлітковому віці приклад друзів важливіший за приклад батьків. Тому, якщо своєчасно в дитинстві ви не допомогли дитині опанувати використання банківської картки, в підлітковому віці втратите цю можливість - вони робитимуть свої фінансові помилки вже без вашої участі та допомоги.

Розберемося з найбільш важливими питаннями щодо оформлення та налаштування банківської картки:

Чи потрібно дитині пройти якесь окреме навчання до того як оформити дитячу банківську карту?

Достатньо попередити дитину, що у неї тепер буде своя банківська картка. Скоріше за все, дитина вже знає що це таке:) Якщо приділите час та увагу спілкуванню щодо використанню цієї карти - це цілком доречно, але не завантажуйте занадто теорією - цікавіше буде про це говорити вже за наявності карти та певних ситуацій з практики.

На що звертати увагу під час налаштувань банківської карти для дитини?

На те, як ця карта буде використовуватися. Якщо у дитини є можливість робити всі покупки безготівково (в їдальні школи є термінал, в автобусі по дорозі на тренування можливість платити картою, тощо), можна обмежити зняття готівки. Якщо не хочете, щоб дитина витрачала гроші на ігри онлайн - обмежити платежі онлайн. Тобто, спирайтесь на здоровий глузд та загальні правила безпеки. Важливо, щоб дитина знала про ці обмеження, щоб запобігти зайвому стресу, коли їй не вдається скористатися картою, хоча там точно є гроші.

Чи може дитина загнати вас в борги перед банком чи оформити кредит?

Ні, всі дитячі та юніорські катки зараз виключно дебетові - тобто, з них можна використати лише ті гроші, які на карті вже є. Оскільки переважно саме ви будете поповнювати цю карту, то саме ті гроші, які ви на дитячу карту перерахували, дитина і може використати. Це навіть безпечніше, ніж давати дитині готівку. І значно простіше проконтролювати як були використані ці гроші, щоб поспілкуватися про це.

Продовжимо за тиждень, а за рік знайдете в цьому блозі 52 рекомендації щодо фінансового виховання дітей та підлітків, які точно будуть корисні.

Коментарі

Читайте також