Берегівський суд вирішуватиме справу про псування Державного прапору України (ФОТО)

7
0

29 жовтня 2013 року в суді міста Берегове на Закарпатті розглянуть справу, яка, здається, не має аналогів в українському судочинстві і до якої буде прикута увага багатьох ЗМІ.

Йдеться про наругу над Державним Прапором України 31 серпня 2013 року, яку вчинили четверо осіб віком від 16 до 22 років. Вони зірвали прапор з офісу Берегівської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» на площі Ференца Ракоці ІІ, 4, після чого, вочевидь, не задовольнившись актом вандалізму, пропалили в багатьох місцях прапор сигаретою і кинули біля кущів на видноті.

Коли цей ганебний факт став надбанням гласності, міліція без великих зусиль, послуговуючись записами відеокамер, знайшла зловмисників, які виявилися мешканцями сусіднього села Кідьош (Зміївка). Із чотирьох молодиків, один з яких є онуком досить відомого місцевого підприємця, тільки двоє відповідатимуть у суді. Тож, у судовій справі фігурують тільки дві особи – очевидно, трохи бідніші…

Подібні прецеденти мали місце в судовій практиці на Закарпатті. Так, на початку 90-х років 3 роки позбавлення волі одержав п’яний дебошир, який понівечив руку щойно встановленому пам’ятнику Шандору Петефі у Береговому. Хоча пізніше на тверезу голову хуліган і намагався переконати суддів, що хотів лишень «поручкатися» з великим поетом, суд не зрозумів «дружнього пориву» цього небораки  і він, здається, відбув повний термін ув’язнення.

Більш свіжішим є галас у пресі і майже річна судова тяганина відносно розпалювання вогнища під спорудою на Верецькому перевалі: цей «пам′ятник», який не має жодних дозвільних і охоронних документів, є недолугою копією тріумфальних пірамід-зікуратів часів Древнього Вавілону чи Шумеру. Отож хлопці, начитавшись доантичної літератури, звели на тому новітньому капищі жертовно-тріумфальне вогнище. Правда, Воловецька феміда, теж позбавлена почуття гумору, під тиском влади і зацікавлених угорських структур оцінила дії цих поціновувачів стародавніх традицій трьома роками позбавлення волі умовно для одного з них. Хоча в Україні і не діє судовий прецедент, як бачимо, закон може бути досить суворим. Та і в яке порівняння може йти 50-тонна купа каміння і символ суверенності 46-мільйонної держави, який охороняється Законом і відповідною статтею в Кримінальному кодексі! Тому хочеться вірити в адекватність покарання вандалів за наругу.

Ніхто не зацікавлений у збільшені кількості зеків, але до терміну, який, напевне, буде присуджено судом, варто було би присудити «славні 15 діб з мітлою» і написом на спині «Я палив Український Прапор». Таке покарання, до речі, застосовується у США. Підмітати вулиці варто біля шкіл та інших навчальних закладів, що мало би виховне значення як для підсудних, так і для молодих людей. Адже, беручи до уваги міліційні протоколи за фактом злочину, ці молоді люди не розуміли, що вчиняють: ні сім’я, ні школа не навчили їх любити Україну, шанувати ту землю, яка щедро годує їх українським хлібом.

Василь Вовкунович,
голова Брегівської міської організації ВО «Свобода»

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також