Анатолій КІНАХ: «Не можна займатися імітацією національної єдності»

4
0

Головний підприємець України про бюджет, коаліцію і опозицію

Анатолій КІНАХ ніколи не стояв осторонь політичних процесів, що відбуваються в нашій державі. При всіх українських владах він був і залишається потрібним. Професіоналів його рівня, насправді дуже мало в нашій державі, а тому йому завжди довіряли ключові державні посади. В тій чи іншій ролі він був членом 5 українських урядів, довгий час очолював РНБО, а нині головує у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. Днями Анатолій Кирилович перебував в Ужгороді де взяв участь у II міжрегіональній конференція „Прикордонне співробітництво: нові можливості для вітчизняного бізнесу” і згодився на інтерв’ю нашій газеті.

«БЮДЖЕТ ХОЧУТЬ ВИКОРИСТАТИ В ІНТЕРЕСАХ ОДНІЄЇ ПОЛІТИЧНОЇ СИЛИ»

— Анатолію Кириловичу, якою була мета проведеної в Ужгороді конференції? Взагалі, чи приносять вони користь?

— Конференція, яка відбулася з ініціативи Союзу промисловців і підприємців України покликана, в першу чергу, удосконалити прикордонне співробітництва, особливо, маючи на увазі той факт, що кордони Євросоюзу вже стали часткою державного кордону України. Виходячи з вищезазначеного, головна мета конференції, в якій взяли участь представники всіх областей України та держав-сусідів — дати об’єктивну, високопрофесійну інформацію про потенціал України щодо залучення інвестицій, умов ведення бізнесу, інвестування, а також визначити пріоритети в цій роботі. Хочу відзначити, що конференція невипадково проводилася на території унікального краю — Закарпатської області, який має величезні природні, географічні, промислові та кадрові можливості. Наочно це підтверджує і динаміка залучення інвестицій в поточному році, а також присутність на території Закарпаття провідних європейських та світових компаній, таких як Джейбіл, Ядзакі та інших. Нам необхідно ваш досвід поширювати на всю Україну.

— Саме у зв’язку з присутністю в нашому краї вищезгаданих підприємств, для нас є надзвичайно важливим питання пільг для ВЕЗ. Уряд, ніби-то збирається їх відновити. Гадаєте це доречно?

— Я підтримую необхідність формування стимулів для залучення інвестицій в Україну. Це європейський та світовий досвід. Наприклад, сусідня Польща перед вступом в Євросоюз захистила право існування на території Польщі 16 вільних економічних зон на термін до 5 років. Тому в 2005 році Україна суттєво погіршила свій інвестиційний клімат і довіру інвесторів, дозволивши собі в односторонньому порядку, без діалогу з бізнесом, без прогнозу наслідків, ліквідувати умови і стимули діяльності інвесторів на території ВЕЗ. Сьогодні ж ми змушені виправляти цю ситуацію.

Навіть питання корупції, ухилення від сплати податків, тіньової економіки не можна вирішувати з порушенням законодавства і прав інвесторів. Безумовно, потрібно жорстко протидіяти таким явищам, але повинен діяти принцип «не нашкодь» і в першу чергу тому інвесторові, який виконує зобов’язання, створює робочі місця і сплачує податки. А такі є, і їх більшість. Висновки зроблені, є політична воля виправити ситуацію, щоб в умовах 2006-го при затвердженні закону про дербюджети на насупний рік, це питання було вирішено так як необхідно — прозоро, виходячи з пріоритетів України.

На Закарпатті ми нині обговорюємо з інвесторами необхідність побудови каскаду гідроелектростанцій, які не лише забезпечуватимуть Закарпаття електроенергією, а й захистять край від повеней. Ми плануємо реалізувати такий серйозний проект створення посту «Тиса» для організації сучасних міжнародних перевезень. Планується реалізація багатьох інших проектів. Тому там де потрібно сконцентрувати ресурси та інвестиції, необхідно застосовувати стимули. І тоді віддача буде на порядок вищою, ніж та чи інша тимчасова пільга з оподаткування.

— Ще однією важливою темою яка обговорюється цими днями в парламенті, — бюджет 2007. Як ви його охарактеризуєте?

— Нинішній проект головного економічного закону держави вимагає прозорості і суттєвого удосконалення. Більш того, я вимушений констатувати, що в проекті державного бюджету, який поданий урядом Віктора Януковича, є ознаки його можливого використання в інтересах однієї політичної сили. Тому питання адресності та ефективності використання бюджетних ресурсів, особливо інвестиційних, є принциповим і ми будемо робити все, щоб воно було враховано.

Також, недопустимо законом про державний бюджет змінювати закони про оподаткування та соціальний захист. Наприклад, в проекті бюджету передбачене обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів. Це ж мільйони людей, які за віком мають право на пенсію, але щоб утримати сім’ю — йдуть працювати. Це дуже кваліфіковані люди і в деяких галузях таких 30-40 відсотків.

Однак робота над бюджетом продовжується, і маю надію, що ми приймемо збалансований держбюджет, як малу фінансову конституцію держави, яка працюватиме на інтереси суспільства.

«ТЕ, ЩО СТАЛОСЯ В БРЮСЕЛІ — НЕДОПУСТИМО!»

— Бюджет — це питання економічної перспективи на наступний рік. Водночас чимало економічних проблем наша переживає нині…

— Безумовно є дуже велика кількість системних проблем, таких як бідність, недосконалий соціальний захист, проблематика зростання цін і тарифів тощо. Ці проблеми вже давно накопичуються. І їх потрібно високопрофесійно і відповідально вирішувати, а не перетворювати в елементи політичного протистояння. Тому я дуже незадоволений тим, що новий уряд часто дозволяє собі показувати пальцем назад, аргументуючи, що нинішні проблеми це спадщина від попередників. Це грубе порушення ділової етики. Серйозних проблем багато, але їх потрібно вирішувати не емоціями чи звинуваченнями, а копіткою, щоденною, відповідальною, високопрофесійною роботою. Я теж намагаюся впливати на ці процеси як голова Комітету Верховної Ради з питань Національної безпеки та оборони, бо економічна безпека держави є невід’ємною складовою безпеки держави загалом.

— Чим нині займається очолюваний вами комітет?

— Питань дуже багато. В першу чергу нас сьогодні турбують проблеми, які можуть в майбутньому відчути на собі майбутні покоління. В першу чергу це стан здоров’я наших громадян. Свого часу я навіть ініціював розгляд цього питання на засіданні РНБО. Такі хвороби як ВІЛ СНІД, туберкульоз, онкозахворювання тощо є загрозою для нашого суспільства. Ці питання потрібно вирішувати в першу чергу, включаючи створення сприятливих умов для дитинства, материнства та молоді.

Звичайно, ми займаємося і питаннями обороноздатності нашої держави, економічною, екологічною, інформаційною безпеками тощо. Вже за кілька днів ми плануємо провести перше за часи Незалежності парламентське слухання з питань стратегії національної безпеки України. Подібні програми є у всіх розвинутих країнах і ми теж повинні її мати, для того щоб гідно давати відповідь викликам в тому світі, який нас оточує. І я переконаний, що такі документи повинні виконуватися всіма, незалежно від політичного забарвлення.

— Минулого тижня Верховна Рада ратифікувала меморандум про використання української стратегічної транспортної авіації в операціях і навчаннях НАТО. Водночас нещодавно у Брюсселі Віктор Янукович заявив про неготовність нашої країни вступити у НАТО...

— Те, що сталося в Брюселі — неприпустимо! Подібні висловлювання дуже серйозно б’ють по нашим інтересам. Я про це казав і Президенту і прем’єру. Ми дозволили собі в черговий раз продемонструвати всьому світу, що в Україні неконсолідована влада, що ми держава, яка не має стратегії, що Україна це непослідовний партнер. Ми живемо в світі, де кожний народ, кожна держава виборюють своє місце під сонцем. І замість того, щоб об’єднати зусилля і зрозуміти, що тільки консолідована держава може бути в цьому світі конкурентноспроможною, дехто займається політичними спекуляціями.

Тому перед тим, як виносити меморандум про транспортну авіацію, а він передбачає активну взаємодію з НАТО, ми провели дуже серйозну роботу у фракціях, підтвердили, що цей меморандум абсолютно відповідає національним інтересам України. І я вдячний, що конституційною більшістю цей закон був прийнятий. Дай Боже, щоб Верховна Рада завжди демонструвала таку роботу.

— Проблема тарифів на енергоносії теж є питанням національної безпеки. Щодо цього сьогодні виникає чимало спекуляцій. Коли, на вашу думку, газові питання перейдуть в нормальне русло?

По-перше, потрібно завжди бути чесним перед людьми, тому ситуація навколо мораторію на тарифи на комунальні послуги — це був прикрий приклад негативного популізму і бажання ввести в оману цілий народ. У світі зростають ціни на енергоносії, а 70% природного газу і нафти Україна імпортує. І замість того, щоб займатися популізмом і давати обіцянки, які не мають найменшого обгрунтування і не можуть бути виконані, уряду і парламенту потрібно працювати над задіянням системи державних заходів, які б не допустити зростання тарифів і зниження конкурентноспроможності українських підприємств. Цього не можна допускати і над цим потрібно працювати! Працювати системно!

«НАША УКРАЇНА» НІКОЛИ НЕ ПЕРЕТВОРИТЬСЯ В ПРИМІТИВНУ ШИРМУ ДЛЯ АНТИКРИЗОВОЇ КОАЛІЦІЇ»

— Ви неодноразово заявляли, що є прихильником створення так званої широкої коаліції. Як сприйняли рішення про перехід «Нашої України» в опозицію? Чи є це рішення остаточним, з огляду на останні заяви Президента В.Ющенка, що переговорний процес слід продовжити?

— Стратегія політики національного примирення та єдності не є питанням окремої політичної сили. Це вимога часу — те, що відповідає інтересам усього суспільства. Йде 16 рік незалежності і ми повинні розуміти, що ніколи не станемо конкурентноспроможною державою, якщо й надалі витрачатимемо час на поглиблення протистояння. А для того, щоб свята мета національної єдності не перетворилася в імітацію, як на жаль відбувається, необхідно щоб усі політичні структури мали волю і вміння розглядати національні інтереси вище власних політичних програми. Тому нас дуже турбує те, що після підписання Універсалу національної єдності, який визначив стратегію розвитку України як сучасної європейської держави, Партія регіонів та СПУ, які підписали документ без зауважень, сьогодні не виконують взяті зобов’язання. Це неприпустимо. Не можна вводити людей в оману, не можна займатися імітацією національної єдності.

«Наша Україна» на всіх етапах спрямовувала свої зусилля, щоб держава та суспільство використали свій шанс. Але ми ніколи не переступимо межу національних інтересів, таких як євроатлантична інтеграція, територіальна цілісність, державна мова і ми наполягаємо, щоб всі ці принципи, які зафіксовані в Універсалі, були невід’ємною складовою угоди про коаліцію. Нині наші партнери не погоджуються з цим. Ми ж, у свою чергу, не будемо приймати участь в коаліції. Сьогодні прийнято одностайне рішення фракції політичного блоку «Наша Україна» про вихід із переговорного процесу і перехід в опозицію. «НУ» ніколи не перетвориться в примітивну ширму для антикризової коаліції.

У той же час ми й надалі робитимемо все, щоб сконсолідувати політичну волю, розум, ресурси і спрямувати зусилля на розвиток України, як сучасної європейської держави.

— Якою буде доля «нашоукраїнських» міністрів?

— Наша фракція прийняла рішення відкликати міністрів, які увійшли по квоті «НУ». Нині цей процес відбувається. Що ж стосується міністрів МЗС та оборони, то я порекомендував Віктору Ющенку залишити їх в уряді. Я вважаю цих людей професіоналами, які гідно виконують свої обов’язки. Кінцеве ж рішення безумовно за Президентом.

— Є інформація, що «Наша Україна» готова продовжити переговори про коаліцію, однак лише в тому випадку, якщо в ній не будуть присутні комуністи…

— Суть не в присутності чи відсутності комуністів. Суть в принципах і змісті коаліційної угоди. І якщо два суб’єкти підписали Універсал без зауважень, то вони просто зобов’язані погодитися з тим, щоб коаліційній угоді були враховані всі положення цього документу. Комуністи, які не підписали універсал в повному обсязі, повинні зробити вибір: або погодитися з тими принципами які є в основі стратегії розвитку держави чи вийти з коаліції і працювати як самостійна фракція. Такий самий вибір стоїть і перед «Партією регіонів» та СПУ: чи вони підтверджують свою позицію щодо Універсалу і будуть в коаліції з «Нашою Україною», чи відмовляються від Універсалу і залишаються в так званій «антикрзовій коаліції» з комуністами. Рішення за ними. Ми ж у свою чергу теж робитимемо все, щоб той шанс, який є сьогодні в нашого суспільства був обов’язково використаний. У нас просто немає часу на поглиблення протистояння.

Андрій ГАНУСИЧ

«Старий Замок «Паланок»

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також