Австрійські солдати-волонтери проходять службу на Закарпатті (ВІДЕО)

7
0

Австрійські солдати "окупували" закарпатську глибинку. Це не геополітичний конфлікт, а армійський експеримент. Австрійці замість півроку обов'язкової військової муштри у себе на батьківщині обирають альтернативну соціальну службу в Україну.

В рамках проекту в закарпатському селі Усть-Чорна з'явилися волонтери з батьківщини Моцарта. 

Усть-Чорну для проходження служби австрійські солдати вибрали не випадково. Село в 18 столітті заснували австрійці, про що нагадує напис на цій табличці - Коінгсфельд. 
 
У австрійських солдатів в Усть-Чорній немає військової форми і зброї. В Україну вони працюють волонтерами. 25-річний Енгельберт приїхав сюди після навчання в університеті. 
 
Енгельберт Зебл, австрійський солдат альтернативної служби: 
 
- Контакт з людьми я ціную більше, ніж службу зі зброєю в руках у будь-якій військовій частині. Тому коли вибирав, де служити, віддав перевагу соціальній роботі. 
 
У солдатів є мікроавтобус. Енгельберт - його водій. Рейсові маршрутки їздять в село не часто, тому австрійці безкоштовно відвозять місцевих жителів, куди ті попросять. 
 
- Чи моглибисьте повезти Віку в Тячево? 
 
- Мож, мож, ми будемо їхаті. 
 
Старим солдати рубають дрова. Під час навчального року допомагають у школі вчителям іноземної мови, на канікулах займаються з дітьми у себе вдома. 
 
За свою службу солдат отримує 300 євро на місяць, зарплату йому платить австрійський уряд. 30 євро коштує оренда житла в Україну. Живуть солдати по сільських мірками в європейських умовах. Вони знімають будинок, де є комп'ютер і Інтернет, ванна з гарячою водою і туалет. 
 
- Та в нас тут є все що треба, нам подобається. 
 
Голова сільради каже, австрійські солдати вже п'ятнадцятий рік проходять альтернативну службу в Усть-Чорній. Українським законам це не суперечить. 
 
Петро Кістяк, сільський голова Усть-Чорної: 
 
- Вони на соціальних засадах, вони прийшли на помощь австрійській же общині. Вони без зброї, зброя у них може бути - чекан, лопата, як кажуть, друг солдата, а зброї, без зброї вони. 
 
Петро Кістяк каже, завойовують австрійські солдати хіба що серця місцевих дівчат. В Усть-Чорній вже зіграли три австрійсько-українське весілля. Олена показує фотографії своєї дочки. Зараз Корнелія живе в Австрії. 
 
Олена Гусар, мешканка села Усть-Чорна: 
 
- Моя донька Вийшла за хлопця з Австрії, Який тут проходив Цивільну службу. Познайомілася вон тут в Усть-Чорній завдякі тому, шо знала німецьку мову. Рік смороду зустрічаліся, Майже Рік, через півтора року одружіліся. 
 
У Енгельберта сьогодні останній день служби: упаковує речі та подарунки для рідних - консервацію місцевих жителів. Його напарник Георг залишатися сам буде не довго, через тиждень з Австрії має приїхати новий солдат строкової служби.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також