Аспірантка ЗакДУ перемогла на Міжнародній олімпіаді

14
0

Минулого тижня Національним науково-дослідним інститутом українознавства та всесвітньої історії, як провідною інституцією МОНМС України, було проведено дві Міжнародні Інтернет-олімпіади з української мови та українознавства і фінал Міжнародного конкурсу з українознавства для студентів та молодих учених (віком до 35 років).

Приємно відзначити, що аспірантка Закарпатського державного університету 1-го року навчання (спеціальність «Всесвітня історія») Руслана Кривенкова здобула найвищі нагороди – перше місце на Міжнародній Інтернет-олімпіаді з української мови і третє місце у Міжнародному конкурсі з українознавства для студентів та молодих учених.

Міжнародний конкурс з українознавства відбувався у два етапи:

1 – заочний - підготовка науково-дослідних робіт з проблематики міжнародного конкурсу, до розгляду приймались оригінальні дослідження, здійснені на основі наукової українознавчої методології за одним із визначених напрямів дослідження українознавства;
 
2 – очний - захист попередньо прорецензованої науково-дослідної роботи у Національному науково-дослідному інституті українознавства та всесвітньої історії МОНМС України (м. Київ). Цей етап також передбачав проведення двох спеціальних Міжнародних Інтернет-олімпіад з української мови та  з українознавства для студентів та молодих учених.
 
За результатами рецензування науково-дослідних робіт на другий тур конкурсу було запрошено 23 учасників з різноманітних університетів України та закордону, у тому числі із Закарпатського державного університету. 
 
Про враження від перемог Руслана Кривенкова розповіла по приїзді: «Дуже рада, що вдруге вдалось достойно представити наш університет у Національному науково-дослідному інституті українознавства та всесвітньої історії (минулого року Руслана отримала 1 місце за підсумками захисту конкурсних робіт і 2 місце на Міжнародній Інтернет-олімпіаді з української мови, - авт.). 
 
Саме запрошення на фінал міжнародного конкурсу  для мене було справжнім дивом, адже цього року перший етап конкурсу, тобто підготовка конкурсної роботи, співпала зі вступними екзаменами до аспірантури. Тому я вже думала, що не встигну «зловити двох зайців», але правду говорять, що нічого нема неможливого, коли чогось дуже хочеш і докладаєш до цього всі свої зусилля. Після здачі останнього іспиту я одразу взялась за підготовку конкурсного дослідження, хоча розуміла, що за 3-4 дні дуже важко зробити  таке цікаве дослідження, як минулого року. Але цей конкурс мені запам’ятався як найкращий з усіх, в яких я брала участь, завдяки своєму престижному статусу, високоорганізованому проведенню всіх його етапів і найголовніше - справді доброзичливій атмосфері, яку досить нечасто організаторам вдається створити між конкурентами на подібних конкурсах. Це все заслуги працівників Національного інституту, в якому я дуже хотіла вдруге представляти наш університет. 
 
Для мене великою несподіванкою було отримання 1 місця на Міжнародній Інтернет-олімпіаді з української мови, в якій брали участь аспіранти та студенти спеціальностей «Філологія» і «Журналістика». Можливо, це мені передались гени від мами-філолога (сміється, - авт). Особливо вдячна Галині Пащук, яка викладала українську мову на моєму курсі в університеті.
 
Щодо фіналу конкурсу, то мені було досить важко виступати після минулорічного 1 місця, коли тебе всі пам’ятають та порівнюють теми дослідження цього й минулого року. Саме тому для мене здобуття третього місця після представників Польщі і Києва не менш цінне, ніж перше. Особливо вдячна керівництву нашого університету в особі ректора проф. Федора Ващука за сприяння у відрядженні на міжнародний  конкурс та олімпіади; своєму науковому керівнику конкурсної роботи к.і.н. доц. кафедри Оксані Свєженцевій; інженеру-програмісту Інституту інформаційних технологій ЗакДУ Вальтеру Волфсбергеру за допомогу у підготовці мультимедійної презентації, яка разом з польською презентацією визнана найкращою і відзначена Подякою Міжнародної асоціації «Україна і світове українство». Також дуже вдячна начальнику відділу інформаційно-організаційного забезпечення ЗакДУ Катерині Мовчан за надання детальної інформації про всі міжнародні і всеукраїнські конкурси, олімпіади, конференції та своєму деканові факультетуту міжнародних відносин проф. Іванові Вовканичу, який мене налаштував на перемогу й навіть не сумнівався, що приїду з призовими місцями. Саме тому, коли в тебе настільки вірять, ти не можеш підвести. Буду стратитись і надалі так представляти наш університет». 
 
Довідка.
До компетенції МОНМС України належить  розробка наукової концепції українознавства, впровадження його здобутків в освітню практику, а також координація українознавчих наукових студій в усіх країнах розселення українців. Національний науково-дослідний інститут українознавства та всесвітньої історії уклав і реалізує угоди про співпрацю з численними університетами, академіями, осередками українознавства в Австралії, Австрії, Великій Британії, Грузії, Канаді, Китаї, Латвії, Молдові, Німеччині, Польщі, Придністров’ї, Росії, Румунії, США, Франції та Японії. Результатом такої співпраці стало проведення понад 15 Міжнародних конгресів і конференцій за участю науковців більше з 30 країн, видання близько 200 найменувань книжок, тисяч статей і 22 томів «Збірника наукових праць Науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також