Багатодітним матерям Закарпаття вручили медалі

16
0

У Закарпатській області відбувся ряд тематично-просвітницьких заходів до 110-річчя від дня народження Олександри Деревської:

 

Протягом 11-15 травня цього року  з нагоди відзначення Дня матері  та 110-річчя з дня народження матері-героїня Олександри Деревської за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку та відповідно до Указу Президента України від 21 січня 2012 року № 26/2012 багатодітним матерям області було вручено посвідчення та медалі до почесного звання України “Мати-героїня”. Урочисті заходи за участі керівників районів та міст, представників відділів у справах сім’ї, молоді та спорту проводилися у Великоберезнянському, Міжгірському, Виноградівському, Свалявському районах, містах Ужгороді та Берегові.

Всього почесне звання України “Мати-героїня”присвоєно 1415 багатодітним матерям області. У цьому році почесне звання присвоєно 212 багатодітним жінкам.

З метою посилення уваги до зміцнення сім’ї та ролі матері в суспільстві у всіх районах та містах проведено роз’яснювальну роботу з учнівською молоддю, батьками та дітьми з багатодітних, прийомних, опікунських сімей, дитячих будинків сімейного типу. Загалом проведено 28 заходів (екскурсії, концерти, відеолекторії, конкурс малюнку, круглий стіл, бесіди, лекції) приурочених відзначенню 110-річчя з дня народження матері-героїня Олександри Деревської.

Народилася Олександра Деревська в місті Грозному в сім'ї робітника одного з нафтових промислів. В сімнадцять років почала трудову діяльність, працюючи медичною сестрою військового госпіталю. Тоді і взяла вперше на себе високу відповідальність - стати матір'ю маленького братика свого чоловіка, червоного командира Омеляна Деревського та двох дітей - сиріт, дворічного Дмитрика та шестирічної Пани.

Подружжя Деревських не були педагогами за фахом, але вони змогли повсякдень утверджувати в своїй дружній сім'ї дух колективізму, поваги один до одного, потяг до знань, до чесної праці. А в самої Олександри Аврамівни дедалі міцнітиме прагнення обігрівати своїми теплом, душевністю, ніжністю, турботливими руками всіх тих дітей-сиріток, яких вона зустрічала на життєвому шляху і які, на її думку, цього потребували. Так у їхній сім'ї з'явилися Валя, Веніамін і Сергій, а невдовзі - ще четверо маленьких мешканців Ставропольського дитячого будинку Куйбишевської області.

В суворі роки Великої Вітчизняної війни повною мірою розкрилися благородство і самопожертвування сім'ї Деревських. Вони взяли на виховання в свою, і без того численну родину сімнадцятеро евакуйованих із блокадного Ленінграда діточок, батьки яких загинули на фронті під фашистськими бомбами чи загинули від голоду. На кінець війни подружжя усиновили та удочерили 35 сиріт. Тут знайшли сімейний затишок діти росіян, українців, узбеків, євреїв, німців, мордвинів, чувашів та інших представників братніх народів СРСР.

О.А.Деревська (з 1950 р.) користувалася в Ромнах (і далеко за його межами) надзвичайними авторитетом і повагою, її було обрано депутатом міської ради, членом шкільного батьківського комітету. Її досвід сімейного виховання вивчався на численних семінарах, науково-практичних конференціях в Києві та Сумах. Заслуги О.А.Деревської держава відзначила орденом Трудового Червоного Прапора, медаллю «За доблесну працю в роки Великої Вітчизняної війни». Президія Верховної Ради СРСР присвоїла їй звання Матері-Героїні (посмертно).

В 1959 році Олександра Аврамівна передчасно пішла з життя. Далися взнаки труднощі та випробування, які випали на її долю протягом двох немилосердних воєн та нелегких повоєнних літ. Її життя-подвиг, мов незгасаюча зірка, і понині служить яскравим взірцем для всіх, хто присвятив себе почесній і подвижницькій справі виховання підростаючого покоління.

Громадськість міста гідно вшанувала і свято береже пам'ять про матір-героїню. Одна з вулиць носить її ім'я. Колишній дитячий будинок реорганізовано в загальноосвітню середню школу-інтернат імені О.А.Деревської. Нині тут навчаються та виховуються майже 130 дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей. У Всесвіті мала планета, за №2400, що її відкрили вчені Кримської обсерваторії, носить ім'я Олександри Деревської. Кінорежисер А.Слісаренко створив документальну стрічку «Роменська мадонна», яка на Всесвітньому фестивалі документальних фільмів у Лейпцігу (Німеччина) завоював Головний приз «Золотий Голуб», її материнському подвигу письменниця Ірина Шкавровська присвятила документальну повість «Сім'я Деревських», а відомий український поет Олекса Ющенко - ліричну поему.

Олександра Аврамівна своїм прикладом показала, як на ідеалах добра, людяності, милосердя, любові до праці та поваги до суспільства можливо виховати 48 дітей. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також