7 підприємців `Зеленого` ринку забрали у відділок, одному дали 5 діб

7
0

за непокору правоохоронцям

Уже кілька років в Ужгороді точаться словесні, й не тільки, баталії довкола доцільності існування ринку на вул.Феденця. Міська влада була однозначно проти, прийнявши рішення про ліквідацію ринку й облаштування на його місці дороги для автотранспорту, що дозволило б розвантажити від автівок центр Ужгорода. Натомість підприємці неодноразово оскаржували рішення влади про демонтаж ринку в судах і навіть чергували ночами, аби не допустити силового демонтажу торгових павільйонів. Люди аргументували свою позицію тим, що вони взяли в банку кредит, закупили нові сучасні торгові павільйони, і тепер позичені гроші необхідно віддавати. Як твердять самі підприємці, базар давав заробіток близько трьомстам людям та їхнім сім”ям. Тому вони категорично не погоджувалися згортати торгівлю й забирати з ринку свої “будки”. Протистояння дійшло до того, що минулоріч невідомі зловмисники спалили на базарі кілька торгових павільйонів із товаром. 

Увесь цей час міліція не втручалася в конфлікт базарників із владою, наражаючись на критику з боку керівництва міста: мовляв, правоохоронці бездіють й не дають владі очистити центр міста від хаотичного ринку для руху транспорту. Натомість керівництво закарпатської міліції чітко дотримувалося власної позиції, яка була неодноразово озвучена: міліція не вдаватиметься до жодних силових дій на ринку, доки не буде рішення суду, що вступило в законну силу, про ліквідацію ринку. Якщо таке рішення буде й судовиконавці візьмуться за його виконання (саме така процедура передбачена законом у подібних моментах), тоді міліція, згідно зі своїми функціями, забезпечуватиме виконання рішення суду й дотримання громадського порядку.
І от зранку у вівторок, 9 червня, на ринку по вул.Феденця розпочався демонтаж торгових павільйонів. При цьому були присутні численні судовиконавці, керівництво Ужгорода та правоохоронці. На жаль, не обійшлося без інцидентів, а міліцію окремі ЗМІ поспішили звинуватити у свавіллі й побитті торговців ринку, в тому числі й жінок.
 
--П”ятого травня цього року Господарський суд Закарпатської області виніс рішення, згідно з яким товариство з обмеженою відповідальністю “Дельта Уж-Буд” на вимогу Ужгородської міської ради зобов”язане звільними територію вулиці Феденця-провулок Баконія в місті Ужгород від тимчасових торгових павільйонів з одночасним їх демонтажем та вивезенням із займаної території,--коментує події довкола ринку начальник ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Павло КОНОНЕНКО.--Раніше неодноразово власники цих кіосків попереджувалися міською владою про те, що кіоски розташовані на проїжджій частині, заважають проїзду транспорту і збирають велику кількість сміття в центрі міста. Торговцям неодноразово пропонувалися різні місця на трьох ринках Ужгорода, але від цих пропозицій власники кіосків відмовлялися категорично.
 
Згідно з рішенням суду, виконавча служба винесла рішення про виконавче провадження, попереджувала власників кіосків про добровільний демонтаж кіосків, але цього не сталося. В суботу представники виконавчої служби та міської влади через гучномовці неодноразово попереджали власників кіосків, що вони повинні добровільно звільнити територію. А якщо цього не станеться, буде виконано примусове провадження. Проте цього знову не сталося. Тому 9 червня, о шостій годині ранку, виконавча служба приступила до примусового виконання рішення суду щодо демонтажу торгових кіосків. Для охорони громадського порядку було задіяно двісті працівників міліції, з яких 30-- співробітників “Беркута”. Коли власники кіосків намагалися штурмом прорвати міліцейський ланцюг, було прийняти рішення включити в охорону громадської безпеки підрозділ “Беркут”, який відтіснив власників кіосків та тих осіб, які з ними прибули. Під час цього інциденту окремі громадяни отримали тілесні ушкодження. Зокрема, в міську клінічну лікарню звернулася жінка 1951-го року народження з діагнозом “забій грудної клітини”, а також чоловік 1968-го р.н. з діагнозом “забій правого культьового суглобу”. Після медичного обстеження обидвох було відпущено додому.
 
За порушення громадського порядку, за непокору працівникам міліції в міське управління було доставлено 7 чоловік. Стосовно них складено протоколи згідно ст.185 Адмінкодексу (непокора працівникам міліції). Чотирьох затриманих було доставлено до суду, де один одержав 5 діб адмінарешту, один--попередження, і двоє відбулися штрафом по 100 гривень. На 10 червня в суд викликано ще трьох затриманих.
 
Демонтаж торгових павільйонів на ринку по вул.Феденця продовжується. Працівники міліції продовжуть чергувати на ринку, аби не допустити порушень громадського порядку.


 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також