Балога "на пальцях" пояснив Азарову, як правильно піднімати тарифи

5
0

Вартість електроенергії та газу в Україні буде збільшуватися, і цей факт треба чітко усвідомлювати. Підвищення газових і електричних тарифів продиктовано економічною необхідністю, проте одночасно з цим зростанням необхідно розпочати продумані реформи в енергетиці, які мають врахувати сучасний європейський досвід.

Як повідомляє пре-служба Єдиного Центру, про це сьогодні у Києві заявив лідер Єдиного Центру Віктор Балога, коментуючи ситуацію в ЖКГ.

«Слід чесно визнати, що підвищення тарифів диктує економіка. Ціни йтимуть угору. Однак без серйозних змін в енергетичній галузі ми неминуче дійдемо до межі, коли споживачі просто не зможуть платити по рахунках».

На думку В.Балоги, державі слід зосередитися на трьох пріоритетних напрямках реформ в енергетиці: диверсифікації поставок, альтернативних джерелах енергії та енергозбереженні. «Треба відкрити внутрішній ринок для іноземних постачальників енергії. Причому не лише для промислових споживачів, а й для населення. В Європі вже давно люди самі вибирають, у кого і за скільки купувати газ, тепло й електрику. Тоді як у нас в ціні на енергоносії закладена непомірна монопольна складова».   

За словами політика, потрібно невідкладно залучити в Україну новітні технології виробництва енергії з відновлювальних джерел. Європейський досвід свідчить про перспективність і високу ефективність цього сектора енергетики. Зокрема, наша країна має всі необхідні умови для розміщення вітрових і малих гідроелектростанцій, потужностей із генерації електрики з відходів, використання сонячної енергії. Є багато іноземних компаній, які за умови створення їм належних преференцій можуть взятися за цю справу. Лише треба, щоб уряд і місцева влада зробили їм крок назустріч.  

В.Балога також підкреслив, що нагальним завданням має стати зменшення надвисокої енерговитратності економіки. «Якщо ми не зробимо рішучих дій зі зменшення споживання енергії, то можемо впасти під тиском невпинно зростаючих світових цін на енергоресурси. За досвідом не треба ходити далеко: у Польщі за десять років енергоефективність економіки зросла більше ніж на третину. Лише металургія тепер «з’їдає” наполовину менше енергії. Встановили жорсткі стандарти для новобудов, модернізували старий житловий фонд і у результаті витрати енергії впали на третину».

Лідер Єдиного Центру впевнений, що реформи в енергетиці потрібні всім: і людям, і бізнесу, і владі. «Диверсифікація, нові технології і жорстка економія – це ті складові, завдяки яким країна зможе реалізовувати нову і конкурентну економічну політику», - наголосив В.Балога.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також