Боржник більше не може скаржитись на державного виконавця нікому, крім суду

11
0

Нова редакція Закону України «Про виконавче провадження», який набув чинності 8 березня 2011 року, позбавив боржника права на оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця безпосередньо до його керівника, або до керівника вищестоящого органу державної виконавчої служби.

За боржником збереглося лише право судового оскарження. 

Раніше, звертаючись зі скаргами практично по всій вертикалі органів державної виконавчої служби, боржник міг тягнути час і відкладати термін примусового виконання рішення суду в часі. Відтепер - боржник зможе оскаржити вищевказані дії або рішення виключно в судовому порядку, причому важливою відмінністю оновленого Закону є те, що подача скарги до суду не буде призупиняти примусове виконання рішення, як це було за старою редакцією Закону.

Стягувач та інші учасники виконавчого провадження (крім боржника) можуть оскаржити рішення, дії або бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби не лише начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до суду, але і керівникові відповідного органу ДВС вищого рівня (ст. 82 нового Закону).

При цьому право на оскарження до вищестоящого органу державної виконавчої служби - Департамент ДВС, обмежено наступним:

- скарги на рішення, дії або бездіяльність начальників управлінь державної виконавчої служби в регіонах, розглядає виключно Департамент ДВС;

- рішення, дії або бездіяльність державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби можуть бути оскаржені керівництву державної виконавчої служби, в тому числі до Департаменту ДВС.

Скарга, подана у виконавчому  провадженні  начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, розглядається у  десятиденний строк  з дня  її надходження. За результатами розгляду скарги начальник відділу виносить постанову про її задоволення чи відмову, яка в десятиденний строк може бути оскаржена до вищестоящого органу державної виконавчої служби або до суду. Скарга, подана без додержання вимог, викладених в частині 6 ст. 82 ЗУ «Про виконавче провадження»,  розглядається начальником відділу в порядку, встановленому ЗУ «Про звернення  громадян».

Особливу увагу слід звернути на те, що подача скарги на дії або бездіяльність державного виконавця відтепер не є підставою для зупинення виконавчого провадження.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також