7-бальний землетрус на півдні Румунії був зафіксований вперше за 200 років

50
0

Черговий землетрус у вівторок 14 лютого вдень зафіксований у Румунії на південних схилах Карпат магнітудою 5,7 балів, відчувся він навіть у столиці країни Бухаресті.

Утім, як стверджують румунські сейсмологи, у епіцентрі інтенсивність землетрусу склала понад 7 балів, повідомляє видання digi24.ro.

"Після землетрусу магнітудою 5,7, який стався у вівторок в окрузі Горж, наразі відбулося 94 афтершоки", - повідомили в середу 15 лютого представники румунського Національного інституту фізики Землі (INFP). У населених пунктах поблизу епіцентру інтенсивність склала понад 7 балів.

На запитання, чи були вони сейсмологи здивовані інтенсивною сейсмічною активністю в цьому районі, експерти відповіли: «Прогнозувати неможливо, ми всі залежимо від природи».

Науковий директор INFP Мірча Радулян заявив, що землетрус відчувався на великій території, аж до Сербії та Угорщини, а в зоні епіцентру були місця , де інтенсивність перевищувала 7 балів.

«Те, що сталося вчора і позавчора (вівторок і понеділок) – говорить про особливо велику активізацію в цьому районі. По суті, це найбільша сейсмічна активність, зареєстрована приблизно за 200 останніх років, відколи ми можемо отримати записи про землетруси. Це був такий собі сюрприз. Наші розрахунки показували максимальну величину у 5,5 балів у цій місцевості.

Лише одного разу, близько 80 років тому, в 1943 році, в цьому районі був зафіксований землетрус магнітудою 5,2. Також пізніше було два землетруси магнітудою понад 5 балів.

Нинішні показники кажуть про виражену інтенсифікацію сейсмічної активності, це змінить карту сейсмічної небезпеки для цієї території, у майбутньому ми скоріш за все матимемо там більші землетруси", - розповів Радулян.

Однак на думку сейсмолога Горж не стане новим районом Вранча, де найчастіше відбуваються землетруси на території Румунії. За словами Радуляна, наразі тут все ще очікуються афтершоки, але меншої інтенсивності, з максимальною магнітудою 4 бали.

«Утім важко точно сказати, що буде в майбутньому. Не існує методу прогнозування землетрусів, і це також не лише у нас - а й у всьому світі. Сейсмоактивні плити постійно рухаються, часом буває, що накопичується більше стресу (у земній корі) - але для прогнозування землетрусів немає формул, ми віддані на милість природи», – констатували експерти INFP.

Наразі три сейсмічні станції планують встановити в області Горж для подальшого спостереження за землетрусами, а також п'ять GPS-станцій для моніторингу руху розломів.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також