40-річна закарпатка отримала свій перший у житті паспорт (ФОТО)

10
0

Сорокарічна Маргарета Сухан свій перший у житті паспорт громадянки України отримала минулого понеділка – доти взагалі не мала ніякого документа, який би посвідчував її особистість.

За словами начальника СГІРФО Берегівського РВВС Василя Гусака, до цієї приємної для жінки миті разом із ромським медіатором, соціально-медичним посередником від Міжнародної благодійної організації “Чіріклі” Оксаною Швец, очільником ГО “Майбутнє ромів” Іштваном Паппом і медреєстратором в амбулаторії Окремого хутора Оленою Ровжою вони йшли понад рік. Справа в тому, що М. Сухан народилася в 1971 році в смт. Акбулак Оренбурзької області (Росія), куди мати виїхала на сезонні роботи.

У ті часи багато берегівських циган подавалися на заробітки, дехто там і залишався, а були й такі, що поверталися додому вагітними або ж із дітьми. У конкретному випадку в далекій російській глибинці народила Амалія Сухан, але документи про це десь загубилися, і свідоцтво про народження так і не було виписано. А в довідці дату народження затерто. Коли за вказаною адресою пішов запит, там відповіли, що всі документи про народження в архіві зберігаються всього двадцять літ, отже, залишився суд, який і визнав рік, місяць, число й місце появи на світ цієї жінки-ромки. До речі, вона дуже тиха та спокійна, тож і не дивно, що так собі й жила без паспорта. Жінка не вміла (чи не хотіла?) оббивати пороги різних кабінетів та інстанцій. Народила десятьох дітей – найстаршому Руслану вже 18 років. Далі йдуть Бейло, Гіта, Зіта, Ілона, Юлій, Оронка, Давід, Маргарета та Даніел. Але на цьому тут вирішили не зупинятися – Маргарета вже вагітна одинадцятою дитиною. Тож поповнення – не за горами. Сухани живуть в

Окремому хуторі, до речі, чоловік також “ходить” без паспорта, але тут проблема вирішиться швидше, бо він  мав свідоцтво про народження, однак його знищила психічно хвора ненька, вкинувши документ у палаючу грубку. Якщо вести мову далі про сім’ю, то тут у майбутньому хочуть залучити дітей до шкільництва, адже вони не знають ні читати, ні писати. Напрочуд мила та чарівна Оксана Швец переконана, що зуміють і в цьому плані покращити ситуацію, тобто маленькі роми в новому навчальному році неодмінно сядуть за парти.  

На запитання, чому паспортне питання ромського поселення не вирішувалося дотепер, міський депутат Іштван Папп сказав, що виникало чимало перепон, зокрема, його попередники  працювали непрозоро, тобто з цілої низки причин їм невигідно було займатися цим процесом.  Між іншим, серед хуторян ще багато безпаспортних, тож ними вирішили опікуватися всі, найперше вже згадувана пані Оксана, а також Олена Ровжа, Іштван Папп, які вельми вдячні за зроблене Василю Гусаку. Останній також зауважив, що таких випадків, коли людям у вже зрілому віці виписують паспорти, немало. Через те, що окремі роми живуть без документів, і виникають різні інциденти з правоохоронцями, які в таборі є частими гостями.

Насправді, Василь Гусак останнім часом у цьому плані робить багато, варто пригадати історію з Юрієм Товтом, якому також паспорт виписано, але він з якихось причин не приходить за ним протягом певного часу. А скільки довелося йому та представникам громадськості витратити нервів і зусиль, аби  завершити паспортну епопею. Отже, слід сподіватися, що життєвих історій, подібних до Маргарети Сухан, яка останніми днями почала виготовляти ідентифікаційний код у ОДПІ, виходжувати довідки про народження дітей у ЦРЛ, оформляти інші папери в ДРАЦСі, буде щоразу меншати.  З цього приводу варто наголосити, що наразі є близько 60 таких осіб, що хочуть отримати паспорти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також