365-те лютого: У Мукачеві провели благодійний збір до річниці повномасштабної війни (ФОТО, ВІДЕО)

5
0

На території громадського простору Aware Zone у Мукачеві 24 лютого зібралося чимало людей, щоб у річницю повномасштабної війни поговорили про втрати, успіхи та плани на майбутнє.

Громадський активіст Максим Адаменко розповів факти та цифри про війну, наприклад те, що від 24 лютого минулого року в Україні пролунало понад 15 тисяч повітряних тривог. Найменша кількість - 4 за день, найбільша - 189 повітряних тривог за 1 день по Україні. 174 тисячі квадратних кілометрів залишаються потенційно небезпечними через замінування, а це близько 30% території всієї України. Більше 8 мільйонів українців виїхали за кордон, з них 2,8 мільйона були насильницько переміщені на окуповані території та в росію. Найбільше українців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині.

"Анексована територія України росією за цей рік склала 136 тисяч квадратних кілометрів. Це як Непал, або Греція. На цих територіях проживало 12,8 мільйона людей, це чверть населення України", — розповів Максим Адаменко.

Громадський активіст також зазначив, на початку війни наші військові знищували близько 500 ворогів за день, потім цей показник дещо зменшився, проте від листопада, грудня цифри знову почали рости. Зараз в середньому за 1 день наші військові знищують до 800 ворогів.

Військовослужбовець Руслан Романов, який побував у найгарячіших точках України, спеціально до річниці повномасштабної війни приїхав зі Львова до Мукачева, щоб розповісти про війну з середини.


"Я приїхав сюди, щоби люди розуміли, що ми є одне ціле. Я сам з Луганщини, перейшов на українську. Є 2 категорії людей: "золота мольодьож", яка приїхала сюди, а є інші люди, котрі виїхали пізніше, бо вони шукали шляхи, як виїхати, от я з цих других. Зараз Україна має бути одна єдина і соборна. Я не був вдома з 2014 року. Тому, такі як я двіжуємо там (на війні)", — зазначив захисник.

Гості заходу також мали можливість поспілкуватися з Владом Цмурою. Він розповів про роботу ССО та операторів наших дронів. Чоловік і сам управляє "бойовими птахами" та зазначив, що дрони на фронті дуже потрібні. Ворог здатен знищити до 2 дронів на тиждень, тільки у 1 бригаді, тож постійний збір коштів на ці пристрої називає правильною ідеєю.

Окрім військових, з присутніми поспілкувався місцевий підприємець Сергій Герасимюк, який має СТО та вирішив виготовляти антидронові рушниці. Для цього сам купує необхідні комплектуючі та разом з помічниками створює аналог дорогим закордонним пристроям.


"Антидронові рушниці довго у мене не затримуються. Навіть ця, яку приніс показати, вже має їхати на передову. Така рушниця здатна вивести з ладу ворожий безпілотний літальний апарат і значно дешевша за закордонні пристрої. Вигляд, у неї простіший, зізнається розробник, проте ефективність хороша", — розповів Сергій Герасимюк.

Завершився захід благодійним аукціоном. Від продажу лотів вдалося виручити майже 140 тисяч гривень. Цікаво, що один з лотів - милицю військового Руслана Романова присутні купили гуртом за 40 тисяч гривень. Чоловік сказав, що готовий продати її тільки за таку суму.

Організатори події розповіли, що всі зібрані гроші витратять на дрон DJI Mavic 3 в розширеній комплектації. А також зазначають, що збір триває. І про війн варто пам'ятати щодня.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також