Берегівська міліція працює злагоджено, як єдиний механізм

10
1

Берегівський райвідділ УМВС тривалий час є одним з найкращих в області. Сталося так, що на початку торішньої осені змінилося його керівництво.

Зокрема, перший заступник начальника Микола Куриця перейшов в управління карного розшуку. Якийсь час керував відділом виконувач обов’язків начальника Олександр Ровка, вакантними залишалося кілька посад. На початку ц.р. райвідділ очолив досвідчений полковник міліції Олександр Яцканич, який досі керував кількома райвідділами (у т.ч. й Берегівським) та обласною ДАІ УМВС. Як каже китайська мудрість: «Боронь Боже жити у часи змін чи реформ». От і всі ці перетрубації на Берегівщині дали певний збій у «годинниковому» злагодженому механізмі повсякденної діяльності райвідділу. Тут слід ураховувати і специфіку району, адже значна частина населення -- угорці, які зазвичай законослухняні, але, як кажуть, село не без болота.

У кількох населених пунктах та в райцентрі є ромські поселення, з якими у кримінальному плані дещо більше клопотів. А без знання угорської мови у спілкуванні одразу виникає мовний бар’єр. Та й звичаї і повадки людей у різних районах також відрізняються.

Мабуть, саме це й підштовхнуло очільника берегівської міліції звернутися до керівництва УМВС з пропозицією повернути на посаду першого заступника Миколу Курицю. Досвідчений правоохоронець – з місцевих, тому добре володіє угорською, а ще пройшов усі міліцейські щаблі. У червні Миколу Курицю призначили на посаду першого заступника начальника Берегівського райвідділу УМВС. А карний розшук керівництво райвідділу довірило очолити молодому, але вже досить досвідченому Миколі Губинцю. Роботи вистачає. Окрім повсякденної – розкриття крадіжок, грабежів та інших злочинів – берегівські стражі правопорядку зосередили свою увагу на запобіганні скоєння злочинів проти відпочиваючих, яких на Берегівщині в цю пору, так би мовити, хоч греблю гати. Це, зокрема, й оздоровлення на термальних водах у самому райцентрі та у селі Косино. Далеко за межами області відомо озеро поблизу села Дідово, де тепер і яблуку ніде впасти. Чимало ж берегівців виїхали на відпочинок в інші регіони. Добре, коли за їхніми помешканнями хоч інколи наглядають сусіди чи родичі. Адже злодії не дрімають. Отож керівник райвідділу Олександр Яцканич розпорядився щоденно проводити оперативно-профілактичні заходи. Це безпосередня прерогатива першого заступника начальника міліції. Отже, щоденно Микола Куриця підбиває підсумки роботи оперативних служб у цьому напрямі.

Окрім цього, берегівські оперативники днями розкрили й кілька інших злочинів. Так, у поле зору міліціонерів потрапив 51-річний житель райцентру Семен. Чоловік перебивається тимчасовими заробітками, далеко не зразковий сім’янин, а швидше домашній бешкетник. Довелося вгамовувати його навіть і міліціонерам. А тут стало відомо, що Семен «бавиться» ще й підпільною зброєю. Закінчилося все тим, що видав чоловік свій «антиквар» людям у погонах. І справді, мініатюрний револьвер 8-го калібру, виготовлений ще в 19-му столітті, напевно німецькими зброярами, виявився ще й бойовим. Тепер Семен замість звичної адмінвідповідальності притягатиметься вже до криміналу.

Інший житель Берегова «відзначився» по-своєму. Уже кілька разів він відбував покарання у місцях позбавлення волі за тяжкі злочини: розбої та грабежі. За плечима – п’ять таких «ходок». Та всякий раз повернувшись із «зони», чоловік знову брався за своє. Нещодавно в міліцію звернувся керівник санітарно-епідеміологічної служби, який заявив, що вночі хтось обікрав склад. Зникли 50-ти кілограмовий мішок з крупою, мікрохвильова піч, а ще 15 кілограмів особливо небезпечної отрути. Ця гидота могла «спливти» будь-де.

На місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група міліції та співробітники карного розшуку. Поки експерт-криміналіст Юрій Безик виконував свою роботу, розшуковики опрацьовували т.зв. обліковий контингент, насамперед тих, хто вже мав конфлікт із законодавством. Невдовзі вийшли на Георгія. Відпиратися сенсу не було, оскільки у нього вилучили крадене. Тепер колишній «зек» знову опинився за ґратами в очікуванні вироку суду. Розкрити ці та подібні злочини вдається насамперед завдяки багаторічному досвіду таких працівників карного розшуку, як Гліб Троп, Тарас Загієв, Василь Бундович та ін.

Ще одним важливим аспектом повсякденної діяльності берегівської міліції є протидія наркозлочинам. Прикордонне розташування району та теплий клімат дає змогу злочинцям і вирощувати дурман-зілля вдома, і переправляти «наркоту» через кордон із сусідньої Угорщини, де, наприклад, вирощування снодійного маку не заборонене. У попередні роки міліціонери виявляли та знешкоджували не тільки посіви маку, а й величезні плантації конопель. Отож досвідченому Степанові Кантору та його підлеглим зі служби по боротьбі з незаконним обігом наркотиків вистачає роботи. У сильця міліціонерів уже потрапили кілька жителів району за незаконне вирощування маку.

Дитячими проблемами займається служба, яку очолює Федір Літинець. Він теж «випускник» карного розшуку та, як і Степан Кантор, міліціонер у другому поколінні: продовжив справу свого батька. І в цьому підрозділі настала гаряча пора, адже тепер літні канікули. Багато підлітків, коли батьки на роботі чи зайняті іншими справами, залишаються без нагляду. Іноді неповнолітні самі скоюють направомірні діяння або потерпають від злочинців.

Тривалий час служба боротьби з економічними злочинами – підрозділ, який є безпосередньою прерогативою начальника райвідділу, на передових ролях в області. Уже кілька років на Берегівщині її очолює Іван Бедринець. Основні завдання тут – виявлення зловживань у земельній сфері, порушень законодавства, пов’язаного з використанням природних багатств, перетинанням товарів через митний кордон України, протидія посадовим злочинам, корупції і хабарництву тощо. Берегівські «деесбезівці» успішно виконують свої функції, зокрема їм вдалося затримати кілька «липкоруких» чиновників, розкрити низку резонансних злочинів.

Нікому не хочуть уступати завойованих позицій і слідчі райвідділу. Добре знає свою справу заступник начальника міліції Олександр Ровка. Він завжди може спертися на досвід інших працівників підрозділу, насамперед Володимира Сакалоша, який легко береться за розкриття будь-якої, навіть найскладнішої, справи. Безболісно вливається в колектив молодь, яка приходить на роботу в міліцію після закінчення навчальних закладів. Полегшує роботу слідчим своїми високопрофесійними діями на місці скоєння злочину та при вивченні речових доказів експерт-криміналіст Юрій Безик.

Загальний успіх залежить і від діяльності такого важливого блоку, як підрозділи громадської міліції. Посаду заступника начальника райвідділу з цього напряму довірено Віталію Михайлову, якому в ОВС також довелося працювати у різних службах. Найчисленнішу ланку тут становлять дільничні інспектори. Іванові Фединишинцю протягом кількох останніх років довелося докласти чимало зусиль, щоб вивести службу на передові рубежі. Після «вакууму», який утворився з масовим виходом працівників райвідділу на пенсію, сюди прийшли молоді «шерифи». Саме дільничним інспекторам щодня доводиться спілкуватися з жителями, від них найчастіше залежить вирішення того чи іншого питання, пов’язаного з роботою міліції. А звідси -- повага і відповідне ставлення до структури ОВС у цілому. Щодоби на охорону громадського порядку заступають працівники патрульної служби та охороняють правопорушників міліціонери ізолятора тимчасового тримання.

Роботу «мозкового центру», тобто штабу берегівської міліції, щоденно направляє і координує Петро Дрозденко. Він, звичайно, як і більшість керівників, виходець із карного розшуку, навіть очолював цей підрозділ, отож добре знає специфіку діяльності оперативних та інших служб. Це також запорука успіху в роботі. Важливим фактором для вдалого розкриття злочину є оперативність. Іноді відлік часу іде на хвилини. Усе має бути відпрацьовано до найменших дрібниць.

Те, що кадри вирішують усе, відомо давно. У Берегівському райвідділі УМВС цими питаннями відають жінки. Ольга Зейкан тривалий час працювала у кадровому апараті, а кілька років тому очолила його. Вона, так би мовити, завжди забезпечує робочий настрій своїх колег. Сама може позмагатися навіть із чоловіками у стрільбі з пістолета чи автомата. Ольга Дмитрівна – частий гість на бігових доріжках, очолює команди райвідділу на різноманітних змаганнях і турнірах. Ще однією жіночою окрасою колективу берегівського райвідділу є також виходець із міліцейської династії – майор Людмила Кондраш, яка очолює один із оперативних підрозділів.

Ось так забезпечується повсякденна й злагоджена робота міліцейського підрозділу. Керівник та його перший помічник повинні бути немов талановиті диригенти, спрямовуючи щоденно роботу служб чи навіть окремих працівників у потрібне русло. Бо як тільки із загального хору випадає навіть один важливий ланцюжок, високих результатів у службовій діяльності досягти надзвичайно важко і проблематично.

А ще міліція з охорони правопорядку діє не ізольовано від світу, а в тісній співпраці з іншими відомствами. Отож керівництво дбає про забезпечення належної взаємодії з прокуратурою, судом, прикордонниками, митними органами тощо.

Коментарі

П
путник

как идет расследование аварии в которую случайно попал ваш начальник

Читайте також